2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Blackview Breeze (V2) rövid bemutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrégiben megakadt a szemem az egyik népszerű kínai webshop kínálatában a Blackview cég Breeze nevű modelljén, amelynek elsődleges oka a hardverhez képest hihetetlenül alacsony, 65 dolláros akciós árcímke volt. Meg is rendeltem gyorsan a lányomnak, akinek új telefont ígértem a már ugyancsak koros Huawei Y200 helyett.

A Breeze a ma már belépő szintűnek mondható Mediatek hardverrel, MT6582 procival és 1 giga RAM-mal van szerelve, ám a kijelzője csak 4,5 colos, ami ma már szinte ritkaságszámba megy a kínai kínálatban. A legfontosabb külső jegye azonban a One Plus One dizájn, amely még a rücskös kialakítású, úgynevezett "sandstone" hátlapot is magában foglalja a sötétszürke modellnél, amilyet én rendeltem. Érdekes, hogy egy kék színű, fémes hatású keretet kapott ez a modell, míg a fehér hátlapos változat kerete krómhatású.

További érdekesség, hogy a készülék 5.0-s Androiddal érkezik, szemben a tucatmodellek 4.4.2-es szoftververziójával. Ennek köszönhetően az a furcsa helyzet alakult ki itthon (értsd: a családomban), hogy ez a készülék (amit messze a legolcsóbban vásároltam mind közül) futtatja a legmodernebb mobil operációs rendszert.

A különféle számszerűsíthető adatok előtt lássuk, mi található a dobozban!

- a készülék maga, a kijelzőn gyárilag applikált fóliával, amin még egy réteg védőfólia található
- egy szűz védőfólia
- töltőfej (fehér)
- USB kábel (fehér)
- mikrofonos, "agybadugós" headset (fehér)
- valami kis angol nyelvű leírás

Kissé csalódott voltam, ugyanis több tesztelős videóban is azt mutatták, hogy szilikon tok és OTG kábel is jár a készülékhez, de ezek nem voltak a csomagban.

KÜLSŐ

Az első benyomásaim a telefonról roppant pozitívak voltak: nagyon egyben van a készülék (nem feledve, hogy kisebb méretben könnyebb masszívabb készüléket összerakni), jó az anyaghasználat, és nagyon kellemes kézbe véve. Bár én magam is 4,5 colos készüléket használok, a Breeze egy számmal kisebbnek érződik kézbe véve, főként a vékony készülékház miatt. Tetszett, hogy a gomboknak határozott nyomáspontjuk van.

KIJELZŐ ÉS HARDVER

A kijelző tehát 4,5 colos, 480x854-es felbontással, és természetesen IPS technológiát használ. A színekre nincs panasz, és a felbontás is tökéletesen kielégítő számomra. (Az 5-ös Android gyári felülete eleve olyan színekkel operál, amelyek segítenek kevésbé látni a pixelességet.) Egyetlen apró hibát vettem mindössze észre idáig: teljes fényerőre állítva (ahogyan gyakorlatilag soha nem fogja senki használni a telefont) jobb alul egy enyhe bevilágítás látható, ami véleményem szerint nem olyan nagy katasztrófa. Pixelhibát nem találtam.

A négymagos MT6582 SoC bőven elég meghajtani ezt a kijelzőt. A legújabb Antutu-ban 19.921 pontot kapott a telefon. Nem tapasztaltam akadást a rendszer működésében. Minden gördülékeny, még ha nem is azonnali a reakcióidő.

SZOFTVEREZETTSÉG

Mint már említettem, 5.0-s Android dolgozik a készüléken. Egy alap rendszerről beszélünk, felesleges sallangok nélkül, amelynek köszönhetően alapból 600 MB a szabad operatív memória. Play Áruház van természetesen alapból, és működik is. A rendszer magyarítása tökéletesen kielégítő.

Érdekes módon a gyári böngésző is akadás nélkül működik. Azért furcsállom ezt, mert a nemrégiben nálam járt a Mlais M9 (MT6592), a Mlais M52 (MT6752) és a Cubot S222 (MT6582) is akadozott görgetés közben ezzel a böngészővel (ezért ezekre azonnal letöltöttem a Chrome-ot, amivel már nem tapasztaltam ilyen problémát).

Két dolgot emelnék még itt ki. Az egyik egy érdekesség, miszerint az akkumulátor töltöttségét nem százalékban jelzi ki a készülék, hanem "szint"-ben. (Tehát pl. 83% = "83. szint".) A másik pedig egy fontos fícsör: az operációs rendszer támogatja a gesztusokkal (gestures) történő vezérlést, amely funkciónként ki- illetve bekapcsolható. Ilyen például a két koppintásos képernyő ébresztés vagy a lefele fordításos hang levétel csörgésnél. Amiket kipróbáltam közülük, azok működtek is rendben.

HANGMINŐSÉG

A külső hangszóró tisztán és hangosan szól, jó magashang-visszaadással. Basszus természetesen nulla. :D A gyári headset borzasztóan ("doboz hangon" és tompán) szól, de normális fülhallgatóval kifejezetten szép hangja van a készüléknek, és a hangerő is megfelelő. A basszus lehetne több, de összességében jobb a hangzása, mint a 130 dolláros Cubot S222-nek (pedig a Cubot-ok általában jók hangminőség szempontjából).

A telefonálás hangminősége teljesen jó: hangos és tiszta a vételi oldalon, és a másik oldalon sem volt panasz. (A proximity szenzor tökéletesen működik.) Érdemesnek tartom továbbá megemlíteni, hogy a rezgő motor határozott rezgéseket ad. (Ez nem minden modellnél van így sajnos, és engem például zavar, ha "lagymatag" a rezzenés, amikor például a billentyűzetet használom.)

FOTÓS KÉPESSÉGEK

Mellékelek pár képet, amelyeket a készülékkel készítettem. Fontos leszögeznem, hogy nem ideális fényviszonyok között készültek, én magam pedig nem vagyok jó fotós. Persze nem akarom mentegetni a kamerát: ennél jobb modult is találunk a 100 dollár körüli mezőnyben, de 65 dollárért szinte biztosan nem. (A HTM M1 és a Jiayu F1 is ennél rosszabb fotókat készített tapasztalataim szerint.) Én meg tudnék békülni vele, hiszen nálam a mobilos fotózás sokadrangú szempont, és messziről nézve nem annyira vállalhatatlanok a képek. :DDD

VÉTELI KÉPESSÉGEK

A GSM és wifi vétel - a képernyőn megjelenő visszajelzések szerint - teljesen jó. A GPS-t a GPS Test nevű programmal próbáltam. Szabad ég alatt, de magas házak között 5-6 holdat látott, amiből hármat tudott pár perc után használatba venni, és néhány méteres pontosságot mutatott. Sajnos ez önmagában semmire nem garancia, hiszen a Cubot S222 is ilyen adatokat produkált álló helyzetben, majd autóban próbálva használhatatlannak bizonyult, szemben a Mlais M52-vel, ami egy helyben állva kevésbé impozáns adatokat mutatott, ám mégis alkalmas volt navigálásra.

AKKU

Az akku névleges kapacitása 2000 mAh, ami akár igaz is lehet. Az Antutu Tester 3490 pontot mutat, ami nem sokkal kevesebb, mint a 2350 mAh-s akkuval szerelt és 5,5 colos HD képernyőt meghajtó Cubot S222 közel 3700 pontos eredménye. Gyakorlati tapasztalat eddig annyi van, hogy 3 és fél óra játék 65%-ot merített rajta.

ÖSSZEGZÉS

Nagyon elégedett vagyok a készülékkel. Határozottan jobb, mint amire 65 dollárért számítottam, de akár a 80 dollárt is mondhatnám, ami az eredeti ára. (Elég csak ránézni a mezőnyre: még a 6582-es SoC is ritka, az 1 giga RAM pedig végképp.) Kevés nyomát látom a kompromisszumoknak (a saját, 60-80 dolláros árkategóriáján belül értve).

A 4G képességet leszámítva nem éreztem jobbnak (gördülékenyebbnek, stabilabbnak) a nemrégiben kipróbált, 50+ ezer forintos, elég hasonló specifikációval rendelkező LG Leon-t. (Az elmaradt 4G-ért cserébe a Breeze dual sim-es.) Az is igaz, hogy nem tanulmányoztam ennyire behatóan az LG-t, csak a fényképező részét próbálgattam, amiről meg kellett állapítanom, hogy nem rossz, tehát a Breeze-énél (érthetően) lényegesen jobb, de hétköznapi használatra nekem biztosan nem érne meg bő 30 ezer forintnyi különbözetet.

A jelen sorok írásakor is még a 65 dolláros akcióban kapható a készülék coolicool.com oldalon. Jó szívvel tudom ajánlani azoknak, akik kis pénzért egy jó(nak tűnő - majd idővel kiderül, mennyire tartós és megbízható) telefont keresnek ebben a méretben, és akik hajlandóak némi egészséges kompromisszumra (például nem várják a tökéletes navigációs élményt ennyi pénzért). :K

Hozzászólások

(#1) nyisziati


nyisziati
veterán

Köszi, nagyon jó kis teszt. Külön piros pont a gyári böngészőért, több éve szenvedek vele, úgy látszik a Lollipop végre megoldotta a kérdést. Persze más böngészőket is használok, de ha ez elég jó, akkor felesleges foglalni a memóriát egyéb alternatívákkal, mert egyébként nagyon jó, flasht viszi, és jó az éjszakai módja is, ami a legtöbb böngiből hiányzik.
Amit még várnék, az pár játékteszt, meg egy autós navi-próba. :K
Ha kérhetem. :))

(#2) b0bcat válasza nyisziati (#1) üzenetére


b0bcat
addikt

Persze, hogy kérheted. Nem lesz könnyű elkunyizni a gyerektől a telefont, de ha sikerül, akkor ezeket is megejtem. ;)

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3) Bucsi13


Bucsi13
tag

Ez a % = szint az AOSP fordírás leggázabb dolga. CM12(.1)-ben is így van.

„Everything ends and it's always sad. But everything begins again and it's always happy. Be happy .”

(#4) b0bcat válasza Bucsi13 (#3) üzenetére


b0bcat
addikt

Ügyes volt a fordító... :C

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#5) bokaszalag válasza b0bcat (#4) üzenetére


bokaszalag
csendes tag

Sziasztok,
én is lőttem egy példányt a coolicooltól. Épp elkezdtem nézegetni, mikor szólt, hogy van egy ota update. Optimistán felraktam (július 7 a dátuma). Nem kellett volna mert mint később kiderült lezúzta az IMEI-ket. Próbálgattam az IMEI visszavarázsoló tecnikákat, de az engineering menü ebben a verzióban ezt nem hagyja.

Felraktam rá a needromról a kitkat verziót, hátha abban működik majd ez a mérnökösködés. Nos azt sem kellett volna, a töltést se vette utána. Viszont nem lett teljesen tégla, mivel a needromos legújab lollipop felmet rá, és ott az imeit be tudtam állítani a számtalan helyen megénekelt módon. OK gondoltam megvan-a módszer, próbáljuk rá megint az OTA frissítést, hiszen az eredeti rommal nem is raktam bele kártyát, lehet nem is az vitte el az imeiket. Most már tudom, hogy az :) Szóval ne rakjátok fel.
Üdv.:
sfd

(#6) nyisziati válasza bokaszalag (#5) üzenetére


nyisziati
veterán

Fú, ez gáz. Mondjuk egyre többször hallani ilyen rémsztorikat, hogy az update után még rosszabb lesz a helyzet. Ezért nem is szoktam feltenni őket, csak ha van már tapasztalat. :(

(#7) b0bcat válasza nyisziati (#6) üzenetére


b0bcat
addikt

Én soha semmit ne ápdéjtelek. :N

Köszi a figyelmeztetést! :R

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#8) bokaszalag válasza b0bcat (#7) üzenetére


bokaszalag
csendes tag

Azóta is vannak érdekességek. Persze mivel az NVRAM elment, ezért MAC címe se százas de ahogy néztem, azzal lehet mit kezdeni, de érdekes módon a GPS imidzselésenként csak egyszer éled meg. Igaz akkor elég valószínűtlen helyen is, de mégis túlzottan nem használható :)
Ha van esetleg mentésetek megköszönném :)

(#9) b0bcat válasza bokaszalag (#8) üzenetére


b0bcat
addikt

Mentésem az nincs, van viszont egy olyan furcsa probléma, hogy nem lehet háttérképet állítani, mert mindenre azt mondja a rendszer, hogy kevés a memória (pedig ROM és RAM is van bőven). :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#10) Attici


Attici
őstag

Jó a leírás, köszi! :R
Jelenleg 77$ a készülék ami Áfá-val terhelve kb.28e Ft.
Az LG Leon 36e Ft-jával szemben már csak 8e Ft a különbség.
Még így is megéri?

"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.