2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Hero V6888 - a legolcsóbb használható kétmagos

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrégiben - az egyik dual SIM topikos kolléga figyelemfelkeltése nyomán - rendeltem egy Hero (leánykori nevén: ShouYue) V6888 készüléket a Pandawill honlapról. Leginkább a kíváncsiság hajtott, hiszen ebben az árkategóriában (90 USD) nem nagyon találni hasonlóan jól csengő ajánlatot (én pedig amúgy is megmagyarázhatatlanul vonzódom a filléres kínai cuccokhoz, és a tapasztalataim összességében pozitívak velük kapcsolatbanó), ráadásul éppen lecserélni készülök az Y200-at, így teljes mértékben kapóra jött az "ajánlat".

Hasonlóan a feleségem telefonjának történetéhez, ismételten megjártam a Pandawill rendeléssel, de most nem vártam 3 hétig, hanem már 2 hét után visszakértem a pénzt. Ehhez az is hozzájárult, hogy megláttam itt a fórumon az apróhirdetések között, hogy ugyanaz a kolléga árulta ezt a készüléket, mint aki anno belinkelte újdonságként, hogy az megjelent. Így esett, hogy ismételten itthon vásároltam (friss) kínai telefont.

Bár nem volt titok, hogy a kétféle elérhető színösszeállítás közül az enyém a kék változat lesz (van még sima fekete), elsőre annak ellenére is meglepett a szín a telefont kézbe véve, hogy volt még nagyon régen egy hasonló színű Philips Ozeo telefonom, és semmi bajom a (néha, a fényviszonyoktól függően kicsit a lilába hajló) metálkék színnel. Ez volt az első gondolatom. A második pedig az, hogy "masszív" a készülék. A keret, a készülék háza ugyanis minden irányban vaskos, széles kávával a képernyő körül.

A készülék maga nem kelt rossz minőség érzetet. A hátlapja persze kemény, kopogós műanyag, tehát nem egy "prémium érzetet keltő" anyag, cserébe recés, így a csúszással kézben nincs gond, bár az anyaga miatt egy sima felületen már tud csúszni. A hátlap eléggé "kapaszkodik" a házba.

A dobozban a telefon mellett két darab, névlegesen 2500 mAh-s akkut, egy fehér, felvevő gombos headset-et, egy USB kábelt, egy töltő fejet és némi leírást lehet találni. (A Pandawill többnyelvű Quick Start Guide-ot csomagol azon szerencsések telefonja mellé, akiktől nem csak a pénzt fogadják el, de az árut is elküldik nekik...) A töltő fej már ránézésre nem volt szimpatikus, így azt nem próbáltam ki. Az USB kábel különlegessége, hogy bár a telefonba menő vége szabványos micro USB profilú csatlakozó, a fém érintkező rész lényegesen hosszabb, mint normál esetben, így itt csak félig érvényesül a kompatibilitás. (Ergo célszerű nem elhagyni ezt az USB kábelt.) Sajnos sem tok, sem extra képernyővédő fólia nem volt a csomagban.

Az akkumulátorokkal kapcsolatban az első szembetűnő dolog az, hogy szokatlan, hosszúkás alakúak. Aminek a kapacitásuk szempontjából nyilván kevés jelentősége van. És ha már erről beszélünk: nem tudom labor mérésekkel alátámasztani, de érzésem szerint a 2500 mAh egy kicsit túlzás - én 2000-2200 mAh körülre tippelném őket. Egyszerűen azért, mert - bár az akku visszajelzés nem lineáris a készülékben (azaz sokáig egy adott szintet mutat, majd "ugrik" egy alacsonyabb értékre, de nem egy-egy százalékonként csökkenve) - az volt az érzésem, hogy kicsit jobban merül, mint az általam ismert készülékek (1. generációs aTAB5 és H7100) 2800-3100 mAh-s (névleges) akkuval de nagyobb képernyővel. De így is kibírt egy töltéssel közel 3 napot (visszafogott használattal, egy SIM kártyával).

Ejtsünk szót egy igen fontos kérdésről is: a Pandawill oldalán IPS-ként hirdetik ezt a kijelzőt. Nos, 99%-os meggyőződéssel azt kell mondanom, hogy ez "finom csúsztatás". Vagyis nem igaz. Ez bizony egy TFT panel, aminek ugyan aránylag nagyok a betekintési szögei, az elszíneződés már kisebb szögeknél is megkezdődik, sőt, egy bizonyos irányból nézve a képernyőt a színek hirtelen invertálódnak. De "ennyi pénzért" ez bőven jó. Ahogy az én tetszésemhez mérten nem kellő mértékben érzékeny kijelző is elviselhető. (Ugyanez a bajom az Y200-zal is.)

Ami szintén fontos tudnivaló a készülékről, az az, hogy egyrészt szabványos méretű SIM kártyákat fogad, másrészt működik régebbi Telenoros SIM-mel is, ami azért érdekes, mert a honi "tepsi piacot" felrázó (átcímkézett kínai) AKAI család 5 colos tagjának komolyan meggyűlt a baja velük (mármint a Telenoros SIM kártyákkal). Sőt, örömmel jelentem, hogy hálózat eldobást sem tapasztaltam, sem a Telenoros, sem a T-Mobile-os kártyával. Mobilnetet nem használok, így azt nem próbáltam rajta, ahogyan a GPS-ről sem tudok érdemben nyilatkozni (mert nem próbáltam navigációt futtatni a készüléken).

A hangminőség "rendben van" a hívások során, bár lehetne kicsit hangosabb a belső és a külső hangszóró is. Emellett mindkettő eléggé doboz hangot produkál. Ennél nagyobb gond, hogy a mikrofon nem tűnt elég erősnek kihangosított beszélgetések során. (Vagy én nem csináltam jól valamit...) A fülhallgató szintén erős közepes hangminőséget képvisel (a mély hangokat hírből sem ismeri, de a magasak közül sem minden frekvenciát), de ennél is bosszantóbb, hogy nem szabványos hosszúságú a csatlakozója, így hiába szerettem volna a kipróbálni a telefon hangját más fülhallgatóval, azokat nem tudtam jól csatlakoztatni, csak úgy, hogy az egyik oldal szólt.

Az eddigiekből minden bizonnyal kiolvasható, hogy hardverileg alapvetően elégedett voltam a géppel, különösen az igen kedvező ár tekintetében, de ejtsünk szót a szoftveres oldalról is! Ez most egy kicsit "fekete leves" jellegű lesz, de azért nem olyan szörnyű a helyzet.

A készüléken ugyanis - szemben a Pandawill oldalán olvasható leírással (bár az IPS-sel is "füllentettek" ugyebár, tehát nem lehet mindig készpénznek venni az ott leírtakat) - nincs gyárilag Play áruház, és ennek a webes felületéről sem lehet semmit telepíteni rá. Ezen felül a Google fiókkal sem lehetséges a szinkronizáció (maga a Gmail működik a webes felületen, de például a naptár már nem szinkronizálható a fiókkal). Ráadásul a nagy nehézségek árán feltelepített Color Note alkalmazást sem tudtam a Google fiók segítségével szinkronizálni.

A helyzet azonban nem reménytelen. A készülék pofon egyszerűen root-olható a B1NARY módszerrel, és kézzel fel lehet telepíteni a Google Apps-t a telefonra, és onnantól minden működik. (Ezt olyanok magyar júzerektől hallottam/olvastam, akiknek van ilyen készülékük, és megoldották, tehát nem távoli országok fórumaiban leltem az információra.) Én magam csak a root-olásig jutottam (életemben először csináltam ilyet), utána eladó sorba került a telefon.

Magyar nyelv alapból nincs benne, de magyarítható a felület (lásd Hungobungo leírását), ráadásul gyárilag van benne magyar billentyűzet kiosztás, ami jó hír lehet azoknak, akik a gyári képernyő-billentyűzetet használják. A nyelvvel kapcsolatban annyit jegyeznék csak meg, hogy gyári visszaállítás után kínai nyelven indul újra a készülék, tehát olyankor fejből kell tudni, hogy melyik menüpontban melyik pont a nyelv beállítása.

Összegezve a fentieket azt kell mondanom, hogy ez egy teljesen jól használható készülék, amelynek bőven megbocsáthatók a gyengeségei a 90 dolláros kínai árcímke tekintetében. Aki csak egy böszme kétkártyás telefont keres, miközben nincs szüksége a Google infrastruktúrára, az hozzányúlkálás nélkül is megelegédettséggel használhatja (ha tud annyira angolul, amennyire az Android alap használatához tudni kell). Itthon ennyi pénzért (magánimportban 22 ezer körül meg tud állni az ára) semmi hasonlót nem lehet kapni. Hadd emlegessem fel az AKAI 3850-est, ami 20 ezerbe kerül! A "szabvány" - 5 col, MT6577, 512 MB RAM - tepsifonok pedig 40 ezertől indulnak akciósan. (Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az itthoni készülékekre legalább 1 év magyar jótállás is van.) Ha tehát valaki 1 "deák" (20 ezer Ft) környékén keres tepsit újonnan, annak én jó szívvel tudom ezt a készüléket ajánlani.

U.i.: Végül azért adtam el az enyémet, mert arra jutottam - látva a mostani 200 dollár alatti négymagos felhozatalt -, hogy bepróbálkozom egy MT6589-cel szerelt modellel. Hátha megtalálom végre "az igazit". Nekem amúgy simán jó lenne egy első generációs aTAB5 (azaz DaPeng i9230+) is, de legfeljebb 100 dollárt adnék érte, aminek még mindig a másfélszeresébe kerül újonnan...

Hozzászólások

(#1) fateless


fateless
veterán

Köszi a leírást.

Ez az a tipikus készülék, ami esetében az árért cserébe könnyű sok apróságot megbocsátani neki.
Azt gondolom, hogy aki szívesen elbütykölget egy telefonnal, az feldobja a szükséges szoftvereket, magyarítja és van egy használható nagyobb telefonja. De akik szeretnek elbütykölgetni a telefonnal, azok nem feltétlenül elégednek meg a teljesítménnyel (mondom ezt ellenpéldaként, mivel még mindig egy MTK6577-es telefont használok).

Azt hiszem, ennek a készüléknek a legnagyobb ellenfelei a Lenovotól az A660, A789, illetve ZTE v889 és hasonlók, amelyek 10-20%-kal drágábbak, kisebb a kijelzőjük, de azért már jobb minőségűek.

Ezt a telefont úgy kell nézni, hogy mellette mindig ott látható lelki szemeink előtt az árcédula és egyből mindent könnyebb megbocsátani.

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#2) GeoPhoto válasza fateless (#1) üzenetére


GeoPhoto
tag

Ja, de ilyen alacsony összegnél nem százalékot illik nézni, hanem hogy plusz 2-3e forintért kapsz rendes képernyőt, meg esetleg némi támogatást is. Ha az A660-ast nézzük az meg strapabíró is. De persze köszönet a cikkért, kellően informatív volt.

(#3) fateless válasza GeoPhoto (#2) üzenetére


fateless
veterán

A kérdés, hogy mekkora kijelzőt akar a vevő, mivel ez majdnem 40%-kal nagyobb kijelzővel rendelkezik, mint az A660.

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#4) Szabyka_


Szabyka_
tag

Nem rossz, nem rossz ... :R

(#5) mate0314


mate0314
aktív tag

Hi! Nekem úton van a kütyü. Be tudnád linkelni (vagy pü-ben elkdüldeni) azt, hogy hol olvastál magyarul a play (gapps) telepítéséről?

[ Szerkesztve ]

(#6) Szabyka_ válasza mate0314 (#5) üzenetére


Szabyka_
tag

ment pü! :K

(#7) valenc


valenc
tag

Köszönjük tényleg jó írás! :R Nekem is épp úton van bár a pandawill velem is szívózik egy picit...Olyan kérdesem lenne hogy ez jack probléma ez megoldhatatlan?Mert sokat hallgatok zenét és szerintem 90% hogy a gyári füles ilyen szempontból egy hulladék...

(#8) Szabyka_ válasza valenc (#7) üzenetére


Szabyka_
tag

Nekem is úton van a kütyü az usb hosszabbításra itt egy megoldás videóval ...
Amúgy nem csak a pandawillen írják ips-nek amikor köze nincs hozzá :((

[ Szerkesztve ]

(#9) valenc válasza Szabyka_ (#8) üzenetére


valenc
tag

Usb mondjuk nem olyan nagy gond max használom a gyári kábelt de erről a jack problémáról eddig még nem is hallottam... Hát tuti hogy nem ips de ennyi kamu szerintem belefér bár igazán levehetnék mert többen megírták nekik is már hogy nem ips.

(#10) Szabyka_ válasza valenc (#9) üzenetére


Szabyka_
tag

Meg az a baj ahogy néztem kemény tok nem kapható hozzá és képernyő védő fólia sem, bár gondolom az másik 4.7-es telójé jó lehet rá ...
Melyik színű telót rendelted ? Én feketét remélem az is jön :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.