2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Csend a lelke mindennek... olcsó házban

Írta: | Kulcsszavak: speeze . ee-2709b . számítógépház . fsp350

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kezdetek

Elérkezett az ideje, hogy vérfrissítésen essen át a gép, amely már jóideje áll a szolgálatomban (CeleronT 1000@1333MHz, 512MB SDRam, GF2Mx400 32MB a főbb paraméterek). Persze ilyenkor végigfut a géptulaj agyán, hogy mit lehetne átmenteni az új rendszerbe. Először naívan arra gondoltam, hogy a ház az ház... jó lesz a régi jól bevált darab, nem érdekes a külső úgyis az asztal alatt van.

Később nyilalt belém a felismerés: nem lehet, hogy beférjen egy am2-es hűtő... biztos méretesebb darab mint a mostani... és ez is éppen csak befért, jó ha egy centi hely van az álló helyzetű táp és a cpu hűtő közt. Tehát új ház kell... lehetőleg olcsón.

Nézegetettem az árlistát... de általában táppal együtt 7-8eFt körül kezdődtek a házak. Ezekben nem találni jobb tápot, a mostani Codegen 400W-osnál. A táp átmentésén is gondolkodtam, a kiszemelt alaplaphoz megfelelő a normál 20 pines ATX csatlakozós energiaforrás. Mivel nem jutottam sokra a házválasztásban kikértem inkább a véleményét Boba6-nek [link], minthogy boltosként nagyobb rálátása van a dolgokra.

Boba6 a Speeze házakat [link] javasolta és hozzá FSP300PNF [link] tápot. Hát, ha már táp, akkor dobjunk rá még egy lapáttal, legyen inkább a 350W-os változat

[kép] [link].

Lehet kevésnek tűnnek ezek a számok, de ha valaki olvasta a nemrégiben megjelent összefoglaló írást a PH-n, akkor tudhatja, hogy egy átlagos gépnek egy minőségibb 350-es táp is bőven megfelelő [link]. Némi gondolkodás és ár egyeztetés után végül a BlackFin II EE-2709B nevű házra esett a választásom:

Kibontás után

[kép]
[link]

Szokványos barna dobozban érkezett, oldalán a RoHS matrica tanúskodik a környezetbarát gyártásról. Legelső meglepetés a súlya volt... vagyis a súlyának hiánya . Persze nem versenyezhet 10 kilós komolyabb házakkal, de nem is egy árkategóriába tartoznak. A táp talán nehezebb mint az egész ház üresen. Alig több mint Br 5000Ft-os árával kellemes meglepetés volt a látvány. Valahogy élőben jobban néz ki mint a weboldalán [link]. Annak ellenére, hogy könnyen eltávolíthatóak az 5.25 ös meghajtók műanyag lemezei stabilan a helyükön vannak nem lötyögnek.

Bőségesen ellát csavarokkal is a gyártó, a mellékelt tasakban található normál, sűrű menetű, műanyaghoz való (gondolom tartalék az előlaphoz) és ventillátorhoz való is. Természetesen az egyik legfontosabb elem sem hiányozhat: a távtartó csavarok. Két műanyag ''kockát'' is találtam amit elsőre nem tudtam mire vélni... de némi fejtörés után meglett a helye: az alaplap tartó lemezén a távtartók közt találhatók kis négyzet alakú kivágások, ezekbe pattintható be igény szerint a műanyag távtartó kocka.

[kép]
[link]

A házzal kapunk egy ventillátor is, amelyet Boba6 hangosnak tartott... csak néhány másodperc erejéig próbáltam ki... nem tűnt vészesnek, bár azért észrevehető volt a hangerőnövekedés vele. A képekről lemaradt, de azért ott vannak az előlapi kivezetések: 2 usb, fülhallgató és mikrofon. Ezek egy lehajtható takarólemez mögött találhatóak, a kábeleik éppen elegendő hosszúságúak, elérnek a ház hátsó faláig is kényelmesen. Először kicsit furcsa volt hogy teljesen lapos a hátsó fal, nem süllyesztett mint a régi házamnál. Zsúfoltság esetén emiatt nehézkes lehet a kártyák helyre tétele. Úgy láttam az alaplap szorítja oda az i/o lemezt a hátlaphoz, nincs külön rögzítése. A szabványos atx i/o lemezt kitörhetjük és helyére tehetjük az alaplaphoz mellékeltet.

[kép]
[link]

A táp beszerelésekor jutott eszembe Boba6 figyelmeztetése, hogy a vékony anyagok miatt könnyebben berezonálhat. Elővettem az öntapadós filc szalagomat és a kritkus helyeken megakadályoztam az összekocogás lehetőségét. Minden olyan illesztés közé ahol rezonanciát sejtettem kerül egy csík a szalagból: az alaplap lemeze és a padlólemez találkozásához, a nagy meghajtó kerete és az oszlop közé, a tápot tartó támaszokra. De a legtöbb az oldalak lemezeinek szélére került.

[kép]
[link]

Miután mindenhova jutott elegendő rezgéscsillapító, lehet kezdeni az alkatrészek beköltöztetését. Egyelőre a CeleronT rendszer lakik benne, de egy nagyságrenddel csendesebb környezetben, mint amit a régi ház és táp biztosított. A szellőzése is biztatónak tűnik, mindkét oldalt átjárja a huzat. A cpu felett levehető tölcsér viszi be a hűvös kini levegőt.

Végszó
Nem prémium kategóriás termék, de nagyon jó ár/érték mutatója van. A sorjázásról még nem esett szó: ügyesen megoldották a szélek feltekerésével, hogy ne nagyon találkozhassunk éles lemezekkel és ez egyúttal erősíti is a házat. Szolid egyszerű, elegáns ház. Na és nem utolsó sorban olcsó. Eredeti állapotában talán hajlamosabb a rezonanciára, de száz forintos ráfordítással és némi türelemmel ez megszűntethető. Az FSP tápra pedig nem lehet panasz: nagyobb teljesítményű a 400as noname tápoknál és a nagyméretű belső oldalon lévő ventillátornak köszönhetően szinte hangtalan.

Hozzászólások

(#1) azbest


azbest
félisten

Nos a kellemesen töltött délután emlékére megörökítettem a házam otthonosabbá tételéről pár gondolaltot :)
Ha van véleményed, akkor oszd meg velünk :R

(#2) Speed® válasza azbest (#1) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Hát alapvetően elveszik a story eleje egy noname házikó bemutatásában :U
A bevezetőből azt vártam, hogy egy konfig összeépítését követhetjük végig, mondjuk kreatív ötletekkel kísérve, amik ahhoz vezetnek, hogy az 5ks házikóban egész korrekt és teljesen csendes konfig menjen. Ehelyett elmondtad amit mindenki tud (a 350es FSP jóóó) és méltattál egy 5ks házikót pár fotóval.
(fizettek a reklámért? ;] )
Szvsz gondold át a dolgot ;) üdv.

[Szerkesztve]

(#3) joghurt válasza Speed® (#2) üzenetére


joghurt
addikt

És csak épp a fő feature-re, az öntapadós filcszalagra nincsen link. :))

A tej élet, erő, egészség.

(#4) azbest válasza Speed® (#2) üzenetére


azbest
félisten

Arra akartam rámutatni, hogy egy olcsó házzal is lehet csendes gépet építeni. Általában a drágább nagy márkák házait favorizálják, hogy mennyire jó... milyen szellős és nincsenek rezonanciák ;) Akinek nincsenek különleges igényei egy átlagos házat is, minimális odafigyeléssel lakhatóvá tud tenni. Az elején kiderül, hogy a ház esetében az ár volt az elsődleges szempont... s kellemesen meglepődtem amikor jobban megismerkedtem a kiválasztott darabbal. A táp cseréjének legfőbb oka szintén a halk működés elérése volt. Erre pedig a kisebb 12es ventis FSP-knél nem ismerek jobb, megbízhatóbb és kedvezőbb árú darabot. :P

A ház leendő lakója később érkezik, csak a hangzás tesztelésére költöztettem be a régi konfigot (addig se kelljen hallgatnom :DDD ). Amikor megérkezik, lehet hogy folytatásként megírom a vele kapcsolatos tapasztalataimat is.

Joghurt: a filc szalagra mutató linket nem tudtam beilleszteni, ugyanis a fiókomba mutat :D, valamikor egy ismerőstől kaptam... gondolom sokfele kapni ilyet...
hmm az öntapadós szalagról eszembe jutott az egyik amcsi autó tuning műsor, ahol majdnem minden részben találnak ragasztószalaggal visszatett potyogó alkatrészeket :))


[Szerkesztve]

(#5) szepi79 válasza azbest (#4) üzenetére


szepi79
őstag

Arra akartam rámutatni, hogy egy olcsó házzal is lehet csendes gépet építeni.

akkor viszont nem ártott volna máshogy fogalmazni már a címet is. ha folytatást is tervezel, akkor kb. így:
''Csend a lelke mindennek, olcsón: 1rész - A ház''
ha meg nincs folytatás, akkor csak simán: Csendes ház olcsón

de így ebben a formában elég megtévesztő a cím.

''Ne menj sebesülten vadászni, mer' lehet, hogy lelegelnek az őzek'' by elmoraan(r) a ''Nők, nőügyek'' topikban

(#6) azbest válasza szepi79 (#5) üzenetére


azbest
félisten

Még reggel átírtam ''Csend a lelke mindennek... olcsó házban'' -ra csak a fórumon nem változik. Nem tudom a csendről olcsón szavakról mire asszociáltok.. hát nekem pl nem valami spéci vízhűséses cpu ugrik be. Az eredeti címben nagyon nincs konkrétum, igaz... de akkor már füldugóról is szólhatna a cikk :DDD

(#7) moma


moma
őstag

Mindenesetre a téma örvendetes :C Nagyon minimális irodalma van ennek a hogyan építsünk halk gépet topiknak (magyarul meg pláne).

we all deserve a bit of luck.

(#8) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Szép kis házikó olcsóért, viszont a ház oldalán lévő tölcsér szépen kitudja hozni a prociventi hangját, ez tapasaztalat. Ha már csend a lelke mindennek... :DD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#9) azbest válasza CPT.Pirk (#8) üzenetére


azbest
félisten

most egy túlméretezett hűtő van a procin... komolyabb s462es amd-re való... harmad ekkora is elég lenne az iCeleronT (p3) procimnak, ezért 5 voltról megy... nincs hangja :)
Kipróbáltam 12 volton is úgy már porszívószerű... kíváncsi leszek miylen hűtőt ad az amd az x2es procihoz ami belekerül majd.

(#10) kelzsoca


kelzsoca
félisten

A házban a szellőzést talán a nagyon halk Papst ventikkel lehetne megoldani :D

https://vertigostore.eu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.