2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

TV szívás, PC módra

Írta: | Kulcsszavak: tuner . htpc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A gép összerakásánál alapkoncepció volt, hogy ezen nézünk TV-t. Ehhez dukál egy tuner. A választásom egy Pinnacle 310i-re esett, mivel tudja a digitális földi adásokat. Egy darabig nem is volt vele gond, a hozzá adott 3.x Media Center tette a dolgát.
Egy idő után azonban kezdődött a szívás: nem volt hang, eltűnt a kép, majd a csatornák. Újratelepítgetés, beállítás. Egy darabig megint jól ment, majd előről kezdődtek a gondok. Pinnaclesys-nek ment e-mail is a supporthoz, ők sem tudtak mit mondani.
Végre megjelent a 4.11-es MC (ezzel is volt egy kis mellékszál, ugyanis otthonról, modemmel nem töltöttem le, természetesen a 270 Mb-os telepítőt - Pinnacle hülyesége/gondossága, hogy a telepítőben SQL programcsomag, DiVX programcsomag, .NET és javítások csomag, meg még ki tudja, mi minden van; a máshol letöltött MC-t nem tudtam hazavinni a 256 Mb-os penemen, CD-re kiírva hibás volt, dettó egy nagyobb pendrive-on, stb, de megoldottam). Gépre föl, szépen megy, majd újra ugyanazok a gebaszok. Téptem a hajam.
Végre sikerült rájönnöm, hogy ha Admin felhasználóval TV-zek, akkor nincsenek ilyen gondok. Ez ugye nekem nem volt szimpatikus, paranoia rulz, szóval mit volt mit tenni, újraraktam a Windows-t (ez is hosszadalmas volt, mert kellett egy új vinyó, a kinézett nem volt kapható, stb). Ez előtt még e-mail a supportnak, hátha ebből ők tudják a baj okát. De nem, a javaslat: használjam a MC-t adminként. Köszi. Szóval rendszerújrahúzás. Ez sem ment zökkenők nélkül: elsőre telepítem a régi 3.x verziót és elmegy a net. WTF? Rendszervisszaállítás, aztán egyből a 4.11-es MC-t raktam fel, és láss csodát, azóta minden jó.

Módosítás: Megint berosált a dolog. A net megint nem ment egy ideig. Szóval nem tudom... Esetleges kommenteket kérném a Lipótba küldeni, megyek és szétrugom a gépet, aztán várom a mentőt.

Újabb módosítás: Most újabb újratelepítés után megint jó. Már azon kezdtem tanakodni, hogy free megoldást teszek fel (ChrisTV, vagy Media Portal), amikor az utóbbi oldalán megtaláltam ezeket: [link] Feltettem a hotfixeket (meg a .NET2.0-t és a MP10-t), utánna a Pinn MC-t, azóta megint működnek a dolgok, három napja folyamatosan. Rekord! Remélem, így marad. Hallott már valaki arról, hogy program elromlik? Én arra tudok gyanakodni, hogy a Windows rendszerindítás optimalizációja tette tönkre a MC-t eddig. A rendszernapló az SQL-lel jelzett gondokat, lehet, hogy ezért nem ment a MC, mert például az optimalizáció miatt nem a MC-nek megfelelő módon töltődött az adatbáziskezelő. Ki tudja, és ha működik, nem is akarom tudni.

Tanulságok:
Pinnacle szép és jó, de szoftveresen van hova fejlődniük (lásd fent említett apró csomagocska). Chris TV pár mega, miért kell bázikusan nagy és talán feleslegesen bonyolult szoftverrel megtámogatni az amúgy jónak kinéző hw-t? Ja, amúgy CTV-vel nem lehet meghajtani a Pinnacle cuccait, wdm driver kell hozzá. Másik gyönyörűség a Pinnacle-tól: a serialt ráírják a gyári CD-re. Persze nekem ez volt az utolsó hely, ahol kerestem, feltúrtam a lakást, hátha maradt valami a dobozból, félretettem egy darab papírt, amire kiírtam a serialt, de semmi. Már gondolkodtam, hogy megy az e-mail a Pinnacle-nek, amikor rápillantottam a CD-re. Khm.
Rendszervisszaállítás az ember nagy barátja. Ha nincs, még mindig szívok a Windows telepítéssel.
Az, hogy a falon van egy antennacsatlakozó, még nem biztos, hogy rá is van kötve az antenna (ez most nem egészen vág témába, de egyrészt így jártam, másrészt a PC-s TV nézéshez kapcsolódik nekem most).
Keresni az interneten, sokat szintén hasznos lehet. Csak győzze az ember.

2007. 08. 13. - Volt egy újratelepítés, és már megint beszart a vadiújan feltelepített MC (se kép, se hang), pedig úgy tettem mindent, ahogyan korábban leírtam (MP10, NET2.0, egyéb frissítések). Mivel egyre jobban csattogott az agyam (egy példa: unistall után az SQL fentmaradt, és fogta vissza a gépet!), legyalultam a MC-t, SQL-lel együtt, és feltettem a TV Center Pro-t, és azóta minden gromek.

2008. 02. 11. - Újabb gond: a tv képe kimerevedik, elmegy a hang egy pár másodpercre. Aztán újra, hosszabb-rövidebb időre. Vinyóhoz nem nyúl, processzor nincs leterhelve. Nem értem. Tegnap csináltam egy vírusellenőrzést, ad-ware ellenőrzést, ma azt hiszem, lefuttatok egy defragot, hátha.

2008. 02. 12. - Jeeez. Thrawn most írta, hogy szarban a haza. Lehet, hogy a Pinnacle szoftver mellett az alaplapommal is szívok folyamatosan?

2008. 10. 07. - Az van, hogy amióta feltelepítettem a Sony A300-hoz járó szoftvereket (többek között DirectX-et is :F ), azóta még jobban akadozik a kép. Újraindítás után "megjavul". WTF????

2009.12.05. - Az új tunerrel nincsenek gondok, megy minden. Egy dologra tudok már csak gondolni: a PCI nem szerette sem a régi, sem az új lapban azt, hogy két eszköz is kommunikál. Az új kártya PCIe, tehát más csatornát használ.

Hozzászólások

(#1) Adrian Mole


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog (1)

Most már nem írom bele a kiegészítéseket, egyre kaotikusabb a cikk.
Szóval megint volt tegnap hanggond, a szokásos. Eddig viszont hála isten nem volt teljesen behányós hang, elmenő kép, eldobált csatorna. Remélem, így marad.

42

(#2) #54715584 válasza Adrian Mole (#1) üzenetére


#54715584
törölt tag

nem kaotikus, en tudtam kovetni :)
irjal nyugodtan, igaz, megoldasom igazabol nicns a problemara :)

(#3) Adrian Mole válasza #54715584 (#2) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog (1)

Köszi a visszajelzést!
Jó, akkor nem vagyok kaotikus. Ennek örülök. Ha meg tanulságos olvasni, akkor méginkább.

42

(#4) lapa


lapa
veterán

édesanyám legolcsóbb típusú pinnacle tunere hasonjó. az app installja vmi durva hibaüzenettel elszáll, de legalább dscaler megeszi. az, hogy ha win indításkor aktív az eszköz kékhalál van, csupán apró mellékzönge. külön scriptet kellett gyártanom a dscaler ikon alá, ami először aktiválja az eszközt és utána indítja a tévét. win kikapcs ugyanígy csak spéci tuner-letiltós ikonnal engedélyezett. elég lol.

(#5) Adrian Mole válasza lapa (#4) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog (1)

Scriptgyártáshoz, dscalerhez tudsz vmi oldalt, tippeket adni?

42

(#6) lapa válasza Adrian Mole (#5) üzenetére


lapa
veterán

a script csak egy primitív bat file, kb. így:

start /wait devcon /<tuner eszköz engedélyezős paraméterek amiket most nemtok>
sleep 2000
c:\programok\dscaler\dscaler.exe


vagy valami ilyesmi. a pc kikapcsolása is kb. ugyanez csak más parancsokkal. a dscaler-ről nem sokat tudok. örültem, hogy találtam vmi értelmeset a nem működő gyári hulladék helyett, nem feszegettem a dolgot. még így is olcsón megúsztam a korábbi all-in-wonder szenvedésekhez képest...

[Szerkesztve]

(#7) Adrian Mole válasza lapa (#6) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog (1)

Bár már régen volt, de köszi.
Amúgy az AIW nekem nagyon bejött, én nagyon sajnáltam, hogy abbahagyja az ATi, illetve AMD a vonalat. Mind funkciójában (kivéve a digitális vételt), mind sebességben, telepítésben, stb verte a pinnacle-t, illetve bármilyen, általam látott tuner megoldást.

42

(#8) Jockey007 válasza Adrian Mole (#7) üzenetére


Jockey007
aktív tag

nekem akadozó kép elő fordul mikor gondol egyet meg van amikor egyszer csak hangyaboly jelenik meg aztán nem sokkal késöb helyre áll főleg ha ide oda kapcsolgatok egy sort :)

GIGABYTE team

(#9) Sk8erPeter


Sk8erPeter
nagyúr

Szerencsére bzoley már korábban meggyőzött, hogy a Pinnacle sok szempontból nem az igazi, de azért nem tudtam, hogy ennyire rossz a helyzet. :N
A rendszervisszaállítás azért annyira nem rulez, remélem tisztában vagy vele, hogy végleges adatvesztésnek lehetsz áldozata, ha ezzel hozod vissza a korábbi állapotot. Én már megszívtam vele...
Ha már ennyit telepítgetsz újra, érdemes lenne készítened egy Ghost-fájlt a rendszerről... ;] Nekem 6 és fél perc alatt állította vissza a komplett rendszeremet, driverestül, szoftverestül, szőröstül-bőröstül. Ha kell a progi, elküldöm. 3 MB.

Végül is akkor tényleg alaplapfüggő a probléma?

Sk8erPeter

(#10) Adrian Mole válasza Sk8erPeter (#9) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog (1)

Hopsz, csak most vettem észre a hozzászólást. Bocs.
Köszi a rendszervisszaállítás tippet. Viszont nekem akkoris hasznos, általában egy frissen felhúzott rendszerről van szó, ahol tesztelem a hardvert, hogy minden működjön. A Pinnacle viszont felhajít egy csomó mindent, tehát ha telepítem a tuner meghajtóprogit (meg minden mást, amit a Pinnacle ezzel együtt felhajít) és nem működik, vagy rosszul működik utána, egyszerűbb a rendszervisszaállítás, mintsem kézzel vadásszak le minden szart, vagy hogy kezdjem a nulláról a telepítést.
A Ghoston én is gondolkodtam, a baj az, hogy soha nincs olyan állapotban a rendszer, amikor érdemes lenne ghostolni :U
Az alaplapfüggést még nem tudtam tesztelni, ugyanaz a rendszer. Szívás viszont folyamatos vele, tehát nem kizárt. Legújabb fícsör: eltűnt az asztalról az indítóikon. :F
De nyár végén hardverfrissítés lesz, marad a tuner, aztán kiderül, hogy az új lapban hogyan muzsikál. Mindenesetre az NF4 PCI kezeléséről lehet csúfságokat hallani.

42

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.