2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Az X2 menet

Írta: | Kulcsszavak: processzor . fejlesztés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Végre rászántam magam. Bruttó 25k-ból beújítottam az X2-re. 4200, Manchester mag, OEM. A hűtő maradt az Arctic Cooling. Pont volt még egy kis pasztám, felpasztáztam, és hasít...
Hőmérséklet idle-ben 30 fok boot után biosból (ebben a gatyarohasztó melegben!).
Majd ideblogolom szép lassan, mik a tapasztalatok.

2007 .07. 03. - Eddig minden oké

2007. 07. 04. - működésben minden oké. Két dolgot vettem észre: a cpu-z szerint (1.38) a proci feszültsége 1,328-1,344-1,60 értékek között változik. Nem túl bíztató. A másik, hogy mintha a vinyóhasználat ''felaprózódott'' volna. Kisebb ideig, de gyakrabban nyúl a merevlemezhez a gép. És közben persze gyakoribb a seekeles, az ebből következő ''zaj'' is. Remélem, az élettartamot nem fogja negatívan befolyásolni. Ja, és van egy harmadik is. Már kétszer szállt el kikapcsoláskor a gép IRQL_LESS_OR_EQUAL, vagy valami hasonló hibaüzenettel.

2007. 07. 05. - Beszarás. MINDEN leállításkor előjön a hibaüzenet: IRQL_LESS_OR_EQUAL. Más: a mai bekapcsolásnál nagy kattogásba kezdett a vinyó. Eseménykezelőben a következő szöveg 21 alkalommal): Figyelmeztetés - Hiba történt az eszközön (\Device\Harddisk1\D) a lapozási művelet közben.
Ráadásul ez egy üres disk! HD Sentinel nem mutat hibát.
A leállítás közbenki elszállásról nem sok van az eseménykezelőben. Ennyi (a következő BEkapcsoláskori időponttal): Információ - Az operációs rendszer hibakeresés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x1000000a (0x0000ffdf, 0x00000002, 0x00000001, 0x806e4a8e). A memóriakép mentve a következő fájlba: C:\WINDOWS\Minidump\Mini070507-02.dmp.
WTF?
Ja, meg ilyen is van ám (újdonság az események között): Hiba - Hibakód: 1000000a, 1. paraméter: 0000f786, 2. paraméter: 00000002, 3. paraméter: 00000001, 4. paraméter: 806e4a8e.
Ennek nem tudom, van-e köze a nyűgökhöz.
Memtest oké, elvileg minden hw megfelelően működött eddig a gépben (két kivétel: a tunerrel szívtam eleget [link], illetve a hangkártya driver egyrészt régi, másrészt nem WHQL minősítésű. Dehát mégiscsak egy Terratec!). Tehát csakis az X2-es lehet az oka. Azt a tanácsot kaptam, hogy újratelepítés, mert HAL elhalt. Brrrr! Kiráz a hideg tőle.

2007. 07. 06. - Kicsit játszottam a BIOS beállításokkal (semmi tuning, csak a stabilitás miatt). Elvileg minden a legfaszább, mégis fagyás. Ráadásul nem lesz mostanában időm az újratelepítésre. Grrr!

2007. 07. 08. - Tegnap egyszer nem IRQL_LESS... hibaüzenettel szállt el kikapcsoláskor a gép, hanem feketeképernyővel és hosszú BIOS beepekkel. WTF?
Tiszta nyomi szituáció. Egyébként rendesen működik, nincs vele semmi baj, terhelhetem akárhogyan, dolgozik, mint a gép.. Csak kikapcsolni, vagy újraindítani nem tudom. Újratelepítés mindenképpen csak később, mert munka az van.

2007. 07. 11. - Folyamatos fagyás kikapcskor. Egyszer volt merevre fagyás is (kékképernyő nélkül).

2007. 07. 12. - Kicsit turkáltam egyrészt a MS tudásbázisban, másrészt a gép lelkivilágában, hátha tudok mégis kezdeni vele valamit újratelepítés nélkül. Nem sok eredménnyel. A MS tudásbázisban találtam egy, a szituációra illő történetet, de a feltételezett trójai fertőzésnek nincs nyoma. A gép elvben teljesen rendben van, bár az eseménynaplóban egy sor, megoldhatatlan (MS tudásbázisban nem fellelhető, nem javítható) probléma van: MSSQL gond (ez korábbi, mint az X2 csere), párhuzamos porttal kapcsolatos gond (nem tudja betölteni az eszközkezelőt, nem csoda, le van tiltva a BIOSból a hw. Ez az X2 fejlesztés eredménye, procicsere után nyomtam egy BIOS default beállítást, így az azután felbootoló windóz érzékelte a párhuzamos portot, és telepítette önhatalmúlag a sw-t), és a folyamatos disk probléma.
A másik, szintén régebbi datálású gép-lelki-probléma, hogy sok IRQ mellett (Everest szerint) a ''megosztott'' státusz áll, pedig (nem tudom, hogy ACPI, vagy egyéb miatt) nincs két hw elem mellett sem ugyanaz az IRQ.
Szóval itt tartok, IRQL_LESS... kékhalál, vagy merevrefagyás minden leállításnál (kivéve csökkentett módból).

2007. 07. 15. - Ma egyszer volt egy bekapcsoláskori fagyás. Kitt elpusztult, resetelni kellett. Már nem tart soká, és újratelepítés.
Kis színes: a ''régi'' procit már köbö másfél hete hírdetem, de még egy érdeklődés sem volt. Pedig milyen tuti kis darab... Legalábbis nem volt vele HAL gond.

2007. 07. 18. - Nem mindig kékképernyős búcsúm van, néha merevre fagy, oszt jónapot. Volt már kétszer is olyan bekapcsnál, hogy lemezzörgés, majd kitt elpusztul. Eseménynaplóban a fenti probléma, de SMART nem jelez gondot. Ez azt jelzi, hogy az alaplapi vezérlő rendetlenkedik. Nem jó. Bár erősíti a HAL gond teóriát. Újratelepíteni még mindig nem tudok.
Proci hőmérséklet (nem nagyon hajtva) max 39 celziusz. Ennek viszont örülök.

2007. 08. 06. - Egyre káoszosabb a működés. Mivel a gépen folyamatos a meló, ezért nincs még újratelepítés, bár lassanként a munka kontraprodukció miatt lehet, hogy így is megérné.
Szinte biztos, hogy HAL gond van. Az eszközkezelőben a hal.dll szerpel a halmacpi.dll helyett. Grrrr! Újratelepítés jön, a mobilracket (adatmentés miatt) már beszereztem. Újra szól a Samsung brummogás hamarosan.

2007. 08. 11. - Na, megvolt az újratelepítés. A rendszer működik és stabil. Szívás most is van, de az a monitorhoz kötődik, tehát nem a procihoz tartozik.

2007. 08. 12. - Nem csak a moncsival volt szívás. Valami bekavart a boot sorrendbe (lehet, hogy pont a procicsere utáni BIOS default-ra állítás), így aztán nem tűnt fel tegnap, hogy gyanús, hogy a D: meghajtóra települ a Windóz. És közben a boot fileok meg a C:re települtek (a jövendő Linux winyóra). Szóval ma megint újrahúztam. Eddig (koppkoppkopp) nincs gond.
Ja, és a monitorgondnál az volt a jó felállás, hogy
1. A gépet a TFT-vel telepítettem.
2. Telepítés után dugtam be a crt-t.
3. Nem az NVidia beállítóprogramjával, hanem a Windóz saját beállításával véglegesítettem a konfigot.

2007. 08. 17. - Minden faja. Stabil, gyors. Végre egy tökéletesen működő gépem van. Eseménynapló dögunalom, és ez jó. Ritka az ilyesmi.

2007. 09. 06. - Tényleg minden faja. Közben eladtam a régi procit is. Szóval műx minden.

2007. 09. 20. - Hehe, egy gondom van, de az vicces: mivel herótom van a Win XP színvilágától, ezért klasszikus Windows az alapbeállításom, de a háttérszínt megváltoztattam arról a gusztustalan kékről. Erre néha azt teszi a drága, hogy önhatalmúlag visszaállítja a Win XP témát, de meghagyja a háttérszínemet az általam beállítottnak. Nem minden bekapcsolásnál, csak néha. X akta. Azt hiszem, ilyen hibával tudok együtt élni, nem is bosszankodom rajta. Azért gondolkozom, hogy beküldjem az ''Anyád!'' blogba...

2007. 11. 22. - Az előző kiegészítésre: elmentettem egy önálló színsémát (tehát nem a módosított XP séma aktív), így mexünt a gépben lakó kobold. Yeah.

2008. 01. 02. - Aero kobold újra támad. Nem tudom miért. Néha (!) úgy gondolja, hogy nem a beálított színsémát jeleníti meg felboot után (háttérszín marad az általam beállított). Ez van. Általában nincs gond, csak egyszercsak úgy gondolja, kavar. A vicc az egészben, hogy rábökök az aktív asztaltémára (általam beállított és elmentett téma), és leokézom (vagy alkalmazom), akkor minden oké. Ehh. :W

2008. 09. 08. - Volt némi trójai gond (kinyírtam a rohadékokat), meg új memória jött a gépbe. Szerintem lesz nemsokára egy újratelepítés is.

2009. 07. 21. - Működik minden, csak szenved a gép (magyarul lassú). Fejlesztés hamarosan, de lustaság rulez, nincs sok kedvem feltenni egy XP-t a jövendő gépre, hogy aztán ősszel a Win7 (ha minden jól alakul) lecserélje azt. Van egy spurim, hogy nem fogom megúszni az RC1 felhajítását a jelenlegi konfigra, hogy személyesen ismerkedjünk.

2009.11.19. - És vége, megvan az új konfig, hirdetem a régit, az X2-vel egytemben.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.