2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

A T60 menet

Írta: | Kulcsszavak: notebook . thinkpad . t60

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Remélem, hosszú és unalmas cikk lesz az idők folyamán. Hosszú, mert sokáig szándékozom használni, és sokáig működni jelenlegi melóhelyemen, és unalmas, mert nem lesz vele bajom. Mert az van, hogy a melóhoz jön egy IBM (Lenovo) Thinkpad T60-as gép! Meg van rendelve, elvileg, ha minden jól megy, jövő héten már dolgozom vele.
Valami ilyesmi lesz: [link], a következő jellemzőkkel:
- CoreDuo proci, 1830 MHz
- 1 Gb RAM
- DVD olvasó, CD író kombó
- Win XP Pro
- Intel 945 GM grafika
- 6 cellás aku
A többi a sztenderd, illetve nem vagyok abban biztos, hogy a TFT a nagyobb, vagy a kisebb felbontású 14'-os lesz-e.
Izgalmas.

2007. 09. 10. - Nos, ezt már a kis drágáról írom. Faja. Mivel éppen töltöm le az e-maileket, meg mingyárt megyek is, ezért csak egy példa: elkezdtem buzgerálni a trackpoint alatti center buttont, erre udvarisasn megkérdezi, hogy szeretném-e megtanulni a helyes használatát. LOL. És még udvarias is (igaz, nem kerül neki semmibe).
Azért egy gyors leírás. A kisebb felbontású TFT van benne, ez az ár miatt nem is meglepő. Nincs benne ujjlenyomatscanner (nem is baj). Kicsit gondolkodnia kellett, amikor a LAN-on meg kellett találnia a helyi dolgokat, de megy most már, csont nélkül. Hogy őszinte legyek (hoggyal nem kezdünk mondatot), kissé robosztusabb házra számítottam, a billentyű feletti rész egy kicsit behajlik nyomkodásra, és a TFT is hajlik (nem vészes, persze), a billentyű alatti rész is hajlik egy kicsit. De ennyi, ráadásul így is masszívabb, mint az összes (nem X vagy T TP) általam látott gép. A lámpától mindenki elájult.
Folyt köv.
Már otthonról, a wlan-t belőve. Nagyon jó a kapcsolatmenedzsere. Teljesen gond nélkül települt fel egy csomó minden. Egyelőre OpenOffice lesz rajta, aztán majd meglátjuk. Fent van IrfanView, Sunbird, Firefox, Thunderbird. A Google Toolbart és a Picasa-t, meg néhány apróságot legyaultam.
Egész este megy, akkuról, most 50%-on áll. Fasza.
Egyáltalán nem melegszik, sehol nem érződik még csak langyosnak sem, ráadásul teljesen hangtalan.
A mobilommal infrán keresztül gond nélkül összefügyült, telefonképet mozgattam át, külön program nélkül. Más, infrás notesszel ez nem sikerült még.
Egy dolog még, ami kissé nyafogásra ad okot: a TFT képe kicsit fakó. A gyári beállítás 16 bites színmélység volt, átállítottam 32-re, de maradt a nem túl szép kép. A fényerő, kontraszt viszont nagyon rendben van, nagyon kiváncsi vagyok, hogy pl erős napsütésben mit fogok látni a képből.
Azt hiszem, jól választottam.

2007. 09. 11. - Dolgoz, dolgoz. Tegnap este nem sikerült lemerítenem az akkut, így ma reggel további teszt célzattal az ágyban újságolvasás helyett ágyban internetes hírolvasás volt. Akku továbbra is bírta, bár 10% körül már kiírta, hogy ideje lenne töltenem, de ott még lett volna több, mint fél órám.
Nagyon gyors, eddig stabilitással sincs gond.
Ma az egész napos munkától (végre?) érzem, hogy egy kicsit langyosodik a burkolat. Egyáltalán nem zavaró. Az a nagy poén, hogy nincs kitüntetett helye a melegedésnek, mindenhol egy kicsit magasabbnak érződik a hőmérséklet. Gondolom, a belső magnéziumváz kitesz magáért, és rendesen besegít a hűtésben.
Kipróbáltam a hibernálást. Kikapcsoláskor egész gyors, bekapcsoláskor, főként az intelligens (BIOS-os) Intel hálókártyának ''köszönhetően'' lehetne egy kicsit gyorsabb.
Most kicsit rézsútosan kapom a napot, így is szépen látszódik a képernyő.
Ja, vettem egy Genius noti egeret, amióta fel van csatlakozva, zavaróan ''magától'' bejön néha a centerbutton effektus. Nem igazán gond, egyet kell rajta pöckölni, és elmúlik.

2007. 09. 13. - Ma tapasztaltam néhány érdekességet:
- A billentyűzetet ki kell még tapasztalnom, mert elég közel van az a nyomáspont, amikor még nem érzékeli és amikor már éppen érzi a nyomást. Ez most logikailag nincs rendben, mert persze, hogy közel van, hiszen egymás után következik, de azt hiszem a lényeg érthető: kb ugyanakkora kényelmes lenyomásra hol van karakter, hol nincs. Magyarul néha kihagyok egy-két betűt.
- Járó motornál bekapcsoltam a wifit, ami a kemény billenőkapcsoló miatt azzal járt, hogy a gép arrébbmozdult egy csöppet, hirtelen az asztalon. Egyből feljött a rázkodásvédelem előtelepített programja, és bejelentette, hogy nincs gáz. Kúl.
- A tegnapelőtt beírt gördítősávos dolgot az okozza, hogy gépelés közben véletlenül hozzáérek a tapipadhoz, szóval semmi gáz.

2007. 09. 20. - Tegnap beizgult a Lenovo frissítés. Végülis nem telepítettem semmit (nem volt közte kritikus), mert majdnem 2 gigát rántott volna át a gépre. Egyelőre 40 giga szabad hely felett garázdálkodhatok, de nem használt programokhoz nem fogok ekkora frissítést letölteni, azt hiszem. Majd, ha mégis szükségem lesz rájuk.

2007. 09. 24. - Java gond. OpenOffice-nak nem tetszik az IBM féle.

2007. 10. 01. - Újratelepítettem az OOo-t. 2.3 verzióra. Eddig nincs gondom, sőt az otthoni nagy gépen feltünően stabilabb lett (azon elég sokat ment a korrektúra mindenféle rejtélyes hibákkal).

2007. 10. 02. - Ja, majd' elfelejtettem, hogy feldobtam egy Wubit is. Eddig nem volt időm használni, maga a telepítés szolgált tapasztalatokkal. Tehát: a jó ötlet ellenére van egy-két gubanc: WiFi-t nem látja alapból a feltelepülő Ubuntu, billentyűzetkiosztással is volt némi kézi beállítgatás, ami nem volt szimpi, szóval kiforratlan. Amúgy ez az első alkalom, hogy noteszra tettem Linux-féleséget, végülis nem rossz alapból.

2007. 11. 13. - Már-már azon gondolkoztam, hogy lezárom a blogot, mert úgysem történik semmi, mikor ma elég furcsa dolgot művelt a gép: egy böngészőben megnyitott pdf-et bezárva az összes, háttérben futó processzt, az összes szálával kipakolta a tálcára, de használható maradt minden, csak hely nem volt. Screenshot készült, újraindítottam, azóta jó. Franc tudja, mi volt ez, de az Anyádat! blogba lehet, hogy beküldöm.

2007. 11. 22. - Még egy hiba, hasonlít az Anyádat! legutóbbi postjára, nekem is SE szoftver szállt el. A gép egyébként hasít, azóta nem volt semmi gondom. Minden csipcsup "hibáról" kiderül, hogy nem ő az oka (pl swich kihúzva a hálózatból persze, hogy nem ad netet).

2007. 12. 14. - Nagy szószban vagyok, és nem tudok rájönni a megoldásra. remélem, tud valaki segíteni, feltettem a kérdésemet a megfelelő topicban. A Think Vantage Access Connection lefoglalja az egyik processzormagot, és belassítja a gépet. Maga a program is évek alatt hajlandó csak elindulni (ha nem kábeles netcsatlakozás van), szívok a hálózatra felkapcsolódásnál. A feladatkezelőben az AcSvc.exe 50%-on áll periódikusan (kábeles csatlakozásnál is), más, AC-vel kezdődő exe-k is bekavarnak és állandóan, kb másodpercenként egyszer a winyóhoz is hozzányúl valami. Ami mostanában történt, az az, hogy a géphez adott Symantec vírusírtó és tűzfal licence lejárt, mindkettőt legyalultam, vírusírtóból AVG van fent, a tűzfalnak a Windows sajátja. Hogyan tudnám helyrepofozni a dolgokat?
Nem tudom, hogy kapcsolódik-e a témához, de megpróbáltam legyalulni néhány progit, többek között a PS SE Albumot (vagy hogy a penészbe hívták), mikoris az unistalnál közölte, hogy használja az AcSvc.exe-t, legyek szíves azt leállítani :F Legyalultam, de maradt a fent leírt jelenség.
Ráadásul mindez egy külföldi úton jött ki, fontos e-maileket vártam, hogy a...

Ahha! Shadowfax megoldotta.

2008. 01. 02. - Unalmas gond nélküli napok. A múltkori bejegyzés nyomán egy-két dolgot kellett még változtatnom a kapcsolatmanagerben (az otthoni wifi-hez nem tudtam csatlakozni - így a Location-t töröltem és újra beírtam). Azóta minden faja.
Ja, legutóbbi bejegyzésből kimaradt, hogy a Wubit kinyomtam a géről. Nem használtam, csak foglalta a helyet.

Após gépét karácsonykor megbuheráltam (ez most csak azért, mert ennek nem akartam új postot). Legyalultam róla a Symantec víruskeresőt és tűzfalat, ráraktam egy AVG-t, frissítettem mindent és egy free CD/DVD író programot is felraktam rá. Az elvileg 1.5 Mbps kapcsolaton köbö egy óra volt, míg az internetszűz Windóz kikommunikálta magát Redmonddal. Huh, a karácsonyi ebéd után egy kicsit dúrva volt. :D

2008. 01. 23. - Csatlakozás gond volt, lejtős ösvénnyel áthidaltam, de nem az igazi. Részletek később, sokadolgom.

2008. 02. 02. - Szóval a gond, hogy az AC-ben nem tudok itthon felcsatlakozni a wireless hálózatra. A Windóz saját csatlakozása megy, de az nagyon lassú. Nem találtam megoldást, de azt hiszem, ebből hamarosan újratelepítés lesz.

2008. 04. 01. - Megy az otthoni WL csatlakozás, csak marha lassú. Meg hülyeségeket ír ki folyamatosan az AC. Másik "gond", hogy észrevettem, hogy kifli egy kicsit a billentyűzet. Lehet, hogy nem tesz neki jót a táskában (Samsonite laptop hátizsák!) hurcaburca?!

2008. 04. 28. - Nnnna, újrahúztam a rendszert, mert az AC teljesen meghülyült és belassította a bejelentkezést, lehetetlenné tette a csatlakozást, stb. Eddig minden jó az újratelepítés után. R&R-vel is volt szívás - kifagyott indításkor, aztán újrainduláskor a wincseszterre pakolta ki a cuccot. Egy külső vinyóval megoldódott ez is, a D&S mappát lementettem azt csá.

2009. 01. 16. - Minden simán működik, két apró rögzítenivaló van:
- HD Sentinel szerint a hdd csak 70%-os, Reallocation Event Count folyamatosan növekvő értéke miatt.
- az aksi nem százas már. Kb 50%-nál egyszercsak kikapcsolja a gépet :( Csináltam egy aksiformázással egybekötött aksikarbantartást, igaz, azóta nem merítettem 50% alá. Majd meglátom legközelebb, hogy fennmaradt-e a probléma.

2009. 02. 09. - Remélem, hamarosan fejlesztés fog bekövetkezni. Nagyon kellene már egy új HDD, és ha már turbosítás, lehet, hogy új aksi és még 1 Gb memória sem ártana.
A múltkori aksiformázás nem hozta meg az eredményt. Mondjuk gyanús, hogy pont 50%-nál fogy ki a szusz, ez inkább akkuvezérlő áramköri hibának néz ki. Mondjuk nem fogom elkezdeni szétszedni az aksit.

2009. 07. 21. - Még a tavasszal megvolt a bővítés vinyó és memória fronton. Javult némileg a helyzet sebességben. Az akku viszont maradt a régi, de ebből is csere lesz. Már csak azt kell megálmodnom, hogy 6 vagy 9 cellás aksi legyen. Annyira drága mindkettő, hogy tulajdonképpen mindegy. :W

2009. 10. 12. - Abszolút szar a helyzet aku fronton, gyakorlatilag 10 percet nem bír ki hálózat nélkül. Hamarosan lépek ez ügyben. A gép maga egyébként is lassú, vszleg újratelepítés lesz ebből...

2009.11.19. - Új akku játszik, jól. Újratelepítés nem volt (még, tuladonképpen a boot és a sleep/hibernációból felállás nem sebességbajnok igazán, de ez a bekapcsolt security chipnek köszönhető inkább). Húgomat megfertőztem a ThinkPad vírussal, lőtt magának a segítségemmel egy T61-t. Kicsit irigy vagyok, mert sokkal brutálabb gépe van most (erősebb, 64 bites proci, több memória, brutál Quadro videokártya, DVD író, ujjlenyomatolvasó, ami gyorsabb, mint a jelszóbepötyögés, és egy - igaz felszínes - teszt után elég biztonságosnak tűnik). :B

2011.02.13. - Tulajdonképpen eseménytelenek a napok, most csak azért írok, mert az "SM bios" az eszközkezelőben nem rendelkezik driverral. WTF? Megoldás egyelőre nincs, gép működik, egy csomó ThinkVantage progit frissítettem, szerencsére nem jött be az aggodalmam és nemhogy lassult volna a rendszer, még gyorsult is (például a wireless hálózati kezelés). Ja, egyébként a múltkori bejegyzés után idekívánkozik, hogy volt újratelepítés is, most egészen összeállt a gép (RR megy is ezerrel).

2012.07.17. - Hattyúdal. Eseménytelen hónapok után közel a nyugdíj. Úton van egy T420. Visszanézve jó munkás gép a T60. A vinyó és az akksi a két gyenge pont, illetve a tápkábel csatlakozójánál, a törésgátló felett szopósodott ki kicsit. A burkolat néhány apróbb helyen repedt, törött, szerencsére nem befolyásolja a működést (az egyetlen zavaró repedést ragasztottam a csuklótámaszon - gépelés közben elkapta néha a csuklóm körül a szőrt, na, az zavaró volt).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.