2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Fejlesztés és amortizáció

Írta: | Kulcsszavak: fejlesztés . amortizáció . árak

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minap a kezembe került a jelenlegi konfigurációm gerincét képező hardverek számlája. Végigfutottam, és kissé elszégyeltem magamat. Miért fontolgatom az AM2 váltást, amikor anyagilag teljes csőd a mostani, kifutó cuccom is?
Ha újabbat veszek, felpörgetem a gépem ciklusváltását, akkor még többet bukok anyagilag.
Lássuk az adatokat:
2005 legvégén vettem a hw többségét. Pont rossz időben, ugye karácsonyi árakon. Pontos árat nem írok, mert minden relatív. Annyit érdemes rögzíteni, hogy anno ''olcsóbb'', de megbízható helyről vettem a cuccost, a mostani árak pedig a Ph! hardverbörze árak alapján vannak számolva.
Alaplap: kb egyharmadát éri mostanra. Pozitívum, hogy 3 éves gari volt rajta, bár ez csak az esetleges meghibásodás ellen véd, mire elpasszolom, gari már nem lesz rajta.
Proci: negyedét éri hajdani árának. Gari már nincs rá. Pozitívum, hogy BOX, tehát van hozzá hűtő, illetve bírta a 250-es FSB-t, de csak próbából, és szumma frekvencianövekedés a tuningnál nem volt (visszavettem a szorzót, vagy mi, már nem emlékszem pontosan).
A memóriával jártam relatíve a legjobban: kb 60-70 százalékát éri a korábbi árának jelenleg. Ez viszont azt támasztja alá, hogy a platformváltás még nem biztos, hogy szükséges.
Videokártya: a volt ár kb 40-50 százalékáért tudnám most elpasszolni, esetleg kissé többért az extra hűtésnek köszönhetően. Sokat nem játszom, esetleg a jobb videokódolás/dekódolás miatt lenne érdemes váltani újra, majd.
Vinyókról nem érdemes beszélni, ezek egyrészt relatíve olcsó cuccok, és mozgó alkatrészekkel vannak megáldva, nem csoda, ha amortizálódnak, meg aztán ha jól működik, hosszabb ideig, nem is érdemes tőlük megválni (legfeljebb nem szabad a régieken kritikus adatot tárolni).
Ház. Érdekes, nem gondoltam bele, de bizony ennek is csökkent az ára, és nem csak a táp amortizációja miatt.
Tuner. Egészen jól tartja az árát, csakúgy, mint a hangkártya.
Eddig kb 3-4 éves felújítási ciklusom volt, amibe belefért egy közbenső csere (proci ésvagy alaplap). Ehhez most AM2 (vagy C2D) kellene, memóriacsere és növelés, ami anyagi csőd. Meg aztán mi lesz az OEM XP-mel?

2009. 02. 09. - Érik a fejlesztés. Elsőnek tápot szeretnék cserélni, aztán jöhet egy PhenomII, a szükséges parafernáliákkal. Egy újratelepítés egyébként sem ártana, remélem, azt már az új proci fogja támogatni. Valamikor tavasszal.

Hozzászólások

(#1) ollie


ollie
MODERÁTOR

Hasonló problémával állok én is szemben.

Most cserélem le a konfigom nagy részét, és hát ki fogok adni kb 130 rugót, és ha szerencsém van, ennek a fele visszajön a régi eladásából. Viszont ha többet várok, még nagyobbat fogok bukni, szóval megéri még ''időben cserélni''.

Persze ha azt számolnám, hogy a most eladandó alkatrészek mennyibe kerültek nekem anno, akkor a bukás sokkal nagyobb, de nem érdemes úgy számolni. Így kb 70-ból egy szinte új, és egész jó teljesítményű gépem lesz, ha viszont a ''bukást'' nézem, akkor vesztettem vagy 150 rugót.

***

(#2) zolle


zolle
tag

Mint az autóknál: vagy lecseréled 3 évente (6 havonta kb) és csak kicsit buksz, vagy élete végéig használod. Én ez utóbbit választottam a gépnél, 2000+os AMD-m van, lassan időszerű a csere, de inkább PS3at veszek, azon sosem fog szaggatni semmi, és nem kell vele pöcsörészni. Netezni meg ilyenekre ott a laptop:D Csak a WOW nem megy olyan szépen GMA 950el, mint Ati 9800XT-n. Ez van :D

(#3) Adrian Mole válasza ollie (#1) üzenetére


Adrian Mole
senior tag
LOGOUT blog

Még éppenhogy kapható Soc939-es X2. Gyártani ugye már nem gyártják, de újonnan, garral még egy-két helyen megvehető. A 4200+ 40 ropi körül van. 3000+-ért ha mákom van 10 ropi visszajön. Tehát ha cserélni akarok, feljebb lépni, csak ez a megoldás, ha nem akarok teljes platformot cserélni (kb 150 ropi lenne). És az a vicc, hogy érzem, hogy kellene a feljebb lépés, mert van, hogy nyomi gép izzad (egyszerre TV-zek, megy a böngészés, flashes oldalakkal, OO több doksival nyitva, levelező, stb, szóval a szokásos), pedig anno ugyanilyen progikkal a 2500+ Baron, 512 Mb RAM és a 9800SE AIW tökéletesen elég volt mindenre (4 éve). Híznak a programok, bonyolódnak a weboldalak. Négy éve az oldalakon található bannerek, reklámok még inkább anim gifek voltak, kevesebb is volt belőlük. Az AIW sem nyomatott fel a gépre SQL-t, .NET-et. AZ XP-n sem volt ennyi peccs.
Többet tehát nem igazán kapok a fejlesztésért, csak legfeljebb gördülékenyebben tudom használni azokat a sw-eket, amiért egyszer már fizettem, ahhoz képest, hogy az anno normális sebességű futtatás lassul folyamatosan. Az X2 4200+ meg szintén negyedét fogja érni, nagyon hamar. Ehh!

42

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.