Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- weiss: Autó költségek
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
-
LOGOUT
Mindenkinek, aki tanácsot szeretne az asztali gépe összeállításához / vásárlásához
Mielőtt kérdezel, az alábbi pontokat a lehető legrészletesebben próbáld meg leírni a további kérdéseiddel együtt:
1. Mire fogod elsősorban használni a gépet?
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél tartani?
3. Milyen alkatrészekre van szükséged? Mehet-e a Hardverapró, vagy mindenből új kell?
4. Mennyi a kereted rá?
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája?
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.

Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
válasz
exoduss
üzenetére
A procin lehet fogni, bőven jó a 7500f is olcsóbban.
A Kingston ssd nekem bevált, bár még csak 2 hónapja van meg.
Az alaplapból miért ezt választottad? (Ezen is lehet fogni egy keveset egy B650-es lappal.)
A 9600XT-ből viszont inkább 16 GB-osat vennék, nem sokkal drágább. (Még ha csak 1080p-re is kellene.) -
exoduss
tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Köszönöm az ajánlatot!
Közben én is próbálkoztam:
MSI B850 GAMING PLUS WIFI6E 63K
AMD RYZEN 5 - 7600 68K
Kingston - NV3 1TB - SNV3S/1000G 53K
DDR5 KINGSTON FURY Beast 6000MHz (AMD EXPO) 16GB - KF560C36BBE2-16 101K
Thermalright - Assassin X 120 Refined SE PROCESSZORHŰTŐ 9k
ASUS - TUF-GAMING-750B 750W tápegység 27K
Sapphire RX9060XT - PULSE - 11350-04-20G 131K
LG - UltraGear 24GS60F-B 48K
Cooler Master Midi - Elite 502 - E502-KGNN-S00 26KEz így 526K + a perifériák.
Ez így megfelelhet?
-
F-ECT$
titán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ez egy jó ajánlat, talán a legtöbb, amit ki lehet hozni a keretből.
A 16 GB játékra már lehet kevés lesz, legalábbis én már gyakran látok 20-25 GB közötti értékeket játék közben. (Mondjuk nem szoktam bezárni mindent a játék indítása előtt.)
Az 1 TB is addig lesz elég, amíg nem kezd el játszani, mert már simán kér 100+ GB-ot is 1-1 nagyobb játék.Néztem monitort, 50-60k között már vannak egész vállalhatóak, és akkor valamennyi még marad a billentyűzet, egér, egérpad kombóra is. (No meg egy hangfal sem árt majd.)
-
tranceplanet
addikt
válasz
exoduss
üzenetére
Nekem sikerült egyet:
ASRock B650M-HDV/M.2 -40K
AMD Ryzen5 7500F -57K
ID-Cooling SE214 XT -9K
Kingston FURY 16GB (2x8GB) KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black XMP - 8 év gari! - 95K
Lexar NM790 1TB -60K
ASRock Radeon RX 9060 XT -155K
ADATA XPG Pylon II 750W -27K
Montech Air 903 Max -30KÖ: 473K
Monitor: erre maradt 77K -
exoduss
tag
válasz
F-ECT$
üzenetére
A kis srác jelenleg 9 éves, ha egy AM5 alapon nyugvó R5 7600+9060XT+16gb ram + 1080p 144hz monitor alapú gépet dobnánk neki össze, az már neki kibírna 4 évet tuti. Nem olyan családi körülmények között van jelenleg, hogy hardcore gamer legyen. (Tanyájuk van stb.) Lehet nem is fogja érdekelni a tavolabbi jövőben a dolog.
-
bgombos79
tag
válasz
exoduss
üzenetére
Alap iskolai feladatokra most vennék egy Brand gépet.
Pl: Dell OptiPlex 5090 Tower i5-10505 , 16 GB DDR4 , 256 GB NVMe kb 100.000 Ft.
Ebbe lehet rakni egy 1660 -s VGA kártyát +40.000 Ft és régebbi játékokkal tud játszani.Amikor meg igény lesz rá és komolyabb játékokkal akar játszani, akkor kell venni egy Gamer gépet. Jelenlegi ár 6-700.000 Ft. Ami pár év múlva sem lesz sokkal jobb.....És ebben nincs benne a monitor ára, ami jelenleg 100-250.000 Ft.
Most venni Gamer gépet pénzkidobás. Pár év múlva úgy sem lesz megfelelő....
-
F-ECT$
titán
válasz
exoduss
üzenetére
Az "alap iskolás feladatok ellátása" és a "később játékok futtatása" az elképzelhető 2 véglet gépépítés esetén. Előbbi akár 200e körül is megvan (ha refurbished brand pc is szóba jöhet), utóbbihoz meg lassan 700e Ft is kevés lesz.
Most olyat venni, ami később lesz csak kihasználva, nem egy anyagilag okos döntés, mindig az adott igényhez kell gépet venni, és ha 3-4 év múlva változik az igény, akkor kell megnézni, hogy a mostani gépet kell fejleszteni vagy újat kell venni. Ha most még nem fog játszani a gyerek, akkor fölösleges dedikált vga-t venni bele 150-200k-ért, mert 3-4 év múlva sokkal jobbat kap majd ennyi pénzért.
Monitorra van bármi elképzelés, méret, felbontás, frissítés, technológia, ár terén? -
exoduss
tag
Sziasztok!
Ismerősöm kis iskolás (3. osztály) gyermekének szeretnénk egy számítógépet összerakni, egyenlőre alap iskolás feladatok/házi feladatok elvégzésére, későbbi játékok futtatására.
A keret 550 ezer forint lenne, amibe a monitornak is bele kellene férnie.
Valaki tudna eseleg összeállítani egy ennek megfelelő konfigurációt intel és amd oldalon is? Az sem lenne baj, ha 3-4 év múlva egy-egy alkatrészcserével lehetne fejleszteni.Segítségeteket előre is köszönöm!
-
CriticalHit
addikt
válasz
NagySzAncsa
üzenetére
AMD Ryzen 7 9700x + ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI, Gigabyte B650 Aorus Elite AX
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB AMD EXPO, Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32
RTX5070
FSP Vita GM 750, Adata XPG Core Reactor II 850, be Quiet! Pure Power 13M 750
Western Digital SN5000/SN7100
Lian Li Lancool 207/217, Chieftec Apex Air, Fractal Design Epoch, NZXT H5 Flow, NZXT H6 Flow -
NagySzAncsa
friss újonc
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem...
"fotós gép", grafikai munka, kötegelt szerkesztések, Adobe termékek (a sok AI miatt egyre több erőforrást igényelnek)
Teljesen új gépet szeretnék. Ez a jelenlegi (5 éves) konfig, szinte minden fontos program csak döcög rajta. Szóval ennél kellene sokkal jobb, ami mondjuk megint kiszolgál lehetőleg 5 évre...
Intel(R) Core(TM) i7-8700K CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz
RAM 64,0 GB
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (6 GB)
3. Milyen alkatrészekre van szükséged? Mehet-e a Hardverapró, vagy mindenből új kell?
Komplett gépet szeretnék, újat. (a monitor és a szünetmentes marad csak)
4. Mennyi a kereted rá?
Legyen nagyságrendileg 1M, de munkagép, mehet feljebb is
2560x1440 - 60 Hz
Előre is köszönöm! -
pippo76
tag
Sziasztok!
Egy ismerősömnek kérnék segítséget egy PC összeállításban. Tudom iszonyat rossz az időzítés.
1. Mire fogod használni a gépet?
Játék lenne a cél (Fifa, Fortnite ennyit sikerült kideríteni)
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Mindenre! Egér, billentyűzet, Monitor, Ház, lap, RAM, hűtő, VGA, Proci, SSD, Tápegység
4. Mennyi a kereted rá? 800k de ez nincs kőbe vésve ha feljebb csúszna.A perifériákat csak azért írtam, hogy a keretbe bele lehessen számolni.
Köszönöm
-
CriticalHit
addikt
válasz
santhamate
üzenetére
ASRock B650 Steel Legend WiFi, Asrock B850 Pro RS WiFi, ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WiFi
-
Grave_444
nagyúr
válasz
santhamate
üzenetére
Plusz ha nem mATX a ház célszerű ATX lap.
Szerintem H3 Flow és mATX méret is tökéletes.
Plusz ventilátorokkal persze, legalább előre 2x14cm. -
santhamate
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Azt kihagytam sajnos, hogy jó lenne wifi is az alaplapon, esetleg van olyan amit ajánlanál és illene ebbe a konfigba wifis ?
-
CriticalHit
addikt
válasz
santhamate
üzenetére
1440p CS2:
AMD Ryzen5 7500f + ASRock B650M-HDV/M.2
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB AMD EXPO, Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32
RTX 5070Ti, RX9070XT
FSP Vita GM 750, Corsair RM750x/850x, Adata XPG Core Reactor II 750/ 850
Samsung 990 EVO Plus, Western Digital SN7100
Montech Air 903 Base, Chieftec Apex Air, NZXT H5 Flow, Adata XPG Valor -
Grave_444
nagyúr
válasz
santhamate
üzenetére
180Hz-es ez a monitor, oda célszerű belőni a 180FPS-t multiban.
-
santhamate
csendes tag
válasz
F-ECT$
üzenetére
Körülbelül 100-at szánnék monitorra, rtingsről ezt az AOC Q27G3XMN-t néztem 105k-ért.
Igaz ez VA panel, ha van amit ajánlanátok olcsóbban akkor az is jó.Végtelen FPS sem kell a monitor miatt, ami reálisan max 144-165Hz jelenleg valószínűleg már 200-240 fps is bőven elég. Jelenleg csak monitor és maga a gép kell a többi van alap, azok majd idővel lesznek cserélve, későbbi téma.
Mint írtam, így keretbe nem tudom mi fér bele, legjobb lenne egy DDR5-ös összeállítás a jövő kedvéért de így nem tudom ez hogyan fér bele, esetleg mekkora többletköltség kéne.
-
F-ECT$
titán
válasz
santhamate
üzenetére
Időtállóbb, gyorsabb és drágább a DDR5 lenne.
Viszont a CS2 és a Fortnite nem olyan erőforrás igényes, főleg ha nem akarsz 540 fps-t, hanem elég mondjuk a 240 is. Így lehet hogy elég lenne a DDR4 is, cserébe nehezebb lesz majd idővel eladni.
A 600k-ból mennyit szánsz monitorra? Egér, egérpad, billentyűzet, hangfal (asztal, szék?) is kellene ebből a keretből?
-
santhamate
csendes tag
Sziasztok!
Egy teljesen új gépösszeállításban kérném segítségetek.Sajnos nem tudom, hogy mostani árak mellett egy erős DDR4-es vagy DDR5-ös összeállítás lenne megfelelő.
A gép mindenképp játékra és főképp multiplayerre lenne, ezen belül FPS shooter(CS2 Fortnite).
Nincs korábbi alkatrész, a keret 600.000 Ft, a keret egy teljes gép házzal együtt + monitorra is lenne szükség. Itt 2160x1440p lenne a cél majd, de első lépésnek egy jó FHD-val kezdenék és később váltanék ha ez nem fér bele elsőnek.
Háznak egy olcsóbbal szemeztem, mint a Darkflash fekete mesh valamelyike ez nem igazán fontos. RGB nem kell csak, ha grátis.Amit használtan vennék az a RAM, VGA.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

-
F-ECT$
titán
válasz
bgombos79
üzenetére
Már az 5070 Ti-nek sem olyan jó az ár/érték aránya, mint az 5070-nek. Ennek ellenére ha kell a teljesítmény, akkor ki kell fizetni érte a több pénzt. A 4k gameing már csak ilyen, ez a jelenlegi csúcs, csúcs közeli hardver kell hozzá, aminek ára van.
Persze dlss-sel, mfg-vel elég lehet egy olcsóbb kártya is, meg a részletességet is lejjebb lehet venni, ezt már mindenki eldönti magának, hogy mi a fontos és mekkora a pénztárca. -
-
bgombos79
tag
válasz
VipeR-T
üzenetére
Szia,
Hasonló konfigom van. Nem a RAM lesz a hiba. Régen nekem 14600k nál volt 5070 -m QHD felbontásra. Az új Alien játéknál EPIC beállítás mellett szaggatott! A 6400Mhz RAM jó lesz és tudsz is rajta húzni, ha akarsz.
A VGA -t kellene ahhoz a monitorhoz 5070ti -re cserélni! A 12GB / 4K -ra kevés lesz.
Most 265K+48GB / 8400Mhz RAM+5070ti -m van. 4K monitor. Nem szaggat semmi
-
VipeR-T
csendes tag
válasz
VipeR-T
üzenetére
Sziasztok! Véleményt szeretnék kérni az alábbi konfig kiegyensúlyozottságáról. Az előzményeim a megválaszolt kommentemben láthatóak, a tervezett i7-14700-at cseréltem ki Core Ultra 7-re, alaplapostól. A fő kérdés az alaplap-cpu-ram trió, jó-e ez így, vagy kevés a 6400Mhz? AI-t már kérdeztem sokszor, de szinte kizárólag bólogatni tud.
Processzor: INTEL Core Ultra 7 Processor 265K 3.9 GHz
Alaplap: GIGABYTE Z890 EAGLE
Ház: DEEPCOOL MATREXX 55 Mesh V4 C fekete
Videokártya: GIGABYTE GV-N5070WF3OC-12GD WINDFORCE OC SFF GeForce RTX 5070 12GB GDDR7 DLSS4
Memória: CORSAIR 32GB Vengeance DDR5 6400MHz CL36 KIT CMK32GX5M2B6400C36
Tápegység: GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W fekete V2 PCIe5
SSD: SAMSUNG 2TB 990 EVO Plus M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9S2T0BW
Processzor vízhűtő: NZXT Kraken Plus 360
Monitor: SAMSUNG Odyssey Neo G7 32"Köszönöm!
-
Borisz76
nagyúr
Ha valaki az asztali DDR5 memória árak miatt halasztaná el a gépfejlesztést.....azoknak lehet érdekes ez a megoldás :
Egy adapter , ami a laptop memóriát "alakítja át" asztali formába :
[link]
Persze van belőle DDR3 , DDR4 és DDR5-s verzió is.
Ezért vásárlás előtt jól nézd meg, hogy mire is kattintasz.
És még most olcsóbbak a SO-DIMM DDR5 laptop memóriák.
[YT videó : I Found the Secret for Cheap DDR5] -
Aksomatic
senior tag
-
Rewind80
friss újonc
Rendben, köszi mindenkinek a tanácsot.
Akkor elsőnek meglépem a 3080-at, és az új tápot.
Utána jelentkezek!
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Tudom. Csak a 12100F meg 12400F nagyon nyomika áron van.

És egész jó felhozatal van a 1700-es procikhoz (12-13-14) alaplapokból is, DDR4-ből
-
KROK640
nagyúr
válasz
Rewind80
üzenetére
Én azt mondom, első lépésnek új táp és egy használt RTX 3080 10GB.
Aztán ha úgy érzed, akkor lehet lépkedni tovább. Sajnos a nagy platformcserét (mondjuk AM5-re váltani) a magas DDR5 árak miatt kerülni kell most. Az új VGA-k is drágák nagyon
Ami még út lehet, ha mindenképp újítani akarsz, hogy nézel egy 10-11th gen Intel alapot DDR4-el. Egy I3 10100F pont a mostani procid szintjén van, csak fele akkora fogyasztással, és sokkal modernebb környezetben (erre mondjuk pont nemváltanék meg sebességben ugyanott maradsz). De ezen a platformon mehetsz a 10400F-re, ami 6C12T 4300-as turbo, 12MB L3 ... Azt pl igencsak észrevennéd, és relative kevés pénzből megvan, ráadásul a mostani RAMod is használható lenne mellé.
Ez nyilván kombinálható a 3080-as VGAval... Én most kb ezt tennék ha mindenképp újítani akarnék (pl Win 11 miatt)Én ebben az irányban gondolkodnék most :
valami B460/560 lap (vagy lehet akár Z-s is ha azt akarsz) - használtan
I5 10400F - használtan
A mostani RAMod
RTX 3080 10GB - használtan
meg egy ajánlott erősebb táp újonnan. -
Rewind80
friss újonc
válasz
KROK640
üzenetére
Ez érdekes irány lehet.
Elsősorban azért gondolkoztam nagyobb újításon, hogy utána ne kelljen foglalkozni vele pár évig. De azok alapján amit írtak a többiek is, lehet, hogy egy nagyobb újítással akkor még várnom kéne.
Ugyanakkor Paranoid tanácsát is megfogadom, lehet, hogy lépésről lépésre rakom össze, csak annyira meg nem értek hozzá, hogy használt cuccoknál mire kell / lehet figyelni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Rewind80
üzenetére
Hajjaj, itt már kb minden cserés...
DE, ha olcsón nagy ugrást akarsz : A helyedben vennék egy új erősebb tápot (tápos topic) valamint egy használt RTX 3080 -as kártyát. A 10GB-os verziója 140-150 körül megy. Mivel relative magas felbontásban játszol, a gyenge proci már nem húzná annyira vissza, szerintem elég durva gyorsulásod lenne. Elméletileg ez a táp is elég lehet neki, de mivel ezek kb 10 éves alkatrészek nem kockáztatnék.Aztán készülnék arra, hogyha minden jól megy akkor 2027 második felében lehet cserélni a többi részét a gépnek ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
F-ECT$
üzenetére
Azért régen is voltak hosszasan létező foglalatok, LGA775 vagy a Socket 462 az Athlon XPvel. Csak sajnos egy ideje az Intel úgy érezte, hogy két évete kötelező új alaplapot vetetni a híveikkel. Persze lehet, hogy majd megjön az eszük, de még nem úgy tűnik.
AM4, AM5 esetén is úgy ahogy realitás, bár mondjuk egy 1st gen Rzyent simán megéri 5000-esre cserélni, de pl jelenleg az AM5-ösöket még semmire (nyilván nem fogsz egy 7800X3D-t 9800X3D-re cserélni, csak spéci esetben maximum).Amúgy a január mindig is uborkaszezon volt a gépfejlesztésben, még a magas karácsonyi árak kitartanak, az embereknek nincs pénze, sőt, január elején a fél világ alszik is. Na most erre még jönnek a RAM árak is ... Engem az meglepett, hogy a topicba egyáltalán ennyi igény érkezett. De van egy olyan sandám, hogy 2026 nem a nagy gépfejlesztések éve lesz, sőt, épp ellenkezőleg.
-
parandroid
félisten
válasz
Rewind80
üzenetére
Sajnos ott már mindent cserélni kéne. Nagyon valószínű, hogy ennyi idő után a tápot, SSD-(ke)t is.
Használt B550 komplett konfigot keresnék R5 5600-zal, vagy lehetőleg Z lapos 11-12 gen intel i5-i7-et. VGA-ból RX 6600 a minimum, de a fentiek mellé mehet 6700XT/6750XT is. Vagy egy új 9060XT 16GB. Vagy akár 9070XT, bár az már hagyni fog a fenti hardverben egy kicsit, de nem annyit, hogy problémás legyen.
Amivel lehet variálni még, hogy új házat, tápot, procihűtést, SSD-t, VGA-t veszel, tehát gyakorlatilag csak a lapot-procit-ramot keresed használtan bele a fenti irányvonal mentén. Így az esetleges későbbi váltásnál is csak ezt a 3 dolgot kell egyben cserélni, amikor normalizálódik a helyzet, a többi már megvan.
p
-
válasz
Rewind80
üzenetére
az időzítést nem tudja senki, vlszg még mindig olcsóbbak a cuccok, mint az év során később lesznek - vlszg a RAM-SSD-GPU árak is emelkednek még.
Lépésenként nem tudsz haladni, mivel a 1151v1 zsákutca, de legalább már kevés is, a 1080-ast mondjuk le tudnád cserélni, de akkor meg ott marad a 4 magos proci, ami egymagon-egyszálon is jelentősen elmarad a későbbi modellektől.
-
Rewind80
friss újonc
válasz
Paxker315
üzenetére
Köszi a tanácsot!
Időzítés szempontjából szerinted mikor lesz érdemes akkor újítani? Annyira nem sürgős a dolog.
Az is működhet, hogy nem egy lépésben újítom fel? Ha igen, akkor mi a szűk keresztmetszet a mostani konfigomban, azaz mit kéne újítani?
Nem is tudom, hogy a mostani komplett gépemet mennyiért lehetne eladni, de ha ezt az opciót választom, akkor valószínű, hogy inkább beszámittatnám az újba, ha van ilyenre lehetőség. -
válasz
Rewind80
üzenetére
Sajnos borzalmas az időzítés, illetve, a 1151v1 platformon nincs hová lépned. Az új árak miatt pedig necces a keret (DDR5 RAM--ok, friss platformok). Szerintem még jobbra kijösz, ha mindent eladsz, és komplett gépet veszel apróról, 12-13th genes Intellel vagy akár AM4-gyel, a GPU-t meg kb 9070 körülre próbálnád belőni (sajnos a 9070xt, 5070Ti már szinte a kereted vinné.). Nyilván hindsight bias, utólagos okoskodás, de, ha annak idején a fullos 1151V1 helyett egy középsz.r AM4-et vettél volna, most elég lenne csak CPU, GPU csere és esetleg egy RAM bővítés.
Én egy komplett használtkonfigot néznék, s abba VGA-t majd.
-
Rewind80
friss újonc
Sziasztok!
PC újítással kapcsolatban kérem a segítségeteket. A jelenlegi konfigomat kb 7-8 éve raktam össze (én néztem utána a dolgoknak, és én is építettem), és mostanában azt érzem, hogy az újabb játékokkal már nem nagyon tudja tartani az iramot. Sajnos már nem vagyok képben hardware ügyben, azóta sok minden változott, ezért remélem, tudtok javaslatokat adni.
Köszi előre is!1. Mire fogod elsősorban használni a gépet?
Játékra, és azt szeretném, hogy az újabb játékok is kényelmesen fussanak magas beállításokon jó pár évig.
Jelenlegi config:
Alaplap: Intel Asus PRIME Z270-P
Processor: Intel Core i7 7700
GPU: Asus GeForce GTX 1080 STRIX-GTX1080-A8G-GAMING
RAM: Corsair DDR4 Vengeance LED 2x8GB 3000 Red
PSU: CoolerMaster PSU GM Serie 650Watt G650M
Monitor: Asus VG27AQ
+egyéb dolgok, SSD-k, stb..
A jelenlegi configból amit érdemes, azt megtartanék, elsősorban újban gondolkozok.
4. Mennyi a kereted rá?
4-500K max.
2560 x 1440, 144HZ.
Monitort egyelőre nem cserélnék, majd valamikor talán a közeljövőben.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Nvidia, de ha érdemesebb mindent cserélni, akkor mehet AMD config is.
A tornyot nem cserélném le, sima fekete, semmi színes fények. -
F-ECT$
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Mióta lelassult a fejlődés, és egy foglalatot több generációnyi proci is tud használni (LGA 1718 már régóta van, és még a következő generációt is fogadni fogja), azóta ez inkább realitás, de én is szinte mindig mindent egyben cseréltem. Vga csere volt sokszor, de a lap, proci, ram (sőt akkor már a ház + táp is) szinte mindig egyben lett cserélve.
Egyébként elmúlt a karácsony és alig jön új igény. Bár lehet, hogy ebben már a ram árak is benne vannak, és az emberek inkább halasztani fogják az új gép vételt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
F-ECT$
üzenetére
Pont ezt írtam feljebb, a #192648 postban, hogy az emberek nagyrésze nem cserél CPU-t az adott platformon, még én sem tettem már tizen éve menetközben. Utólag persze a 4th gen kapott erősebb procit, de akkor már másodlagos gép volt amúgyis.
Ebben a helyzetben most két szerencsés ember lehet, akit nem nagyon érint ez a dolog :
1. Aki még az emelekdés előtt lépett (AM5 és) DDR5-re. (nekik most értékesebb lett a gépük)
2. Aki úgy van AM4-en most, hogy platformon belül is érdemben fejleszthető a gépe (korai AM4-es Ryzenek) - bár ezeknél gyakran a RAM is kevés, de legalább DDR4 kell nekik -
parandroid
félisten
válasz
Paxker315
üzenetére
A kettő összehasonlítása értelmezhetetlen a piaci viszonyok figyelmen kívül hagyásával. Pont ettől lesz, vagy nem lesz jó vétel valami, piaci kontextus nélkül ez a topik is teljeen értelmetlen. Az elmúlt 2 hónapban meg annyi minden történt a piacon, hogy mindent újra kellett értelmezni.
Ha visszaköveted az elmúlt hetek ajánlásait, most mindenkinek 5600(x)/5700x-et javaslunk, akinek legalább B450 lapja van.
p
-
-
F-ECT$
titán
válasz
Paxker315
üzenetére
A DDR5 árak emelkedése miatt miatt most rövid (és közép?) távon valóban jó lehet egy AM4 konfigot összerakni, ha szűkös a büdzsé. Viszont hosszabb távon az ugyanúgy zsákutca, mint már pár hónapja is volt, azaz nem lesz továbbfejleszthető, csak alaplap, ram, proci cserével.
Persze ha valaki x évente cseréli az egész gépet, és sosem csak alkatrészenként fejlesztgetett, annak ez kevésbé lesz gond. Max annyi, hogy a helyzet normalizálódása után a használt AM4 cuccok ára sokat fog esni. -
válasz
parandroid
üzenetére
Én a pár hónappal ezelőtti használt arakbol indultam ki: akkor kb 35-40 k volt az 5600x, és 50k körül kaptál 5700x-t. Ha valaki pl régi, 2-3 generációs procijaval akart érdemi előrelepest, a már meglevő alaplapja és RAM-ja mellett nagyon jó döntést hozott egy mezei 5700x vásárlásával. Nem a mostani új árakra gondoltam, hanem azokra, akiknek még korábbi am4 cuccai voltak
🫡 Arról nem tehetek, hogy a DDR5 árak kilovese miatt felfutott az érdeklődés a régebbi AM4 és DDR4 hagyatékra, így azok is rengeteget drágultak a használt piacon október óta
szerk: tehát nem az új árakból indultam, hanem abból, hogy ha van valakinek még "gombokért" vett AM4 deszkája (30k-s B450 Tomahawk MAX vagy 25k körüli Mortar Max, ha épp' azt vett 7 éve...) , friss bios-szal a legkézenfekvőbb döntés egy 5xxx-es sorozatú Ryzen, amivel még lehet tervezni. Kár, hogy a használtpiac ezt nagyon lekövette.

-
parandroid
félisten
válasz
Paxker315
üzenetére
Videót nem nézek, de a belinkelt grafikonon én azt látom, hogy a nagyon belépő, ultra-budget, jelenleg 125 euró körül kapható 7500F épp 10%-ot ver a 8 magos, alsó hangon épp 200-250 euró között kapható (már ahol, meg már ameddig) 5800XT-re. Nem mintha ez új infó lenne.
Az AM5-re váltást akkor ajánlottuk melegen, amikor épp zárult az olló a DDR4, és DDR5 RAM árak között, miközben a kettő közötti különbség, ha nem is jelentős, azért kimutatható volt sebességben, másrészt meg a B550-B650 lapok már épp azonos árban voltak, miközben prociból olcsóbb volt a 7500F, de még a 7700 is egy árban volt a nyolc magos alap AM4 megoldásokkal (5700X, 5800X).
A rampara persze borította a fentieket, jelenleg nem is erőltetjük az AM5 konfigogat ajánlásnál, hacsak valaki épp nem erős, kurrens gépet szeretne, és el tudja fogadni a felárat.
p
-
válasz
parandroid
üzenetére
Nem kell pánikolni ha valaki csak abban tud építkezni
1080p medium - RTX5090-el, hogy a GPU bottleneck ki legyen iktatva, így a tényleges processzor (és memória) impaktját látni. Érdekes, mekkora a rés a 12400F DDR4 és DDR5 közt. Bár az Intel alapból többet profitál a gyorsabb és nagyobb sávszélességű RAM-okból (amire spec pont az X3D a legkevésbé érzékeny, de az nincs most a tesztben)
Na, mekkora diffi lehetne, ha nem 5090& 1080p-n tesztelnek, hanem teszem fel, 1440p egy RX9070, RTX5070 mellett? Elavult zsákutca platform a fenét!
-
CriticalHit
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
RTX4070/4070Ti
RTX5070 -
Sziasztok!
Sikerült feltámasztani egy újabb munkaállomást (Lenovo P500-at).
Ehhez szeretnék segítséget kérni: a mai, modern videókártyák közül melyik az, amelyet az alábbi specifikációkkal játékok alatt maximálisan ki lehet hajtani? A cél elsősorban retro játékok futtatása 1080P-ban.
A jelenlegi konfiguráció:
E5-1650 v3 (6C / 3,5 GHz / 15 MB / 140 W)
Memória: DDR4-2133 DIMM / 32 GB
VGA (korábban): Quadro M4000 8 GB, 120 W, 4×DP
1TB SSD (Intel)
Windows 10
Tápegység: 650 W (gyári, tökéletes állapotban)Ha lehet akkor Nvidia lenne előnyben részesítve, de amúgy meg mindegy .
Plusz információ ami még kellhet : [link]
Keret mindegy, csak tudja az elvártakat. Köszönöm ha segítesz .
-
parandroid
félisten
-
xyzolesz
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Asus TUF GAMING B550M-PLUS alaplapom és tervezek venni egy 9070xt-t, pontosan erre gondoltam: [link]
Azon aggódom hogy lehet nem fog elférni az alaplap aljába dugott kábelektől.
Szerintetek elférne még ez a kártya vagy talán tudtok ajánlani más 9070xt kártyát vagy esetleg egy vékonyabb 5070ti-t kéne keresnem?Remélem ez még topic-hez illő kérdés.
Válaszokat előre is köszönöm. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én is először a I3-7350K-ban láttam a fantáziát, amire érdemes lehet átállni. Megjegyzem, hogy a SC2, meg úgy általában a játékok 2016-2017 körül még nem profitáltak ám a 8T-ből, a legtöbb játéknak kellett 1-2 mag, de az jó gyors legyen, esetleg 4T, de annél több nem.
Végig rettegtem a 2C4T procimmal, hogy egy nap ez kevés lesz a játékokhoz, aztán bőven nem az lett a szűk keresztmetszet. -
válasz
parandroid
üzenetére
Ha a VRM hűtés miatt, akkor igazából nem hiszem, hogy van értelme még ezzel foglalkozni. Esetleg lehet bagóért venni VRM süniket.
https://youtu.be/meZ9YqsMP_I?t=587
https://www.amazon.com/vrm-heatsink/s?k=vrm+heatsink -
válasz
parandroid
üzenetére
Picivel drágább, de már 120-as ventivel és ez egy elég csendes típus, főleg egy 5600-on.
-
parandroid
félisten
válasz
parandroid
üzenetére
Ja, még annyi, hogy ha azt veszed, amit eredetileg kinéztél, akkor sincs semmi gond, működni fog jó eséllyel, és sokkkal jobb lesz, mint a régi volt, az ajánlatok arra vonatkoznak, hogy relatíve kevés pénz hozzáadásávbal hogyan lehetne még többet kihozni a projektből. Ha nem mindent cserélsz le arra (vagy annak mentén), amit javasoltam, csak egy-két komponenst, akkor már előrébb vagy. aminek mindenképpen kérdezz utána, az a táp, mert az azért nagyon tud fájni, ha nem megbízható.
p
-
parandroid
félisten
válasz
BMK3030
üzenetére
Több sebből vérzik, de nem vagy könnyű helyzetben, újan ennyiért nemigen lesz jobb.
Amihez én hozzányúlnék:
Alaplap: ASUS TUF GAMING A520M-PLUS II - 32e, vagy ugyanez wifivel: ASUS TUF GAMING A520M-PLUS WIFI - 37e. Az egyik legjobb A520-as lap, sajnos még mindig csak 1 nvme slottal, de használható vrm-mel (nem lesz nagyon nyúzva valószínűleg, de nem tudhatod, hogy később mire fejlesztenél). WiFi/BT felára 5e, ennyiért nem kapsz normális wifi/bt kártyát, ha szükség lesz rá.
Processzor: AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4 - 45e
Jó drága ennyiért, de ez van, sajnos ahogy megnőtt a kereslet az AM4 cuccokra, ennek is felment az ára. Ellenben ez egy szabad szemmel is jól láthatóan gyorsabb proci, mint a kiherélt kistesója, az 5500.Kelleni fog hozzá egy CPU hűtő is, mert tálcás változat, de a gyári hűtőért konkrétan nem szabad pénzt adni. ID-COOLING SE-903-XT kb 6e Ft-ért a legolcsóbb alternatíva, ami már ok.
Házból én olyat néznék, aminek át tud szellőzni az előlapja (mesh hálós), és legalább 2-3 ventivel adják. Lap miatt nyugodtan lehet mATX méret is. PL: MONTECH AIR 100 LITE mATX TG fekete - 17e
Táphoz nem értek, de nekem ez gyanús, erre majd a többiek mondanak valamit, ha nem, akkor a tápos topikban mindenképpen kérdezz utána.
VGA meglepően korrekt áron van, veheted nyugodtan, de ha esetleg bevállalsz ebből használtat, akkor ugyanennyiért találsz RX6600-at is, ami jelentősen gyorsabb ennél.
SSD-t nyugodtan megtarthatod, legalábbis egyelőre, annak sajnos épp most kezdett elszaladni az ára. Ha mégis nézel bele, akkor 1TB nvme M2 példányt javaslok, ha még találsz 30-40e között valamit.
p
-
BMK3030
friss újonc
Jó estét!
Ismerősök ajánlották, hogy az ipon megbízható oldal és ott érdemes a gépösszerakót nézegetni, mivel nem épp a számítógépek a szakterületem de jelenleg egy GTX660, AMD Phenom X4 995 és 12Gb DDR3 RAM (1333Mhz) próbál atomreaktor hangokat kiadva eldöcögni az asztal alatt.
Fontos lenne, hogy egy helyen és új alkatrészeket vegyek, mert így a garanciát, szállítást, stb. egyszerű megoldani és nincs sok időm mindenhol egyesével keresgélni. Illetve mivel nem értek hozzá és nincs rajta garancia, ezért nem vonz a használt piac.
Képek, videók tárolása és minimális szerkesztése, játékoknál régebbiek, Insurgency, ARMA, War Thunder alkalmanként, illetve 3d modellezés.
Kingston A400 2.5 480Gb-os és egy 1Tb-s régi HDD
(természetesen a monitor, billentyűzet, stb. is mind maradnak)
Lejjebb írtam, szeretnék újat szerezni
4. Mennyi a kereted rá?
250 000 forint
1600x900, 60Hz
Jónéhány google keresés után ezeket találtam, amik kompatibilisem és eddig ~200ezer forint körül vannak.
Alaplap: ASROCK A520M-HDV [link]
CPU: AMD Ryzen 5 5500 3.60GHz [link]
Ram: G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3000MHz [link]
VGA: GIGABYTE GV-R64D6-4GL Radeon RX 6400 [link]
Ház: FSP CMT160 [link]
Táp: DEEPCOOL PF750L [link]
SSD: a régi gépben van egy Kingston A400 2.5 480Gb-os és egy 1Tb-s régi HDD (fotózni szoktam, a képeket tárolja meg 3d modelleket csak). Természetesen ha az árba belefér egy nagyobb SSD-t is veszek mellé.
Az lenne a fő kérdésem, hogy ezekkel jó irányba haladok-e, mit érdemes változtatni, mit érdemes meghagyni? Kb. 200-al számoltam az alkatrészekre, de 250 a keret hátha drágulnak január-februárban mikor meg is tudom majd rendelni.
Remélem nem hagytam ki semmit, próbáltam minden információra kitérni, illetve a posztolási szabályokat követni. Előre is köszönöm a segítséget. -
erzol
őstag
Nekem az Avax gm02 pro nagyon bevált.
-
szürke
tag
-
-
_drk
addikt
Év végére, hogy ne csak a negatív hozzászólások gyarapodnak a RAM árak miatt, azért az évben már lehetett jó áron jó teljesítményű gépet venni.
Én összeraktam egy itteni sláger ajánlást az ősszel.
Külön szaktopikok segítsége is köszönetre méltó, sokszor csak elég beleolvasni. Pl tápos topik.
Alaplap: B850 GigabyteArous Elite, nagyon masszív alaplap
Proci:7800x3d konkrétan csak malmozik. Procihuto: Thermaltake Royal Pretor 130 60°C körül szépen is tartja csendesen.
Ram:Corsair 32GB 6000mhz cl30. Szép világítós.
Táp:raijintek 1200W,
VGA: PNY 5070Ti OC triple fun. Csak ajánlani tudom, bírja a tuningot, hűvös és nem is hangos kártya.
Ház: Lian Li Lancool 207. Lehet egy fokkal design-osabb darabot vennék már, de teljes mértékben meg vagyok vele elégedve a kábel menedzsment ellenére is.
Ezzel a géppel Cyberpunk: 4K, Quality DLSS, PT, High beállítás mellett meg van a 60FPS.
5070-es topikban írtam már teszt és játék eredményeket.Itt kevés szó esik a Perifériaákról, viszont a topikok képben vannak. Igen! Teljesen jó árért lehet már mechanikus billt venni. Aula75 talán a top vételem volt az összes közül.
Egér:ATK Blazeing Sky X1-et is ajánlom+ atk Egerpad is 5 ezerért teljesen jó.+Samsung Odessey Neo G8-at bátran ajánlom

Reméljük a legjobbakat és Hardver építésben gazdag új évet mindenkinek! -
parandroid
félisten
válasz
szamuraj00
üzenetére
Ne vegyél új gépet, a jelenlegi RAM árakkal egy rémálom.
Amit javaslok:
- Proci upgrde 5600, 5600X, 5700X, 5800X-re. Amelyiket találsz elfogdható áron. A hatmagosak 35-40e, a nyolcmagosak 40-50e között jó vételek.
- RAM bővítés. Vagy még 2x8GB, vagy 2x16, ha el tudod adni a mostaniakat. DDR4 pillanatnyilag fele annyiba sem kerül, mint a DDR5, akármennyire drága is. Ha minden igaz, ezt 50e körül megúszod mindkét verzióval.
- Új VGA. Tudom, hogy nvidiát szeretnél, de a 16GB 9060XT 30-50e-rel olcsóbb, mint az 5060Ti. Nézd meg, hogy melyik mit tud az adott játékokban, amit használsz, én nem akarlak meggyőzni semmiről. Ez attól függően, mit választasz, 150-200e.
- Új ház, táp, már a következő upgrade-et szem előtt tartva. Kb 30-40e egy jó ház, és 40-50e egy jó tápegység.A fentiekkel bőven jó vagy, amíg ki kell bekkelni a rampánikot, az utolsó két (három) tétel pedig átvihető majd az új konfigba, ha végre lehet értelmes áron váltani.
p
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
i3-7350K-m volt Giga Z270M-D3H deszkaban
qrva gyorsan ment vele minden Corsair 2x8GB DDR4-3200-l, meg NVME SSD-vel
sok gepben akkor meg sima 2.5"-s SATA SSD sem feltetlenul volt, eloszor nekem is csak az volt hozza meg az A64-II-X4-631-bol megorokolodve
4770 + Z97-s deszkas gepet arultak 16GB DDR3-l akkoriban 110k-ert ez meg 140k volt ujan szumma
szoval nagyjabol az AFA volt a diffi, mert akkor ez zsir uj cucc volt, ~1 honapja lehetett csak kapni, a 4gen meg a netto araban, mint hasznalt cuccoknal "szokas"
OK, hogy 4c8t, de akkoris 3gen-l regebbi
pl a szinten Haswell architekturas E5-1650v3 is hiaba volt hasonlo orajelu, 3,8GHz vs 4,2GHz, meg 6c12t a 2c4t helyett, de az akkrois mar 10-12 eves game Starcraft-2 alatt i3K szo szerint 1,5x annyi fps-t tudott ugyanazzal az RX580-l
meg manapsag sem hasznal a legtobb game 4 core-nel tobbet valojaban, max a Win utemzoje dobja szet tobb fele, akkoriban meg a 90-95%-ban eleg volt a 2core is barmihez, magas orajel + magas IPC volt a kulcs inkabb, mint a dinnye core-szam
nyilvan videovagashoz meg a hasonlokhoz nem, de az retegigeny
faternak is vettem egy Giga B250M + G4560 + Corsair 2x4GB DDR4-3000 cuccot ~68k-ert amikor 50-52k-ert arulgattak masok 2-3gen i3-kat 4GB DDR3-l, meg 58-60k-ert 4gen i3-t 8GB DDR3-l
akkor az G4560 szinten vatta uj stuff volt, nem 3-4 eves, es kört vert ezekre
2.-3.gen i3 4GB RAM-l 35-40k-t ert igazabol max realisan
szoval hasznalt cuccok bearazasaval voltak bajok egyesek fejeben...
-
CriticalHit
addikt
válasz
szamuraj00
üzenetére
FHD játékra:
AMD Ryzen5 7500F
ASRock B650M-HDV/M.2
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 16GB AMD EXPO, Kingston FURY Beast 16GB DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32. A jelenlegi DDR5 RAM árak miatt később remélhetőleg olcsóbban tudsz venne bele még egy modult.
RX9060XT 16GB
FSP VITA GM 750, Adata XPG Core Reactor II 750, Fractal Design Ion+ 2 660W 80+ Platinum
Montech Air 903 Base/ Max, Chieftec Apex Air, ADATA XPG Valor -
szamuraj00
csendes tag
Sziasztok!
Új gépet szeretnék összeállítani. A gépet játékra használnám. A keretem kb. 400-450 ezer ft. Lehetőség szerint új alkatrészeket vennék (lehet hardveraprós, csak legyen új és garanciás). A processzor esetében AMD-t; VGA tekintetében NVIDIA-t szeretnék. Kellene gépház is, mert a jelenlegibe (ZALMAN I3 EDGE) nem fér be a hűtőm és már a csatlakozói, gombjai sem működnek rendesen.
Egy két alkatrészem van, amire ha nem muszáj, akkor nem költenék:
· SSD: NV2 SSD 1 TB Kingston PCIe 4.0 NVMe M.2
· HDD: WD Blue 2TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA WD20EZBX
· processzorhűtő: Noctua NH-D15S (2 ventilátorral)
· monitor: ASUS VP249 (FHD; 144hz; display port és hdmi csatlakozó van rajta)
Maradék config (ha valami ezek közül még használható lenne, annak örülnék):
· CPU: RYZEN 5 2600X SN:9KA0801T00160
· VGA: GAINWARD GHOST OC RTX 2060 SN:B6200045200
· Alaplap: ASROCK B450M-HDV R4.0 SN:D6XMUA000459
· RAM: G.SKILL AEGIS 2X8 3200MHZ SN:20447107076, 20447107075
· Tápegység: ZALMAN ZM500-TXII 500W 80+ SN:2094620539A04832
Köszi, ha segítetek! -
KROK640
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Én is látom, hogy gyenge a lap, ámde, csakhogy azonban :
Általában nagyon ritka, hogy egy átlag user nem a platformot cseréli csak a procit. Pláne I5-öt szoktak ritkán cserélni I7-re. Itt ráadásul a 13-14th gen nem is ajánlott, tehát csak az aránytalanul drága 12th I7 vagy a platform csere lenne neki előrelépés.
Jobban végiggondoltam pár hónapja, az elmúlt 27 év során rengeteg gépem volt, és kb a legritkább upgrade volt, hogy CPU-t cserélek, pedig engem érdekel a téma erősen.
Anno (2002) beestem S478-ra Celeronnal, NEM a jobban megérős Tualatint vettem, mert majd lesz bele nagy P4... Sose jött. Jött helyette az Athlon XP, az 1700+-al, ami már az utolsó három évben 1466@2669MHZ-en ment, de akkor sem pattant bele egy 2500+@3200+ -os Barton (mondjuk azért mert így ingyen volt gyorsabb).
A Phenom 9500-as kócerájt megint komplett cseréltem, mert hamarabb döglött ki alóla a lap, minthogy procit tudtam volna cserélni, így már jött az LGA1150 2014 január elején. I3 4330 került bele, 2017-től folyamatosan foglalkoztatott a gondolat, hogy I7 4770-re cserélem, vagy nagyobbra, de akkoriban olyan áruk volt a 4th gen I7-eseknek (60-70 ezer) hogy nem érte volna meg az előrelépést, sőt annyiból már lett volna 7th gen K-s I3, ami még izgalmasabb gondolat volt.
A mostani gépem azért B560-ra épült, mert majd egyszer jön bele egy I7 11700(K)... Dehogy fog, már egy éve fontolgatom (A RAM áremelkedés miatt elmarad) hogy AM5 + DDR5-re állok át, ami valószínűleg nagyobb előrelépés lett volna, pláne játékok alatt.És én még csak nem is átlag user vagyok ... Persze tök jó, ha ott a CPU fejlesztés lehetősége, de a saját klientúrámban is azt látom, hogy messze ez a legritkább eset, sokkal hamarabb kérnek VGA-t, RAMot, SSD-t.... de volt aki még alaplapot is hamarabb cserélt, de a CPU ugyanaz maradt.
Nyilván ha megteheti vegyen jobb lapot, mert sok előnye van, ha nem a legfapadosabb lappal indul neki, - procitól függetlenül is - de rájöttem nem feltétlenül kell abból kiindulni, hogy ebben a lapban lesz a platform kimaxolva.
Ez kicsit olyan mint amikor anno 2003-ban egy 13 ezer ft-os Canyon alaplap tesztjénél azt olvastam hátrányként, hogy a 3.06GHZ-es HT-s 533-as FSB-s P4-et már nem bíznák rá, bár elméletileg támogatja. Első kérdésem az volt : mégis ki rakna egy 13 ezres lapba egy közel 200 ezres CPU-t? -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Ivqkzy-
üzenetére
.....ezt mondjuk 16GB RAM-ra csak fel kene tolni mar
bele egy RX470/570 vagy GTX1050TI, es azzal menne is a CS2
RX460/560 az fika, fele annyit tud csak mindenben, mint a 470
arban megy kozel ugyanaz60k-bol szerintem a 16GB RAM is megallna
intel 8gen vagy Ryzen 3 gen-nel regebbit mar ne vegyel sehogy a Win11 igenye miatt
-
Ivqkzy-
lelkes újonc
hasznaltan
-
Ivqkzy-
lelkes újonc
san andreas rp , cs2
-
Ivqkzy-
lelkes újonc
Milyen számitót vegyek 50k bol van gepepitesi tudasom skanok
-
Tanulságos ez a videó is. Friss, dec 30-i Hardware Unboxed tartalom. Kell-e feltétlen a 32 GB RAM, vagy még el lehet lenni 16GB-tal? Nos, kevés esetben van hátránya a 16GB-nak, így talán jelen piaci helyzetben (DDR5 már elveszett, DDR4 pedig szintén nagyban megdrágult) akinek van 16GB memóriája, annak még nem kell bármi áron 32GB-ra váltani.
-
charg
tag
Sziasztok!
Unokaöcsém most venné meg az első asztali gépét.
Játékra pl. Minecraft
Nincs ilyen.
Jobb lenne az új. Ha valami jobban megéri használtan akkor az is érdekes lehet.
4. Mennyi a kereted rá?
200-300 ezer Ft csak a gépre.
Fullhd vagy 2k lesz.
ASUS preferált.Egy olyan középkategóriás gépre lenne szüksége ami jó lesz játékokra még pár évig, de nem szeretne feleslegesen sokat költeni rá mivel csak napi 1-2 órát használja maximum. Szóval nem feltétel, hogy max grafikai beállításokkal fussanak a játékok.
-
CriticalHit
addikt
válasz
f.csaba21
üzenetére
" Van esetleg valami amibol lehetne olcsobbat kihozni?"
CPU: 7500F elegendő még 5070Ti mellé is.
Az így megspórolt összeget viszont bedobnám egy Asrock B650M-HDV/M.2 lapba, mert az a 5+2+2 fázisú áramellátású Gigabyte D3HP harmatgyenge.
Esetleg most vegyél csak 1x16GB DDR5 RAM-ot később tudsz bele venni még egy modult.
Az így megspórolt összegből pedig néznék egy RX9060XT 16GB VGA-t. -
zoner15
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
Valószínűleg már a sima 5600 is nagy ugrás lesz

Most láttam egy 3000MHz-s ugyan úgy CL16 . Innentől próba cseresnye .
Már csak SSD meg VGA kell bele és meg is vagyok.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
parandroid
félisten
válasz
zoner15
üzenetére
5600 elég, nem kell az x, ha annyival drágább.
RAM-ból igen, még 2x8, így összesen 4 modul. Nem javasolt, mert nem biztos, hogy bírja a névleges órajelet, de 32GB 2666MHz-cel is jobban jársz, mint 16GB 3000Hz-cel. Érdemes amúgy olyan modulokat keresni, ami minél jobban hasonlít a mostanihoz.
SSD-ből ok az a Kingston.p
-
itldj
aktív tag
válasz
f.csaba21
üzenetére
Majd jönnek a szakértők, de ennyiért a 9600 k***** drága. Előbb vennék 7500F-et 56-ért, vagy 7700-at ha van 80-85 körül. (100-ért már 9700X van)
Sajnos nem túl rózsás a helyzet videókártya fronton, de ha új kell, akkor szerintem játékra a "minimum" az 5600Ti, vagy 9600XT, ezekből is inkább a 16GB VRAM-os verziók.
Nyilván az nincs ennyiért, de pl amit tudsz fogni a 7500F procival az ide jól jöhet.
Vagy néznék valami sokgaris legalább 12GB VRAM-os 4xxx szériát az aprón. -
f.csaba21
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Koszi, atgondoltam, tenyleg sovany a keret a celhoz. Lejebb adnek akkor most a felbontason eloszor.
Kerdessorra a valaszok:
Játék, 75% multiplayer 25% single player
Csak egy Samsung 980 NVMe M.2 1TB SSD-m van, minden masra szukseg lenne.
Keret: ~450.000
Monitor: meg nincs, de az asztali gep megvetel utan egy FullHD 144 Hz-es monitort vennek.
Uj alkatreszekre lenne szuksegem + gep osszeszerelest kernek a bolttol
Az alabbi konfigot kerestem ossze, de szallitas es osszeszereles nelkul is 520,745 Ft a vege. Van esetleg valami amibol lehetne olcsobbat kihozni, vagy a RAM ar miatt ezt igy most le kene nyelni?
GIGABYTE B650M D3HP - 41,990Ft
GAINWARD GeForce RTX 5060 Python III 8G - 143,990Ft
AMD Ryzen 5 9600X 6-Core 3.9GHz AM5 Box (100-100001405WOF) - 79,900Ft
G.SKILL Flare X5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3636F16GX2-FX5 - 177,190Ft
FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold (PPA8504202) - 41,750Ft
be quiet! Pure Rock 3 - 11,935Ft
MONTECH AIR 100 ARGB Black - 23,990Ft+ ami mar van: Samsung 980 1TB M.2 PCIe
Elore is koszi
-
zoner15
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
Árukereső alapján az 5600 és az 5600X között egy 10-es különbség van , de annyiért már vesz az ember egy AM5-ös procit,csaaak hát akkor már elérünk az új alaplap+új RAM kombóig ,ami meg hát kész öngyilkosság. Nem tudom annyival jobban megérné-e az X a plusz pénzt.
Mármint RAM-nál úgy érted, hogy az eddigiek mellé még két 2x8 GB? Ott számít ,hogy ez a másik kettő pl 3200MHz-esek , ami meg van az csak 3000? Durva ,hogy itt is legalább 4x emelkedés volt árban
Igen, VGA 16 GB lenne (így is egy 24" FHD 60Hz monitorról fogok a napokba váltani egy 27" QHD 240Hz-re
)
SSD terén ez gondolom bőven elegendő lesz [link] -
KROK640
nagyúr
-
SkiDev
őstag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Sajnos mindenki vérszemet kapott, így ténylegesen ezért szokták itt is ajánlani a használt komplett PC-t, mert az máshogy van árazva, mint komponensek árán.
5600 is szépet emelkedett sajnos.
Akinek összraktam ezt az elméleti gépet is, 3. gen i5, 1050 és 12 GB RAM brand PC-ről váltana. A 3600 meg kb egy 5500 , csak olcsóbb.KROK: csak sajnos nincs 3600 az Alzan. A gépház meg egy ilyen egyszerű konfig esetén persze variálható.
-
SkiDev
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Annyira azért nem rossz a helyzet, végigszaladtam rajta gyorsan.
Oazis: CPU / HÁZ / SSD (Samsung) / TÁP (MSI)
Alza: GPU / RAM / Alaplap / SSD (P310) / TÁP (ADATA)Csak az a kérdés, hogy Alzánál meddig lesz sok minden ennyivel olcsóbb.
Két helyről össze lehet legózni. Az Alzabox nevetségesen olcsó és gyors, az Oazis sem drága szállításban.
Igen, a 3060-at kihagytam, azzal nincs tapasztalatom, csak teszteket láttam. -
MZsoltee
veterán
válasz
SkiDev
üzenetére
Nagyon hasonló projekten dolgozom, igyekszem összeszedni egyik ismerősnek egy új gépet 4790-ről és 1660 superről váltanánk. 10+ éves konfig. Egy élhetőbb 1440p-s monitorral. Ami marad az matx ház és a régi ssd és HDD a gépből.
VGA-ból mindenképp igyekeznék egy 9060XT 16GB-ot belerakni, mert nagyon ritkán vált. Emellé igyekszem építeni azt, ami jelenleg kijön. 5700X-től indultam használtan, de burtális árak vannak, de nem fér bele. Mentem lejjebb de a használt 5600-ak gyakorlatikag az új árában mennek 45k körül. Az emlékem az volt, hogy 35k az 5600és egy 10k-val drágább az 5700X. Így jutottam el a 3600-asig én is. alaplap tekintetében félek az "A" szériától, de lehet belemegyek, mert a használt garis B450-ekk mennek 25k-ba. Hihetelen. -
KROK640
nagyúr
válasz
SkiDev
üzenetére
Ezzel a "sok boltból van a gép, mert ott a legolcsóbb az adott alkatrész" dologgal csak annyi a baj, hogy bukod a sok szállítási költségen a spórolást, és a garanciát is nehézkessé teszi.
Egyébként ezen az árszinten mindenképp használt VGA-t keresnék, vagy az említett RX6600 (XT) vagy RTX 3060 12GB-ot. -
SkiDev
őstag
Sziasztok!
Elnézést az esetleges off miatt, minden nap csendben követem a fórumot, hisz tanul az ember belőle. Látom, hogy az elharapódzó árak miatt kezdenek kiesni a kispénzű emberek kérései (nyilván a mostani helyzet miatt nehéz jót és minőségit ajánlani). Biztos sokan vannak, akik ódzkodnak a használt piactól (én is ismerek több embert), illetve sok olyat is, akinek egy alsó-középkategóriás PC is nagy előrelépés lenne a régi PC-jéről / laptopjáról esport címekhez vagy kompromisszumosan nagyobb címekhez. És épp a fentebb említett monológ miatt gondolom azt, hogy valakinek valid lehet még az AM4 széria újonnan is, mert mire váltana megint kb. AM6 lesz már javában (és nem elég neki a konzol, ami persze most jó deal, illetve nem techie, tehát nem foglalkozik vele mennyit ér a gépe akkor).
Szeretek bűvészkedni ebben az alsó kategóriában, gondoltam megosztanék egy abszolút belépő ötletet ennek fényében:CPU: R5 3600 BOX ~ 25k
Alaplap: ASUS TUF Gaming A520M-PLUS II ~ 28k
RAM: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz // Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz (alza) // Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz ~ 48k
Táp: ADATA XPG PYLON 550/650W (Alza - 5 év gari) ~ 19k // MSI MAG A550BN ~ 20k [C tieresek]
Ház: Aerocool CS-107 V2 ~ 12.5k
SSD: Samsung 980 500 GB (Fizz) ~ 26k // Patriot P310 480 GB (Alza) ~ 25k // Kingston NV3 1 TB (43k)
GPU: Gainward GeForce RTX 5060 8GB ~ 116k // olcsóbban: RTX 5050 ~ 95k
Összesen: 250 - 290kFenti esetben minden új, garanciás.
GPU-n fogva RX 6600 (XT) ~ 65k, tovább büdzsésítve GTX 1660 Ti/S ~ 35kItt legutóbbi esetben már 200 alatt vagyunk, kis igényekkel (mint nálam is pl. - CS, Valorant, Fortnite, LOL, Finals, Minecraft stb. fut) élhető jelen helyzetben szerintem. Aztán később azért még bővíthető egy jobb videokártyával, R5 5600-zal akár, több tárhellyel.
Segítségként szeretném beajánlani, próbáltam ajánlott alkatrészeket összeszedni, hátha valakinek ezen múlik. -
parandroid
félisten
válasz
zoner15
üzenetére
Mindkettő jó ötlet, prociból hagyd az 5500-at, azt erősen kiherélték, inkább 5600. Esetleg kereshetsz még 2x8GB modult, lehet, hogy lassabb lesz a vezérlő miatt, de ezen a szinten a mennyiség többet ér, mint a sebesség. Meg az talán még elfogadható áron lesz. Ha a VGA-ból a 16GB-ost veszed, akkor mehet a 1440p is, lesznek kompromisszumok, de elbírja.
Ja, meg látom HDD helyett SSD, na, az must have így 2026-ra virradóan. De gyorsan vedd, mert szaladnak el az árak.
p
-
zoner15
csendes tag
Sziasztok! Gondolkodtam egy gép upgraden ami talán képes elvinni játékokat 1440p-be, de aztán látva a jelenlegi RAM árakat , letettem erről a lóról , de talán így is kicsit erősítenék a gépen.
Jelenlegi config :
Ház : [link]
Alaplap : Gigabyte B450M [link]
Proci : Ryzen 5 2600 [link]
RAM : Viper 2x8 GB DDR4 3000MHz [link]
VGA : Sapphire Nitro RX580 8GB [link]
HDD : 1 TB
Táp: Formula Gold 550WGondoltam rá , hogy a vidikártyát fejlesztem egy 9060XT-re, beszerzek egy SSD-t , prociból meg ilyen árak mellett egy Ryzen 5 5500 v 5600?
Valamit esetleg hozzátennétek vagy elvennétek?
Köszönöm a segítséget! -
parandroid
félisten
válasz
El_Gigante
üzenetére
Amit lehet még kapni. WD SN7100, Samsung Evo, Kingston NV3, Crucial P3, P5, igazából a 40e/TB körüli kategóriában mind jó. Meg msot még itt-ott van is ennyiért. Ha ezek a készletek kifogynak, a következő batch már drágább lesz. Javaslom, hogy minimum 2TB-ost vegyél, ha kifutsz a helyből, később rosszabb lesz bővíteni.
Proci, lap drágulsára nem számítok, sőt vicces módon én VGA drágulásra is csak visszafogottan, ugyanis ha nem adnak el gépeket (márpedig a home userek nagy része meglátja az új árcédulákat, és inkább nem vesz gépet), akkor a csökkenő kereslet miatt nem igazán tudják hagyni elszabadulni az árakat. Ez nem oylan, mint a VGA-pánik volt, ott el lehetett lenni valami régi szarral, vagy integrált VGA-val is, sőt, ha nem játszottál, nem is kellett annál jobb, ha viszont egy PC áráért adják a memóriamodulokat, akkor konkrétan nem fognak gépet eladni. Az első pár hónap után megindul a pánik a gyártóknál, és mindent be fognak vetni a memóriagyártóknál, hogy lenyomják az árakat kezelhető szintre, ha nem akarnak éhen pusztulni (illetve a befektetőknek magyarázkodni, hogy miért esik a bevétel havonta kétjegyű százalékokat, ami még rosszabb nekik, mint az éhhalál).
p
-
F-ECT$
titán
válasz
El_Gigante
üzenetére
SSD drágulni fog.
A többi kérdéses. Valószínűleg a kis kereslet miatt olcsóbb lesz, de egy bizonyos szint alatt nem adhatják, mert akkor meg nem éri meg gyártani. Ha meg elkezdik csökkenteni a termelést, akkor drágulni fog minden.
-
El_Gigante
tag
Sziasztok! Am5 gépépítésben vagyok játékra(főleg CS2)! DDR5, 9070xt, új gépház megvan. Látom ssd is drágul melyiket érdemes megvenni a napokban? Cpu(9800 vagy 7800)+ alaplappal(B850) várjak még vagy jobb ha azokat is beszerzem?
-
parandroid
félisten
válasz
F-ECT$
üzenetére
Azok még rendben vannak. Jól betárazhattak belőle az ünnepekre, aztán valszeg nem úgy fogyott, ahogy tervezték. Alsó polcos 9060XT 16GB-ot már láttal 325 EUR-ért is (acer nitro), 400-ért már a fullos modellek mennek (nitro+, hellhound, xfx merc), 500-ért van 5070, 600 alá becsúsznak a 9070xt-k. Komolyan elgondolkodtam az ASUS TUF 9070XT-n a mostani, szinten TUF 7900XT helyett 679-ért, de szükségem sincs rá, meg nagy előrelépés nem is lenne. 5070ti-ből is vannak olcsóbbak 800 EUR alatt, 5080 meg 1000 alatt is, de nnyi pénzt meg nem adok VGA-ra. Meg ott már nagyon csúnyák a felárak, 5070Ti Asus Prime 820 EUR, a TUF meg 970. Annyit nem ér nekem az a pár fok, meg hogy jobban néz kk. 5080-nál meg aztán még vastagabban fog a cerka, ha prémium hűtés kerül rá.
p
-
F-ECT$
titán
válasz
parandroid
üzenetére
Durva. Vga-val mi a helyzet?
Én mostanában az 5070 Ti-t néztem, az Asus Prime ára pár hete 325k volt, aztán 340k lett és most már 360k.
-
parandroid
félisten
válasz
F-ECT$
üzenetére
Másik piac, én németeknél vagyok. 1TB SSD-t már nem kapni, akármilyen árat írnak rá. Berendeltem egy SN7100-at, februárra ígérik. Ez most még 109 EUR volt, ha beérkezik az új készlet, több lesz. Ha nem mondják vissza.
Szintén SN7100-ból 2TB még van, 189 EUR, kedden hozzák ki. Egy hónapja vettem 4TB-ost 239 EUR-ért, akkor 120-130 között volt a 2TB, és 69-70 között az 1TB ára.És ezek nemcsak német áfás árak, de itt jogdíjas büntetőadó sincs az adathordozókon. Nagyobb, fizetőképesebb piac is nyilván, előbb jelennek meg azok a jelenségek, amik aztán nagyon hamar hozzátok is begyűrűznek.
p
-
F-ECT$
titán
válasz
IntelKiller7
üzenetére
Nem a drágulást kérdőjelezem meg, hanem a mértéket.
parandroid 60-80k-t ír az 1 TB SSD-re, de én még 40-50k között is látok vehető pédányokat.
Persze lehet, hogy 2 hét, és benéz majd az ár oda is.
-
-
IntelKiller7
nagyúr
-
F-ECT$
titán
válasz
parandroid
üzenetére
Ezt a durva SSD drágulást hol látod? Addig ok, hogy drágul, de még messze nem ott van, ahol írod. Alzáról vettem október közepés 1 TB-s Kingston NV3-at, akkor 25k volt, most 43k. Persze, ez se szép ár, de azért messze nem 60-80k. (A 2 TB-ost 45k-ért vettem, az kerül most 80k-ba.)
Mondjuk a rammal meg lehet alálőttél, 140k-ért már nem kapsz 32 GB DDR5-öt, vagy nagyon nem 6000 MHz CL30-asat, mert azok inkább 220-230k körül mennek már.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- OLED TV topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux felhasználók OFF topikja
- Házimozi belépő szinten
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Komplett gamer konfig szinte minden új..
- HP Pro 400 G9 SFF Új, 2 év helyszíni garancia! I5-13500 + Számla
- Sok garis asztali gép! ( 7950X3D, Nito+ 9070XT, 32 GB , 1 TB, 850W 80+Platinum ) + LG OLED monitor
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ennyire nem vészes, csak szemléltették hogy hol a baki...

deathcrow42