- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- votlage71: Kábel menedzsment
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen pontosan de megvan az oka.
Mindkettő konténeres, os az os-en balül, saját futtatókörnyezettel.
Ha minden szoftvered debes, Snapes vagy Flatpakos akkor no problem, látják egymást.
Keverve már nem az igazi.
Kb. mint egy virtuális gép.
Amíg nem konfigolod, nem adod meg az engedélyeket addig nem lát ki a saját kis vilgából, nem kezeli a külső lemezeket partíciókat stb. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105047 üzenetére
minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Feltéve hogy kap egy betűjelet. (Most tekintsünk el a boot/recovery partícióktól) Mégis ki máséban lenne?
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.
Nem túl jó hasonlat, mert nem így van.A "gyors indítás"nak az a célja, hogy a rendszerleállítás utáni indítási időt csökkentse a rendszer állapotának lemezre mentésével. Ezt többek között úgy éri el, hogy a fájlrendszer módosításait a memóriában tartja, nem írja ki azonnal a lemezre. Mivel a leálláskor elmenti a memóriát mintha hibernálná magát, majd indításkor betölti az elmentett állapotot, ez nem okoz gondot indításkor, hiszen minden be nem fejezett művelett ott van a memóriában, amit majd idővel kiír a fájlrendszerre is. Ezért kikapcsoláskor "piszkos" állapotba kerül a fájlrendszer. Több kevesebb módosítás még nem került kiírásra.
Ez az állapot nem okoz gondot, egészen addig, amíg más op.rendszer alól (Ez lehet egy Linux, macOS, vagy éppen egy másik Windows) nem akarsz hozzáférni az általa kezelt lemezekhez.
Ha szándékodban ál más rendszer alól írni/olvasni a Windows meghajtóit, vagy
- kikapcsolod a gyors indítást (ekkor kikapcsolás előtt minden módosítást kiír lemezre)
- Ügyelsz rá, hogy a Window-ból mindig az újraindítás paranccsal lépj ki, mert ekkor is kiír minden módosítást, és "tiszta" fájlrendszerrel indul a gép, legyen az Linux, vagy Windows.
Mivel utóbbi nem garantálható (vagy eszedbe jut, vagy nem) érdemes kikapcsolni.
Ha nem akarod keverni a dolgokat, és Linux alól nem piszkálod a Windows-os partíciókat (Nem csak a C meghajtót, hanem az összes olyan lemezt/partíciót, ami betűjelet kap a Windows alatt.), akkor gyakorlatilag mindegy hogy ki vagy be van kapcsolva. -
És Cigam, köszi.
Megyek futok egy kört a W11 topikba is, mivel a Bitlocker se volt eddig a szívem csücske, és lenne egy közös ntfs adatpartíció is. De úgy tudom a bitlockert csak teljes lemezre lehet be vagy kikapcsolni, partícióra nem.
Vagy kezeli a Mint is a Bitlocker titkosítású lemezeket? -
Petya XT
senior tag
válasz
cigam #104349 üzenetére
Ez sem teljesen igaz minden disztróra. Nálam hetente lefutott a LUKS-os lemezeken is, köztük a rendszerlemezen is. Lekopogom, soha nem volt probléma. Volt manuális TRIM is. Sokat kérdezgettem, itt is, hogy ez most oké, vagy nem oké, honnan tudja a vezérlő, hogy mit kell pucolni. Valami biztonsági dolog miatt nem javasolták, egyébként működött nálam, ha jól emlékszem a fstrim.timer is aktív volt. Ez LM volt. Már nem tudom melyik verzió. Mondjuk egy VC felcsatolt konténerre kíváncsi lennék, hogy ott mi a helyzet.
Tibi:
Az annyiért nagyon jó vásár volt! Brutál árakat láttam ma.... -
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104170 üzenetére
Így grafikus ablakban meg tudom jegyezni . Főleg hogy így utólag nem is bonyolult . A lemezek alkalmazasban beállítom honnan csatoljon fel és a dolphin fájlkezelőben meg a jogosúltságokat állítom be . Majd kipróbálom NTFS -re formázott hdd-vel is mert azt tudom windows és linuxon is használni . Most qbittorrentet letöltöm és azt is beállítom .
-
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104165 üzenetére
Őszintén nehezen tanulok de igazad van . Csak ezeket a parancsokat valahonnan ki kell másoljam mert magamtól nem tudom mit és hogyan pötyögjek be a terminálba . Ezért bonyolult nekem mert ha valamit ott akarok csinálni az állandó utanajárást /keresést igényel és persze ha megint kellene 2 hónap múlva akkor megint keressem meg mert már tutira nem emlékszem rá hogy volt . Windowst nulláról pár nap alatt már tök jól tudtam kezelni emlékszem rá ! Azért azt jóval egyszerűbb megtanulni. Persze ott sem tudok mindent de amit kell azt igen .
Viszont érdekel a linux és idővel kubuntun vagy ubuntun akarom futtatni a qbittorrentet , emby szervert és plex szervert ami 0-24-ben futna . Ilyen letöltő és médiaszerver gép lenne . Most ez jelenleg win11-en megy de jobb lenne egy olyan oprendszer ami sokkal kevesebb eséllyel kap vírust . Nem sietem el a költözést , akár 1-1.5 évig is ismerkedek a linuxal mielőtt döntök .
Bocs a sok rizsáért . Formáztam ext4-re de a lemezek alkalmazásban nem látom hol tudnám beállítasni honnan csatolja fel ! Lehet itt [kép] azt állítani ? Közben ránézek az oldalra amit linkeltél utoljára .
Megtaláltam! Itt [kép] kell ezt beállítani gondolom . Mit írjak be elérési útnak ?
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Igen, ezt akartam linkelni. Az, hogy a linux egy raspbery Pi-n fut, vagy egy mezei PC-n, a működését tekintve teljesen mindegy. Ahogy a Window is ugyanúgy működik egy laptopon, mint egy asztali PC-n.
Az hogy nem akarsz terminálhoz nyúlni az valami fóbia? Szerinted az ide kattintok oda beírok egy grafikus ablakba valamit, az mennyivel különb, vagy éppen jobb, mintha egy terminálban gépelnél? Értem, hogy mumus, csak nem értem miért nem akarsz tanulni. Ha Windows-ként akarod használni, nem jutsz sehova, mert a Linux az nem Windows. A Linux-ot is tanulni kell. éveken át apró trükköket, ahogy az első Windows-os találkozásodkor sem tudtál róla semmit, csak szívtad magadba az infót, próbálgattad, olvastál róla és közben (meg)tanultad a használatát.
Visszatérve az eredeti problémádra. Vagy készítesz egy automount-ot, amit pl. Necronom linkelt, vagy fájlrendszertől függően átállítod a jogosultságokat, miután manuálisan felcsatoltad a fájlkezelő programodban.
A másik opció, hogy a "Lemezek" programban beállítod, hogy hová csatolja fel, és az opciók között bekapcsolhatod, hogy minden induláskor oda csatolja fel. Bár abban nem vagyok biztos, hogy KDE alatt is felteszi a rendszer, vagy van-e KDE alapú megfelelője.
A másik felmerülő probléma a külső lemez fájlrendszerével adódhat. Milyen fájlrendszert használ? Mert pl. az NTFS-t ismeri alapból, de az NTFS jogosultságokat nem. Az NTFS fájlrendszer jogosultságait utólag nem módosíthatod, ezért azt a felcsatolásakor kell meghatározni, hogy kinek milyen jogosultsága legyen a tartalmához.
Tudom, hogy ez a jogosultság kiosztást, is felesleges korlátozásnak, nyűgnek éli meg sok switcher, főleg azok akik eleve adminként használják az otthoni Windows-ukat is. De hidd el van benne ráció, és relatíve elég könnyű megérteni. pl [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt nem mondtam, csak sejtem: minden kézenfekvő, tele van olyan tool-al, amivel sima floppy-t is lehet kötni a gépre és importálni be lemezeket (megfelelő csatlakozással persze), eléggé rá van optimalizálva az alap OS arra, hogy futtasson bármit és azt normálisan tegye.
+ hangulat, design, feeling, stb.
Igazából csak kipróbáltam. Mindenesetre a Streed Rod-ban jó, hogy nem kell a lemezeket forgatni 2 esemény között
-
sh4d0w
félisten
válasz
Necronom #104059 üzenetére
Azert volt ekkoriban baj boven. A Windows NT minden egyes trening anyagaban szerepelt anno, hogy a rendszer kompatibilis az OS/2, a HPFS filerendszerrel. A valosag meg az volt, hogy az NT NTFS-nek eszlelte es siman irt az ilyen lemezekre, ami utan viszont az OS/2 nem volt mar kepes hasznalni azt.
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103823 üzenetére
eloszor is koszi szepen akik segiteni prbalnak
igy mar legalabb tudok kerdezni majdnem oksantordaitibi
az alapbibi az, hogy lovesem se nincs honnen van a cucc, hat ki emlekszik ra 2 evvel ezelott ...
sudo snap remove, sudo apt remove - ezek nem mentek mert nem tudom mi az igazi neve,
mert amit kiir az nem az
fekete.puma innen is meg onnan isnem emlexem, ahol talaltam valamit
stacerrel beztos leszednem, de 1500 cuccot mond....minden sort kulon megnezni az pont 1 elet - viszont 1 szembejott, azt leszedtemurandom0 Igen App Center, ez is hasznos volt mert 1et ez is talalt
lent van, szerencsere egy jo 25GB fel is szabadult mar
Stacert irtam par sorral fentebb, rengeteg adat, nem latom at ...sorryubyegon2 Nalam van ilyan h lemezek, azt mondja mostmar, hogy maradt 25GB a helyem a 120SSD-bol
sikerult elvenni 2db cuccot ebbol 1 egy nagy jatek volttehat osszefoglalva:
nem tudom azok eredetet honnen vannak a programok
van ami steames, van ami snap-os, van ami apt-os
de meg mindig maradt sok, ami sehol nincs kilistazva
se a szoftverek nevu alkalmazas, se az App Center nem listazza
torolnem en terminalbol is, de az az rengeteg sort vegignezni rettentok sok
(1500 sor)ps: ja es a stacer keresoje megintcsak nem jo, mert nem talal semmitse
hiszen nem az a neve ami ki van nalam irva a start menuben -
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103782 üzenetére
Van többféle megoldás. Pl szoftverketelő-ben fönt a 3 pöttyre kattintva telepített alkalmazások megjelenítése.
Stacer tisztító alkalmazással is le lehet szedni, vagy terminálból.
Pl Lemezek nevű alkalmazásnak a neve gnome-disk-utility vagy UDisks a lemezekkel nem valószínű,hogy leszeded. (jobb klikk tulajdonságok) -
válasz
ubyegon2 #103742 üzenetére
Pontosan így van.
Mikor Manjarot egyebet telepítettem, az létrehozta a külön bejegyzését, nem volt keveredés.
Ha jól emlékszek a debian a mint az ubuntu is Ubuntu az efin.
Már csak arra kéne rájönni, miért ragaszkodik makacsul ahhoz az efi partícióhoz a telepítő amit kiszemel magának.
A telepítés folyamán 5x visszaléptem mert láttam hogy bizony ő babrálni akar a sda emezen is. Valami ilyesmit ír, nem tudom szóról szóra visszadni,
Ezeknek a lemezeknek a partíciós bejegyzései lesznek megváltoztatva:
sda...
sdc...
sdc oké hisz erre telepítettem.
De nem tudtam sehogy lebeszélni sda efiről.
A swapok használatáról simán sikerült, mindkét lemezen van swap partíció és mindkettőre beállítottam hogy "Mellőzés" és ezt tudomásul is vette.
Ugyanez a JóIstennek nem sikerült az efinél.
A feketék mellett nagy piros pont hogy minden beavatkozás nélkül csinált swapfájlt. Ubuntumon ez kínszenvedés volt, hát még beállítani hogy ebbe hibernáljon is.
Mégegy nagy-nagy-nagyonnagy piros pont, én még ilyet nem láttam linux alatt.
Gnome Disks, csináltam egy ext4 partíciót és leesett az állam, nem kellett terminálos chmodos marhaságokkal sz@rakodni, enyém lett, nem a rooté, azonnal írhattam-olvashattam.
Végre. Hisz az 1R user nem azért gyártogat partíciókat hogy így szórakozzon, akkor kocsmába mennehanem hogy a partíciót rögtön használja.
-
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
válasz
cibus #103356 üzenetére
Szia! Sok lehetőséged van, amit Kapitány említett, azok is jó GUI-s opciók, de ha az adott meghajtóra telepített rendszerről van szó, az úgy nem fog menni. Nyilván nem rúgja ki a rendszer a saját bokáját, másik meghajtóról vagy Live módban futtatott rendszer alól tudsz teljeskörűen operatívkodni egy meghajtón. Amúgy az említett Lemezek(Disks) alkalmazásban is tudsz a smart adatok megtekintése után formázni. Elméletileg a formázással kizárásra(tartalék területre) kerülnek a bad sector jelölést kapott sectorok, de ha valami gond van a meghajtóval és folyamatosan nőnek a badsector-ok, akkor nem nagyon érdemes tovább használni a meghajtót, aktívan legalábbis semmiképpen nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103356 üzenetére
A hibás szektorok kizárását azt a HDD magától csinálja, nincs ráhatásod.
Mint-en menj be a beállítások -> lemezek pontba, a feljött ablakban meg ott látod a cuccaidat, a 3 pöttyre kattintva ki tudod olvasni a SMART adatokat, abból rögtön látni fogod, hogy jó-e még bármire ez a HDD.
Nyilván formázni is tudsz, ott van a gparted a telepített programok között.Tavaly egy félig halott, szektorhibákkal teli HDD-ről mentettem adatot ami az egész rendszert megfogta mikor a hibás részeket akarta olvasni... Napokon át futott a célprogram, míg végül meglettek az adatok, aztán közben a HDD is kizárta a hibás szektorokat és megszűnt a lassulás. Na de azt a HDD-t már vissza nem teszem gépbe, annak vége van.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103193 üzenetére
Honnan kéne tudnom? Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról! Szóval ne abból indulj ki hogy én kérdezem, (bár nem tartom magam haladónak). telepítés előtt húzzam ki? Mit nem mondasz. Erről hol lehet olvasni figyelmeztetést?! Tegyük fel hogy asztali gép, és rá van dugva, mert csak. Attól még megugorhatná azt a nem túl nagy akadályt, hogy az általa kitett Meghajtóválasztó menüben valóban lehessen választani, hogy a külső vagy a belső meghajtóra szeretném telepíteni.
A kérdés nem az, hogy miért marad rajta egy USB meghajtó, hanem az általa felajánlott leghajtóválasztóban miért nem lehet választani.A régebbi Windows-ok jutnak eszembe, amikor a több meghajtós PC-knél le kellett csupaszítani a gépet egyetlen meghajtóra, mert telepítéskor szeretett belepetézni a másik meghajtóba. Nem mellesleg a Windows telepítő nem jön zavarba egy ottfelejtett USB meghajtótól.
Ez az ablak csak arra jó, hogy megkérd a rendszert, hogy csatolja le a a külső lemezeket, hogy partícionáhatók, telepíthetővé váljanak. Semmit nem befolyásol azon, hogy a következő ablakban tudok-e meghajtót választani. Szerinted nem próbáltam ki igennel, és nemmel? Ugyanaz a vége, a külső meghajtóra akarja telepíteni, amikor a Windows mellét választom.
Sőt! Mondok jobbat. Ha a Bitlocker be van kapcsolva a belső meghajtón, a külső meghajtóra sem hajlandó települni. Ragaszkodik ahhoz, hogy kapcsoljam ki a Bitlockert. Pontosan miért is?
Rowon
Mitől hangulatkeltés, ha van benne egy hibásan implementált funkció, egy egyértelmű bug.
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot? Két teljesen eltérő igény. Egyikből sem következik a másik. Mégis függőségként szerepel a telepítőben. -
válasz
Rowon #103036 üzenetére
Semmi baja, csak nem a rohadtdrága kategória! Nem nézted a Lemezek/Disks alkalmazással az írás sebességét?
Amíg át nem írja penre cache-ből a rendszer, addig nem húzhatod ki, lassú peneknél nagy fájlokkal simán 5-10 percig is eltarthat az írás.
10 éve vettem egy normális pendrive-ot, ami kb 50x gyorsabban írt, mint amit addig használtam és kihullott a hajam, mire végzett az írással:
Amúgy az f3 csomaggal is lehet tesztelni. Noble universe tárolóban is benne van a csomag.
-
Ha már felmerült a neve. Gparted Live képes lemezek és partíciók klónozására?
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #102910 üzenetére
Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom.
Igen, ez gondoltam a legegyszerűbbnek és a tmpfs sort a rendszer rakta be.
Az SSD sima SATA3-as.Tue 2025-04-22 00:00:00 CEST 3h 46min Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - shadow.timer shadow.service
Tue 2025-04-22 00:21:46 CEST 4h 8min Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - logrotate.timer logrotate.service
Tue 2025-04-22 08:29:14 CEST 12h Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - man-db.timer man-db.service
Tue 2025-04-22 17:21:51 CEST 21h Mon 2025-04-21 16:20:44 CEST 2h 51min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Thu 2025-04-24 09:47:49 CEST 2 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - pamac-mirrorlist.timer pamac-mirrorlist.service
Mon 2025-04-28 00:01:51 CEST 6 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - fstrim.timer fstrim.service
Thu 2025-05-01 14:40:37 CEST 1 week 2 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - archlinux-keyring-wkd-sync.timer archlinux-keyring-wkd-sync.service
Sat 2025-05-03 15:00:00 CEST 1 week 4 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - pamac-cleancache.timer pamac-cleancache.service
8 timers listed. -
válasz
fekete.puma #102905 üzenetére
A Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom. Kicsit túlbonyolítja, de ha működik az automount, akkor jó.
FSTAB automount amúgy így egyszerűbb...
UUID=0b26696b-8d0f-4432-8595-9f2d33145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Működnie kell az időzített fstrim-nek is, de tároló SSD-nél ha nem működne, se okozna galibát, mivel a garbage collector is elvégezné a szükséges műveleteket. Rendszermeghajtónál lényegesebb inkább a TRIM, bár default heti futtatású az fstrim, azalatt ott is sok mindent elrendez a garbage collector.
Egyébként milyen SSD-k ezek? Sata, NVMe?
tmpfs sor hogyan került az FSTAB-ba? A rendszer rakta be vagy valahonnan merítettél ötleteket az automount-hoz? Az FSTAB-nál nincs jelentősége, milyen sorrendben vannak mountolva az adott sorok.
Találtam egy régi FSTAB-ot mintának, vissza kellett kicsit olvasnom, mert ezeréve nem bíbelődtem FSTAB-bal... (itt is látszik már, hogy a tmpfs sorok ki vannak kommentelve, 10+ éve voltak ilyen ötletek, hogy SSD-nél ezeket jó berakni FSTAB-ba.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #101222 üzenetére
jah, ismerem a Timeshift-et, Luckybackup-ot, Duplicati-t...
Az kimaradt, h ez szerver, nincs GUI -OK, ha nagyon akarom, akkor lehetne.Eddig VM alatt volt a mentés, raktam fel GUI-t, ssh-ról export display-el GUI-n konfigoltam, futott és kész. De most a hypervisor-on szeretném futtatni, VM-ek kiiktatva, csak Opnsense és Home Assistant van, egyik sem lájkolja ha ssh-ról belemókolok, ill ezekhez a lemezekhez nem is férnek hozzá. Azt nem is kerestem, h LXC-re tudok-e GUI-t rakni...
De ha ezek jók, akkor crontab-ba bepattintom és kész.Közben ezt is megtaláltam:
rsync -av --exclude={'*.txt','dir3','dir4'} sourcedir/ destinationdir/
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #100893 üzenetére
Nekem még 4 darab 3,5-es lemez van szolgálatban. Ezeket a dokkolós cuccokat én nem szeretem, volt régen, az egyik lemezem azóta is hordozza a 934 adatkapcsolati hibát magában. Az mind a dokkoló volt. Van egy kis univerzális kockám, IDE/SATA lemezekhez, külső táppal. Adatmentéshez használtam régebben, de egyre kevesebb a maszek meló, így azt se vettem elő már régen.
Valami hasonló:
-
válasz
oreg0503 #100813 üzenetére
Szia,
Nálam is volt gond NTFS-re formázott SSD-vel (szintén Linux Mint alatt), amin éppen Windows 10 volt telepítve. Ami segített az az, hogy a Lemezekben rámentem az SSD-re, majd javítottam rajta a partíciót, mint itt a képen. Ezt követően gond nélkül tudta olvasni.
Elsőnek érdemes rajta a Fájlrendszer ellenőrzését végigfuttatni, majd azt követően a Fájlrendszer javítását.
-
válasz
urandom0 #100288 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ! Sajnos nem találtam más BIZTOS megoldást, csak ezt... Fizikailag el kell szeparálni egymástól a lemezeket, amit SATA lemezek esetén egy power switch segítségével meg tudok oldani, viszont NVMe esetén a mobil rack nem igazán kivitelezhető még, kivéve van egy ilyen kütyü, ezzel meg lehetne oldani.
-
válasz
Remus389 #100082 üzenetére
Nem fog többet "betölteni" csak amit te megnyitogatsz.
Winen volt anno a lassú lemezek korában a prefetch, előtöltés funkció.
Hetek alatt csinált egy statisztikát a gyakran használt szoftvereidről és bootnál a háttérbe előtöltögette őket hogyha megnyitod akkor máris ottlegyen, induljon villámgyorsan. Kedves gesztus volt ez Redmond részéről de ma a gyors ssd-k korába okafogyottá vált.
Ez ma már a múlté, bár W10-11 használ fast startup, gyorsindítást de ez teljesen más elven van megcsinálva.
Itt van az enyém, ez egy kb. 24 órája futó Linux, eleve 7-800 mega csak üresen és perpill böngésző 5 füllel, mediaplayer Openoffisz egyebek.
És még ez is bőven beleférne 4 gigába.
Swaphoz még nem nyúlt, nálam a swappiness 20.tibi@TibiXubuntu:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 7808 1715 2697 360 3396 5431
Swap: 9360 0 9360
-
válasz
5leteseN #99996 üzenetére
Ma már úgyis volt elég OFF,
Lemezek és partíciók, leánykori nevén Lemezkezelő
Növelendő partíción jobbklikk, Kötet kiterjeszése.
Ki fogja írni a mögötte lévő partícionálatlan szabad terület méretét, oké-oké és készen vagy.
Akkor van gebasz ha kiterjesztendő meg a szabad terület között van van valami, helyreállítási vagy más partíió. -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #99793 üzenetére
Lemezek--->NTFS--->Fájlrendszer ellenőrzés--->Javítás. Én mindig így csináltam, ha "lezárta" a Windows. Így teljes körű hozzáférésed lesz. Ill van még tulajdonjog átvétele, de azt nem csináltam még, mert ez a kettő megoldotta a problémát.
-
Szia erre nem tudom a választ.
Én lassan 7 éve dual, trialbootozok sőt van hogy 4-5 OS is nyüzsög a lemezeken.
És az adatlemezem 7 éve ntfs, simán csatolja mind, sőt a telepített Windowsokba is bármikor belépek.
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik? -
válasz
sicc_innen #99587 üzenetére
És ezt is csak Linuxon, mint írtad Winen jó.
Ezt szerintem tedd el az X akták közé mert megoldani az életbe nem fogja szerintem se te se senki.Mégegy lehet.
Kapitány jár szerintem közel hozzá, az usb csatolóba van valami hiba, ami mindkét os alatt jelen van csak amit a Windows egy legyintéssel elintéz és nem foglalkozik vele míg működik a lemez, a Linux meg hibát lát és nem lép tovább emiatt.Más tippem nincs, miután a lemezeket felcserélve a hiba megmaradt a külsőn.
-
Kezdünk az offba menni, de ezt még leírom. A Seagate lemezeknél kell egy külön kalkulátor, amivel bizonyos SMART értékeket le tudsz fordítani. Tudom, baromság, de üdv a Seagate fedélzetén.
Amelyiknél ilyen bődületes számokat ír, attól nem biztos, hogy meg kell ijedni, de az áthelyezett szektorok száma az már igencsak gyanús és figyelni kell, hogy növekedik-e? Érzékeny adatot már ne tárolj rajta, legyen mindenből (legalább) másodmentés. -
vadkörte
addikt
válasz
5leteseN #98992 üzenetére
Alacsony szinten - felhasználói oldalon - kb. 30 éve nem formázol semmit. LLF-ra az MFM HDD-k korában volt utoljára szükség, olyan működőképes matuzsálemet kb. 13-15 éves koromban láttam utoljára és az lassan 30 éve volt.
A kép alapján a felhasználó helyében nagyon gyorsan elkezdenék adatmenteni arról a tömbről, majd leállítani. A helyedben meg HDD-t keresni neki, aztán ha lesz idő, akkor a lemezeket egyesével cserélni és újra felépíteni a tömböt. Ha szerencsétek van, egyik lemez se csinál maga alá, azelőtt, hogy felépülne a tömb. Ha igen és nincs mentés, az roppant kellemetlen.
A hiba MÉG nem kritikus, de elnézve az üzemidőt - több mint 1.200 nap - lassan (és nem nagyon lassan) csere érett lesz az a lemez. Nehezéknek még jó lehet. -
Érdekess. NTFS partíciót másoltam Gparteddel egy másik lemezre és a partíciót nagyobbra vettem. Nem volt hajlandó felcsatolni a linux az eredmény bad superblock egyéb hibára hivatkozva, de a lemezek alkalmazással meg tudtam gyógyítani és mégis sikerült a windows telepítés kópiája nagyobbra vett partíción.
Tettem mindezt azért mert a komaasszonyom ipari hulladék samsung notiján hiba keletkezett, elment a hangja, én belebonyolódván konstatáltam, hogy sehogy se enged be a biosba, csak a windows shiftes úraindítása utáni gyógyító menüből lehet belelépni és emiatt leszedtem róla a secure bootot és az uefit is és csak maradt a csm mód(legacy), így oda a windows , mert megint nem enged be a biosba, de egy legacy telepítőt még be tud kapni úgyhogy rá fog bukni a linux mintre MBR-rel, de egy kópiát a régi windowsából azért a lemez végére bekopyzok neki a történelem miatt, mindezt GPT-n csakazért is és a bios_grub partíció lesz az MBR helyett. Kérdés hogy lesz-e hangja és rátalál-e a grubra. Szóval tele van a samsunggal a zacsim.
-
válasz
ubyegon2 #98658 üzenetére
fasboot- eddig biosokba láttam, pontosan nem tudom mit csinál, szerintem nem jelenít meg minden szirszart a bios induláskor a képernyőn ha ki van kapcsolva.
Fast Startup, Gyors rendszerindítás- Redmond találmánya vacak hdd-s gépek miatt.
Benne van a nevében, amikor kikapcsolod a géped, Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is. Így a következő ál-boot gyorsabb lesz, cserébe a csatlakoztatott lemezek a Win tulajdonában mararadnak, teljesen érthetően, olyan mintha alvásba vagy hibernálásba lenne.
Ma értelmét vesztette a gyors ssd-k korában véleményem szerint, dualbootba meg mindenképp kikapcsolandó.Ha sokszor rántották ki a lába alól a talajt, igen megzakkanhat.
Ilyenkor w10 telepítő pen, parancsor és a C-n futtatni kívülről a checkdisk, chkdsk parancsot, ez a linux fsck megfelelője.
Oszt' vagy helyrehozza vagy nem
Elég csak a funkciót kikapcsolni, GUI-n elérhető, a hibernálást nem kell hisz lehet valamikor szükség lesz majd rá és akkor indul a matatás meg deszarezawin flame -
válasz
CsengődiGeri #97859 üzenetére
Ennek köze nincs az általad említett külön lemezekhez.
Én 6 éve vagyok dualbootba, írja-olvassa az össes Windows partíciót mindegyik linux.
Ha bitlocker van akkor természetesen nem de olyan híreket hallottam félfüllel hogy kezeli a linux a feloldó jelszó megadása után.
Winen kötelező kikapcsolnia Fast startup-ot, és arr figyelj ha szoktál hibernálni vagy hibrid-suspend, ne indítgasd a lefagyasztott rendszereket egymásra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #97336 üzenetére
Clonezilla, az fájlba backupol és tömörít is, meg simán tud helyreállítani eltérő méretű lemezekre is.
Reboot nélküli backupra talán az rsync-et mondanám, azt meg lehet crontabban indőzíteni. Meg lehet vele inkrementális backupot is csinálni, hogy helytakarékos legyen.
-
válasz
galaxy55 #97283 üzenetére
Te nem értesz még mindig
ugyanaz a .deb menthet másik lemezre, a snap nem,.
Biztos megvan az oka, de írtam hogy így elvágták a userek nagyrészét a használatától.
Nekem a / 30gb ebbe van a home, amiből 25gb foglalt.
Ha erre nekiállok 650gb filmet rátenni meg 50gb torrentet meg 50gb virtualdiszket..? hogyan tudnám használni? És mások is így vannak szerintem ezzel.Találtam másik 2 snap videoletöltő appot amibe alap a removable-media, azaz a külső lemezekre mentés.
Azoknak szabad?Értelek én téged de ha ilyen korlátos egy linux, pardon ubuntu applikáció (az Ubuntu is linux úgyhogy itt a kör bezárult) akkor ez nagyon szembemegy a linuxos felfogással.
Mégegy.
Az összes videoleöltő snap app a yt-dlp-t használja, ezek csak GUI-k.
A yt-dlp-nek meg van joga a külső médiákhoz alapból. A guinak meg nincs..?
A fene se érti már ezt. -
válasz
urandom0 #97238 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Ezzel azt feltételezik hogy mindenki 1R user, nincs, nem létezik másodmeghajtó, nincs másik partíció, nincs semmi csak a /home.
És ez már Winen is sértő feltételezés ahol a userek 50%-a tényleg csak a /C: -t ismeri, de a többi rendelkezik több lemezzel amiket célirányosan használ.
Ez, mégegyszer kihangsúlyozom egy nagy f@sz§ág. Orbitális hiba.
És ez a hiba nagyon sok Snap appba benne van. Ha valaki csakis a snapre támaszkodik akkor gyakorlatilag bebörtönzi magát a home alá. Gyakorlati tapasztalatból írom ezt.
Például itt van az Opera böngészőm. Kilométer hosszú a jogosultság listája.
és mégis naponta sokszor belefutok hogy képtelen külső linket fogadni, pl. Viberen kapok egy webcímet, kattintok és jön a hibaüzi hogy ezt bizony nem tudja feldolgozni permissions probléma miatt.
Marad a control-c kontrol-v. 2024-ben.
Visszafelé ugyanez, a snap Operából lehetetlen egykattal elérni másik applikációkat.
Valószínű ez megszűnne ha minden applikációm snapes lenne, azok tudnak beszélgetni egymással, de a másodpartíciók-lemezek még mindig megkerülhetetlen problémák maradnak. -
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97117 üzenetére
Ha jól láttam nem esett szó arról, hogy
- Az új SATA vezérlőre dugott lemezeket látja?
- Ha kiveszed a SATA vezérlőt, és visszadugod az összes lemezt az alaplapi(?) SATA-ra dugva, ahogy régen volt. Úgy elkezdi látni/működni?
- Mielőtt belevágtál a randalírozásba, és mindent is elállítottál, készítettél előtte egy mentést a működő rendszerről?
- Lehet tényleg egyszerűbb lenne 0-ról felépíteni újra az egészet.Túlságosan rápörögtél a samba beállításaira, pedig azok jól látható módon működnek, hiszen látja a Windows. A mögötte lévő lemezt/fájlrendszert nem látja, ezért üresek a megosztások.
Az is sokat dobna problémakeresésen, ha megnéznéd a naplót, mikre panaszkodik.
Ha jól tippelek, amíg nem csatolja fel a lemezeket (a megfelelő sorrendben, beállításokkal) nem fog beröffenni a smb sem.Pl. Ez a fotó elég gyanús. Amíg van ott egy missing státusz, hibás a konfig, és ez megakadályozhatja az összes lemez felcsatolását (kitudja milyen logika mentén dolgozik). Anno rémlik, hogy ha valami pici részlet nem volt jó, az egész nem működött, nem csak az a pici.
Ne kapkodj, vegyél egy nagy levegőt, gondold át.
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
galaxy55 #97015 üzenetére
Én éppen az ellenkező hatás miatt használom néha. Mindent visszaállít, így eltűnik a haszontalan bejegyzés. Mondjuk ez elég régi gép, lehet az újabbak már nem nyúlnak a beállításokhoz.
Igen, az Ubuntu bejegyzések az mind Mint volt. Próbálgattam alaplapos topicban érdeklődni, hogyan lehet ezeket törölgetni kézzel, de a problémát sem akarták érteni, erőltették, hogy biztos nem jól formázom, particionálom a lemezeket, mert ott bizony nem kellene maradnia semminek.....Bár lehet én nem fogalmaztam meg jól a kérdést, így ráhagytam. Néha zavaró tud lenni a sok, nem létező bejegyzés.
-
válasz
tordaitibi #96999 üzenetére
Úgy néz ki, nálad még pont ez nem jött elő hibaként és azt gondolod, akkor ilyen hiba nem is létezhet!
No most végre találtam SSD csavart is meg a pici távtartót is a 2230-as SSD-hez, amin a Win11 is van, beraktam a Latitude 5520-ba a 2280-as SSD mellé. Mindkettő EFI-s, először simán bootolt az, amin nincs Win, utána EFI settingben a másikat kapcsoltam, az is bejött. Nagyszerű...lenne! Azóta a 2280-as SSD EFI-je simán eltűnt, hiába jelölöm ki EFI settingben a meghajtót, ahol egyébként egyre több Ubuntu bejegyzést tesz!
Látszik a Lemezek-ben mindkét meghajtó összes particiójával. Pont azt akartam kipróbálni, hogy a tisztán Linuxos SSD-n csinálok egy grub-update-et, de annak az UEFI-je illegalitásba vonul kissé.
Amíg nem jelölöm ki valamelyik Ubuntu sor vagy a Wines SSD-t, addig minden boot visszadob az EFI settingbe, bármit kavarok az eszközsorrenddel, akármivel.
No szóval ilyet egymás mellé berakott legacy meghajtók nem csinálnak!
Ez az, amit a fotó készítésekor láttam utoljára!
Emmeg az, amin a Win van.
No most akkor mit upgrade-eljek ilyenkor?
-
urandom0
senior tag
válasz
CirrMee #96193 üzenetére
1.
timedatectl
parancs mit ad vissza?
A local time-nak kell mutatnia a jelenlegi valós időt, a universal time és az RTC time-nak két órával kevesebbet, a timezone pedig "Europe/Budapest" kell, hogy legyen.
Egyébként a különbség abból adódik, hogy a Windows a lokális időhöz állítja be a gép óráját, a Linux viszont nem állítgatja, hanem hozzáadja az időeltolódást. Vagy a Windows-nál állítod be, hogy ő is így viselkedjen, vagy a Linuxnál állítod át, hogy is úgy viselkedjen, mint a Windows.
Windowsnál csak registryből lehet állítani, Linux esetén parancssorból:timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
Ha ezután megint kiadod a
timedatectl
parancsot, és aRTC in local TZ
sorban yes van, akkor jól állítottad át.2. Az adott meghajtókat fel kell csatolni. Erre a legegyszerűbb a Gnome "Lemezek" nevű programja, a csomag neve gnome-disks, gnome-disk-tool vagy gnome-disk-utility, attól függ, milyen rendszert és abból milyen kiadást használsz. A programban a két fogaskereket megkeresed, az alatt a "csatolási beállítások szerkesztését", és ott be tudod állítani, hogy induláskor automatikusan csatolja a rendszer (lsd. a képet).
3. Ez nem hiba, csak annyit, hogy a Firefox nem fogja használni a belső frissítő mechanizmusát, hanem a Linux saját csomagkezelője fogja majd frissíteni. Nem minden verziónál jön elő ez az üzenet, illetve nem is minden disztrón, én pl. Suse-n láttam a minap, sehol máshol (bár én Ubuntu alapú disztrókat nem használok, csak teszt célra).
-
Warton
őstag
válasz
CirrMee #96193 üzenetére
Idő kédés: a beállítások Dátum és idő pontjánál az dátum és idő automatikus beállítása be van pipálva?
Meghajtós kérdés: a linuxnál a meghajtók, beállítás hiányában ideiglenesen kerülnek csatolásra, a mnt könyvtárba, minden egyes indításnál másképp. Ahhoz, hogy ez rögzítve legyen a Lemezek -ben van egy olyan, hogy csatolási pont, na azt kéne beállítani egy adott könyvtárra. Ha Zene akkor mondjuk a Zene mappába, de igazából tökmindegy.
[Videó]Firefox: fogalmam sincs, hogy miért ezt írja ki, de a firefox a rendszer frissítgetések alkalmával frissül.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95854 üzenetére
"Nem tudom hogyan kell terminálban kiíratni a lemezeket és partíciókat." -
sudo fdisk -l
-
válasz
urandom0 #95836 üzenetére
Uram minden szava merő tévedés
BIOS kizárva, 5+ éve csak idegen gépeken láttam, mindenhol UEFI-t használok." Ilyenkor hozzá sem nyúl az EFI partícióhoz"
Akkor101% hogy nem bios hanem uefi módba voltam mivel nálam csípőből átírta az EFI partíció, sda1, EFI/ubuntu/grub.cfgt. Mivel ez az EFI partíció NEM azon a lemezen van amire telepítettem a Mintet, logikusan mikor kihúztam az usb ssd-t, amire Mint települt, mindkettő megdöglött.
A hordozható nem találta az sda1 indítót, a stabil telepített meg grub rescue mert az efin a grub.cfg a hordozható Mint / UUID-t erőltette, persze hogy nem találta.Nem tudom hogyan kell terminálban kiíratni a lemezeket és partíciókat.
Itt egy kép, ennél beszédesebb partlabel és partname a földön nincs.
sdc7 efi/boot VTOYEFI2-VTOYEFI2
A telepítő meg tette a
sda/1 EFI partícióra.
Ha EZT valaki elkeveri az színhülye, ennyire még én se vagyok buta se szenilis.
Nem én tévedtem hidd el. Hanem meghaladta a 3 lemez, 4 EFI partíció a Mint telepítő képességeit. -
válasz
growler #95823 üzenetére
Hát apám... komolyan mondom ez szívat.
Nemszórakoztam vele mert a grub félhalott volt, a/boot/grub mappa üres, vagyis semmit nem pakolt bele. Elengedtem, újratelepítettem. És mit gondolsz...? Igen, simán lefutott és ....NA itt jön csavar.
Esküszöm nem vagyok hülye. Nem vagyok vak. Totálisan tisztában vagyosk a telepítős gépbe lévő 2 lemez +az USB ssd-m partíciószerkezetével, álmomból felébresztve elmondom hogy a 3 lemezen lévő 17 partíción mi van, mi micsoda és mik a partíciók nevei.
Megadom a telepítőnek hogy SDC7, érted te Mint telepítő, SDC7 az EFI partíció amire kérném a rendszerbetöltőt. Nem, NEM az SDA1 és nem az sdb1, az nem ezek a lemezek, nem ezek az efi partíciók amire én akarom,, kéretik mellőzni.
Megadom a / helyét, megadom a 3 swap közül hogy szíveskedjék az SDC4 partíciót swapnak használni. Nem az sda5-öt, és nem az sdb3-mat.Mindent betartott, kvéve mit nem...? Igen. A rendszerbetöltő grub fájlokat ráb@szta a sda1-re.
Én mint aki jól végezte dolgát, kihúztam az 1 terás ssd-t az otthoni gépből és szépen bejöttem a melóhelyre éjszakai műszakba.
ssd bedug, nini... sehol nincs a Linux Mint az UEFI-be.
Másik rendszer indít, Mint fstab belekotrász, hát persze hogy nem jó az UUID mivel az otthoni gépem egyik ssd EFI partícióra tette.
CongratulaReboot, Supergrub Live indít, Mint ezzel elindít, de mivel ugyen hiányzott szerencsétlennek az összes boothoz szükséges dolog, bele is szakadt.
Máris lehetett rebootolni a másik Linuxomba, fsck dev/sdc5, valamint a Mint fstabba átírni a JÓ UUID-t. Bár üres ugye de végre fel tudta csatolni bootnál és innen már semmiség volt.
Másodszorra már rendesen elindult a Supergrub segítségével, ismerem amit leírtál, grub-install /dev/sdc7.
Semmi chroot semmi nem kellett lévén benne vagyok a rendszerbe. Nyakig -
válasz
tordaitibi #95583 üzenetére
Most esetem haza, eddig Wines gépekkel voltam körülvéve
Ezt kell bejelölni, amúgy szerintem hülyén van az egész megcsinálva mert elég lenne a csatlakoztatott lemezek/partíciók/külső tárhelyek hozáférése.
Nálam csak ezzel a beállítással megy a külső meghajtó elérése, ez meg így nettó antisandbox megoldás, vagy semmi vagy az összes fájl -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #95543 üzenetére
Vannak ilyen bootolható windows lemezek is, mint a Hiren's bootcd. Az is jó megoldás!
-
dances
tag
Sziasztok!
Adott egy gép, rajta Mint. Induláskor 2 db HDD-t csatol fel, minkettőn 1 db partíció, ami NTFS. A mai indításkor viszont csak az egyiket csatolta.
Lemezek-nél illetve live Mint alól az alábbi hibaüzenetet dobta:
Hiba a fájlrendszer csatolásakor
Error mounting system-managed device /dev/sdb1: Unknown error when mounting /media/Samu (udisks-error-quark, 0)Próbáltam live Sparky alól, ott ezt írta:
An error occurred while accessing 'Samu', the system responded: The requested operation has failed: Error mounting /dev/sdb1 at /media/live/Samu: Filesystem type ntfs3,ntfs not configured in kernel.
Sentinel szerint 100/ 100 -as a kérdéses HDD.
Mi lehet a gond, és hogy tudnám helyrehozni?
-
-
válasz
mindenes24 #94308 üzenetére
Ez így nettó bolondság, finoman fogalmaztam.
Ha van a lemezen szabad hely, 30-40GB, és van EFI partíció, akkor a "Valami más" vagy a Manuális partícionálást választod, a szabad helyet megadod a telepítőnek a rendszernek, csatolási pont / azaz per, gyökér, gyökérpartíció,
az EFI-t meg megadod az indító bejegyzés helyének. Ennyi.
Ha még MBR-t használsz, a rendszerindító helye maga a lemez amire teszed a rendszert .
Kész, indulhat a telepítés.Ha NINCS szabad hely a lemezen, akkor persze hogy szerencsétlen telepítő megpróbál lekanyarítani magának helyet a C partícióból. Ez eléggé veszélyes játék, ezt ELŐTTE kellene megcsinálni a Windows saját eszközével, a Lemezek és partíciók nevű lemezkezelőjével, a "Kötet zsugorítása" pont alatt.
-
cigam
titán
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Hát mentsd le azokat a konfig fájlokat (pl. smb.conf), aztán az új rendszere csak vissza kell másolni! Mondjuk az fstab-ot pont nem, de arra jó a mentés, hogy "emlékezz", hogy a régi rendszeren hova, milyen paraméterekkel voltak felcsatolva a külső/belső lemezek.
Amúgy a samba konfig alap beállítása sem ördöngösség. Igaz Raspbian-hoz készült de mindegyik Linux-on használható az útmutató.
Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
ceia
Bocsi! Lehet inkább skamilinux oldalán kellett volna keresni, egy magyar nyelvű kiadást. -
ToomyC
aktív tag
Sziasztok, frissítettem a Debian-t Trixie-re, Gnome 46, kernel 6.6...lenne egy kérdésem, hátha valaki tudja a választ, a rendszer info nem látja az Ssd méretét, azt írja a lemezkapacitás ismeretlen és a Lemezek alkalmazás sem... ugyan ez volt ubuntu 23.10el is...köze lehet ahhoz, hogy win 11 -nek le van foglalva 4 partició? Bookwormnál ok volt, és ubuntu 22vel is
... -
-
Milyen diagnosztikai programokat ismertek Linux alatt, amivel HDD állapotot lehet vizsgálni? HD Sentinelhez hasonlót még egyelőre nem találtam, de kíváncsi vagyok.
Amit ismerek, az a Gnome Lemezek és a Smartmontools (ez sokszor fals adatokat hoz a SMART-ba). -
cigam
titán
válasz
-szabi- #91372 üzenetére
Más rendszereken is működhet, de ez már nem feltétlen kezdő szint. Jobban át kellene látni hozzá mit miért hegesztesz rajt, máskülönben könnyen félremehet valami.
Ha jól tudom, amíg nincs bekapcsolva a Windows lemezek titkosítása, addig nem okozol vele bonyodalmat. (legalábbis nálam W11 alatt csak akkor akadt ki a windows, de akkor is egy kultúrált felületen meg lehetett szüntetni a titkosítást. Ha meg visszakapcsolod a Secure Boot-ot, akkor megy tovább, mintha mi sem történt volna. Elrontani nem fogod vele)
-
Újra telepítendő a gnome-disk-utility és az udisks2
Ezt miért kérded? Ha uninstallálod, akkor nyilván újratelepítendő, a képeden telepítve van...szóval mi a kérdés?
Nem jön elő az app? Ha beírod a Menube a disks vagy lemezek szavakat, akkor se?
Mi van veletek már, minden vén csontot ennyire megvisel a hirtelen időváltozás?
-
-
Sanyi.mTs
addikt
Rescuezilla-val csináltam egy mentést a gépem sda1-ről és sda2-ről (linux mint 20.3).
Lemezek (gnome-disk-utility) szerint az sda2 256GB-ből 198GB szabad, ami 58GB foglaltságot jelent.Viszont a mentés, amit csinált 28,6GB.
Mi lehet a méret eltérés oka? Tömörítene a rescuezilla? -
Sinkapeter
tag
válasz
Warton #89939 üzenetére
Esetleg a lemezeknél próbálkozhatsz a KDE rendszerbeállításaiban a eltávolítható háttértárak - cserélhető tárolóknál, ahol a név ellenére az összes gépben lévő lemez megjelenik (persze azon kívül, amiről a rendszer fut), és be lehet állítani, hogy mikor csatlakoztassa automatikusan őket.
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton #89249 üzenetére
Asszem ezzel is működik. Legalábbis "alap" dolgokra, smart nézésre, sebességtesztre, partícionálásra (bár erre van amikor profibb a gparted) szívesen használom.
https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/gnome-disk-utility/
Matyarul Lemezek néven jelenik meg. -
cigam
titán
válasz
Synaptic #87646 üzenetére
Én a clonezilla egy fork-ját a rescuezilla-t használom, de "Lemezek"nek is van image készítő funkciója. Viszont az fontos, hogy ne a futó rendszer alól futtasd, hanem egy telepít/live rendszer alól. Plusz az üres szektorokat is elmenti, vagyis a lemezkép akkora lesz mint maga a partícó/lemez. Viszont a dedikált mentőprogramok inteligensebbek, csak a használt szektorokat mentik, így helyet és időt spórolnak.
Imi1981
Gratula! Ugyanakkor az utolsó lépést ilusztráhattad volna egy fotóval, kicsit bővebben kifejtve, mert így csak a képzelet szab határt hogy mi is az. 80%, hogy jogosultsági probléma, ill. 20%, hogy konfigurációs beállítás kérdése a dolog. -
törölt tag
válasz
#63718632 #86853 üzenetére
Hát, végülis tudok csinálni egy Arch pendrive-ot ami normál rendszerként fut... már ha az jó megoldás.
Arra tudok telepíteni mondjuk ClamAV-t és lerántani hozzá az adatbázist.
Aztán a szerverre monitort kötni, pendrive-ról boot-olni, lemezeket felcsatolni, jogokat beállítani és mehet a scan.
Ez megoldja azt a problémát is, hogy Debian-on csak 0.103 verziónál tart a ClamAV és nem akarja leszedni az adatbázist. Arch-on 0.105 van és azon megy rendesen.Persze mindezt csak este, mert akkor nem kell a szerver és 16TB-ot átnyálazni egy lagymatag cpu-val nem lesz egy pillanat.
Amúgy másfél éve nincs frissítés az Asus router-hez sem. Lehet az okozza az igazi problémát?
-
válasz
tvamos #86714 üzenetére
Látom gyalu a rendszer.
A mentésre pár szó, én teljesen láma vagyok de a Timeshift annyira adja a beéllításokat hogy még nekem is elsőre simán ment minden.
Az hogy 200+GB a home, az szerintem abszolút user error.
Miért, mert akármin, Winen Linuxon maga a endszer az csak a rendszer, és mindent át kell irányítani egy másodlemezre, vagy ha csak másodpartícióra az is tökéletesen megfelel.
Miért2, mert akkor ha dől-borul a rendszer, nabumm újrahúzom de minden, kép doksi videó személyes cuccok, torrent stb. stb. az megmarad. Nem kell adatot menegetni, nem kell parázni hogy jajjjistenem, be tudok lépni a halott rendszerre, le tudom menten a tegnap készült pótolhatatlan fotókat a nagypapi új műfogsoráról, elveszett a legjobban sikerült házi kis pornó, vagy épp a gyerek egyetemi felvételi adatok, etc.
Miért3, mert így maga a rendszer max. 30-40GB (se, nekem 8 éves W10 28, 4 éves Ubuntu 24GB) amit ma már a terás lemezek korába bármikor lementhetünk, visszaállíthatunk, nem kell az egészet órákig mentegetni.
Miért4, aki nagy rendszerabajgató, pl. én, nekem eddig kb. 5x sikerült annyira széthekkelni a szerencsétlen Ubuntut hogy vagy meghalt, vagy pl. nem lehetett visszahozni a Pulseaudiót az élők sorába és hasonlók.
No problem, mentésből tegnapra visszaáll és minden megy tovább.
Az adatpartícióról meg természetesen igény szerint heti-havi növekményes mentés külső adathordozóra ami szigorúan csak erre van és használaton kívül a szekrénybe pihen.
Én így élek, 20 éves cuccaim megannak amik kellenek és ha villám vág a gépbe, semmi gond, minden megvan, visszaállítható, egy most vett/összeállított szűz pc-ről 50-60 perc alatt ugyanonnan folytatom ahol tegnap a másikon abbahagytam.
Bocsi hogy ezt ilyen hosszasan leírtam mert nagyon sokan ilyenkor nulláról kezdik, akár napokig hetekig tart mire full belakja az új gépet, OS-t és még 1-2 hónap múlva is lesznek fájó hiányosságok. -
eddienhl999
tag
válasz
#63718632 #86469 üzenetére
Szia! Kipróbáltam bizonyos dolgokat amiket javasoltatok. Az első, hogy kihúztam a BT adaptert. A másik, hogy - bár fordítva volt a javaslat, de ez tökmindegy - mivel eddig USB 2 aljzatból szerettem volna bootolni ezért most megpróbáltam USB 3-asból. A lemezeket egyelőre nem húztam le. És láss csodát rövid idő alatt bejött a Linux. De. Mint ahogy írtam is teljesen kezdő vagyok. Se egér se billentyűzet nincs. Konkrétan semmit nem tudok csinálni. De a világítós egerem nem is világít illetve a billentyűzeten dettó semmi és nem is tudok semmit csinálni. Gondolom azért ez nem természetes. Azt azért hozzá teszem, hogy ezután megpróbáltam USB 2-es aljzatból bootolni, de ott ugyanúgy csak a számolás megy nem jön be a Linux telepítő. Van esetleg valami javaslat hogyan tovább?
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #86471 üzenetére
Olvastam korábban a discard, noatime dolgokról, de végül nem bántottam. Lehet, hogy hiba volt
Át kellene erőltetnem magam a 21-re, de nem nagyon bírom rászánni magam, igazából azt sem tudom eldönteni, hogy erőltessem e a Mintet, vagy tanulgassam a Manjaro-t. Nagy előnye a rolling, meg a KDE is nagyon jó.
Kubuntut nem szeretnék, Garuda nem tetszett, Manjaro lenne még, de nagyon nem akart összeállni. Viber, 4kVideoDownloader kellene az AUR-ból, de már nem merem bekapcsolni. Amit pluszban feltettem még, az a Pix, meg a Cinnamon képnézegetője volt, ill. a Gnome lemezek.
-
törölt tag
válasz
5leteseN #86411 üzenetére
A Grub csak egy rendszer indító. Neki csak azt kell megmondani, hogy honnan indítsa a rendszert. Ezt /dev/sd...... formában nem tudod megmondani, mert azok lemezek és partíciók még sehová nincsenek felcsatolva. A rendszered még nem él. Majd ha elkezd indulni a rendszer az már az fstab alapján felcsatolja a lemezeket, partíciókat. Neki csak az kell, hogy melyik lemez, melyik partícójáról kell indítani. Ennek a formátuma a hd0,1 vagy hd1,1 stb formátum. Hanyadik lemez, hanyadik partíciója. Nagyjából, tömören.
-
Sziasztok. Csináltam egy működő Live-linux képfájlt egy telepített Peppermint Xfce (lényegében debián)distróból. Nem telepítő, csak egy élő, lényegében Slax linux. Live-linux kit segítségével készítettem és a livelinux rootcopy /usr/bin/ 8darab scriptje meg lett csinálva egy slaxosító.sb modulnak és ez is bele lett téve a modules mappába, igy már úgy customizálható, ahogy a Slax honlapon le van írva. 64 bites rendszer. Ext4-es fájlrendszerre telepítettem, azért hogy a changes mappába fastruktúra szerint tudja menteni a változásokat (ez a perzisztenciája). A második partíció Fat32-es, ez teszi lehetővé, hogy az UEFI bootja is működjön, az MBR-ben pedig ott van a Legacy boot. Bootolható mindenhogy , ahogy a Slax linuxot lehet (persistens módban, tiszta indítással a perzisztencia mellőzésével,debug is van és Load to RAM opcíóval is, ilyenkor villámgyors). Minimálisan legalább 6 Giga RAM kell neki, ha a RAM-ba töltjük, de még 8Giga esetén is ki tud akadni, ha például eliindítjuk a genslaxiso parancsot, 16 giga RAM-mal viszont nem tudtam lefagyasztani, ezért ajánlatos 8 Giga RAM esetén a bebootolás után a saját Gpartedje segítségével még bekapcsolni valahonnan a 8Giga RAM-hoz még legalább 8Giga swap partíciót.
A júzer az user és a jelszó passwd. Sudo működik űgy ahogy egy telepített linuxnak kell, alapból tehát nem root módban fut, mint a sima slax.
A képfájlt a Lemezek (Gnome-disk utility) alkalmazás segítségével készítettem és ezzel is pörkölhető vissza. Legalább 16 Gigás eszközre lehet felírni, de csak vagy pendrájvra, vagy régifajta (nem scsi) SaTA , vagy PATA csatolós USB-s HDD-re. SSD sem fog menni!!! Zip-be tömörítve töltöttem fel a MEGA-ra , mert így nyertem 2 Gigabájtot. A neve sajnos aposztrófban van, mert zárójelet sikerült raknom a nevébe, de ez nem zavarja a mőködést. Letöltés után ki kell tömöríteni akarmi.img fájlba (16,2 Gigabájt , ellenőrző összeget sajnos nem csináltam). A letöltés elérhető itt: [link] . A nagy fájlméret miatt a MEGAsync-et fogja javasolni, vagy chromium böngésző használatát a firefox helyett. Szerintem kerek lett. Szánjatok meg és nézzetek rá. Köszönöm !!! -
válasz
tordaitibi #86333 üzenetére
Már összekalapáltam egy 16 gigás pendrájvra. Bootolható Legacy és UEFI módon is. Érdemes a bootmenüje szerinti 5. sort választani, ez a Load to RAM. Bebootolás után egy telepített Peppermint XFCE (debian) lesz belőle. Ha van valahol egy swap partíció elérhető közelségben akkor azt a Gparted segítségével könnyedén kapcsoljuk be neki. Munkánkban segíthet a Htop és a Btop kontrollálás céljára. Ez tulajdonképpen egy bazi nagy Slax linux, a Slaxos scripteket is beleintegráltam. A Thomas Mateicek féle leírás szerint fejleszthető is tovább szükség szerint. Nagyon fürge. A Lemezek programmal fogok róla menteni egy img fájlt. Azt fel fogom írni egy másik pendrájvra és ha azután is működik azon is, akkor közzé teszem. A felhasználó benne a user névre hallgat és a jelszava a passwd . Egy telepített Prometheus padavan buildelő script mappa is benne van, benne leszedve a Stepan Timofeev féle legújabb aktívan tuningolt repo is ami addig van elindítva, hogy épp a router fajtát kell kiválasztani és itt leállítottam, mert újraindítás után mindig marad ez a szűz állapot, ... még ezután jön a Toolchain, majd a konkrét router firmware összetevőinek a configolása , a Skinek kiválogatása és a Buildelés. A kész FW-t a végén át kell tolni valahová egy felcsatolt partícióra, vagy valahová a felhőbe a rendszer leállítása előtt. Ezért készítettem az egészet tulajdonképpen, de egy teljes értékű általános munkára alkalmas Debian peppermint XFCE.
-
Ez így nagyon jó is lenne, az OS nem lenne teleszemetelve az appok függőségeivel. Tényleg csak mint futtatókörnyezet szerepelne a buliba.
Csak én személy szerint azért utálom a konténeres megoldásokat, köztük a snap meg a flatpak mert durván le vannak korlátozva a kis homokózójukba.
(olvastam hogy ennek ellenére simán kitör a sandboxból ha avatott kishackerek erre buzdítják)
Eddig pár ilyet próbáltam ki, katasztrófa, pl. a flatpakos Viber nem lát ki a home könyvtárból, így nem lehet sehonnan máshonnan fájlt csatolni. Se másodpartícióról se másod lemezekről.
Így meg használhatatlan.
A többi is hasonló.
Igen tudom, vannak megoldások hogy kicsit tágítsunk a látókörön de a fene akar még terminálba bűvészkedni hogy valamennyire hasznáélható legyen.
Inkább akkor a portable, illetve appimage de ott meg a frissítések, a naprakész állapot ami erősen kérdéses. -
Ueda
senior tag
válasz
Kenderice #85469 üzenetére
Ellenőrzésképpen mindegyik usb eszközre végezhetsz sebességtesztet.
Gnome-disk-utility - magyarul Lemezek - (v)el lehet csinálni. -
janos666
nagyúr
Valami BTRFS bug-ba futhattam, mert van egy 5x4Tb lemezes RAID-5, amiről állandóan elfogy az összes szabad hely, hiába törlök róla felesleges dolgokat és szándékosan nem rakok rá semmit.
A felcsatolt SMB meghajtó 1,83Mb/18,1Tb, de ha kijelölök minden mappát, akkor a Win11 csak 10,2Tb adatot számol össze. Tudom, hogy erre még rájön a RAID-5 szorzója, de akkor sem jön össze a 18Tb.
Mi lehet a gond? Hová tűnhet el egy nap alatt ~200Gb hely, amit tegnap szabadítottam fel?
A kernel 5.16.13-gentoo, és a btrfs fi show szerint is dugulásig tele vannak a lemezek, illetve 14.55TiB adat van a tömbön.
A rendszer SSD-n is BTRFS van, de arról nem fogy el a szabad hely. -
Doky586
félisten
válasz
lev258 #82723 üzenetére
Igen, nem találtam a Linux Mint -re való leírást benne, csak más nevű linuxokra így próbálkoztam a többivel.
Ezért kérdeztem hogy a mdadm után gondoltad, vagy a helyett?Mentenem nem kell, mert a nas szétszedése előtt mindent lemásoltam róla egy hdd-re, ezek a kiszedett lemezek egyike lett volna annak a 'mentése', de ha ennyire nehézkes hozzáférni akkor inkább törlöm és arról az ntfs lemezről visszamásolom erre az adatokat, nem éri meg ennyit küzdeni vele.
-
Doky586
félisten
válasz
CPT.Pirk #82652 üzenetére
Egy darab 2lemezes NAS-ban volt 2db HDD, két különálló kötettel. Az egyik Volume1 a másik Volume2 néven, de hogy melyik hdd melyik volt nem tudom.
Így volt benne 2x1,3TB tárterület. [kép] [kép] Ez egy olcsó Synology nas volt, csak ext4-et tudott, de mivel már elmúlt 11éves ezért nyugdíjaztam (lassú volt). Lemezek állapota tökéletes volt. -
válasz
Doky586 #82639 üzenetére
RAID nekem kínai, de szerintem a DSM OS raid-be kezelte a két lemezedet, mivel tudtommal Debian alapú a DSM, így a mdadm kell neked! Nem ismerem, de gondolom ezzel lehez managelni a lemezeket, van GIU-s megoldás is
mdadm GUI - A graphical interface to Linux software RAID via Webmin
Itt meg egy leírás, hogyan managelheted a lemezeket:
Monitoring and Managing Linux Software RAID
Remélem ezzel már el tudsz indulni és beolvassa a live filemanager, mi van a lemezen.
Egyébként egyszerűbb lett volna még a NAS-ban elintézni a lemezműveleteket....
-
válasz
sh4d0w #82542 üzenetére
Nálam
Viber
Opera
Unified Remote
Megasync
Free File Sync
4K VideodownloaderEzek 2 évvel ezelőtt biztosan nem voltak benne a gyári tárolókba hanem a saját weboldalukról kellett leszednem, 4K meg a U.R. az 101% hogy ma sincs benne.
A többinél most már van gyári szoftverforrásból telepíthetőség de mindegyik flatpakos.
Kipróbáltam a flatpakos Vibert és sikítva menekültem vissza a Viber oldaláról letölthető .deb telepítőhöz mert home könyvtáron kívül semmihez nem volt joga hozzáférni, a másodpartíciómról nem tudtam képet, pdf fájlt, semmit se csatolni.
Ugyanez egy Free File Sync és a Megasync programnál, aminek pont az a dolga hogy külső partíciók, lemezek között szinkronizáljon, meg írjon rájuk, ez elég érdekes. Persze lehetséges hogy ezek hozzáférnek de nem volt hangulatom kipróbálni.Tudom hogy valami módon ki lehet terjeszteni a flatpkos appok jogait de én ennek neki sem álltam hanem inkább a (számomra) sokkal egyszerűbb külső debes teleptőt választottam.
Természetesen nem orosz oldalrólletöltött hanem a gyártó saját oldaláról letöltött deb telepítőket használtam.
-
Alveus
tag
lehetséges hogy kimaradt, már nem tudom, de most tutira beírtam, le is fut, a fájlban ott a bejegyzés, és restart után sehol sincs a tömb, és a legszebb, hogy a lemezeken sincs nyoma, tehát nekiállok újra és nem szól, hogy ilyen-olyan maradványok vannak a lemezeken. viszont akkor majdnem biztos, hogy itt valami nagyobb nyűg lesz
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #82341 üzenetére
ha semmi extra nem kell akkor minek neked Btrfs?
amúgy én használtam egy RAID1 tömbön, de amikor lemezeket cseréltem rájöttem hogy totál felesleges, az ext4 mindent tud ami nekem kell, még többet is. szval megy, de ha nem akarod az extrákat használni én megkérdezném hogy minek. -
válasz
Eastman #82321 üzenetére
Ez elég érdekes, de miután előkerestem ezeréves 2gigás pendrive-okat, nálam is ugyanezt csinálta a Gparted. No de sebaj, a Lemezek/Disks alkalmazás meg kell legyen nálad is! Az viszont simán megcsinálta a formázást.
Mindent így hagytam alapon:
a jobb gombra nyomtam, a Következő feliratú,
utána ezt mutatta:
ez lett az eredmény:
Utána fájlkezelőben teljesen szűz állapotot mutatott, szóval ezzel is tégy egy próbát!
(egy 900MB körüli fájlt másoltam rá, de az a szokásos volt, 98%-ig pillanatok alatt másolta, utána 5 percig semmi, de végül csak átmásolta)
Simán beolvassa a fájlkezelő az ISO fájlt!
-
válasz
PCProfessor #81528 üzenetére
"Milyen windowst raktok fel ami annyi tárhelyet igényel?"
Nem tudom neked hogyan jön ki 5-15GB.
egy XP volt alapon telepítve 6,4G, a Service packos 7,1, és ezzel még semmit nem lehetett kezdeni. Mire felment a Java, a net.framework és 1-2 tucat szoftver addigra 10-11Gb lett.
Egy W10 tökszűzen valóban megáll 11-13Gb körül de akkor hol a swap, az akár 6-10Gb hiberfile, és esetleg 10-15 szoftver? Vagy a swap meg ezek az nem az OS része?
Te hogyan csinálsz 5 gigás Windows 10-et, légyszi magyarázd el amikor csak a WinSxS 7GB, a win többi része 2,7 a swap 4 és a hiberfil 6Gb, mivel 8G ramom van...?Ez eddig 20G és még nincs 1 darab programom se. Komolyan kérdem.
Linuxot is lehet 15 gigára telepíteni. Telepíteni. Aztán használni már bajosan. Az első komolyabb frissítésig, vagy ha beesik egy flatpakos vagy snap-es telepítés, és neadjisten kell 4-6G swapfile is a / alatt. Valami csak kerül a /Home alá is, vagy csak bootolgatok és nézem az asztalt? Meg hibernálnék is ugye., pláne lapitopisok. Akinek 16G a ram, az mit csinál, belehibernálja 1giga swapba? vagy hiberfile-ba? Hát az érdekes.
És jé, máris 25-30Gb egy szende Linux.Mint írtam, lehet. csak nem sok értelme van.
Ma amikor az 1TB lemezek teljesen általánosak, mit számít hogy az OS 15 vagy 35GB? Semmit.Nekem a 2016-os telepítésű W10, ami minden eddigi rendszer és updaten átesett 5 éven keresztül és a jelenleg is naprakész, az tokkal-vonóval swappal mindennel együtt 28,6Gb.
2és fél éves Ubuntu ami tényleg halálra van csicsázva, van rajta xfce, kde, lxqt, izé, bigyó, meg még a fene tudja mi, meg agyonszoftverezve, az most 25,7GB.
És kit zavar...? Engem nem."megtámadnak a biztonsági szájberszakik "
Emiatt én nem támadlak sőt megértelek mert én 2000 gépezek és azóta hanyagolok mindennemű biztonsági, vírusirtó és egyéb szoftvert mindegyik rendszeremen.
De ezt nem reklámozom, most is csak a téma miatt írtam le.
Rábeszélni erre a fajta mentalitásra meg életemben eszembe nem jutott még, vagy promózni, terjeszteni se szoktam. -
törölt tag
válasz
enginev3.0 #81413 üzenetére
Mivel nem lesznek betűjelek, az azonos nevűeket egy kicsit átváltoztatod. Mindegyiknek eltérő neve legyen.
Aztán én csinálnék a user könyvtáramban egy Torrent nevű mappát, majd abba mappákat, amiknek a lemezeid nevét adod. Majd a megfelelő mappákba felcsatolni fixre a lemezeket partíció azonosítóval (partUUID).
Az így létrejött csatolási útvonalakat meg beleírni a torrent kliensbe.
PartUUID azért jó, mert ha valamiért szerelni kell a gépet és pont nem ugyanabba a sata portba dugod ahol volt, akkor megváltozik az elérési útvonala (gyak. betűjel de nem úgy mint Windows-on, sda, sdb, stb). Aztán ebből bonyodalom lesz.
Egy működő Win-t azt továbbra is tartanék dualboot-ban, hogy ennyi ntfs lemezt, ha kell akkor Windows-al könnyebb karban tartani.
A Windows és Linux telepítés idejére lehúznék minden disket, csak a rendszer lemezt hagynám benn. -
sh4d0w
félisten
válasz
enginev3.0 #81401 üzenetére
Az olvasással megbirkózik az ntfs modul, az írás viszont CPU-intenzív.
Ha mindenáron Linuxos filerendszert akarsz, akkor átmásolod a matériát így megformázott lemezekre.
-
RJ45
tag
válasz
urandom0 #81277 üzenetére
Elengedném már, mert nem akarok „Linux hater”-nek látszani, aki a vita kedvéért vitázik. Csak mivel én hoztam szóba és rákérdeztél mi a különbség. Mondok egy gyakorlati helyzetet, ami miatt én ezt a szoftvert szeretem.
Van a gépben 3db sata HDD. Egyforma méretűek, ugyanattól a gyártótól. Az egyik teljes tartalmát felül szeretném írni egy független lemezképpel, a másik kettőn fontos adataim vannak. Bedugom az USB-s HDD-t, amin a lemezkép van. Melyik nyitóképernyőt szeretem látni?
A Macriumét, amin azonnal látom a számos többletinformációt a lemezekről, azonnal látom a rajtuk lévő partíciókat és (ha van) oprendszer annak típusát, a szabad helyet stb. és lent (ami nem látszik a képeden) van egy közvetlen elérésem a lemezekhez és tallózhatom is őket, ha netán még ezek alapján sem tudnám eldönteni melyik-melyik a hardveres típusazonosság miatt.
Mindennek előtte. Még semmihez hozzá sem értem, a programot még nem is használtam.
Információ értesz? Egyetlen képernyőről minden. Pontosan tudom mit, honnan és mire szeretnék. Ezt szeretem tudni, ha klónozok. Akkor is tudom, ha osztott a figyelmem és közben felhívnak és telefonálok és a szobában is beszélnek hozzám. Miért nem tudok „kiesni” közben? Mert végig látom. Erre mondom én, hogy praktikus.
Ehhez képest a Clonezilla nyitóképen mi van? Minden, ami fontos. Az, hogy free, meg csupa nagy betűvel ordítva, hogy ABSOLUTE NO WARRANTY, szóval „Hint!” Érted ezt meglátom és két út van:
1, „Linux hater –ultrafokozat”: Kijelentem, hogy a Clonezilla képernyőin van pár lényegi sor, amire egy teljes képernyőt viszont teljesen értelmetlen elpazarolni, így a képernyőinek 98%-a csak szemét és egy grafikus környezetszennyezés, ahogy kinéz és csak megköpködöm.
2, Linux hater --békevan: Nyelek egyet, kipróbálom. Aztán elmesélem, hogy használtam már Clonezillát és bevált. Meg tudtam vele oldani a problémám, de nem szerettem bele. Én a békét választottam.PXE egyébként eszembe jutott már nekem is, de nekem 20db gép van egy teremben. Azt számolgattam, hogy 100Mbps sávszélen nem jön ki nekem a matek időben csak akkor, ha minden gépen ott van fizikailag a lemezkép és nem kell a hálózaton áttolni. De hogy ott legyen egy külön partíción minden végponton ahhoz azt előtte copy-val kellene odatenni újra, mert változik. Ez nekem nem éri így meg időben. Nekem úgy a leggyorsabb, ha 4-5db USB HDD-re megy a copy, a legújabb független lemezkép, és azokkal. Amíg az egyik gépen fut a klónozás, addig a többivel butulok fel USB-ről, így kb. 1-2 percenként van kész az egyik a 4-ből, esetleg 5-ből és dugom át az USB HDD-t belőle a következő közben már felbutult gépbe. Így fél óra alatt le tudok nyomni egy 20 gépes termet. Hogy 4 vagy 5 USB-s HDD kell hozzá az a lemezkép méretétől függ. Többnyire elég 4, ha nincs túl sok progi az oprendszer mellett. Az egyik terembe most lett gigabites switch, ott már meg lehetne nézni, hogy mondjuk éjjel. Csak tűzvédelmi szabályszegés lenne, mert az éjjeli áramtalanítást beleírta egy gyökér a szabályzatba, áram nélkül meg bajos bekapcsolni a gépeket. Emiatt még mindig nem próbáltam ki.
-
Csak érintőleg,
ehhez magának a Windowsnak semmi köze.
A Gyorsindítás egyfajta félhibernált állapot, a mostani aspektusból megközelítve megegyezik a hibernálással vagy az alvó állapottal.
Namost gondolj bele, alszik az OS, maga alá van csatolva ilyenkor minden meghajtó, azaz az OS fogja a lemezeket hisz éppen használja őket.
És ebben az állapotában valaki arra a lemezre, amit épp a Win használ, elkezd írni-olvasni törölni.
Ugyanez igaz egy hibernált vagy felfüggesztett Linuxra is. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- CPU léghűtés kibeszélő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AliExpress tapasztalatok
- Steam topic
- iPhone topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP 440 G9 /I3-1215U/4GB/ Esztétikai hibás és kijelző hibás
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest