Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1135) gyapo11 válasza dave0825 (#1127) üzenetére


gyapo11
őstag

A fényerőt a rendes működés közben kell nézned, mert a kitöltési tényező jelentősen meghatározza az effektív fénymennyiséget. Ha ellenállással folyamatosan nyomsz neki áramot, abból semmit nem tudsz megállapítani. Egyszerűen futtasd a programot, és meglátod a fényerőt azon az egy csoporton, amit bekötöttél. A többi hiánya nem okoz gondot.
A 330 Ohmokkal rettentő halvány lesz, mert ha jól emlékszem 1:5 működési arányt mondtál.
A ledek 75 mA-ig hajthatók, de nem állandóan, csakis kapcsolgatva, különben megsülnek. Az ellenállás nélküli próbát szintén nem ajánlom.

Hogy mekkora ellenállások kellenek, azt nem tudom, a legkisebbet a 75 mA-hez kell igazítani, de tudni kellene, hogy a két tranyó mekkora feszültséget vesz le ekkora áramnál. A led elvisz 3 V-ot, a két tranyó 1-et, tehát az ellenállásra csak 1 V esik, 75 mA-hez 13 Ohm tartozik. Ha a tranyók nagyon ki tudnak nyitni, és 0-nak vesszük a szaturációs feszültségüket, akkor 26 Ohm a minimális ellenállás ez alá semmiképpen ne menj.

Tehát azt kellene megmérned mondjuk 33 Ohmmal ledenként, hogy amikor az arduino kapcsolgatja üzemszerűen, akkor mekkora feszültség esik a tranyókon, a leden és az ellenálláson, összesen 5 V-nak kell kijönni. Innen már az áram ismert lesz, nagyjából 30-60 mA között lesz. Ekkor nézd meg a fényerőt, és kiderül, hogy elég-e, vagy már túl erős és lehet növelni az ellenállásokat.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.