Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1112) softguner válasza bacus (#1110) üzenetére


softguner
csendes tag

Sosem csináltam még ilyet, mert nekem nincs rá szükségem. De azt tudom, hogy egy ilyen kis kütyü részben vízálló, és ha az ember épít köré házat, akkor tökéletes a szélsebesség mérésére is.

Ebay link

Az elv ahogy működik, az az, hogy a mérőszenzor egyik végén egy led van a másik végén pedig egy LDR. A szenzor két foga között kell rögzíteni a lézervágott kör alakú lapunkat ami 1.8 fokonként van kivágva. Ezt egy sima csapágyhoz kell erősíteni, és a tengely folytatásának kell lenni a szélkeréknek ami ugye a lapunkat körbe fogja forgatni a csapágyon tengelyestül.

Ha a szélkerék körbefordul egyszer akkor 100 impulzust kell mérnünk. Minél gyorsabban fordul körbe, annál nagyobb a szélsebesség. Az erre vonatkozó aránypárral nem vagyok tisztában, de biztos fellelhető a neten. Ennek a kivitelezése maszekban szerintem maximum 3000 Ft. Egy cuki kis lapátos szélsebesség mérő pedig 14 ezertől indul még külföldről is. Ezeket a modulokat az RC autók sebességmérésére használják. Nem mondom azt hogy betonbiztos pontossággal dolgoznak, de egész pontosak. Hajóra nem tudom, hogy felraknám-e de egy kinti LOW Budget szélsebességmérőt csinálnék belőle.

Ha a szél irányára vagyunk kíváncsiak, akkor hasonló a történet, csak itt egy digitális iránytűt kell belerakni egy áramvonalas lapátos testbe, amit egy csapágyas tengelyre erősítünk.

Iránytű

Szélsebesség és irány mérése maximum 5-6 ezerből megoldható így. Bár azért hagy tegyem hozzá, hogy ez nem lesz soha olyan pontos mint egy erre a célra 10x-es áron gyártott eszköz.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.