Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25701) tvamos válasza sh4d0w (#25700) üzenetére


tvamos
nagyúr

A @ kezdetu konyvtar neveket, meg text file-okat is siman "megeszi" a windows.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#25702) BoB válasza sh4d0w (#25700) üzenetére


BoB
veterán

[link]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#25703) Dave™


Dave™
nagyúr

Sziasztok!

Manjaro-n (KDE) nem megy a Surface Pro 2 hangerőgombja (hardveres, tabletes, nem billentyűzeten lévő). Ubival ment mindig is, szóval gondolom itt is életre kelthető, hogyan induljak el vele?

Köszi!

(#25704) Dave™ válasza Dave™ (#25703) üzenetére


Dave™
nagyúr

Annyival előrébb vagyok, hogy ez alapján tudom, hogy a gomb funkcionál (mármint nem a hardver, abban biztos voltam, hanem betöltődött a driver is), a scancodes kimenetei "hangerő fel"-nél 30 és b0 (mintha két billentyűleütés lenne), folyamatosan nyomva tartva 30, míg "hangerő le" esetén 2e és ae ugyanez, folyamatosan nyomva 2e. A "szabványos" multimédia hangerő állítás a két utóbbinak tűnik, tehát b0 és ae kódok lennének, azokkal nem megy, ahogyan a másikkal sem. A dmi azonosítót amit kiolvastam és megadtam a hwdb fájlban a keyboard: előtag után adtam meg. A custom hwdb fájlom így fest jelenleg:

# Microsoft Surface Pro 2
keyboard:dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr2.05.0250:bd04/10/2015:svnMicrosoftCorporation:pnSurfacePro2:pvr1:rvnMicrosoftCorporation:rnSurfacePro2:rvr1:cvnMicrosoftCorporation:ct11:cvr1:
KEYBOARD_KEY_2e=volumedown # Fn+F7
KEYBOARD_KEY_30=volumeup # Fn+F8

Elvileg működnie kellene, de mégsem :( Lehet megnézem egy live Ubi alatt milyen hwdb fájlok vannak, mert ott jó.

(#25705) Rimuru válasza Dave™ (#25704) üzenetére


Rimuru
veterán

A legegyszerubb dolog valsz ez lesz ha mukodik.

Vigyázat, csalok!

(#25706) Dave™ válasza Rimuru (#25705) üzenetére


Dave™
nagyúr

Sajnos nem itt van a gond, hanem hogy sehol nem jelenik meg a kimenete a hangerőgomboknak, csak ha terminálban megnézem a scancodes-zal. Hangerőt állítani egy tetszőleges bill. kombinációval tudok, és az általad linkelt parancs is működik, csak nem tudom hogyan hozzákötni a hangerőgombok megnyomásához, mert azok látszólag semmit sem csinálnak.

[ Szerkesztve ]

(#25707) Rimuru válasza Dave™ (#25706) üzenetére


Rimuru
veterán

Ubuntu ismerte szoval nem hiszem hogy nagy magia kell hozza, ezeket probaltad?
XF86AudioRaiseVolume, stb
Gomb lenyomasnal figyelheted acpi eventeket is.

Vigyázat, csalok!

(#25708) Dave™ válasza Rimuru (#25707) üzenetére


Dave™
nagyúr

Sajna az xbindkeys sem segített. De nem is azzal van a probléma, hogy nem tudja értelmezni/nem hajtja végre a parancsot, hanem hogy látszólag nincs kimenete a hangerőgomboknak. Azt gondolnám egy billentyűkódnak lenne megfeleltethető a hangerőgomb megnyomása, és Ubuntu alatt talán ez is a helyzet, de Manjaro alatt semmi sem történik (próbáltam global hotkeyként beállítani, csak nem érzékel ott semmit sem). De működni meg mégis csak működik, mert a scancodes-nak van kimenete.

Köszönöm a javaslatokat, még majd megnézem Gnome-os Manjaro-val is, hátha valahogy a KDE-hez kapcsolódik. Most van egy bill. kombinációm rá, ha más nem marad az, de elegánsabb lenne a hardveres gombokat használni, ha már vannak.

(#25709) Rimuru válasza Dave™ (#25708) üzenetére


Rimuru
veterán

Tehat nem probaltad. :P
Ezt allisd be "kimentenek" hangero csokkenteshez: XF86AudioRaiseVolume
(ez a billentyukod amihez parancsot rendesz, hirtelen nem talaltam kde-s kepet de biztos hasonlo ehhez, itt a jobb oldali oszlop helyen kell a fentinek lenni -natur-)

Vigyázat, csalok!

(#25710) Dave™ válasza Rimuru (#25709) üzenetére


Dave™
nagyúr

De próbáltam xbindkeys-szel, azt hittem arra gondolsz. Global shortcutnak csak billentyűkombinációt fogad el, legalábbis amit én találtam ott nincs más. De még körbenézek hátha van más is (Gnome alatt volt ha jól rémlik, és közben megnéztem a Manjaro Gnome-ot is, annál sem megy).

szerk: na megtaláltam, ahol meg tudom egyedileg adni a kimenetet, csak az a gond - ahogyan már írtam fentebb is - hogy a hozzárendelni kívánt gombnyomást nem érzékeli. Ergo a paranccsal semmi gond, csak nem látja hogy megnyomom a gombot. Pedig terminálban látszik. Ez az igazi gond.

[ Szerkesztve ]

(#25711) Dave™ válasza Dave™ (#25710) üzenetére


Dave™
nagyúr

Megnéztem ismét Ubi alatt, gyakorlatilag bármit rá tudok mapelni a hangerőgombokra, és ugyanaz a showkey --scancodes kimenete mint Manjaro alatt. Valami blokkolhatja Manjaro alatt vagy összeütközhet valamivel, hogy nem látja "billentyűleütésnek" a hangerőgombokat.

(#25712) Dave™


Dave™
nagyúr

Na nem akarok spamelni, mostanra jöttem rá a probléma pontos jellegére:

Ez alapján az első és a második szintig jut el a gombnyomás kódja, tehát scancode és keycode kimenetem van, viszont a xev már nem ad vissza semmit sem, vagyis nincs billentyűkódom, valami elkapja idő előtt. Erre kellene valami okosat mondani :)

(#25713) Rimuru válasza Dave™ (#25712) üzenetére


Rimuru
veterán

Ez nekem se ad ra semmit megis tudom hasznalni a gombokat. :P
acpi-t is nezted mar?

megneznem a helyedben egy sima ablakkezeloben, ott nincs folotte 20millio reteg es konnyu beallitani.
pl i3 eseten ennyi:
bindsym XF86AudioLowerVolume exec "date >> /tmp/soundbuttontest"

Vigyázat, csalok!

(#25714) Frawly


Frawly
veterán

Vettem a másodgépet, arra is Arch Linux ment fel. Arra gondoltam, hogy most már elszakadnék a hagyományos, Windows/KDE-szerű DE-ktől, és kipróbálnék valami alternatív kisebb WM-et. A Gnome3-mal nem szakadnék el a hagyományos DE-ktől.

Egyelőre Openbox-ra gondoltam (valami keret nélküli, minimalista flat design-os ablakdekorációra), tint2 tálcával a képernyő tetején, a képernyő alján pedig wbar dokk (olyan, mint Mac OS-en), feh-vel tenném ki a háttérképet, és használnék Compton kompozitort az árnyékokhoz, átlátszó panelhez és ablakfejlécekhez, végül GVFS-t tennék fel az automounthoz és a lomtárhoz. Ezzel elmennék mac-es irányba, de még mindig nem lenne akkora váltás, mint szeretném. A képernyőzároláshoz nem is tudom mit használjak, az i3lock elég fapad. Azt sem tudom, hogy használjak initrc-t, vagy tegyek fel login managert (LightDM vagy hasonló).

Gondoltam rá, hogy i3wm-et tennék fel, de az a bajom egyébként a tilingos WM-ekkel, hogy én mindent teljes képernyőn használok szinte, így nálam felesleges képernyőt osztogatni csempékre. Nekem elég, ha billentyűvel megnyitok egy új terminálablakot teljes képernyőn, és abból indítom, amit akarok, vagy egy másik billentyűvel felhozok egy application menu-t, abból kiválasztom mi induljon el és az is teljes képernyőn indul el, ha meg váltani akarok az alkalmazások között, akkor a tálcáról (tin2 vagy hasonló) átváltok közöttük. Meg egy másik keybingingel leküldöm az aktuális ablakot vagy minden ablakot a tálcára. Nekem több nem kell, ezért elég akár még egy kisebb WM is. A TinyWM-mel az a bajom, hogy nem szabályozható, hogy mekkora méretben jelenjen meg az újonnan megnyitott program, meg nem lehet panelt sem hozzáadni. Valami nagyon minimalista WM-re gondoltam, tint2 támogatással, és minden teljes méretben nyíljon meg, nem is egereznék, mindent billentyűzetes shortcutokkal használnék. Ötletek milyen WM-et lenne jó ehhez feltenni?

(#25715) Rimuru válasza Frawly (#25714) üzenetére


Rimuru
veterán

Amelyik szimpatikus. ;)
Csak azokat mondom amivel van valamennyi tapasztalatom:
awesome: van benne maximized mod
i3: tabbed, stacked mod
stumpwm: manualis, szoval kezzel tudsz splitelni (ide johet a tobbi manualis is)
fenti 3: panel is elfelejtheto (stumpwm: ha hajlando vagy teljesen uj paradigmat tanulni)
felso 2: konnyu floating ablakot csinalni, stumpwm eseten csak kulon csoporttal lehet
vagy marad az openbox ahogy gondoltad.

lock: sokaig slock-ot hasznaltam, i3locknal is butabb. :P

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#25716) Dave™ válasza Rimuru (#25713) üzenetére


Dave™
nagyúr

Érdekes módon Ubi alatt megy, de máshol is olvastam hogy a xev nem kell, hogy adjon rá bármit is. Sima ablakkezelővel nem próbálom ki mert KDE-vel szeretném használni, az nem vigasztal ha mondjuk openbox-szal jó, bár inkább a Manjaro lesz a ludas, mert a Manjaro Gnome alatt sem ment míg Ubi alatt Unity-vel és Gnome-mal is ment. ACPI-t nem próbáltam, most már kezdek kicsit belefáradni, sajnos nem értek hozzá annyira amennyire kellene, de nem is olyan nagy probléma hogy ennyit tököljek vele. Köszönöm a tippeket, meg ez az utolsó is hasznos volt, hogy ne várjak xev kimenetre, mert nem feltétlen lesz :)

(#25717) Frawly válasza Dave™ (#25710) üzenetére


Frawly
veterán

De, xbindkey-vel jónak kell lennie, nem csak billentyűkombinációt fogad el, hanem hangerőgombot is. Nálam ez van a ~/.xbindkeysrc fájlban:
# Increase volume
"pamixer --increase 5 --allow-boost"
XF86AudioRaiseVolume
# Decrease volume
"pamixer --decrease 5 --allow-boost"
XF86AudioLowerVolume
"pamixer -t"
XF86AudioMute

(#25718) Dave™ válasza Frawly (#25717) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nekem nem sajnos (majdnem ugyanez volt, de ezzel sem ment). De gondolom billentyűzetes hangerődomb van nálad, ez meg teljesen külön, a tableten van. Nem mintha számítania kellene, mert elvileg ugyanazt a kódot küldi, amit egy átlag multimédia billentyűzet. Valami elkapja alacsonyabb szinten, és a Manjaro-hoz köthető. Szerintem még keycode szinten is ugyanaz van nálad (115 fel, 114 le) mint nálam, csak itt valami elkapja. Ugyanez igaz a hardveres Win gombra is, ami szintén a tableten van, az is rezeg, de nem történik semmi, Ubi alatt meg bejött rá a Dash, ahogy kell. Ezek nélkül is tudok persze élni, csak már pusztán a kihívás része miatt is érdekel, hol romlik el a dolog.

(#25719) Frawly válasza Dave™ (#25718) üzenetére


Frawly
veterán

Ha ez vigasztal, azóta elkezdett nálam sem menni :DDD Akkor történt, mikor a mikrofonnémító gombot akartam hozzáadni.

(#25720) Dave™ válasza Frawly (#25719) üzenetére


Dave™
nagyúr

Annyiból jó, hogy többen keressük rá a megoldást :D

(#25721) kovaax


kovaax
őstag

6 évig nem használtam windowst, ilyen a visszatérés (lehet szavazni linuxra)

-=- There's no place like /home -=-

(#25722) Dave™ válasza kovaax (#25721) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ő volt az, aki le tudta írni a korábbi "cikkében", hogy a "Linux operációs rendszerét Ubuntunak hívják." Most meg egy Ubis frissítés miatt hetekig járt a szervizbe, és egy csomó adata odaveszett... Autentikus forrás :DDD

Mindenesetre amit a Windowsról ír abban van igazság, pl. a 10-es frissítései szerintem is gáz minden szempontból, de használja aki szeretné.

(#25723) sh4d0w válasza Dave™ (#25722) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Én mondjuk azzal is egyetértek, amit a víruskergetőkről írt: ne ugráljon, ne pattogjon, tegye a dolgát a háttérben, akkor visítson, ha gáz van. Vicc, hogy vannak olyan IS-csomagok, ahol ha megszakadsz sem tudsz automatikus frissítést beállítani, minden egyes alkalommal kézzel kell megcsinálni.

https://www.coreinfinity.tech

(#25724) kovaax válasza Dave™ (#25722) üzenetére


kovaax
őstag

Lehet, nem követem a munkásságát, a cikkben leírtak sem rengették meg különösebben a világképemet. A lényeg, hogy lehet szavazni benne a linuxra, mint ahogy oda is írtam a link mellé. :R

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#25725) tvamos válasza kovaax (#25721) üzenetére


tvamos
nagyúr

Eddig bírtam olvasni:
"Oké, minden rendszer frissít néha, pont azért döntöttem úgy, hogy egy kicsit pihentetem a Linuxot, mert egyszer az egyik frissítésre igent mondtam és ettől annyira meghalt a gép, hogy hetekig szervizbe jártam vele és egy csomó adatom elveszett."

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#25726) Lenry válasza tvamos (#25725) üzenetére


Lenry
félisten

nyugi, a Windows-ról szóló részek legalább ugyanekkora orbitális fasságokkal vannak tömve.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#25727) Frawly válasza Dave™ (#25720) üzenetére


Frawly
veterán

Megvan a megoldás: xbindkeys-t el kell indítani, különben nem fut, és nem alkalmazza a konfigfájlban írt bejegyzéseket. Ha valamit állítasz rajta, akkor xbingkeys -p formában kell futtatni, akkor újra beolvassa a konfigot.

(#25728) Dave™ válasza Frawly (#25727) üzenetére


Dave™
nagyúr

Örülök, hogy nálad így megy, nálam ez sem segít. Elindítom, ugyanúgy nem történik semmi.

(#25729) Frawly válasza Dave™ (#25728) üzenetére


Frawly
veterán

Visszaolvasta rájöttem mi a baj. KDE-t használsz, és az saját billentyűzet-
és shortcutkezelővel jön, más programoknak (X-es tooloknak, mint xbingkeys, setxkbmap, stb.) nem is hagyja, hogy a billentyűket vezéreljék. Mindenképp a KDE saját beállításai között kell megadnod ezeket a gombokat, amelyeket használni szeretnél, ott kell funkciót rendelni hozzájuk. Most nincs előttem a KDE-s gépem, meg amúgy is amerikai változat van fent rajta, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy magyar KDE-n hol éred el ezeket a beállításokat.

(#25730) Dave™ válasza Frawly (#25729) üzenetére


Dave™
nagyúr

Gnome-on is ugyanez a helyzet, legalábbis Manjaro alatt. Amúgy megtaláltam KDE alatt is, hol lehet megadni, csak sajnos nem érzékeli a lenyomást, nincs látható jele. Csak terminálban. Ezért gondolom, hogy valahol valami elkapja, még alacsonyabb szinten, mint a DE.

[ Szerkesztve ]

(#25731) #68216320


#68216320
törölt tag

Pár napig szükséges volna, hogy az itthoni Ubuntu 16.04 szerverem elérhető legyen az internetről konzolról is OpenSSH-n keresztül. A router-en forwardolom már a szükséges portokat, többek között a 22-es portot is. Beállítottam, hogy kizárólag kulcs-os autentikációval lehessen belépni, login/pass ne működjön. Mit tehetnék még szerintetek a védelem érdekében?

(#25732) sonar válasza #68216320 (#25731) üzenetére


sonar
addikt

Ne 22-es porton legyen az ssh server!
Illetve fail2ban, denyhost segitségével még egy szintet tudsz emelni a biztonságon. Hamar ki tudod lőni a robotokat. Ha csak kulcsos authentikáció van akkor a jelszavas próbálkozásokat egyből tiltani.
ssh konfigban még az alábbiakat érdmes belőni
AllowUsers "teusered"
Protocol 2
PermitRootLogin no

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#25733) 0xmilan válasza #68216320 (#25731) üzenetére


0xmilan
addikt

Megcsinálhatod, hogy csak port knockolásra nyíljon az SSH-s port.

(#25734) Frawly


Frawly
veterán

GVFS helyett tudnátok ajánlani alternatívát? Automountra és telefon MTP-s kapcsolódására használom. Nincs vele gond, rendesen működik, de túl sok memóriát eszik:

gvfs-thrash 6.6 MB
gvfs-network 6.8 MB
gvfs-metadata 5.6 MB
gvfs-fuse 7.5 MB
gvfs-dnssd 7.1 MB
gvfs 6.5 MB
gvfs-udisks2-volume-monitor 11.8 MB
gvfs-mtp-volume-monitor 5.2 MB

Ez így összesen 57,1 MB-os fogyasztás, amit sokallok ennyi funkcióért. Eleve Thrash Can nem is kéne, de nem tudom kikapcsolni.

(#25735) Rimuru válasza Frawly (#25734) üzenetére


Rimuru
veterán

automount: udev
mtp: archwiki

Vigyázat, csalok!

(#25736) #68216320 válasza sonar (#25732) üzenetére


#68216320
törölt tag

Köszi. Fail2Ban beállítva, password belépés kilőve. Permitrootlogin mit csinál? Nem enged su jogosultságot szerezni a belépett usernek? Mert az kellene.

(#25737) 0xmilan válasza #68216320 (#25736) üzenetére


0xmilan
addikt

Rootként nem enged belépni, utána a su működik.

(#25738) #68216320 válasza 0xmilan (#25737) üzenetére


#68216320
törölt tag

Köszi, akkor azt is beállítom :)

(#25739) megema


megema
őstag

Sziasztok!

Pár óra-nap üzemidő után megfagy a szerverem újraindítás/leállítás közben. Rövidebb idő után gond nélkül újraindul/leáll. Logokban semmi, syslog lezárása után történik valami. Teljesen naprakész, minden frissítés fent van. HWE kernel, de normál Xorg. (Kodi gondok miatt nem lehetett az is HWE.)

Intel Celeron N3150 proci, Ubuntu Server 16.04.2 (+ Kodi).

Találtam egy threadet róla, de az említett megoldást (reboot=acpi) már próbáltam. Megkerestem az illetőt privátban, később rájött, hogy neki sem oldotta meg. Van bármi ötletetek?

[ Szerkesztve ]

(#25740) Dave™ válasza megema (#25739) üzenetére


Dave™
nagyúr

Már megoldották a bay trail/cherry trail esetén a C6 sleep state problémáját? Attól fagyott régebben, ha BIOS-ban visszatetted C1-re akkor nem volt gond. Rengeteget szívtam vele anno J1900-on, mire meglett a "megoldás".

(#25741) megema válasza Dave™ (#25740) üzenetére


megema
őstag

Nem tudtam róla, hogy volt ilyen gond. :U

(#25742) bambano válasza megema (#25739) üzenetére


bambano
titán

hardver hibára gyanakodnék első körben.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#25743) megema válasza bambano (#25742) üzenetére


megema
őstag

Kifejtenéd? Alaplap? Memória? Tárolók? A táp most lett cserélve, az újjal is csinálta már egyszer (pár óra után).

1-1,5 nap után most simán kikapcsolt. Ez még határeset, nem jelent semmit. Olyan előfordulhat, hogy a splash screen okozta? Tegnap-tegnapelőtt kikapcsoltam.

[ Szerkesztve ]

(#25744) bambano válasza megema (#25743) üzenetére


bambano
titán

nekem jellemzően memória bajaim szoktak lenni. diszk hiba mágikus lekövethetetlen problémát nem nagyon szokott okozni (csak akkor, ha egzotikus raid vezérlőn van, alaplapin nem). diszk hibánál jellemzően ott van egy képernyőnyi crash dump, abból lehet tudni, hogy mi a helyzet.

alaplap hibám egyszer volt, nem zárnám ki azt se, de nem az lenne az első gyanúsítottam.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#25745) Dave™ válasza megema (#25741) üzenetére


Dave™
nagyúr

Próbaképpen állítsd a CPU sleep state-et C1-re a BIOS-ban (bármi jó, ami kisebb mint C5). Többet fog valamivel fogyasztani, meg kicsit jobban fog melegedni, de lehet megoldja. OpenELEC-nél megpatchelték a kernelt, de Ubinál amíg ilyenem volt nem volt rá megoldás több mint egy év után sem, szóval nem lepődnék meg, ha azóta fennállna. Ja meg azt hiszem régebbi kernelekkel sincs gond, csak az meg a GPU miatt nem lesz jó neked, szóval próbáld meg a fentit.

(#25746) Dave™


Dave™
nagyúr

Aki KDE-t használ nem tapasztalja olykor, hogy eltűnik a panel meg a háttérkép (minden más marad)? Eddig csak a laptopon csinálta, most előjött a HTPC/desktop gépen is. Ha jól rémlik 5.9-cel még nem volt, 5.10 óta viszont laptopon napi kétszer előjön. Elvileg multimonitoros környezetben szokott előjönni, de nekem simán is tudja. Ez helyreteszi:

kquitapp5 plasmashell ; /usr/bin/plasmashell --shut-up

De hátha van valami végleges megoldás is, amiről nem tudok.

(#25747) Frawly válasza Dave™ (#25746) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, én nem tapasztalok ilyet Archon, mindig az aktuálisan legfrissebb KDE5-tel. Lehet videódriver is az oka ennek a furcsa jelenségnek, ami esetleg nálam azért nem jön elő, mert mindkét gépem Intel GPU-s, HD3000-es és HD4000-es, régebbi i5 és i7 procikba integrálva.

(#25748) Dave™ válasza Frawly (#25747) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nálam is csak Intel van, kettő Kaby Lake, egy Haswell. Utóbbival eddig egyszer sem fordult elő, a desktop Kaby-val egyszer, a mobil Kaby-val meg rendszeresen. Nem hinném, hogy driver lenne,az egyetlen különbség, hogy a laptopot néha külső kijelzőre is kötöm, és ez a probléma dokumentált multi-display esetén. Csak az a gond, hogy csak a beépített mellett is csinálja. Remélem majd a következő frissítés megoldja, mert eléggé zavaró.

(#25749) Frawly válasza Dave™ (#25748) üzenetére


Frawly
veterán

Mesa-ból milyen verziót használsz?

(#25750) Dave™ válasza Frawly (#25749) üzenetére


Dave™
nagyúr

17.1.2-0, minden a legfrissebb stable ágon (Manjaro).

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.