2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

4. Éra - 100 - 175

4E 100 A Void Nights időszakának vége. Az Aldmeri Dominium képviselői kijelentik, hogy korábban ismeretlen hatalmú Hajnal Mágia alkalmazásával vissza fogják hozni a két eltűnt holdat. Nem ismert, hogy valójában mi történt, de valószínűsíthető, hogy a Thalmor egyszerűen csak tudomást szerzett a holdak visszatértének pontos idejéről. Egyesek szerint maga a Void Nights is a Thalmor egy különösen magas szintű Illúzió iskoláját alkalmazó trükkje volt. Mindenesetre a holdak a megadott időben újra feltűnnek az éjszakai égbolton, s a Dominiumot a khajiit nép és egész Elsweyr megmentőjének tekinti. Ezzel Elsweyr elveszti a birodalmi kontroll maradékát, és teljesen a Dominium befolyása alá kerül.

4E 115 Az Elsweyr Konföderáció elleni puccs éve. A puccs következtében Elsweyr újra a két alapító királyságra szakad, Anequinára és Pelletine-re, amelyek az Aldmeri Dominium kliensállamai lesznek.

4E 122 A Winterholdi Great Collapse. A Great Collapse néven ismert katasztrófa tulajdonképpen egy természetes földtani eseménysor következménye volt, amely szinte teljesen elpusztította Winterhold városát. Ebben az évben látszólag véget nem érő viharok sorozata zúdul Skyrim északi partvidékére, és a viharok által előidézett rendkívül gyors erózió hamar alámossa a város alatti sziklaperemeket, így mosva bele a várost a Szellemek Tengerébe. A katasztrófa következményeként a város nagy része ugyan a tengerbe omlik, ám a skyrimi mágusok iskolája, a part legszélén álló College of Winterhold (Mágusok Iskolája) csodával határos módon szinte sértetlenül megússza a történteket.

A College of Winterhold épen maradt épülete Winterhold északi részén

Az események okaként két változat is él a köztudatban. Az egyik szerint a Great Collapse oka a Red Mountain kitörésének egy késői utórezgése, a kitörés egyik utóhatása lehetett. A másik, a helyi lakosok körében jóval népszerűbb teória azt állítja, hogy az események okozója a College of the Winterhold volt.

4E 129 Felkelés Riftenben a Jarl ellen.

Riften városa

4E 130 Raven Rock hatalmas és híres fala lassan omladozni kezd.

4E 150 Egy argóniai inváziós flotta éri el Solstheim partjait.

4E 168 II. Titus Mede (Attrebus Mede fia) lesz a császár. A Birodalmat nagyon súlyos helyzetben örökli meg. Black Marsh régóta elszakadt, ráadásul csapatai gyakori támadásokat vezetnek Morrowind és Solstheim ellen. Az Aldmeri Dominium szilárdan kezében tartja a Summerset Isles mellett Valenwoodot és az Elsweyr után maradt két királyságot is. Morrowindet sorozatos katasztrófák döntötték romba, lakossága a töredékére csökkent. Hammerfellben erős a Thalmor befolyás és polgárháború is sújtja, ami megkönnyíti a Thalmor ügynökök mozgását. Egyedül High Rock és Skyrim van még Cyrodiilen kívül biztosan a császár kezében, de Skyrimban polgárháború kezdődik a nordok és a reachmen (forsworn) között.

II. Titus Mede uralkodó

4E 170 A Raven Rockban található Ebony bánya a kiapadás jeleit kezdi mutatni.

4E 171 Az Aldmeri Dominium elérkezettnek látja az időt a Birodalom teljes megsemmisítésére, ezért nagykövete teljesíthetetlen ultimátumot intéz a császárhoz. Ebben komoly területi engedmények (többek között Hamerfell jelentős részének átadása), a Birodalom csapatainak kivonása Hamerfell és High Rock területéről, valamint kereskedelmi koncessziók és monopóliumok adása a Dominiumnak, s végül, de nem utolsó sorban Tiber Septim pantheonból (Nine Divines – a Szent Kilencek) eltávolítása, és kultuszának betiltása szerepelt. Utóbbi azért fontos, mert az elf felsőbbrendűséget és az emberek alsóbbrendűségét hirdető Thalmor számára egy halandó emberi eredetű istenség imádása több, mint sértés: filozófiájuk és társadalmi rendszerük alapjának megcsúfolása volt. A listán szerepelt a Blades felszámolása is, ami nem véletlen: ez a szervezet történelme során mindig is a Dragonborn császárok felkutatására és védelmére tett hitet már I. Reman ideje óta. Mivel a Birodalom elzárkózik a megalázó ultimátum teljesítésétől, kezdetét veszi a Nagy Háború a Birodalom és az Aldmeri Dominium között. A háború alaphangulatát megadta, hogy az ultimátum elutasításának percében a Dominium nagykövete egy kocsit hozatott a kihallgató helységbe, tele a Dominium területén működő Blades ügynökök levágott fejeivel.
A Dominium erői felkészülten vártak a támadás jelére, s két irányból egyszerre törtek be a birodalomba. A Lord Naarifin vezette aldmeri erők délről, az Elsweyr-i határ irányából nyomultak Cyrodiil területére. Leyawiin városa hamar elesik, Bravil ostrom alatt áll.

A Lady Arannelya által vezetett második aldmeri hadsereg Anvil és Kvatch között átvág Cyrodiil nyugati részén és a déli parton kirakott csapatokkal egyesülve elfoglalja Hammerfellt. Hammerfell túlnyomórészt redguardokból álló lakossága csekély ellenállást tanúsít az elhúzódó polgárháború által megosztott népességnek és a szervezetlen seregnek köszönhetően. A déli partvonal elesik, amikor a nagy számbeli hátrányban lévő Birodalmi Légiók visszavonulnak Hammerfellben északra, az Alik’r Sivatagba (a hírhedt Szomjúság Menete).

4E 172 Az Aldmeri seregek tovább nyomulnak Cyrodiil területén északra, a Birodalmi Főváros irányába.

A Birodalmi Főváros látképe

Cyrodiilban Bravil és Anvil elesik. Vízi csaták zajlanak a Birodalmi Főváros körül a Rumare tavon és végig a Niben folyó felső folyásán.

Hammerfellben Hegathe kivételével a teljes déli partvidék elesik. A Dominium elsődleges célja valószínűleg Hammerfell elfoglalása lehetett, ám Lord Naarfin csapatainak sikerei után fokozatosan Imperial City elfoglalására helyeződött át a hangsúly.

4E 173 Cyrodiil: Az Aldmeri szárazföldi seregek átkelnek a Nibenen, és a Birodalmi Főváros felé nyomulnak a folyó keleti partján, keletről, délről és nyugatról körbevéve a várost. Az ellenállás erősödik a Skyrimból érkező erősítésnek köszönhetően.

Hammerfell: A déli part városai közül már csak Hegathe áll ellen. A Szomjúság Menetének túlélői Hamerfell északi részén egyesülnek a High Rock felől érkező erősítéssel. Hegathe ostroma megszakad, amikor egy Sentinelből érkező Forebears csapatokból álló sereg áttöri az ostromgyűrűt. Ezzel a Hamerfellben harcoló két Redguard frakció újra egyesül, a polgárháborúnak vége szakad. Ennek ellenére Lady Arannelya csapatai sikeresen átkelnek az Alik’r sivatagon, hogy elpusztítsák a Birodalmi Légiók maradékát. A birodalmi erők Decianus tábornok vezetésével megvetik lábukat Skavenben, hogy onnan vegyék fel a harcot az előre nyomuló Aldmeri sereggel. Decianus egy véres csata után feladja Skavent, de az aldmeri erők nagyon komolyan meggyengülnek a csatákban és a sivatagon való átkelésben, így a hadjáratot nem tudják folytatni.

4E 174 Cyrodiil: A Thalmor vezetése úgy dönt, hogy erőiket a cyrodiili hadjáratra összpontosítják. Lord Naarfin megerősített csapatai északról is bekerítik a fővárost, és megkezdik az ostromot. A Birodalmi Főváros elesik. A kétségbeejtő helyzetben lévő császár északi irányba sikeres kitörést hajt végre csapataival. A kitörést a 8. Légió önfeláldozó utóvédharca fedezte a város falain. II. Titus erői sikeresen vágják át magukat az ostromgyűrűn, és csatlakoznak a Jonna tábornok vezette skyrimi csapatokhoz. A várost és a palotát kifosztják, majd felgyújtják, s a polgári lakosság ottmaradt részét kegyetlenül megtizedelik. A „felsőbbrendű” altmerek minden ilyenkor „szokásos” atrocitást elkövetnek a polgári lakosság ellen.

Skyrim nyugati tartománya, Reach és annak városa, Markarth elesik a reachmen támadásai során.

A Reach nyugati területe

A Reach legnagyobb városa, a dwemer romokra épült Markarth

A Cyrodiil elleni hadjárat következtében a Birodalmi Légiókat Cyrodiil területére vonták vissza a főváros védelmére, így az egyes tartományokban állomásozó helyőrségek elhagyták helyüket. Ennek köszönhetően Markarth városában a magukat reachmennek nevező forswornök átvették a hatalmat és kikiáltották saját, független királyságukat Reach tartomány területén. A forswornök, más néven High Rock boszorkányemberei egy agresszív breton klán tagjai, akik Skyrim nyugati részén igyekeznek fenntartani területeiket. Bár elsőre talán egyszerűen furcsa útonállóknak nézik őket, ha mélyebbre ásunk, ellenállásukban egy ősi etnikai konfliktus, az őslakos nordok és a bevándorló bretonok szembenállásának nyomaira bukkanunk.

Forsworn harcos

Eközben Decianus tábornok is a főváros segítségére indul seregével Hammerfellből, de legjobb sivatagi veteránjait kis irreguláris egységekké szervezve hátrahagyja Lady Arannelya legyengült csapatainak lekötésére és zaklatására. Az egyesült redguard frakciók csapatai és ezek a veteránok együttes erővel lassan visszaszorítják a Dominium erőit Hammerfellben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.