2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

1. Éra - 361 - 720

1E 369 Borgas királyt, Ysgrammor utolsó leszármazottját, Skyrim uralkodóját meggyilkolják. Ez a 1E 420-ig tartó Örökösödési Háború és Skyrim hanyatlásának kezdete. Súlyos harcok az Iliac-öböl környékén; Daggerfall és környéke elszakad Skyrimtól. A következő évtizedekben Skyrim elveszíti a Cyrodiil, High Rock és Morrowind területén kieszközölt hódításainak túlnyomó részét.

1E 376 Első említés a yokudan (későbbi elnevezéssel redguard) népről. Hazájukban, Yokuda kontinensen (inkább egy nagyobb szigetvilág ez, Tamrieltől messze nyugatra) élnek, ahol a császár hatalma névlegessé válik, és közel 300 éves polgárháború veszi kezdetét. A yokudanok problémáját vélhetően a szigetek túlnépesedése okozta.

Redguard harcosok

1E 393 Töredékes feljegyzés alapján ez évben Maladában harc dúlt az ayleidek (vagy általuk megidézett daedrák) és az Alessian Order harcosai között. Ennek alapján ekkor még élt némi ayleid maradéknépesség Cyrodiilban.

1E 401 A chimerek vezetője, Lord Indoril Nerevar, valamint a dwemer Dumac szövetséget kötnek és háborút indítanak a megszálló nordok ellen.

1E 416 A chimer Nerevar és dwemer Dumac vezetésével kiűzik a nordokat a mai Morrowind területéről.

Dumac

A chimer és a dwemer nemzet megbékél, közös vezetés alatt egyesül. Megszületik az egységes Resdayn állam, melynek vezető testülete a First Council. A Tanács vezetőinek Nerevart és Dumacot szavazzák meg. Egy dwemer klán, a Rourken megtagadja az engedelmességet és a chimerrel való békés együttélést. Vezetőjük legendás kalapácsát, Volendrungot a lenyugvó Nap irányába hajítja, megesküdve, hogy ott telepednek le, ahol az földet ér. A kalapács Stros M’kai szigetén ér földet, Hammerfell partjaitól délnyugatra. E legendából ered Hammerfell neve, noha a Rourkenek államukat Volenfellnek nevezték. A rourkenek elkezdik benépesíteni a szigetet, majd Hammerfell és High Rock partmenti területeit is.

A Volendrung

1E 420 Skyrim hatalmának hanyatlása és a területi veszteségek megegyezésre bírják a nord törzsfőket. Az örökösödési háború vége Skyrimban. Félszemű Olaf lesz a király, s megállapodnak, hogy ezentúl csak a király egyenesági leszármazottjának hiányában van a nemesek gyűlésének (Moot) királyválasztó joga. A legendák szerint Olaf legyőzte a Numinex nevű sárkányt (lásd: Olaf and the Dragon).

1E 448 Rislav, Skingrad királyának kisebbik fia megszületik.

1E 452 Félszemű Olaf meghal. Utódja Kjoric király.

1E 461 I. Gorieust koronázzák Cyrodiil császárának. A koronázási szertartáson jelen van Skingrad királya Mhorus, Skyrim királya Kjoric („elfölö” Hoag apja), Anequina (a későbbi Elsweyr délkeleti részének állama) királya, valamint Dumac dwemer uralkodó és Lord Indoril Nerevar is Resdayn-ból. Ebben az időben tehát ezekkel az államokkal ápolt jó viszonyt a Cyrodiili Birodalom. Részt vesz az ünnepségen Ryain Direnni is, aki később sok borsot tör még a Birodalom orra alá.

1E 472 Skingrad és Kvatch királyai békét kötnek, s kapcsolatukat gyermekeik közötti házassággal erősítik meg.

1E 477 A Direnni klán kihasználva a Nordok meggyengülését, visszaszerzi High Rock teljes területét, továbbá jelentős területeket hajt uralma alá magában Skyrimban és a későbbi Hammerfell területén. Eközben I. Gorieus is uralma alá hajtja Skyrim déli államait, és a sungardi csatában legyőzi Kjoric királyt. Kjoric utódja Elfölő Hoag király.

1E 478 Járvány söpör végig Cyrodiil területén, főképpen Coloviát sújtva. Skingrad királyi családja is az áldozatok között van, kivéve Doraldot, aki Marukh papjának készült Imperial City-ben, valamint öccsét Rislavot. Dorald trónra lép, majd bejelenti, hogy Skingrad királysága csatlakozik a Birodalomhoz. Rislav azonban megöli, s őt koronázzák Skingrad királyává. Ezután Rislav király csapdába csalja I. Gorieus császár hatalmas túlerőben lévő seregét, majd apósa, Kvatch királyának segítségével legyőzi azt (lásd: Rislav the Righteous).

Rislav király lovasszobra Skingradban

1E 479 A Birodalom meggyengülését kihasználva Ryain Direnni törvényen kívül helyezi az Alessiai reformot az uralma alá került területeken, és annak gyakorlóit halállal bünteti. A Direnni csapatok elkezdik a coloviai határvidék zaklatását. Aiden Direnni vezetésével több csatát is nyernek, eközben azonban breton lázongás és ellenállás szerveződik a Direnni Hegemónia területén.

1E 482 A Direnni Hegemónia szövetséget köt Skyrimmal. A szövetséges sereg Aiden Direnni vezetésével Glenumbria Moorsnál (High Rock) hatalmas vereséget mér az Alessian Order csapataira. Elfölő Hoag király elesik. A csatában részt vett az „utolsó ayleid király” is, aki valószínűleg Nenalata királya lehetett. Az elfek győzelme azonban pyrrusi győzelem volt; csapataik jelentős része elpusztult és a kényszerű szövetség Skyrimmal felbomlott. Ráadásul a győzelem után hatalmi villongások törtek ki a Direnni vezetésben. A csatában mindkét oldalon harcoltak breton csapatok. A cyrodiili erők rövidesen ellentámadásba mennek át. Eközben Wulfharthot (aki egy Shezarrine volt) választják meg Skyrim királyának.

1E 485-498 AA Direnni Hegemónia erői visszaszorulnak a breton lázadók és az Alessian Order csapataival szemben. Valamikor ezekben az években alkotja meg egy Loreth nevű mágus a Káosz Botját (lásd: The Final Lesson)

1E 498-500 A Direnni Hegemóniát végleg legyőzik a breton lázadók, Cyrodiil csapatainak segítségével Az altmereket kiszorítják High Rockból, kivéve néhány nehezen elérhető keleti hegyvidéki területet, valamint Balfiera szigetét (ahol az Adamantin Torony áll). A bretonok saját arisztokráciájának felemelkedése erre az időszakra esik. Ez egyben a „Késői Ayleid Periódus” vége is; az utolsó ayleid királyságot (Nenalata) is megsemmisítik. Az utolsó túlélő ayleidek vagy elmenekültek, vagy kultúrájuk nagy részét feladva elbujdosnak; az erdők mélyén és elhagyatott területeken élő „Wild Elf”-ekké váltak
Skyrimban Wulfharth király visszaállítja az eredeti nord pantheon imádását. Az alessiai reform templomait Skyrimban lerombolják, az alessiai papok az üldözés elől Cyrodiilba menekülnek. Wulfharth felveszi az Ysmir (Észak Sárkánya) nevet.

1E 533 Wulfharth halála. Malacath (nord elnevezése Orkey) az idő folyását befolyásoló varázslatának köszönhetően a nordok majdnem kipusztulnak. Az átok rohamos gyorsaságú visszafiatalodást idézett elő. Wulfhatrh király sikeresen veszi magára az átkot s ezzel megmenti népét (a legenda szerint a nordok egy része már csak 6 éves volt ekkor), ám ez az életébe kerül.

Malacath szobra Skyrimban

1E 609 High Rockban Thagore király legyőzi Glenpoint hadseregét. Ezzel Daggerfall válik a vezető breton királysággá a High Rock területén lévő apró breton királyságok, grófságok és fejedelemségek között.
Ez évben Mansel Sesnit elnyeri az Elder Yokeda rangot az évszázadok óta polgárháborúba sülyedt Youkuda szigetvilágban. Ez a katonai diktátornak megfelelő rang volt, s Mansel Sesnit évszázadok óta először képes volt egyszemélyi hatalom alá vonni Yokuda csaknem teljes területét.

1E 617 Mansel Sesnitet meggyilkolják. Utódja, Randic Torn a lázongások elfojtásának érdekében betiltja a kard viselését a közemberek számára, s csak a nemesek közül kiválasztott ún. „Sword Singers” rend tagjai viselhetnek kardot. E rend tagjai életüket a kard útjának, s a háború névtelen istenének szentelik. Közülük kerülnek ki az ún. Anseik (a „Kard Szentjei”), akik puszta akaratukkal képesek egy spirituális kardpengét megtestesíteni. Ez a „lélekpenge” volt az ún. Sheihai, de megformálásának titka később elveszett a Yokudát elhagyó redguardok számára.

1E 650 körül (nincs pontos dátum) A szolgasorsra kényszerített falmerek maradéka fellázad dwemer mestereik ellen. A háború (War of the Crag) a föld alatt zajlik.

1E 668 A First Council háborújának kezdete Resdaynban (a későbbi Morrowind területén). A dwemer mágus-mesterkovács Kagrenac felfedezi Lorkhan Szívét Vörös-hegy mélyén, és előáll egy a dwemereket vezető-védelmező (s egyben minden más faj fölé emelő) mechanikus isten előállítására vonatkozó titkos tervvel, felhasználva a szív mágiáját. Ennek a mechanikus istennek (dwemer elnevezéssel Anumidium) óriási fémgólemre emlékeztető, hatalmas testét hívták a későbbi korokban Numidiumnak.

Az Anumidium, előtérben Dagoth Ur

A test életre keltéséhez és működéséhez azonban nagyon nagy mágikus erőforrásra van szükség, és Kagrenac ezt a szerepet szánta Lorkhan isten kitépett, dwemerek által megtalált Szívének. A Szív erejének összegyűjtésére és modulálására Kagrenac két eszközt készít (Keening és Sunder), valamint egy kesztyűt (Wraithguard), amely nélkül az eszközöket nem lehet kézbe venni. Dumac eleinte nem tud a tervről, majd később elfogadja azt, de a chimer Dagoth Ur (eredeti neve Voryn Dagoth, Nerevar fő hadvezére és bizalmasa volt) megtudja a titkos tervet, és értesíti erről barátját és patrónusát, Lord Nerevart.

Lord Nerevar ésVoryn Dagoth

Dumac és Nerevar találkoznak és összevesznek. Egyes források szerint Kagrenac csak e találkozó után árulta el a titkos tervet Dumacnak, akinek felháborodása a gyanúsítás miatt így már érthető. A dwemerek uralmi törekvései és a chimerek számára elfogadhatatlan profán mágia alkalmazása miatt kitör a háború. Ezzel egy időben kitör a Vörös-hegy, és a hamuja egész Tamrielt beteríti. A „Nyár nélküli év” / ”A nap halála”.

A Vörös-hegy kitörése (Alexey Rudikov műve)

1E 700 Döntő csata a Vörös-hegy tövében. A chimer seregek Lord Indoril Nerevar vezetésével legyőzik a nord csapatokkal támogatott dwemer sereget. Dumac elesik. Az északiak legendája szerint a Shor isten által felélesztett Ysmir (Wulfharth) ölte meg, más források szerint Nerevar. Eközben Voryn Dagoth betör Kagrenac csarnokába, elpusztítja a mesterkovácsot, és megszerzi eszközeit.

A Keening és a Sunder (Ruslav Larin alkotása)

Az összes dwemer (az egyetlen Yagrum Bagarn kivételével, aki éppen egy Oblivion síkon tartózkodik) egyetlen pillanat alatt eltűnik Tamriel földjéről, beleértve a High Rockban élő Rourkeneket is.

Yagrum Bagarn a Corpusariumban (Morrowind)

Máig kérdéses, hogy az eltűnés Kagrenac eszközei elsietett használatának (Lorkhan Szíve erejének megcsapolása céljából, amikor Kagrenac rájött, hogy nem tudják megakadályozni Voryn Dagoth-ot az eszközök megszerzésében) tragikus következménye, vagy pedig Kagrenac eredeti terve szerint a dwemerek egy másik létsíkra távoztak, ahol hitük szerint a Lorkhan által elrabolt öröklét várt rájuk? A győzelem után Nerevart társai elárulják: Vivec, Almalexia, és Sotha Sil felismeri a Lorkhan Szíve és Kagrenac eszközei által rejtett lehetőségeket, és megkísérti őket az istenné válás lehetősége. Voryn Dagoth ellenben az eszközök elpusztítása mellett szól. Nerevar nem tud dönteni, és Azura tanácsát akarja kikérni, miközben Voryn Dagoth-t hátrahagyja és megbízza a Szív őrzésével. Azura manipulált és mérgezett eszközökkel történő megidézése során egykori barátai és felesége megölik Lord Nerevart. (Ezt a verziót Alandro Sul, Nerevar pajzshordozója terjesztette, aki a csata után az ashlanderek közé állt. Más források szerint Nerevar valóban a sebeibe halt bele, ám előtte társai esküjét vette, hogy Kagrenac eszközeit megsemmisítik, s nem használják fel a Szív erejét. Bárhogyan is történt, Vivec és társai ezt az esküjüket megszegték.)

Lord Nerevar elárulása (Alexey Rudikov képe)

Később, a Tribunal Templom hivatalos feljegyzései szerint Nerevar a sebeibe halt bele, az ezt tagadókat eretneknek nyilvánítják. Vivec, Almalexia és Sotha Sil visszamennek a Vörös-hegyhez, s betörnek a Szív kamrájába, ahol legyőzik az oda bezárkózott Voryn Dagoth-t, akit ezután halottnak hisznek. A Tribunal (a három újdonsült isten nevének rövidítéséből: Almsivi) létrejötte: Vivec, Almalexia (Nerevar volt felesége) és Sotha Sil istenekké válnak, felhasználva Lorkhan Szívének erejét és Kagrenac eszközeit.

Vivec

Elvonulásuk után azonban Voryn Dagoth magához tér. Ura és barátja bukását látva, a Szívet őrző, és rezgéseitől megbomlott elméjű Voryn Dagoth is magáévá teszi a Szív rezgéseit és bosszút esküszik; létrejön Dagoth Ur, a Tribunal ellenlábasa.

Dagoth Ur

Innentől kezdve a Tribunal és Dagoth Ur korszakokon keresztül folyamatosan harcolnak egymással. A Dagoth Házat árulónak nyilvánítják, és törvényen kívül helyezik. Az ellenállókat megölik, a többieket pedig beolvasztják a maradék öt Nagy Házba. Megidézésének megszentségtelenítése, és a Tribunal árulása miatt Azura átkot mond a chimer népre: „Szemeitek változzék tűzzé, bőrötök hamuvá”. Az összes chimer külseje egy szempillantás alatt megváltozik: létrejön a dunmer (sötételf) nép. Morrowind megszületése. Azura azt is megjósolja, hogy egy napon az újjászületett Nerevar vissza fog térni, és elveszi a Tribunal halhatatlanságát.

Azura szobra Skyrim északi részén

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.