2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

3. Éra - 1 - 121

3. ÉRA

3E 6 Athyn Llethan, Morrowind Birodalmi Tartomány királya uralkodásának kezdete. A király a híres Barenziah királynő (Mournhold királynője, Tiber Septim szeretője, s később Symmachus tábornok felesége, akinek a TES I Arena és a TES III Morrowind kiegészítője, a Tribunal eseményeiben is szerep jut) nagybátyja volt.

3E 12 Az Encyclopedia Tamrielica első megjelenése. Benne többek között egy fontos, új értekezés olvasható a 1E-beli Dragon Break okáról és lefolyásáról. (lásd: Where Were You When The Dragon Broke?, The Dragon Break Reexamined)

3E 20 Destri Melarg, a híres redguard származású költő és történetíró, többek között a Notes for Redguard History alkotójának születése.

3E 38 Tiber Septim halála. Unokája, I. Pelagius Septim lesz Tamriel császára. Tiber Septimtől
politikailag, gazdaságilag és katonailag rendbe szedett, egységes Birodalmat örökölt. Tiber Septimet halála után istenként imádják, és Talos néven bekerül a hivatalos birodalmi pantheonba. Ekkor alakul az eredetileg 8 tagú birodalmi pantheon (Eight Divines) 9 tagúvá (Nine Divines – a Szent Kilencek). Kultusza Cyrodilon kívül különösen erős Skyrimban. Ennek oka, hogy bár Talos High Rock-ban született, de nord származású volt, ráadásul a hivatalos birodalmi propaganda azt hirdette, hogy Atmora kontinensen (a nord őshaza) látta meg a napvilágot.

3E 41 I. Pelagius Septimet meggyilkolják. A Dark Brotherhoodot vádolják az esettel.

I. Kintyra Septim császárnőt megkoronázzák. I. Pelagiusnak nem született gyermeke. I. Kintyra Tiber Septim testvére, Argonith leánya volt. Rövid ám békés uralkodása alatt Tamriel gazdaságilag felvirágzik.

3E 53 I. Kintyra Septim természetes halállal meghal. Fiát, I. Uriel Septimet császárrá koronázzák. Uralkodása alatt a Harcosok és a Mágusok Céhének befolyása és ereje jelentősen megnövekszik Tamriel szerte.

3E 55 Antiochus (a későbbi I. Antiochus Septim), Pelagius herceg (a későbbi II. Pelagius Septim) fiának születése. Anyjának neve nem maradt fönn a forrásokban. Antiochus idősebb féltestvére Potemanak, Cephorusnak és Magnusnak, akik Pelagius később, Quintillától született gyermekei.

3E 63 Pelagius herceg High Rock-ba, Camlorn városállamába érkezik azzal a szándékkal, hogy megkérje Quintilla hercegnő kezét, aki egyébként Quizara néven is ismert képzett boszorkány volt. Pelagius megtudja, hogy egy vérfarkas garázdálkodik a városban, így az esküvő helyett Quintillaval a szörny levadászására indulnak, és sikerrel járnak. A vérfarkas lelkét egy lélekkőbe ejtik foglyul, s ezt a követ használják fel Quintilla eljegyzési gyűrűjéhez. Ez a későbbi események tükrében rossz ómennek bizonyul. Később ezt a lélekkövet Quintilla nyakláncba foglaltatja, és az Illúziók mágikus iskolájának elbájoló varázslatával tölti fel.

3E 64 I. Uriel Septim halála. Fia, II. Uriel Septim követi a császári trónon. A jó szándékú, ám gyengekezű II. Uriel balszerencsés uralkodása alatt a Birodalom meggyengül, járványok, rossz termés, éhínségek, lázadások sújtják.

3E 67 Potema (a későbbi Farkaskirálynő), Pelagius herceg és Quintilla lányának születése.

Potema (Nectim képe)

Amikor a gyermeket megmutatják jóindulatú ember hírében álló nagyapjának, II. Uriel Septimnek, az a következő megjegyzést teszi: "Úgy néz ki, mint egy zsákmányára lecsapni készülő nőstényfarkas."(lásd: Biography of the Wolf Queen.)

3E 77 Cephorus, Pelagius herceg és Quintilla fiának születése.

3E 79 Magnus, Pelagius herceg és Quintilla fiának születése.

3E 80 A Biography of the Wolf Queen a következő uralkodókat sorolja fel, akiknek szerep jut a későbbi Vörös Gyémánt Háborújában: Daggerfall: Gothlyr fia, Mortyn uralkodik Silvenar: Varbaril fia, Varbarenth van hatalmon Lilmoth (Black Marsh délkeleti része): Lady Ioa uralkodik. Normál körülmények között ezt a pozíciót egy hadúr tölti be.

3E 81 A 14 éves Potema, Pelagius herceg lánya s az uralkodó, II. Uriel Septim unokája, politikai okokból összeházasodik Solitude 62 éves nord királyával, Mantiarcoval.

3E 82 II. Pelagius Septim lesz a császár II. Uriel Septim halálát követően. A kitűnő diplomata hírében álló II. Pelagius sokat tett a birodalom gazdasága és a császári kincstár helyreállítása érdekében, ám sok népszerűtlen intézkedést hozott ennek érdekében. Egyesek szerint idő előtti halála is eme népszerűtlen intézkedések (pl. az Elder Council ideiglenes feloszlatása) következménye volt.

3E 97 Uriel (a későbbi III. Uriel Septim), Potema és Mantiarco király fiának születése.

Potema leveleket hamisít, amelyek alapján Mantiarco király elhiszi, hogy korábbi felesége megcsalta őt, s elsőszülött fia, Balthorg herceg fattyú. A király száműzi a herceget, majd Potema fiát, Urielt nevezi ki örökösének.

3E 98 II. Pelagius Septim meghal (egyesek szerint mérgezésben), s elsőként született fiát, I. Antiochus Septimet császárrá koronázzák. A császár hírhedetten nőcsábász és iszákos életmódot folytatott. Potema anyja, Quintilla meghal, s egyetlen bánata, hogy nem láthatja, amint unokáját, Urielt Solitude királyává koronázzák. Halála előtt a vérfarkas lélekkövet Potemának ajándékozza. Potema megpróbálja megzsarolni féltestvérét, Antiochus Septimet, hogy az ne fogadja el a császári trónt. A zsarolás eszköze egy általa hamisított levél, amelynek alapján Antiochus fattyú származású (a levelet Antiochus a vérfarkas kő segítségével megbájolt kémfőnöke segítségével írta). Antiochus jól ismerte Potemát, s viszontzsarolta azzal, hogy nyilvánosságra hozza azt a hamisított levelet, amely miatt Mantiarco király száműzte elsőszülött fiát, Balthorg herceget. Ezt követően Potema felhagy a próbálkozással.

3E 100 Solitude nord királya, Mantiarco meghal, ahogy azt az özvegy császárné, Quintilla megjósolta. Fia, Uriel követi Solitude trónján, anyja, Potema régensségével. Potema elülteti fiában a gondolatot, hogy az egész birodalom fölött kellene uralkodnia. Potema titkos szövetségeseket kezd gyűjteni maga és fia köré High Rock, Morrowind és Skyrim elégedetlen uralkodói közül.

3E 104 I. Antiochus Septimnek második feleségétől, Gysillatól lánya születik, akit Kintyrának nevez el.

3E 105 Gwylim Egyeteme lefordítja az Opusculus Lamae Bal ta Mezzamortiet (Rövid beszámoló Lamae Balról és a Nyugtalan Halálról). Ebben a Tamriel területén ismert vérfarkasok, vámpírok és egyéb szentségtelen teremtmények eredetét írják le.

3E 109 A nép körében népszerű I. Antiochus folytatja bohém, ám hozzá nem értő uralkodását. Magnus, Potema legfiatalabb fia megházasodik, és feleségével, a cyrodiili hercegnővel, Hellenaval kiterjesztik a birodalom befolyását Black Marsh tartományra, a területet Lilmoth városából irányítva.Cephorus és felesége fészekaljnyi gyerekükkel uralkodnak Hammerfell Gilane királyságában. Potema tárgyalásokba kezd a Psijic Renddel, s vezetőjükkel Iachesis Mesterrel a közelgő Pyandoneani (Maormerek, azaz tengeri elfek Tamrieltől délre elhelyezkedő kontinense) támadásról Tamriel ellen. A tárgyalások során Potema 8 millió aranyat ígér a rendnek a segítségükért. E közben a maormerek vezetőjével, Orgnum királlyal is titkos tárgyalást folytat, mely szerint lázadással segíti Orgnum támadását a birodalom ellen. Potema valós célja a birodalom seregeinek megtizedelése.

3E 110 A Szigetek Háborúja, amelynek során a maormerek uralkodója, Orgnum hatalmas flottával indul a Summerset szigetek elfoglalására (korábban is zaklatták már a Summerset Islet, valamint Valenwood és Elsweyr déli tengerpartjait). Ez volt a Pyandonea kontinenst benépesítő maormerek legnagyobb támadása egy birodalmi tartomány ellen. I. Antiochus Septim segítséget küld a kétségbeesetten védekező altmereknek, ám a Szigeteket csak a Psijic rend beavatkozása menti meg; a rend egy hatalmas mágikus vihar segítségével semmisíti meg Orgnum seregének nagy részét. A Psijic Rend vezetője továbbra is Iachesis.

3E 111 Sir Amiel Lannus megalapítja a Kilenc Lovagjai (Knights of the Nine) nevű lovagrendet, miután győztesen tért vissza a Szigetek Háborújából. A lovagrend célja az Első Birodalom megalapításánál segédkező mitikus hős, Pelinal Whitestrake (aki valószínűleg Lorkhan isten avatárja volt) évezredekkel korábban eltűnt szent relikviáinak megkeresése. A lovagrend tagjai sok híres tettet vittek végbe, és számos szent relikviát felleltek az évek alatt. Hamarosan Tamriel legillusztrisabb lovagi társulatává váltak.

3E 119 Az uralkodása során is sokat betegeskedő (bár e betegségek többsége nemi úton terjedő volt) Antiochus Septim egy látogatás alkalmával, amelynek során testvérével, Potemával, és unokaöccsével, Uriellel találkozik, kómába esik, majd meghal.

Egyesek szerint Potema mérgeztette meg, de erre nincs bizonyíték. Az Elder Council megteszi az előkészületeket annak érdekében, hogy Antiochus 15 éves lánya, Kintyra trónra léphessen. Potema az Elder Council előtt elmondott beszédében megkérdőjelezi Kintyra jogát az uralkodásra, őt magát a Testőrség kapitányától született fattyúnak, anyját pedig Imperial City legnagyobb szajhájának nevezve. Ennek ellenére az Elder Council Kintyrát erősíti meg uralkodói jogaiban, mire Potema és fia, Uriel hazatérnek Solitude-ba, s nekilátnak egy lázadás diplomáciai és katonai előkészítésének.

3E 120 II. Kintyra a Septim dinasztia következő császárnője. Potema Septim királynő összegyűjti erőit, hogy lázadást robbantson ki a Birodalom ellen, mely lázadást később a Vörös Gyémánt Háborújának nevezték. A háború elnevezését a Tamriel mindenkori császára hatalmának szimbóluma, a vörös gyémánt lélekkő (Amulet of Kings) után nyerte. Potema meglepetésszerű támadást indít Skyrim, High Rock és Morrowind északi részének irányából a birodalom ellen, ám két öccse, Cephorus és Magnus, II. Kintyra Septim segítségére siet (ők Kintyra nagybátyjai).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.