2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

2. Éra - 369 - 803

2E 369 II. Casimir király (Wayrest királyság, Dagerfall királyságának legfőbb vetélytársa High Rockban), és Nahfahlaar (a Sárkány) szövetsége felbomlik.

A dunmer rabszolga, Ulvul Llaren dolgozni kezd a Summerset Isle mesterkovácsánál, Nuulionnál.

2E 430 Potentate Savirien Chorakot meggyilkolja a Morag Tong (a Dark Brotherhood is magának követeli a gyilkosság "dicsőségét", - a források nem egyértelműek arra nézve, hogy ki volt a felelős és ki rendelte meg a gyilkosságot). Ezzel formailag is vége az I. Reman által alapított Második Cyrodiili Birodalomnak, az Interregnum elkezdődik. Tamriel évszázadokra zavaros polgárháborúkba merül, a birodalmi tartományok elszakadnak. A Summerset Isles és Valenwood egyesülésével létrejön az (első) Aldmeri Dominium, altmer vezetéssel.

2E 431 Orsinium elveszti Birodalmi Terület státuszát.

2E 456 Ahrtabazus publikálja „The Faerie Chain” című könyvét Firstholdon (a Summerset Isle egy tartománya). Ennek alapján a Nirnt benépesítő lények egy mitikus "láncra" fűzhetők fel, és többek között a mer népek is tagjai ennek a láncnak. A teória erős ellenállást kelt az altmerek körében, hisz hitük szerint ők az egykori ősszellemek (Et'Ada) közvetlen leszármazottai.

2E 486 A Summerset Isles felségvizein, Alinor partjainál egy maormer (trópusi, vagy tengeri elfek, lakóhelyük Pyandonea kontinense) flottát azonosítanak. Hidellith altmer király támadásra utasítja seregét. A flotta Pyandonea partjaiig üldözi a támadókat, ahol csapdába csalják, és tengeri kígyók segítségével elpusztítják. Egyetlen hajó menekül meg, s hazaérve beszámol a csapdákkal és úszó szigetekkel teli, dzsungellel borított kontinensről.

2E 546 Ada’Soom Dir-Kamal, az akaviri herceg kifosztja Windhelm városát. Ada'Soom a Kamal nép vezetője volt. A Kamalok Akavir kontinens négy főbb faja közül az egyik, hódémonoknak is nevezik őket. Ada'Soom több hadjáratot is vezetett Morrowind illetve Skyrim ellen.

Ez évben szülteik meg Windhelm királynőjének fia, Jorunn, Skyrim későbbi királya és az Ebonheart Paktum katonai vezetője. Jorunn ifjú éveiben bárdként járja Tamriel földjét.

2E 555 Ayrenn hercegnő, Hidellith király (Aldmeri Dominium) lányának születése.

2E 560 Stormholdból kiindulva kitör a Knahaten influenza. A halálos betegség gyorsan terjed szét Black Marsh területéről kiindulva, durva hatással a népességre. Ez a járvány pusztította ki végleg a Kothringi törzset, a Tamriel kontinensének legősibb embernépét, a nedic emberek utolsó leszármazottait. A járványt Elseweyr népe is nagyon megszenvedi, a központi hatalom meggyengül. A Summerset Isles komoly segítséget nyújtott a járvány megfékezésében, és az állam újjászervezésében. Ennek köszönhető, hogy később Elswery az Aldmeri Dominium oldalára állt az Abnur Tharn elleni harcban (lásd a TES Online eseményeit).

2E 563 Ayrenn, altmer hercegnő eltűnik útban az Aldmeri Propriety Egyetem felé. Később kiderül, hogy a hercegnő szándékosan szökött meg, hogy szabad kalandozó életet folytathasson. A következő közel két évtizedben Ayrenn bejárja egész Tamrielt, s kalandjairól vad, ám többé-kevésbé megalapozott pletykák keringenek szerte a kontinensen.

2E 565 Ayrenn helyett Naemon herceg tanul az Aldmeri Propriety Egyetemen, s őt nevezik ki Summerset Isles trónörökösévé is.

2E 567 Emeric király vezetésével létrejön a Daggerfall Covenant, amely High Rock, Hamerfell és Orsinium szövetségét jelenti.

2E 572 Akaviri Invázió Morrowind ellen, Ada’Soom Dir-Kamal vezetésével.
Vivec megtanítja a dunmereknek, hogyan lélegezzenek a víz alatt akár egy napig is, és hogyan rántsák víz alá a megszállókat, majd elárasztja Morrowind földjét. Ada’Soom herceget végül Almalexia, valamint Wulfharth szellemének vezetésével győzik le a stonehilli csatában. A csatában részt vett Jorunn the Skald-King (Skyrim Nagykirálya) is, valamint argóniai tengerészek. Ez az esemény vezetett el az Ebonheart Paktum létrehozásáig, amelyben Skyrim, Argónia (Black Marsh) és Morrowind vezetői léptek tartós szövetségre.

2E 578 Imperial City-ben egy misztikus energiarobbanást követően utórezgések sora söpör végig Nirn egész területén. A mágusok meghalnak, vagy megőrülnek. Oblivion síkjáról daedrák jelennek meg sosem látott sokaságban. A Kígyó csillagkép oly nagyra növekszik, hogy egyedüliként uralja az éjszakai égboltot. Később kiderül, hogy ezzel az eseménnyel kezdődött meg Molag Bal Daedra Lord kísérlete, hogy Nirn földjét Oblivion-beli uradalmához, Couldharbourhoz csatolja.

2E 580 Hidellith altmer király meghal. Ayrenn (Hidellith lánya) váratlanul visszatér a Summerset Isles-re, ahol öccse helyett királynővé koronázzák.

2E 582 Az Elder Scrolls Online eseményei.

Az Elder Scrolls Online hátteret bemutaó videója

Négy évvel a rejtélyes mágiakitörés után járunk. A Birodalom az Interregnum állapotában van, évszázadok teltek el azóta, hogy császár ült a trónon, s az utolsó tsaescii Potentate emlékét is elfeledték már. Cyrodiil élén az Elder Council vezetője, egyben birodalmi csatamágus Abnur Tharn kancellár áll, akinek munkáját leánya, a császári régens pozíciót betöltő Clivia Tharn segíti. Nem köztudomású, de a Tharn dinasztia már sok nemzedék óta a daedra-kultusz híve. Tamrielben három hatalmi csomópont alakult ki ekkorra: a Daggerfall Covenant (High Rock, Orsinium, Hammerfell) breton, ork, és redguard erői északnyugatot tartják ellenőrzésük alatt. Délnyugaton az Interregnum során újból megalapított Aldemri Dominium (Summerset Isles, Valenwood, Elsweyr) az úr, amelyben az altmer, bosmer és khajiit nemzetek szövetkeztek. Keletet az Ebonheart Paktum (Skyrim, Morrowind, Black Marsh) szövetsége uralja, amelyhez a nordok, dunmerek és argóniaiak tartoznak. E három szövetség verseng Cyrodiil trónjáért, és a Tamriel feletti uralomért. Az események során kiderül, hogy a négy évvel ezelőtti mágiakitörésért Abnur Tharn a felelős, aki kétségbeejtő helyzetében, három oldalról szorongatva megidézte Molag Bal daedra herceget, és segítségét kérte. Molag Bal seregét, és annak vezetésére Mannimarcót (a Fekete Féreg Rendjének vezetője, legfőbb nekromanta, Galerion egykori ellenlábasa) küldi Tharn segítségére. A nekromancia és a Fekete Féreg kultusza engedélyezett lesz Cyrodiil területén. Molag Bal szándéka persze az, hogy Tamrielt saját Oblivion-beli uradalmához (Coldharbour) csatolja. Ettől kezdve a Cyrodiilt védő erők között daedra csapatok és élőhalott (Mannimarco által feltámasztott) légiók is feltűnnek.

A három szövetség különbözőképpen okolja meg azt, hogy miért tör Cyrodiil uralmára, s csak az a közös bennük, hogy mindhárman a Tharn dinasztia elpusztítására törnek.

A Daggerfall Covenant vezetője Emeric, Daggerfall királya, aki egyben képzett történész is. Hite szerint a Birodalmat az emberi nemzetek vezetésével kell újra egyesíteni, mert csakis ilyen módon biztosítható a tartós béke és a prosperitás Tamriel földjén.

Ezzel ellentétben Ayrenn, a Summerset Isles királynője úgy látja, hogy az emberek uralma nem hoz mást, csak korszakokon át tartó káoszt és pusztulást. Eljött az ideje, hogy a mer (elf) népek visszavegyék tőlük a stafétát, s a White Gold Towerből ismét az elfek irányítsák Tamrielt, mint egykor, az ayleidek idején. Ayrenn ráadásul személyesen is meggyőződhetett Cyrodiil és emberek romlottságáról, amikor még kalandozó korában Abnur Tharn börtönében senyvedett Imperial City-ben.
Az Ebonheart Paktum szellemi vezetője Almalexia, a Tribunal élő istennője. A Tribunal mindig is Molag Bal ellenségének számított, s évezredek óta harcban állt az általuk csak Bajok Házainak (Houses of Troubles) nevezett négy Daedra Lord (Mehrunes Dagon, Molag Bal, Malacath és Shegorath) erőivel. Éppen ezért Molag Bal és daedra népnek megjelenése Tamriel földjén a Tribunal számára elfogadhatatlan, és azonnali választ követel. Almalexia tudja, hogy Molag Bal és Mannimarco megjelenése Nirn egészének biztonságát fenyegeti. Az Ebonheart Paktum katonai vezetője Jorunn Skald-King, Skyrim nagykirálya. Az ő oka a háborúra jóval prózaibb: a császári címet szeretné megkaparintani.

2E VII. század

Ulvul Llaren megszökik Nuulion mesterkovácstól, majd nyilvánosságra hozza az altmer kovácsolás titkait, lerombolva ezzel Nuulion hírnevét.

2E 670 Az Ancient Tales of the Dwemer mesegyűjtemény valószínűsíthetően az Interregnumban jelent meg, a Második Cyrodiil-i Birodalom bukása és Tiber Septim felemelkedése között. A mű megítélése vegyes: egyesek szerint a Gwylim Egyetem levéltárának kutatása alapján készült komoly, tudományos munka, míg mások szerint egy ismert ponyvaregény szerző álnéven írt mesegyűjteménye, amelynek alapjai ismert mesék voltak, s csak szereplőinek nevét változtatta dwemerre. Valószínű, hogy a gyűjtemény meséinek többsége az utóbbi kategóriába tartozik, ám akad közöttük néhány, amely valóban autentikus dwemer forrásból származik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.