2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

2. Éra - 803 - 897

2E 803 Rangidil Ketil, a Tribunal Templom Ordinatorainak (a Tribunal Templom hitet védelmező, fegyveres rendfenntartó elit egysége), későbbi parancsnokának születése.

Ordinator közepes páncélzatban

2E 812Az Interregnum ideje alatt ebben az évben szakad el Rimmen az Elsweyr konföderációtól.

2E 828 Hjalti Early-Beard (későbbi nevén Talos, majd Tiber Septim császár, a Harmadik Cyrodiili Birodalom megalapítója) születése. A kánonná váló hivatalos propaganda (pl. a Pocket Guide to the Empire I-III. kiadásai) állítása szerint Atmora kontinensen született Talos néven. Ez nyilvánvaló képtelenség, hiszen Atmora ekkor már évezredek óta eljegesedett, emberek nem lakták. A Talos (Viharkoronás) nevet is később szerezte meg. A későbbi császár valódi születési helye a High Rock-beli Alcaire szigete. Hjalti High Rockban született, de nord származású volt.

2E 830 A Camoran trón örökösei megkezdik a harcot Valenwood trónjáért. Az Aldmeri Dominium újjáalakul az Elder Scrolls Online eseményei után. A közös célokért egyesíti erejét Valenwood (bosmer) és a Summerset Isle (altmer), bár a khajiit nemzet nélkül (ellentétben azzal, ahogy az MMO-ban szerepel).

2E 839 Cyrus, a "TES Adventures: Redguard" főhősének születése.

Cyrus

2E 845 Cuhlecain király, Falkreath uralkodója nekifog az Interregnum felszámolásának, és a Cyrodiili Birodalom újraegyesítésének. Első hadmozdulatai Colovia egyesítésére irányulnak, de előtte békére kellett kényszerítenie a nord és a reachmen (forsworn) erőket Skyrim nyugati részén. Eközben találkozik későbbi főtábornokával, Hjaltival, aki a nord seregeket vezeti a reachmen erők ellen. Cuhlecain törekvéseit az elszakadt provinciák minden erejükkel akadályozzák, főképpen High Rock és Skyrim. Cuhlecain legfőbb tábornoka és tanácsadója Hjalti Early-Beard lesz, aki később felveszi a Talos nevet.
Hjalti nord származású volt, bár a High Rock-beli Alcaireben született. Gyermekkorát Skyrimban töltötte, ott sajátította el a hadviselés művészetét is. A Talos név onnan ered, hogy Hjalti Old Hrol'dan erődjének ostromakor a Thu'um erejével dönti le a falakat, illetve a későbbi csatákban a teste körül kavargó vihar téríti el felé küldött nyílvesszőket. A Talos név jelentése: "Viharkoronás". Az ostrom előestéjén találkozik az egykori Shezarrine, és Skyrim nagykirálya, Wulfharth (más néven Ysmir vagy az Underking) szellemével (aki egy vihar alakját felvéve látogatja meg), s szövetséget köt vele. Egyes források (The Arcturian Heresy) alapján megalapozott a gyanú, hogy Talos valójában nem volt birtokában a Thu'um képességének, hanem helyette szövetségese, az Underking Ysmir (Wulfharth) szelleme használta azt Talos alakját felvéve. Ez megmagyarázza azokat a korabeli beszámolókat is, amelyek alapján Talos két helyen is felbukkanhatott egyszerre. A Skyrim legújabb irodalmai alapján azonban Talos valóban Dragonborn volt, aki képes volt használni a Thu'um-ot, és járt High Hrothgar tetején.

A Greybeard-ek erődítménye a High Hrothgar csúcsa alatt

Ha ez a változat a valós, akkor Wulfharth tanította meg őt a Thu'um használatára. E változat szerint Wulfharthot egy jóslat vezette el Hjaltihoz. A jóslat alapján egy kiválasztott egyesíti egész Tamrielt, és kiűzi (a Wulfharth által gyűlölt) elfeket a kontinensről. Wulfharth először azt hiszi, a jövendölés róla szól, és elmegy High Hrothgarba a Greybeards-ekhez.

Greybeard a Thu'um használata közben

Ott azonban hamuvá omlik, ami jelzi, hogy nem róla szól a jóslat, s a Greybeards-ek elküldik őt Hjalti, a kiválasztott felkutatására. Old Hrol'dan ostroma után Talos felkeresi a Greybeards-eket High Hrothgar tetején álló monostorukban, akik közlik vele, hogy ő a kiválasztott, s sorsa Tamriel egyesítése. Nem tudni, hogy e történetben mennyi a legenda, s mennyi az igazság.

2E 852 A Sancre Tor-i csata, melynek során a Nord és Breton erők átlépik Cyrodiil határait. Hídfőállást hoznak létre Sancre Tori fellegvárnál, és Cuhlecain király tábornokát, Talost (Hjalti Early-Beard) csapdába csalják kicsiny és szegényesen felszerelt seregével.

Sancre Tor romjai

Talos egy áruló Breton mágus segítségével kerülő úton, egy rejtett sziklaösvényről hátbatámadja és elfoglalja a fellegvárat, majd a hozzá átálló nord csapatok segítségével elpusztítja a breton hadsereget. A csata után III. Reman Sancre Tor alatti kriptájából magához veszi az Amulet of Kings-et is.

III. Reman kriptája Sancre Tor alatt

2E 854 Talos seregei beveszik Imperial City-t. Cuhlecain szándéka, hogy császárrá koronáztassa magát. Ekkor a későbbi, hivatalos birodalmi propaganda szerint breton orgyilkosok úgy döntenek, hogy rajtaütnek Cuhlecainon és Taloson. Megölik Cuhlecaint, rágyújtják a Birodalmi Palotát, továbbá felhasítják Talos tábornok nyakát. Talos végül kijutott a füstölgő romok közül, egyik kezével a nyakát, a másikkal Cuhlecain koronáját fogva. Más források alapján (pl. The Arcturian Heresy) megalapozott a gyanú, hogy Talos maga szervezte a merényletet, mivel Cuhlecainnal való viszonya tarthatatlanná vált. A király ugyanis le akart számolni rajta messze túlnövő tábornokával, s Talost hajtotta a Greybeards-ek jövendölése is, miszerint ő lesz Tamriel császára. A merénylet után a toroksérülésére hivatkozva Talos sosem használta többé a Thu'umot. A birodalmat a továbbiakban kivételes szervezői és hadvezéri képességei révén (valamint később a Numidium felhasználásával) kovácsolta egybe. Ez felveti a gyanút, hogy a merénylet (akár ő szervezte meg, akár nem) csak ürügy volt, és valóban az Underking Ysmir (Wulfharth) szelleme segítségére szorult korábban a Thu'um használata során. A merénylet után Talost a birodalmi csatamágus Zurin Arctus Cyrodiil császárává (ekkor még nem Tamriel császárává) koronázza Tiber Septim néven.

Tiber Septim ábtázolása

Tiber Septim hozzáfog a frissen egyesített Cyrodiil megszervezéséhez és Tamriel többi részének elfoglalásához. Cuhlecain iránti tiszteletből (lelkiismeretfurdalásból?) őt a későbbi birodalmi iratok "Emperor Zero", azaz "Nulladik Császár" néven emlegetik, annak ellenére, hogy Cuhlecaint hivatalosan sosem koronázták császárrá. Tiber Septim nekifog Tamriel egyesítésének.

2E 855 Ebben az évben Talos egyik fontos parancsnokát, Beatia of Ylliolost és annak hadnagyát, Ascutust a légió szálláshelye, Porhnak felé tartva rajtaütés éri. Az elkövető nordok Danstrar csatavezérei (lásd: Ice and Cithin).

2E 862 Hammerfell vezető királysága, Sentinel utolsó Nagy Királya, II. Thassad meghal. Thassadot a nemesség önkényeskedését megelégelő Forebears frakció orgyilkosai végeztek. A’Tor herceget királlyá koronázzák, aki véres megtorlásba kezd apja gyilkosai, a Forebears körében.

2E 864 Az Elder Scrolls Adventures: Redguard történései.

Redguard intro

A Forebears (a Ra-Gada leszármazottai) A'Tor herceg ellen segítségül hívja Tiber Septim császár csapatait. Megegyezésük szerint Hamerfell Birodalmi tartománnyá válik, részleges önrendelkezéssel, a vezető pozíciókban a Forebears vezetőkkel. Lord Richton, Tiber Septim csapatainak vezetője a Stros M'kai melletti (Hunding-öböl) tengeri csatában legyőzi A'Tor herceg seregeit. A herceg meghal. A csatában a birodalmi seregek oldalán harcol a Nafaalilargus nevű sárkány is. Hammerfell csatlakozik a Septim Birodalomhoz, amiben szerepe volt a Stros M’Kai szigetén történt lázadást követő engedményeknek is. Még ebben az évben ugyanis Cyrus meggyilkolja a kormányzóvá kinevezett Lord Richtont. A Cyrus tettei nyomán kirobbant Stros M’kai lázadás lecsendesítésére Tiber Septim számos engedményt ad Hammerfell önrendelkezését illetően. Ez volt az Első Stos M’kai Egyezmény, melynek tető alá hozásában Iszara, Cyrus húga is fontos szerepet játszott. Az egyezményt a Forebears és a Crown frakció képviselői is aláírták, így érvényessége egyetemes volt a redguardokra nézve. Visszatekintve, az egyezmény aláírása után a redguard nép integrálódott a Birodalomba, annak részeként tekintett magára, s nem mint meghódított alanyára.

A Pocket Guide to the Empire első kiadásának megjelenése a Birodalmi Földrajzi Egyesület gondozásában.

2E 882 Dagoth Ur újra felébred a Red Mountains alatt. Kiűzi a Tribunalt Lorkhan Szívének kamrájából. Ettől kezdve Vivec, Almalexia, és Sotha Sil ereje csökkenni kezd, mivel nem tudnak megmerítkezni a Szív erejében.

2E 865 Symmachus születése. A dunmer származású, szegény sorból származó árva gyermekből Tiber Septim legjobb tábornoka, majd végül Barenziah királynő (aki Mournhold királynője, Tiber Septim szeretője) férje válik. Symacchus és Barenziah gyermekei a birodalomhoz lojális Helseth király, valamint Morgiah hercegnő.

2E 881 Barenziah, Mournhold királyi családjának hercegnője megszületik. Ezen a napon hagyja el Symmachus Mournholdot, hogy szerencsét próbáljon.

2E 895-896 Tiber Septim az egyesítési háborút tovább folytatva nekifog Tamriel még független részei meghódításának. Skyrim az oldalára állt, High Rock-ot és Hamerfellt pedig ekkorra már meghódította. Tiber Septim legtehetségesebb tábornoka ebben a harcban: az alacsony származású dunmer Symmachus tábornok. Erre az időre esik, hogy Symmachus elhozza a megszökött, majd általa előkerített ifjú Barenziah hercegnőt, Mournhold trónörökösét a palotába. Tiber Septim és Barenziah egymásba szeretnek.

A fiatal Barenziah királynő

A lány teherbe esik a császártól, aki azonban erőszakkal elveteti a magzatot. Morrowind legyőzése után Barenziahot Symmachushoz adják nőül, és visszaküldik Mournholdba, hogy ott a császár lojális helytartó-királynője legyen (lásd: The Real Barenziah).

2E 896 Fegyverszüneti egyezmény jön létre Vivec és Tiber Septim között. A meggyengült erejű Tribunal nem tud ellenállni Tiber Septim hódítási törekvéseinek, és számos vesztes csata után ezt Vivec is belátja. Az egyezmény alapján Morrowind birodalmi tartománnyá válik, ám vallási-, kulturális-, valamint részleges politikai önrendelkezéssel. Ennek részeként a Tribunal Templom és a Nagy Házak megtarthatták hatalmukat, s a rabszolgaság intézménye is megtartásra került (egyedül itt a birodalomban). Ezzel Tiber Septim nagyon közel kerül ahhoz, hogy megvalósíthassa álmát az egységes Tamrieli Birodalomról (s ez utóbbi létrehozása adja számára az apropót a 3. Éra bevezetésére).
Fontos része volt az egyezménynek, hogy a még Kagrenac által létrehozott Numidiumot a Tribunal a császár tulajdonába helyezi (noha annak Lorkhan Szíve hiányában akkoriban nem volt hajtóereje). Az egyezményt sok dunmer a Tribunal árulásaként értékeli. Wulfharthtal akkor romlik meg Tiber Septim viszonya, amikor Morrowind teljes megalázása helyett Talos egyezséget köt a Tribunallal (Wulfharth még a Vörös-hegyi csata idejére visszamenően táplál engesztelhetetlen gyűlöletet a Tribunal iránt). Ezek után Zurin Arctus, Talos csatamágusa megfejti a Numidium titkát. Zurin rájön, hogy Lorkhan Szíve helyett egy Shezarrin szíve is „megteszi” a Numidium működtetéséhez. A Numidium működtetéséhez Kagrenac eredetileg Lorkhan Szívét akarta felhasználni, ennek imitálására hozza létre Zurin Arctus a Mantellát (egy hatalmas lélekkő), amelyhez mindenképpen szükséges egy Shezarrin (Lorkhan avatárja) lelke is. A császár ekkor Zurin Arctus és birodalmi őrök segítségével csapdába csalja Wulfharthot, akinek lelkét a Mantellába zárják, ám utolsó erejével még halálra sújtja Zurin Arctust és az őröket. Tiber Septim úgy adja elő a történteket, mintha Zurin Arctus merényletet kísérelt volna meg ellene, amit az őrök „önfeláldozásukkal megakadályoztak”. Magához veszi a Mantellát, és behelyezi azt a Numidiumba. Ezek után Tiber Septim a még ellenálló területek (pl. az Aldmeri Dominium) meghódítására, illetve kisebb uralkodócsaládok elpusztítására használja a Numidiumot. Egyes források szerint Wulfharth mellett Zurin Arctus lelke is a Mantellába került. Később a két lélek dühe és ellenállása miatt, egy élőhalott varázsló elleni összecsapásban a Numidium darabokra robban, a Mantella pedig az Aetherius síkra kerül át.

2E 897 Tiber Septim a Summerset Isles elfoglalásával befejezi Tamriel teljes egyesítését és kinyilvánítja a 2. Éra végét. Tamriel császárává koronázza magát., s ezzel kezdetét veszi a 3. Éra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.