2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sandisk Sansa Clip Zip

Bemutató a méltán nagy népszerűségnek örvendő Clip Zipről - egy kis Rockbox-szal megfűszerezve.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok, hangminőség, értékelés

Ahogy talán már utaltam is rá néhányszor, a lejátszó nagyon jól használható a mindennapok során, könnyen az ember szívéhez nő. Kis mérete és nagy kapacitása miatt az utcára, konditerembe, vagy futás mellé is remekül megfelelhet, de remek hangminősége miatt akkor is helytáll ha épp egy fotelben hátradőlve szeretnénk élvezni kedvenc számainkat. Az akkus üzemidőről nem igazán tudok pontosat mondani, általában azelőtt rá szoktam tölteni hogy nagyon lemerülne... Valószínűleg a gyári honlapon található 15 órás üzemidő helytálló lehet, persze gondolom mikor ezt mérték akkor részben üresjáratban ment, nem feltétlenül végig zenelejátszás mellett. De nem kell megijedni, teljesen rendben van a fogyasztása, nekem fejhallgatót hajtva sem adja meg magát túl gyorsan.
Ugyan nem felsőkategóriás fejhallgóval használom, a hangminőséggel abszolút meg vagyok elégedve mind MP3, mind veszteségmentes formátum hallgatása esetén. A 32Ohm-os bemeneti impedanciával rendelkező Creative Aurvana Live!-ot teljesen korrektül meghajtja, azt mondjuk nem tudom nagyobb impedanciás modellel lenne-e gond. A gyári szoftvernél, az első bekapcsolás során érdemes nem Európát megadni lokalizációnak, ugyanis az EU-s előírásoknak megfelelően ekkor a lejátszó csökkenteni fogja a maximális hangerőt.
Na, de nem is szaporítanám tovább a szót, az egyszerűség kedvéért inkább röviden összeszedtem a pozitívumokat és negatívumokat.

Ami tetszett:

-Kompakt méret
-Könnyű
-Korrekt anyaghasználat, és összeszerelési minőség
-Fizikai nyomógombok
-Immáron színes kijelző
-Kategóriáján belül (és azon kívül is) kiváló hangminőség
-Megfelelő akkus üzemidő
-Csipesz (robusztusabb a Clip+-hoz képest)
-Bővíthető memória (akár 40GB összkapacitás!)
-Sok zeneformátum támogatása már a gyári firmware-rel is
-Rockbox kompatibilitás
-Kedvező ár

Negatívumok:

-Egyeseknek talán túl apró/könnyű
-A csipesz élettartama még mindig kérdéses, lehetne fémből is
-Ha már itt tartunk akár az egész lehetne fémből :)
-Kijelző felbontása nagyon alacsony (valamint a mérete is, bár ezt már inkább az eszköz kis mérete korlátozza)
-Nincs videólejátszás (mondjuk ekkora kijelzőn értelme zéró, de van akinek ez fájdalmas hiány lehet)
-"Csak" 32GB-os kártyával bővíthető (gyári szoftverrel legalábbis)
-A nagyobb variáns kevés színben kapható
-Nagyon rövid USB kábel, valamint fali töltőt sem kapunk hozzá

Mint ahogy talán ez érezhető volt, a negatívumoknál eléggé szőrösszívű voltam, ezzel is elkerülendő a részrehajlás gyanúját, de még így viszonylag objektíven visszaolvasva is, "sajnos" be kell látnom, hogy az előnyei messze túlmutatnak a hátrányain. Mivel én nem eredeti csomagolással vettem a lejátszót, utána kellett néznem, hogy mennyiért is lehet boltban kapni: a 4GB-os verzióért átlagosan 13-14 ezer forint körüli összeget, a 8GB-os modellért pedig 17-18 ezer forint körüli árat kérnek. Ez akárhogy is nézzük, piszkosul jó ár ezért a kütyüért. Akár komolyabb zenehallgatásra, akár az utcára vagy éppen sportolás közben szeretnénk használni, remek társunk lesz. Nem egy csúcskütyü, amivel felvághatunk a haveroknak, nincs nagy kijelzője és nem lehet rajta Angry Birds-özni sem, de, hogy őszinték legyünk, nem is ez a dolga. Viszont ami a dolga, vagyis a zenelejátszás, abban ezért az árért verhetetlen, akár a hangminőséget nézzük, akár a funkciógazdagságot. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy ennél az amúgy is piszok jó árnál olcsóbban is hozzájuthatunk a kütyühöz (már ha nem ciki refurbished terméket vásárolnunk), akkor azt hiszem egyértelműen kijelenthetjük, hogy az alsó (és közép) kategória legjobb vételével állunk szemben. Ráadásul még ez az egész meg van fejelve a Rockbox-kompatibilitással, tehát még inkább a saját igényeinkre tudjuk szabni a lejátszót.

Ezeknek fényében én bárkinek nyugodt szívvel Különösen ajánlom!
Valamint ezúton is nagyon köszönöm Slownz fórumtársnak, akitől beszereztem a kicsikét.

Sandisk Sansa Clip Zip + Rockbox

A lejátszó hivatalos oldala
Sandisk Fórum
Anythingbutipod Sansa Clip topik
Sansa lejátszók topikja a Prohardver-en

Kérném, hogy az esetleges helyesírási hibákat privátban jelezzétek, ne a topikba! Köszi

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.