2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sandisk Sansa Clip Zip

Bemutató a méltán nagy népszerűségnek örvendő Clip Zipről - egy kis Rockbox-szal megfűszerezve.

[ ÚJ TESZT ]

Rockbox telepítés

A Rockbox egy nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető alternatív firmware zenelejátszókra. A támogatott készülékek tulajdonosai között elég népszerű (már persze akik tudnak a létezéséről), mivel kisebb-nagyobb mértékben kibővíti a készülék funkcionalitását és testreszabhatóságát, ráadásul teszi ezt úgy, közben az eredeti szoftvert sem irtja ki a lejátszóról (tehát igény esetén visszaállítható az eredeti állapot).

A Clip Zip (ahogy az elődei is), Rockbox kompatiblis, így megragadván az alkalmat bemutatnám a Rockbox telepítésének menetét és a főbb funkcióit. (A teljes telepítési és kezelési útmutató ITT található meg)
Az egyszerűség kedvéért a telepítést a kliensszoftver segítségével mutatnám be, a manuális telepítés menete a Rockbox oldalán részletesen le van írva.

A telepítéshez először is szükségünk lesz az installerre, amit különböző oprendszerekhez innen tudunk letölteni. Ezen felül szükség lesz a lejátszó legfrissebb, eredeti firmware-jére, amit a Sandisk honlapjáról szerezhetünk be (lusták ide)
Ha kitömörítettük az installert, Windows alatt többé-kevésbé ez a kép kell, hogy fogadjon minket (azért többé kevésbé, mert nálam már be van állítva a Zip, míg a "szűz" installer esetében a jobb felső sarok üres)


Főmenü

A fájl menü Configurations pontját megnyitva tudjuk kiválasztani az eszközünket. nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a Sansa Clip Zipet (amihez Stable változat elérhető), és nyomni egy autodetect-et. Figyelem! Ahhoz, hogy a lejátszón firmware-t tudjunk cserélni, a beállítások megfelelő menüpontjában az USB módot auto-ról át kell állítani MSC-re!


Eszközkiválasztás

Ha ezzel megvagyunk, és az installer megtalálta a lejátszót, be kell állítanunk milyen komponenseket akarunk telepíteni: a bootloader és a rockbox firmware ugye must-have, valamint felrakhatjuk a betűtípus változatokat is, és választhatunk különböző témák közül is. Ezeket akár utólag is lehet telepíteni. Van lehetőség játékok telepítésére is, de ekkora kijelző mellett ennek sok értelme nem lenne, így én nem is raktam fel. Valamint vannak többé-kevésbé hasznos minialkalmazások is.
Az eredeti firmware-re azért van szükség, mert a rockbox telepítője azt módosítja, és a módosított változatot rakja fel az eszköz (mintha egy sima frissítés lenne). A bootloader pedig lehetőséget biztosít arra, hogy ha akarunk, az eredeti frimware-el is bebootolhassunk .
Az install gomb megnyomása után folyamatjelző bámulási szakasz jön, az esetleges felugró kérdésekre értelemszerűen válaszoljunk, ha bekéri az eredeti frimware-t, adjuk be. A telepítés végeztével az Eject gomb megnyomása után lehúzhatjuk az eszközt, aminek elvileg automatikusan újra kell indulnia, és gyanútlanul elindítania a firmware-frissítést. Frissítés után elindítva az eszközt már a Rockbox fogad minket.
Érdekes adalék, hogy ez csak elvileg van így, az enyém például a PC-ről való eltávolítás után teljesen megkukult, nem reagált semmire. Miután letudtam a pánik-félelem-kétségbeesés-anyázás különböző lépcsőfokait, felmászva a Sansa support fórumára azt találtam, hogy ez előfordult már mással is, ilyenkor egy hosszú reset segít az eszközön, ami annyit jelent, hogy a bekapcsoló gombot kell hosszan (legalább 30-40mp) lenyomva tartani. Szerencsére a trükk bevált, a kütyü újraindult, majd további gond nélkül folytatta a telepítést.


További lehetőségek

Ezután, amennyiben esetleg meguntuk volna a rockboxot, vagy eladás/garancia ügyintézés miatt el szeretnénk távolítani, lehetőségünk van csak magát a Rockboxot leszedni, illetve a bootloadert is. Illetve lehetőségünk van biztonsági másolatot készíteni az aktuális szoftverről.
Most hogy a telepítésen túl vagyunk, a következő oldalon egy rövid ízelítő a szoftver szolgáltatásaiból...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.