2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sandisk Sansa Clip Zip

Bemutató a méltán nagy népszerűségnek örvendő Clip Zipről - egy kis Rockbox-szal megfűszerezve.

[ ÚJ TESZT ]

Funkciók

Jöjjön leginkább várt része a bemutatónak, hogy mégis hogy szuperál a készülék használat közben!

Bekapcsolás után egy animált Sansa logó vár minket, majd miután a csöppség összeszedte magát, el is merülhetünk a funkciókban. Amennyiben tettünk rá zenéket, a lejátszó frissíti a médiatárat, ez sok zene mellett eltarthat akár 1-1,5 percig, és ahogy láttam, megszakítani sem lehet a folyamatot, de utána legalább friss médiatár fogad minket.

A szoftver jó teljesítménnyel megy, és ugyan nem egy sokmagos SoC hajtja meg, de abszolút jól használható sebességgel dolgozik. A gombokkal gyorsan és pontosan tudunk navigálni a menüben, ahol a fő elemek horizontálisan, az almenük vertikálisan vannak elrendezve. Köztük váltani a középső belépés, és a bal felső sarokban lévő visszalépés gombbal tudunk.

Először felsorolás szintjén következzenek a menüpontok, majd szépen egyesével elmerülünk bennük... Szóval van nekünk: zene, rádió, hangoskönyv, diktafon: sport, SD kártya és beállítások

Music-Zene: értelemszerűen itt találjuk az eszközre feltett zenegyűjteményünket. A színes kijelzőnek hála megjeleníthetőek az album artok is, ez azonban egyelőre nem hibátlan, ugyanis nem minden betagelt képet hajlandó megjeleníteni. Valószínűleg a képméretre és/vagy a formátumra lehet allergiás, pontosat nem igazán tudok ezzel kapcsolatban mondani, nem éreztem olyan kardinális hiányosságnak, hogy emiatt beleássam magam a témába.
A médiatárban sok kategória szerint kereshetünk, a hagyományos előadó/album/dal/stílus szűrés mellett kiválaszthatjuk a nemrég hozzáadott, legjobbra értékelt zenéket (az értékelést a lejátszón is megtehetjük) vagy válogathatunk az elkészített lejátszási listák között. A lejátszó alapvetően ID3 tagek alapján dolgozik, de lehetőség van rá hogy mappaszerkezet alapján is böngésszünk. Ez utóbbi funkció különösen azoknak jöhet jól, akiknek a gyűjteménye nincs teljesen betaggelve, mert így mappákban rendszerezve elég jól el lehet igazodni a zenéken. Zenehallgatás közben a menügombot benyomva egyszerű lehetőségek közül választhatunk beállíthatjuk, hogy szeretnénk-e ismétlést, véletlen sorrendű lejátszást, értékelhetjük a futó zeneszámot, vagy hozzáadhatjuk az úgynevezett GoList lejátszási listához, amit az eszközön szerkeszthetünk ilyen módon, nem kell szinkronizálni PC-vel hozzá. Ezen kívül van még itt EQ (szokásos presetek vagy 5 sávos paraméterezhető), illetve akár törölhetjük a számot a lejátszóról, valamint lekérdezhetjük az adatait. A főmenübe visszalépve a lejátszás folytatódik, egészen addig amíg le nem állítjuk, vagy el nem indítjuk a rádiót...

Radio-Rádió: mert hogy az is van, pontosabban mondva FM vevő. Ahogy a telefonoknál illetve egyéb kézi eszközöknél megszokhattuk, itt is a fej/fülhallgató kábele szolgál majd antennaként. Lehetőség van elmenteni csatornákat a lejátszóba, illetve felvenni rádióadást a belső memóriába. Ezt a funkciót hogy őszinte legyek, nem igazán használtam, szóval több okosságot nem is nagyon tudok írni róla :)

Books-Hangoskönyv: itt férhetünk hozzá a hangoskönyveinkhez illetve podcastjeinkhez. Működése megegyezik a zenei részleggel, valószínűleg csak azért került külön menüpont alá, mert sokan nem szeretik ha pl a podcast-ek összekeverednek a zenékkel... A belső memóriában külön mappa található ezeknek a fájloknak, szóval érdemes őket ide is másolni.

Card-Memóriakártya: talán nem árulok el nagy titkot ha elmondom, hogy itt a memóriakártyán található fájlokat böngészhetjük, se több nincs itt, se kevesebb :)

Voice-Diktafon: itt kapunk egy egyszerű diktafont, ez a menüpont túl sok opcióval nem bír, indíthatunk új felvételt, visszahallgathatjuk a régieket, vagy törölhetjük őket. Hangminősége teljesen átlagos, de valószínűleg célzottan erre jobb eszközt is lehet találni. Mindenesetre kedves funkció, és akár hasznos tud lenni.

Sport-Sport: a Sandisknél is nyilván felmerült, hogy mérete miatt sokan használják a lejátszót sportolásra, teszem azt futáshoz vagy kerékpározáshoz, nekik kedveskedik ez a menüpont. Gyakorlatilag egy egyszerű stopperóráról van szó, ami képes köridők felvételére is, valamint természetesen visszanézhetjük a mentett időeredményeket vagy törölhetjük őket.

Settings-Beállítások: amilyen kicsi ez a kütyü, olyan sok beállítási lehetősége van (és ez még csak az alap Firmware!), ezért a könnyebb olvashatóság miatt kategóriákba szedve mutatom be a beállításokat.
-Rendszer: beállíthatjuk, hogy a háttérben megjelenjenek az album artok vagy sem, módosíthatjuk a háttérvilágítás erősségét és időtartamát, energiatakarékos és alvó üzemmód idejét adhatunk meg, beállíthatjuk hogy a menü mely elemeit szeretnénk látni, hozzáférhetünk az EQ-hoz, bekapcsolhatjuk a ReplyGain funkciót (ez azt hivatott szolgálni, hogy a különböző hangerősségű zenék közötti váltás ne legyen olyan éles), átállíthatjuk a nyelvet (tud magyarul is), dátumot, időt, hangerőt, lekérhetjük az eszközinformációt, valamint kiválaszthatjuk, hogy PC-re csatlakoztatáskor multimédia lejátszónak, vagy egyszerű lemezmeghajtónak ismerje fel a rendszer a kis kütyüt.
-Zene: itt az ismétlést, illetve a véletlen sorrendű lejátszást állíthatjuk át
-Hangoskönyv: módosíthatjuk a lejátszási sebességet, valamint engedélyezhetjük a fejezetek lehetőségét
-Podcast: itt csak a lejátszási sebességet állíthatjuk át
-Rádió: itt törölhetjük a mentett preseteket, megadhatjuk a kívánt régiót, valamint választhatunk stereo/mono mód között

Egyelőre nem készítettem videótesztet a lejátszóról, és hogy őszinte legyek, nem is igazán tervezem. Ha valaki szeretne ilyeneket nézni, elég könnyen találhat kedvére a youtube-on, a lusták kedvéért belinkelek ide párat:
Sandisk Sansa Clip Zip review #1
Sandisk Sansa Clip Zip review #2
Sandisk Sansa Clip Zip review #3
Sandisk Sansa Clip Zip review #4
Sandisk Sansa Clip Zip review #5


Pillanatkép a menürendszerről - Forrás: Google :)

Az írás eddig szólt az alapfunkciók bemutatásáról. A következő oldalon röviden bemutatom a Rockbox nevű alternatív Firmware telepítését, és működését, így aki nem szereti/nem akarja/nem meri berhelni a lejátszóját, vagy csak szimplán nem érdekli a téma, nyugodtan lapozzon az értékelés oldalra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.