2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sandisk Sansa Clip Zip

Bemutató a méltán nagy népszerűségnek örvendő Clip Zipről - egy kis Rockbox-szal megfűszerezve.

[ ÚJ TESZT ]

Rockbox funkciók

Mivel a funkciók mindenre kiterjedő leírása elég hosszú és száraz lenne, ezért úgy döntöttem, kategóriák szerint csokorba szedem a legfontosabb eltéréseket, szolgáltatásokat, lehetőségeket, melyekbe belefutottam mindennapi használat közben.

Zene: szintén kereshetünk ID3 tag-ek alapján zenéket, illetve mappaszerkezet szerint is. A tag-ek szerinti keresésben van pár olyan szűrési lehetőség, ami az alap firmwareben nem, például albumok egy adott évből, vagy adott időpontok közöttről. Változás az alap szoftverhez képest, hogy a zenetár nem frissül automatikusan, mikor új zenéket másolunk a lejátszóra, a beállításoknál kezdeményezhetjük ezt, de ha épp jobban szeretjük az automatikus frissítést, azt is beállíthatjuk (ez a "filozófia" egyébként az egész szoftvert áthatja, vagyis hogy a legtöbb működési paraméter beállítható, még olyanok is, ami első körben nem tűnik fel, hogy hasznos lehet, mégis az). A Rockbox egy lejátszási lista központú szoftver, így mikor a médiatárból kiválasztunk például egy albumot, előadót, az így kiválasztott számok egy dinamikus listára kerülnek rá. Egyéb lejátszási listákat PC segítségével készíthetünk és tehetünk fel. Hangbeállítások tömkelege elérhető, úgy mint Crossfeed, Party Mode, Reply Gain, és még néhány más, aminek a funkciójára tippelni sem tudok :)
A gyári szoftverrel ellentétben itt nincs külön kategóriája a podcasteknek és hangoskönyveknek, gondolom úgy kezeli/kategorizálja őket a szoftver, mintha szimpla zenék lennének.

Rádió: nagyjából ugyanazt tudja mint a gyári, semmi meglepi nincs itt

Alkalmazások: itt viszont már többet kínál a Rockbox, rengeteg hasznos, és kevésbé hasznos app elérhető. Találunk például ébresztőóra alkalmazást, naptárat, számológépet (ne kérdezzétek ekkora kijelzőn mi értelme), a kijelzőt használó lámpa-appot, metronómot, sakkórát... szóval ahogy mondtam is, néhány kellemes, és néhány felesleges kiegészítőt. A játékok frontján még ennyit sem kell várni, alap kártyajátékok, logikai/ügyességi játékok elérhetők, de ezek nagy része nyilvánvalóan az erősebb hardverrel és főleg nagyobb kijelzővel rendelkező lejátszóknak készült.

Beállítások: mint ahogy írtam is, az egész szoftverre jellemző, hogy mindent állíthatunk, amire az ember gondolna, és még azt is amit nem :D Ezen felül a beállításainkat el is menthetjük config fájlba, illetve több ilyet létrehozhatunk, ha épp több közül szeretnénk váltogatni.

A rendszer működése gyors és folyamatos egyébként, egyszer sem találkoztam komolyabb hibával. Az indulás például különösen impresszív, főleg a gyári firmware indulási idejével szemben, gyakorlatilag a bekapcsológomb megnyomása után szinte rögtön a menüben találjuk magunkat. Ha valamiért mégis szeretnénk hozzáférni a gyári szoftverhez, a dual boot segítségével ezt is megtehetjük, elég a bekapcsolásnál a hangerő le gombot is lenyomni a bekapcsológombbal együtt. A két szoftver kezelése kissé különböző, egyes gomboknak más a funkciója, illetve kicsit más az egész navigálás a menüben. Erről részletesen ír az előző oldalon linkelt Rockbox útmutató. Azt azért elmondanám, hogy nekem a gyári szoftver mindössze pár órás használata után is beletelt egy kis időbe, mire teljesen átszoktam, szóval aki már hónapok óta használja az alap szoftvert, ne lepődjön meg ha nem lesz teljesen sima az átállás. De félreértés ne essék, abszolút nem logikátlan a rendszer, nagyon jól használható a mindennapokban. Egyedüli negatívumot ezzel kapcsolatban talán csak a billentyűzár ügyében mondhatok: a gyári szoftverben ez teljesen normálisan, a bekapcsológomb rövid lenyomásával volt elérhető, a Rockboxban azonban két gombot kell egyszerre lenyomni hozzá, ami kissé megnehezíti a dolgot. Persze egy kis megszokással leküzdhető, de fura.

Firssítés: a topikban egy kolléga volt szíves felhívni a figyelmem, hogy Rockbox-al elvileg lehetséges 64GB-os, SDXC kártyát is használni. Ezt ugyan személyesen (kártya hiányában) nem tudom igazolni, de azért jó tudni róla.

Frissítés2: z123456789 fórumtag jóvoltából azóta megtudtam, hogy rockbox esetén a lejátszó képes kezelni a 64GB-os micro SDXC kártyát is! Ezúton is köszönjük neki az utánajárást!

Ahogy a telepítésnél említettem, többféle téma is elérhető a Rockboxhoz, néhány példát a lenti linkeken szedtem össze, míg az összegzés a következő oldalon található...

Téma #1
Téma #2
Téma #3
Téma #4

Téma lista

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.