2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Két békebeli AKG fejhallgató tesztje

Két fejhallgató (AKG K 501 és K 240 Monitor), ami kiállta az idők próbáját és ma is hibátlanul működik.

[ ÚJ TESZT ]

Rock

Hobo - Circus Hungaricus - Merlin

Shure SRH750DJ: Szépen indít az akusztikus gitár, de a zongora csengése talán picit túlzó. A gitár tere rendben van, és ének tekintetében is az jön, amit várunk. A djembe határozott, a vokálok is a helyén. A lábdob kellően kihallható - lévén hogy rockzenéről van szó - a pergő csattanása pedig kitűnő, a kettőnény kiszól a zenéből, ahogy azt illik. A basszus szép alapot nyújt, az elektromos gitár pedig kellően megmutatja foga fehérjét. Jól összeáll a felvétel, jók az arányok, és a hangszínek is közel töléletesek.

AKG K 501: Az akusztikus gitár ezúttal is szép, a zongora pedig kellően mérsékelt. A gitár tere itt talán már túl sok. Az ének a helyén van, a vokálok viszont itt szebben elkülönülnek. A djembe ezúttal is kiváló. A lábdobot itt már kevésnek érzem, de a pergő csattanása a helyén van. Ami viszont túl harsány, az a lábcintányér, hátulról is túlságosan kihallik. A basszusgitárt picit kevésnek érzem, de a a szólógitár hozza a kötelezőt. A naturális hatás itt is érezteti magát, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.

AKG K 240 Monitor: Az akusztikus gitár nem csillog már olyan szépen, és a zongora is picit homályosabban csillanik. Az énekkel nincs probléma, de a vokálok nem vállnak kellően külön. A djembét úgy tűnik nem lehet elrontani, de a lábdobot nagyítóval kell keresni. A pergő csattanása megvan, de annyira nem szép, mint azt várnám. A lábcin szépen szól, az előbb hallott túlzott harsányság itt szépen fátyolosodik. A basszusgitár sajnos csak leheletében hallható, és a szólógitár is háttérbe vonult, ellenben nem mutatja magát fedettnek. Vannak dolgok, melyeket a fejhallgató "hibái" képesek előnnyé varázsolni, de a gitárszóló háttérbe kerülése itt sajnos sokkal nagyobb mértékben esik latba, mivel itt ez az egyik fő elem.

Összefoglalva: Azt kell hogy mondjam, hogy eljött a Shure ideje. Ugyan nem vagyok maradéktalanul elégedett, de itt a harsányságok inkább előnynek számítanak, mintsem hátránynak, leginkább gondolva a dobra. Voltak ugyan dolgok, ahol a K 501 jobbat tudott nyújtani, de ide ő túl naturális és puha. A K 240 ezúttal is a leggyengébben teljesített, és a hibák és hiányosságok itt még jobban kihangsúlyozódtak, mint az eddigiek folyamán.

Ismerős Arcok - Kerítést Bontok - Ennyi (feat. FankaDeli)

Shure SRH750DJ: Szépen indít a zongora, ezúttal nem akar túlzásokba esni. Az ének nagyon rendben van, maximálisan jól érthető a szöveg, és a delay effekt is szépen kivehető. Az akusztikus gitár szépen szól, és a pergővel valamint a lábcinnel sincs az ég világon semmi baj, de a lábdob és a basszusgitár túlságosan egyben van. A rap szintén kitűnő, és a szinti is szépen terít. A szólógitár-betétek is szépen hallhatóak. Összességében szépen összeáll a felvétel arányait tekintve.

AKG K 501: A zongora megszólalása ezúttal is minőségi. Az ének szintén kiváló delayyel együtt. Az akusztikus gitár szép testes. A pergő ezúttal jobban tetszik, és a lábcin is szépen artikulál. A lábdob és a basszusgitár itt szebben elkülönül, mint előbb, és a rap delaye is hallhatóbb. A szintetizátor szépen terít a szólógitárral együtt. A levegősség határozottan jól áll a nótának, nagyszerűek az arányok és a hangszínek, szépen összeállt a felvétel.

AKG K 240 Monitor: A zongorára ezúttal nincs panasz, nem sokkal rosszabb, mint az előző két esetben. Az ének ezúttal is hibátlan. Az akusztikus gitár is a helyén van. A dob viszont nem tetszik, nem elég szép a pergő csattanása, kicsit sok a közepe, és a lábcin is mosódik. A rapet úgy tűnik nem lehet elhibázni, elvégre mégis csak ritmikus beszédről van szó. A basszusgitár szintén fátyolos, a lábdob pedig harmatgyenge. A szinti picit hangos, a szólógitár pedig picit halk, Alapvetően nem szól rosszul ezen a fejhallgatón a nóta, de ha odafigyelünk a részletekre, nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Összefoglalva: Itt meglepetés-eredmény született, ugyanis a Shure-t vártam az első helyre, de a K 501 levegőssége ezúttal jobban állt a nótának mint az SRH750DJ markáns keménysége, de ez tényleg csak ízlésbeli különbség, mert mindkettő nagyon jót hozott. Továbbá talán ez az eset, ahol a K 240 is apróságokkal maradt el, nagyon kiegyenlített volt a mezőny és apróságok döntötték el a kérdést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.