2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Két békebeli AKG fejhallgató tesztje

Két fejhallgató (AKG K 501 és K 240 Monitor), ami kiállta az idők próbáját és ma is hibátlanul működik.

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatás, specifikáció

A két fejhallgató - melyek egy könyvtár média részlegén teljesítenek napi szolgálatot körülbelül 15 éve - javításra kerültek hozzám. A K501 egyik oldala nem szólt, mindössze egy kábel szakadt le az érintkezőről. A K240 Monitor kábelének külső szigetelése is csúnya állapotban van, ebből egy darab lett kivágva. Kapva az alkalmon teszteltem le őket.

AKG Acoustics - Akustische und Kino-Geräte: Az osztrák AKG-t - mely megkerülhetetlen a professzionális audio világában mind mikrofon mind pedig fejhallgató kérdésében - 1947-ben alapították, és 1949 óta gyárt fejhallgatókat. Ezek a termékek kiváló hangzásuk mellett innovatív szerkezetükkel, strapabíróságukkal és kiváló ár/érték arányukkal alapozták meg hírnevüket.

AKG K 501: Nyitott Hi-Fi referencia fejhallgató, melynek leszármazottai a K 601, és a ma is kapható K 701 valamint K 702. Az AKG oldalán azt írják róla hogy "koncertterem-fejhallgató" a klasszikus zene és a maximális hangtisztaság szerelmeseinek.
Szerkezetét tekintve azt nyúltja, mint szinte bármely AKG fejhallgató. A két fülkagylót két műanyaggal bevont fémrúd köti össze melyek a "drót" szerepét is ellátják.
Ezen van az önbeállós bőr fejpánt, melynek az a titka hogy vékony gumival a fülkagylóhoz van rögzítve, és fejre helyezéskor a végei elcsúsznak a két rúdon. A fülkagylók pedig szabadon billegnek azon a részen, ahova a két rúd rögzítve van.
Ennek a két innovatív megoldásnak a segítségével az AKG fejhallgatók tökéletesen illeszkednek az ember fejére. Anyagát tekintve a fülkagylók hátulja az olcsó hangszórók rácsát idéző lukacsos műanyagból készül, mely egyébként véleményem szerint nem néz ki túl jól. A fülpárna anyaga nem bőr és nem is bársony, hanem valamilyen lukacsos jól szellőző szövet mely kiállta az idők próbáját ugyanis nincsen megrepedezve sem elszakadva. Fix 3 méteres egyenes kábellel szerelték, melyen csavaros átalakítós 3.5mm jack dugó van.
Impedanciája 120 ohm, és elméletileg 16 hertztől 30 kilohertzig visz át.

AKG K 240 Monitor: Félig nyitott fejhallgató, melyet a gyártó Hi-Fi és stúdió alkalmazásokra gyártott. Az évek során számos változat látott napvilágot a Sextett-től a ma is kapható MK II és Stúdió változatokig. Szerkezete ugyanazt tudja, mint a K 501 vagy szinte bármelyik másik AKG.
Anyagát tekintve sima fekete műanyag egy kis arany bevonattal. A fejpánt rögzítése körül lukak vannak mely alatt filcháló helyezkedik, így biztosítva a félig nyitott kialakítást. A fülpárna ennél a modellnél bőrből készült, melyen ugyan látszik a kora, de nincs drasztikusan rossz állapotban. Ez a modell teljesen ugyanazt a kábelt kapta mint a fent említett társa.
Impedanciája 600 ohm, mely a gyártó szerint azért ennyi, mivel így több ilyen fejhallgató hajtható ugyanarról a forrásról párhuzamosan kötve (2 db-nál az eredő impedancia 300 ohm, 3-nál 200 ohm, 4-nél 150 ohm, 6-nál 100 ohm és így tovább, mely egy nagyzenekari vagy bigband felvételnél kifejezetten előnyös tud lenni). Frekvenciaátvitele 15 Hertztől 20 kiloHertzig terjed, mely elméletileg minden igényt kielégít.

A tesztben szerepel egy további fejhallgató is, mégpedig a saját Shure SRH750DJ-m. Azért került be a tesztbe, mert több szempontból is szükség van valami referenciára. Egyrészt ennek ismerem a hangját, másrészről pedig jelenleg is kapható kereskedelmi formalomban, egy jobb boltban akárki meghallgathatja és le tud vonni következtetéseket. Harmadrészt pedig zárt, így le lehet vonni a konzekvenciát nyitott-félnyitott-zárt tekintetben is.

Erről azt kell tudni, hogy egy professzionális DJ fejhallgató, mely adottság szinten mindent tud amit egy mai DJ fejhallgatónak tudnia kell: összecsukható, kifordítható fülkagylók, lecsatolható spirálkábel, hordtáska, extrém - 3500mW - teljesítmény elviselése és ennek eredményeképpen extrém hangerő.

Sok DJ fejhallgatóval ellentétben ez szépen is szól valamint nem fárasztó használata, de szegényt rendkívül ócska szerkezettel áldották meg így eltörött és jelenleg össze van drótozva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.