2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Az ötöslottó matematikája

    Az elkövetkezendőkben hazánk legnépszerűbb, hosszabb időszakra vonatkoztatva a legnagyobb nyereményalappal működő szerencsejátékát veszem gorcső alá, matematikai megközelítéssel. A cikk nem jöhetett volna létre egyik középiskolai tanárom idestova négy éve megtartott alternatív matematika órája nélkül. Előrebocsátom, nem vagyok szakmabeli, a jegyzeteimet közlöm.

    Ismertessük a szabályokat, Hölgyeim s Uraim!

    Lássuk az alapokat. Adott 90 szám (az 5-ös lottó esetében 1-90-ig). Az alapjátékban 90 darab számból megjelölhetünk tetszőlegesen 5-öt (ma már SMS-ben, interneten is megtehetjük mindezt, nem kell beslattyogni egy lottózóba). Mindezekután részt veszünk a sorsoláson, ahol kihúznak 5 számot a 90-ből, a húzások egymástól teljesen függetlenek . Legalább 2 találat esetén vehetünk fel pénzt nyereményként, a létrejött fogadást igazoló dokumentum, számsor, SMS játéknál SIM-kártya ellenőrzése után. A nyeremény az elért találatok arányában nő. Egy játék ára 170 forint.

    Lássuk mi a helyzet a nyereményekkel. A szelvényekből származó bevételt a Sz. ZRt 55%-ban saját gazdálkodásra, 45%-ban pedig a nyereményalap növelésére fordítja. A 45%-nak egy részét még csendben leadózza (tehát marad a nettó összeg), a maradékot pedig felosztja a következő nyerőosztályokba:

    Folytatás...

    Vamp 17 éve 48

  • A Pink Floydról

    Shine on You Crazy Diamond... Hogy mi a Pink Floyd? Aki tudja a választ, makacsul...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 72

  • Legszebb évek

    Mondják sokan a főiskolai/egyetemi évekre. Pedig minden olyan jól kezdődött. Mondhatni...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 28

  • Homokszem a gépezetben

    Most mi legyen? Kevésbé rendhagyó írás következik, melynek célja, hogy választ...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 26

  • Éjszakai napló II.

    Már megint. Kicsit lassabban...


    [kép]


    'Utolsó busszal jövök, én ott leszek, beszélünk, jó?''). Jó. Rendben, harmadszorra látlak. Én is ott leszek. Holnap borozás? ''Én mindenben...''

    Most aztán elég. Eper. Nagyon sok. Persze, adjam el, kivele, hogyan? Nem állnak meg (nem veszik!). Este lelépek. 10-18, szörnyű, ott az út mellet... Csak elfogy. Haza. Kád, ing, vasaló. Sprint.

    Ellenőrzés. Mp3-lejátszó, tárca, pénz, telefon. 'Kivánok, Szentendre, patak, diák. 125 (mennyi?). Söröm miből lesz (az ingyenélő zenész)? Sziasztok, ott van egy négyes hely, rég láttalak (helló, mi? anyukádék? Szép idő van. (tudtad, hogy az emberek közt átlag 7 percenként jön elő az időjárás?). Tudod kit oltogass.

    Idvezletem, (téged se láttalak, téged se, meg téged se xy ideje, de helló...), whiskyt kérnék, fél liter körtelé, meg sör. Köszi. Mennyi? (Anyád!). Tünés innen.


    Szia. Szia. Pusz? Nem stílusom. Azért csak adj. Ezen ne múljon, pusz. Hmm... Izé, rég láttalak. Vizsgák (suli)? Bizony, a végéig már nem is látsz. Király... Akkor...

    Folytatás...

    Vamp 17 éve 9

  • Az Írország-projekt

    Kifelé! Minden 4 éve kezdődött. Addig rágtam édesanyámék fülét, amíg végre be nem...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.