2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Kivándorlási idézetek - 3. rész

    Ezen ma hangosan felnevettem :)

    Mesék a visszavándorlásról - 1907

    Napról napra felhangzik a magyar hazafiak ajkán az ujjongás hangja az édes hazába visszatért, számtalan, idegenbe szakadt honfitárs fölött.
    Hogy mennyi alapos ok van az örömre, megvilágítják élénken a tájékozott források:
    A fiumei Tengerpart például így ír egyik minapi számában a kérdésről:
    Visszavándorlás a szó tulajdonképpeni értelmében nincsen. Ellenben vannak meggazdagodott és jómódba jutott magyar amerikaiak, akiket a család vagy talán a honvág egy kis időre hazaszólít.
    S ezt mi, illetőleg az illetékes körök visszavándorlásnak szeretnénk feltüntetni, nagy jelentőséget tulajdonítva a dolognak azzal is, hogy nyomban a holmi munkaközvetítő hivatal létesítését határozzák el.
    Az igazság érdekében meg kell említenem azt is, hogy ezek az utasok, akiket visszavándorlóknak szoktak nevezni, tulajdonképpen még csak elősegítik a kivándorlást. Mert vagy a családjuk valamelyik tagját, vagy számos ismerősüket bírják arra, hogy szintén kivándoroljanak.
    A visszavándorlás, amit ezen címen ismerünk nem más, mint transzatlantikai személyforgalom, ami jövedelmező, hasznot hozó lehet a Cunard amerikai vonalra, s arról tehet tanúságot, hogy végre a magyar kivándoroltak kezdik megismerni ezt a vonalat, s ha látogatóba mennek haza, most már nem a hamburgi vagy rotterdami hanem a hazai vonalat használják.

    Folytatás...

    kraftxld 9 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.