2016. május 27., péntek

Gyorskeresés

kraftxld blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Kivándorlási idézetek - 3. rész

  Ezen ma hangosan felnevettem :)

  Mesék a visszavándorlásról - 1907

  Napról napra felhangzik a magyar hazafiak ajkán az ujjongás hangja az édes hazába visszatért, számtalan, idegenbe szakadt honfitárs fölött.
  Hogy mennyi alapos ok van az örömre, megvilágítják élénken a tájékozott források:
  A fiumei Tengerpart például így ír egyik minapi számában a kérdésről:
  Visszavándorlás a szó tulajdonképpeni értelmében nincsen. Ellenben vannak meggazdagodott és jómódba jutott magyar amerikaiak, akiket a család vagy talán a honvág egy kis időre hazaszólít.
  S ezt mi, illetőleg az illetékes körök visszavándorlásnak szeretnénk feltüntetni, nagy jelentőséget tulajdonítva a dolognak azzal is, hogy nyomban a holmi munkaközvetítő hivatal létesítését határozzák el.
  Az igazság érdekében meg kell említenem azt is, hogy ezek az utasok, akiket visszavándorlóknak szoktak nevezni, tulajdonképpen még csak elősegítik a kivándorlást. Mert vagy a családjuk valamelyik tagját, vagy számos ismerősüket bírják arra, hogy szintén kivándoroljanak.
  A visszavándorlás, amit ezen címen ismerünk nem más, mint transzatlantikai személyforgalom, ami jövedelmező, hasznot hozó lehet a Cunard amerikai vonalra, s arról tehet tanúságot, hogy végre a magyar kivándoroltak kezdik megismerni ezt a vonalat, s ha látogatóba mennek haza, most már nem a hamburgi vagy rotterdami hanem a hazai vonalat használják.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 12 hónapja 2

 • Kivándorlási idézetek - 2. rész

  A következő levél a "Szabadság" című Amerikában megjelent lap részére íródott. Nem tévedés, a dátum még mindig a XX. század legeleje, közvetlenül a századforduló után.

  Református papi családból származom, szüleim velem is megpróbálták, hogy a Krisztus palástját felvegyem, de ifjú lelkemet az akkor fejlődésben lévő gépműipar teljesen meghódította, és én szívvel-lélekkel azon voltam, hogy ezen a téren legjobban kiképezzem magamat. Tekintélyes gyárakban mint csoportvezető is voltam, minután tanfolyamot is végeztem, megszereztem okleveleimet. Berendeztem műhelyemet, s ha akkor valaki Amerikát jelölte volna meg tudásom értékesítésének színteréül, hát a szemébe nevettem volna. De hiába, nem tudtam szerencsétlen hazámban az uralkodó korrupt rendszerrel megalkudni, én is a független Magyarország kiépítőinek a pártjára álltam, de bezzeg sok keserű pirulát kellett érte nyelnem a mindenféle alakban előforduló hivatalos nyomás és zaklatás folytán a szolgabíró jóvoltából. De ez még mindig nem tudta megtörni lelkem szertetét hazám iránt, még az sem, hogy úgynevezett úriemberek nálam előszeretettel tettek rendelést, de számlám ötszöri bemutatása után sem egyenlítették ki. Pörre került a dolog, bár én nyertem, de én is fizettem meg.... mert a Dr. urak végre nem hajthatók sok esetben. Igy volt a tekintetes és nagyságos bérlő urakkal is, de azért csak tűrtem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 3

 • Kivándorlási idézetek - 1. rész

  Ezennel megnyitom ezt a sorozatot is, most épp ilyen témakörben olvasgatok pár könyvet.
  Egyik kedvenc történelmi korszakom a XIX. - XX. századforduló, és az ekkor történt dolgoknak kezdek szépen részletesen utánaolvasni. Nem csak a saját vonatkozás miatt is, de nagyon érdekes az ekkor történt Amerikai kivándorlási hullám (nem csak Mo-ról), de a témában elég kevés anyag áll rendelkezésre.
  Rendeltem pár könyvet, most értek ide a világ végére, ebből idézek pár bekezdést, mindenki nyugodtan összepárosíthatja a 110 évvel később történtekhez :)

  Lendl Adolf [link] parlamenti felszólalásából részlet, dátum: 1903. július 18.

  És kik mennek ki az országból?... Nem koldus, nem a tehetetlen, nem a munkaképtelen és a beteg része a népnek megy kifelé, hanem a legszorgalmasabb, a munkabíró és a vagyonosabb emberek, mondhatom, a fiatal és hazafias ereje a mi népünknek.

  Kicsit később, ugyanúgy tőle

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 12

 • Igazi gépvas, 48 mag, 512GB RAM, 34TB vinyó - egy kis szerverkedés.

  Végre az unalmas dokumentum írás után ami az elmult pár hétben volt, sikerült rendesen termelni is egy kicsit. Két gyönge szervert meg egy SAN-t kellett összerakni egy ügyfélnek, kezd elegük lenni a csudálatos felhőből ahová még én migráltam őket 2 éve (hosszú sztori, az a lényeg, hogy 6 hónapos megtérülésük lesz a vason :D).

  Mivel megjött a gépvas, repülőre kerekedtem, és megcsináltam a cuccot, persze a rack-ben nem volt hely, így az első nap Hyper-V frissítéssel meg migrációkkal telt.

  Leginkább fotóblog lesz, némi kommenttel.

  1, Először a SAN-t bontottam ki, rendesen van súlya a V3700-nak:

  2, Az x3650 M5-ök kidobozolása, ez már félig Lenovo!

  3, Alapkiépítésben jött, plusz táp, proci, ram, 1-2 kártya, vinyók:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 39

 • Craft Beer - Tuatara - Aotearoa Pale Ale

  Ezt ma vettem egy rövid kirándulás után, szintén az épp aktuális akciós részlegből választva, "csak" 5 dollár volt egy üveggel. Még bedobtam két csülköt a kosárba, majd jóféle csülkös lencse lesz belőle.

  Egy kicsivel erősebb sör mint a többi az 5.8%-os szeszfokkal, szintén nagyon gazdag ízvilágú sör, kellemes komló és maláta összhanggal.
  A szine csillogó sötétarany, sokkal tisztább mint az egy héttel ezelőtt próbált belga.

  Ez sokkal keserűbb, igazi ízletes söröcske. Ettem mellé egy bagett véget vajjal, teljesen jól illett hozzá.
  Az íze összességében finom és jól eltalált, de most nem az én ízvilágom, leginkább a nagyon komlós sörök jönnek be nekem, szintén egy inkább őszi sör.

  Maga az üveg is nagyon érdekes, egy fennmaradt dinoszaurusz a Tuatara gyíkra hasonlít az üveg teteje.
  [link]

  Főzde: Tuatara
  Sör: APA (Aotearoa Pale Ale)
  Ország: Új-Zéland
  Kiszerelés: 500ml
  Alkohol: 5,8%
  Ár: $5 = kb. 1000 Ft
  Értékelés: 7/10

  Blogbejegyzés 2 éve 3

 • Craft Beer - Harrington's - Belgium Tempest Saison

  Ezt a Harrington sört még a másikkal egyszerre vettem az akció keretében. Azóta láttam, hogy a pilsnerből van 1.25 literes népgazdaságos pakk, szerintem most nyárra majd betankolok belőle :)
  Tehát a mult hétvégén megittam a másik üveggel is, ami egy erősebb belga jellegű sör volt.

  Kiöntés után stabil hab és sötét aranyszínű ital fogadott. Az illata kellemesen karamellás, malátás, a komlót nem nagyon éreztem rajta.

  Az íze is nagyon telítő, határozott, karamellás és erős maláta aromákkal teli. A cimkén komlót is emlegetnek, de a maláta teljesen elnyomja. Maga a sör ízlett, nem lesz a kedvenc, és nem is kívántam a második üveggel.
  Összességében nem rossz sör, a magas alkoholfok se érződött rajta, bár inkább egy hangulatos őszi estén iszogatnám az erkélyen mint szomjoltónak nyáron :)
  [link]

  Főzde: Harrington's
  Sör: Belgium Tempest Saison
  Ország: Új-Zéland
  Kiszerelés: 500ml
  Alkohol: 8,0%
  Ár: $5 = kb. 1000 Ft
  Értékelés: 6/10

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Craft Beer - Harrington's - Rogue Hop Organic Pilsner

  Vasárnap egy hajókirándulásra mentünk, ami teljesen hibátlan volt egy apró problémával, hogy nem lehetett sört vinni. A szervezők eléggé vaskalaposak, bár Bob bátyám (70 körüli nyugdíjas pilóta) teljesen rutinosan nyomta, a hátizsákjában volt 3 üveg rejtett sör.
  Az amerikaiakhoz hasonlóan szépen hőszigetelő anyagba becsomagolva iszogatta az öreg amikor a szervező öregasszonyok épp nem figyeltek.
  Lényeg a lényeg, hogy a család is jól érezte magát, nekem is megvolt a bemelegítő túrám, de amire visszaértünk, valami rettentő módon megszomjaztam egy üveg jó sörre.

  Mivel heti 1 üveg a mostani kvóta azon felől amit a gyár kiutal péntekenként, így ezt próbálom okosan még nem kipróbált sörökre folytatni.

  Tehát hazafelé beugrottam a boltba ahol épp akciós volt a Harrington sör, így vettem is két üveggel, bebiztosítva a jövő heti készletet.

  A szomjúság miatt most valami könnyebb, üdítőbb sörre vágytam, ezért lett az első üveg egy tisztességes Pilsner.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Craft Beer - Moa Royal - Belgian Double IPA

  Ez most rövidebb bejegyzés lesz, mert egy kollegával gurítottuk le ezt a sört ami már pár hete állt a bárban.
  Még apák napjára vettem a Moa főzdében ami itt van nem messze. Sajnos ezt a sört nem nagyon lehet boltban kapni, csak néhány kocsmában csapolva, vagy amerikában lehet kapni, mert arra a piacra gyártják.

  Eredetileg a 2011-es West Coast-i IPA versenyre főzték amit meg is nyert, sokféle komlót használnak, és a Double IPA technikával főzik

  Kiöntés után aranybarna színű, kellemes komlós illat, erős intenzív íz de nem zavaró a magas alkoholfok, inkább karamelles, nem olyan gyümölcsös igazi erős komlós mint a Hop Zombie.
  Ennek se sok habja volt, elfeleztük ketten a fél literes palackot és marhapöri mellé megittuk :)

  Sajnos dokumentálásra csak az üveg maradt.
  Bővebb infó: [link]

  Főzde: Moa
  Sör: Royal Belgian Double IPA
  Ország: Új-Zéland
  Kiszerelés: 500ml
  Alkohol: 9,1%
  Ár: $9 = kb. 1800 Ft
  Értékelés: 8/10

  Blogbejegyzés 2 éve 5

 • Craft Beer - Epic Hop Zombie

  V.Stryker kollega blogján felbuzdulva, én is nekikezdek egy hasonló sorozathoz, elsősorban a helyi kézműves söröket próbálgatom, szerencsére elég nagy a választék (csak az egyik bolt), meg van két főzde is a környéken.

  Mult héten a mai tesztalanyt már kóstoltam egy kocsmában Aucklandben csapolva, és nagyon hibátlan volt.
  Tehát a következő sört ittam ma: Epic Hop Zombie [link]

  Az itteni átlag söröktől eltérően 0.5 literes üvegben és nem csavarós kupakban érkezik. Kiöntés után vékony puha hab, aranysárga szín, és már fél méterről érezhető komló illat.
  Mélyebben beleszagolva, szerintem bodza illatú, de itt is a brutál erős helyi komló dominál, nagyon kellemes összhatással.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 3

 • Egy kis repülés: CHC-AKL-BKK-FRA-BUD-FRA-YYZ-LAX-AKL-CHC

  Indulás:

  Auckland:

  Bangkok:

  BP:

  Frankfurt:

  Toronto:

  Bővebben: [link]

  Az utolsó két állomás még nincs feltöltve, de már itthon vagyunk :) Lőjjön le valaki, ha a következő fél évben repülőre ülök 2 óránál hosszabb útra :D

  Blogbejegyzés 3 éve 7

 • Egy munkanap.

  Mostanában elég sokat járok melózni, másik városba, ilyenkor így néz ki egy átlagos munkanap :)
  Leginkább a képek beszéljenek némi kommenttel


  Reggel 5 valamennyikor kelés, elkészülődés, majd kocsival irány a reptér

  L:/dl/upc/2012-11/10755_p1160142.jpg]
  Épp megy lefele a hold a hegyek mögött
  [


  Megérkeztem a Mitsu-val a reptérre


  Gyors becsekkolás, pár perc várakozás, majd nulla biztonsági vizsgálat után fel a 12 üléses Cessna 208 Caravan gépre amit a Sounds Air üzemeltet. Ez pedig a Wairau síkság a képen


  Cloudy Bay, Cook szoros, és a Marlborough Sounds hegyei

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 38

 • Active Directory mélyvíz - 1. rész

  A "nagysikerű" Trend Micro-s sorozat után (az összes résznek talán volt annyi hozzászólója mint valamelyik gyengébb Apple vs. Samsung topiknak :D) elindítok egy AD sorozatot is többféle céllal.
  Elsősorban itt szeretném összegyűjteni azokat az infókat amiket a migrációk, cross-forest Exchange munkák meg egyéb projectek során összegyűlt, és nem szeretném ha a feledés homályába veszne.

  Valamint magyar nyelven elég szegényes ebben a témában az anyag, hátha valakinek jól jön majd.

  Tehát röviden a mostani project:
  Két-három állami cég összeolvad, (összesen 1500-2000 user) közös tető alá kell hozni a tíz éve épített AD és Exchange rendszereket, úgy hogy ne legyen sok sírás, valamint a végén csak egyetlenegy erdő létezzen. (Ja, aki nincs tisztában az AD alapfogalmakkal, azoknak majd valószínűleg csinálok egy pár alapozó részt is ha lesz időm). Jelenleg minkettő működik, egy kétirányú trust van közöttük, az egyikhez van valamilyen hozzáférésem.
  El lehet képzelni, hogy 10 év alatt mindkét rendszerben milyen mennyiségű konfiguráció, módosítás meg mindenféle egyéb cucc gyűlt össze, szerdán kell ebből workshopot tartani azoknak akik már évek óta heggesztik a rendszereket, hogy miképp is csinálnám meg a migrációt.

  Természetesen minden itt leírt, képernyőmentett cucc a képzelet szüleménye, és csak laborban történt ;]

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 13

 • Egy éves terv

  Sokan Január 1-én szokták megcsinálni a tipikus "jajdejóvónalefogyokezerkilót meg a cigiről is leszokok" bejegyzést, ez egy kicsit más lesz, inkább a reálisabb ötletek és megvalósítandó dolgok összerakása egy helyre, 2013. szept 1. határidővel.
  Majd próbálom szépen frissíteni, kihúzni a teljesített dolgokat.

  Munka/szakma:
  - TechEd 2012
  - Folytatni a komolyabb Active Directory, Exchange, VMware projecteket
  - Néhány hiányzó MS vizsga megcsinálása, MCSE 2012
  - A felkészülés elkezdése az MCSM -re ([link], AD vagy Exchange témakörben) - Bár ez inkább 5 éves terv.
  - Némi javítás az időelszámolásomon :DDD
  - Talán egy fizuemelést is be kéne majd szorítani :)
  - Lenovo W520 beszerzése, mert elhalt a T61, a céges HP 6560b meg kriminális :(

  Család
  - Több idő a gyerekkel/párommal, mert a legényke hamarosan megindul és lesz kivel legózni :)
  - Rengeteg közös program ahogy eddig.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 14

 • Új-Zélandi "menekülés" 1. rész

  Az elmult időben páran írtak nekem itt a fórumon, hogy csinálnom kellene egy logout bejegyzést arról, miképp jutottam ki a "világ végére". Egy másik topikban eléggé forrnak az indulatok egy hasonló dolog miatt, ezért is döntöttem úgy, hogy leírom hogyan is lehet a dolgokat kicsit másképp csinálni.
  Személy szerint semmi takargatni valóm nincs, a kérdések nyugodtan jöhetnek, nem fogok semmit sem eltitkolni, maszatolni.

  Figyelem!
  Mivel maga a külföldre költözés 2008-ban történt, a dolgok egy része már lehetséges, hogy nem érvényes, tilos ebből mindennemű következtetést levonni, és nem szeretnék olyan email-eket, priviket kapni, hogy itt vagyunk Auckland-ben mivel az írásod alapján nagyon megtetszett az ország, de angolul nem tudunk, pénzünk már nincs, szakmánk is hébe-hóba és tessék azonnal munkát keresni nekünk. A dolgok nem így működnek.

  1, Korai előzmények, némi háttértörténet, tervezés.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 137

 • Miért ne használjunk Trend Micro-t. VI. rész.

  Ismét egy rövid bejegyzés, de annál többet mondó :)
  Ügyfélnél frissítés, WFBS 6.0 SP1-ről WFBS 7.0-ra. Maga az upgrade lement minden hiba nélkül (legalábbis eddig még senki nem sírt :D), mondom nézzük már meg Firefox-ban a konzolt ha már olyan tetű szokott lenni IE-ben.
  Trend Micro, 2011:

  Pedig már az MS is támogatja a Firefox-ot, Safari-t meg Chrome-ot az újabb webes cuccoknál (OWA, ECP, stb)

  Blogbejegyzés 5 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.