2016. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

janos666 blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Intel SandyBridge - C-, P-states és SpeedStep teszt játékos szemszögből

  Néha felvetődött már bennem a gondolat, hogy vajon lehet-e kimutatható negatív hatása az Intel CPU-k energiatakarékossági megoldásainak játékok alatt.

  - Szerver vagy irodai jellegű használatnál, ahol véletlenszerű lehet a terhelés és ezzel együtt folyamatosan váltogathatja a CPU a szorzót és a különböző C/P állapotokat, akkor sem érdekes a "microlag". Illetve még ha kimutatható is lenne egy csekély teljesítményvesztés, a hosszú üzemidők miatt akkor is jobban megérné spórolni az árammal.
  - Ha otthon, vagy a munkahelyen hosszú folyamatos terheléseknek tesszük ki a CPU-t, mint pl. egy szoftveres videó kódolás, szoftveres renderelés, stb, akkor amúgy is kvázi-inaktív az energiagazdálkodás (folyamatosan maximális szorzón üzemel minden CPU mag, és így kénytelen vele együtt futni az "uncore" rész is, tehát nincs különbség ahhoz képest, mint ha a SpeedStep és minden C/P állapot teljesen le is lenne tiltva - hacsak nem esetleg akkor valami elenyésző, ha maga a rendszeres "állapotfelmérés" okozna némi lassulást)
  - Viszont, ha játszunk, akkor egyszerre áll fenn, hogy ugrálhat a CPU terhelés, de van esély arra, hogy megérezzük az apró kis "tüskéket" (ha vannak ilyenek).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 2

 • Kívánságműsor az AV Online Show 2013 egyik eldugott szobájából :)

  AV Online Show 2013

  Hogy véget vessek sokak sóvárgó reszketéssel teli várakozásának, most bejelentem, hogy:
  Igen, kint leszek! :DDD
  Bár "on-demand shadow freestyle" módban. A térképeken és a programrendben ne keressen senki (nem lesz fix időpontokban ismételgetett PowerPoint előadássorozat), de ha lesz rá igény, akkor lesz egy szobám rögtönzött kérdezz-felek stílusú beszélgetésre, ahol névjegykártyának álcázott kedvezménykuponokat is osztogatok. (Pontosabban puszta beszélgetéshez nem is szükséges felkeresni ezt az eldugott helyet, hanem bárhol a helyszínen lehetséges, ahol épp belém lehet majd futni.)

  Ott lesz a saját kis 42G30-asom is, laptop-ról 3DLUT színkorrekciókkal hajtva, mint egyfajta referencia. (Viszont nem lesz nálam filmgyűjtemény, tehát ha valaki néhány konkrét jelentre lenne kíváncsi ilyen formában, az célszerűen inkább hozza magával USB-s eszközön. Célszerűen csak azt a pár percet.)

  Én még a "hozd a cuccod és kalibráltasd féláron" típusú ötleteknek sem állnék útjában, de a logisztika talán már beleszólna a hasonló kezdeményezésekbe (főleg, ha valaki nem a 15"-os laptop-ját vagy esetleg a 50"-os TV-jét, hanem az 5m-es kis vásznat gondolta a hóna alá csapni :))).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 3

 • Panasonic TX-P55VT50 mérések

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Színes érdekesség: Canon MG5350 + utángyártott tinta + Epson papír és egy spektrofotométer

  Először egy vonatkozó fórumtopicban írtam ezt meg hozzászólásként, de úgy gondoltam, hogy itt jobb helye lenne. Amúgy is túlzottan elhanyagoltam mostanában a logout blogomat. Na de térjünk a lényegre...

  Kiprofiloztam spektrofotométerrel egy Canon MG5350-et, ami utángyártott tintával fut, ráadásul pedig épp Epson papír volt itthon (az előző, visszadobott Epson nyomtatóhoz vettem), és csináltam egy bemutatót arról, hogy milyen így (nagyon csak kvázi "gyárilag") és amúgy mire lehet képes (megfelelő kezekben és eszközökkel).

  Bal-felül látjuk az eredeti képet, ami a Gretag-Machbet ColorChecker (egy jó drága színes papírlap :D) sRGB szimulációja (az eredeti, gyártótól származó spektrális referenciaértékek alapján).

  Mellette jobb-felül látszik, hogy miként jön ez ki a nyomtatóból, ha le van tiltva mindenféle színkezelés.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Tisztogatás

  A Csataálca folytatása, amit sohasem szerettem volna hozzátenni, de most mégis...

  Nem távozhatok békében a kristályvilágból.
  Ezúttal sárkányok végeláthatatlan tömege lepi el az eget.

  Az üzenet, amit hoztak az ő részükre is egyértelmű volt. Érvényét vesztette az egyesség. Visszavonták a mindig is halovány jogomat, hogy részben felkavarhassam a világok rendjét, így most ők lesznek az új rendelet végrehajtói.
  Még azelőtt megfosztanak minden apró kis hatalmamtól, amit egy egyszerű ember sohasem birtokolhat volna, hogy önként mondhatnék le róla a túlerővel szemben.
  Egy szárnysuhintással zúzzák szét a játékszereimet és egy buborékba zárnak, amiben időn és világokon keresztül magukkal húzhatnak, hogy végignézzem, amint visszaállítják a rendet.

  A kristályvilág ismét sivataggá olvad össze, ahol nem nőnek többé kristályvirágok, de még a homok sem emlékezhet a lábnyomomra. A csataálca helyszínét is porig égetik, hogy itt se maradhassanak szemtanúk, akik valaha láthattak.
  De a munkájuk java csak most kezdődik. Végigjárunk majd minden világot, amit megzavartam és örökre az enyészetbe foszlatják azokat, amiket én teremtettem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 1

 • Samsung D szériás plazmák [logic borad] szoftverének frissítése

  Egy kis segítség azoknak, akik egyedül szeretnék megkísérelni a Samsung D szériás plazma TV-ik logic board szoftverének frissítését.

  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Már a legelején fontosnak érzem leszögezni, hogy:
  EZT MINDENKI CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VÉGZI !!!
  Semmilyen, a folyamat közben/után felmerült problémáért nem tudok felelősséget vállalni!
  !!! Tényleg olyan dolgokkal játszol, amik komoly problémákat okozhatnak, ha mellényúlsz !!!
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Mindez arra jó, hogy ne ugráljon idegesítő mértékben a fekete fényerő.
  (Lényegében jobb lesz a valós körülmények közt tapasztalható átlagos kontrasztarány.)
  -> Ha nem tapasztalsz zavaró jelenségeket, akkor inkább NE VÁGJ BELE!

  Bevezető kisszótár:

  Main Board -> Alaplap. Ide köt be minden bemenet (HDMI, coax, WiFi, IR, bluetooth, stb) és innen mennek a végleges képkockák a panelvezérlő felé (LVDS). Ezen van a CPU, RAM és ROM, amin a linux kernel és a programok futkorásznak (a grafikus menü renderelésétől a Smart funkciókon át a bemenő képanyag feldolgozásáig szinte minden itt történik).
  Ennek a szotfver verzióját szokta feltüntetni a Samsung a hivatalos támogatási oldalon.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • Teljesítményorientált OpenWRT build TP-Link WDR4300/4310/3600/3500 routerekhez - Frissítve: 2013.02.23

  Forráskód: Barrier Breaker trunk

  Az alapvető módosítás, hogy:

  -Os -pipe -mtune=mips32r2 -fno-caller-saves
  helyett minden bináris állomány:
  -Ofast -pipe -mips32r2 -mtune=74kc
  CFLAG-ekkel lett fordítva, tehát minimális kódméret helyett maximális teljesítményre próbált optimalizálni a compiler.

  Megjegyzés: nem minden program fordítható -Ofast módban (ilyen például az SQLile3 adatbáziskezelő is), ezért sem kezdtem el bepakolni a képfileba a kevésbé gyakran használt csomagokat, mint például vargalex teszi. De a csomagkezelőt meghagytam, és amit az tölt le, az -Os módban van fordítva, tehát elvileg működni fog (csak nem lesz rá érvényes, hogy elvben a lehető leggyorsabban fut ezen a CPU-n).

  letöltés (~6Mb, factory és sysupgrade mindhármukhoz)

  Ez a feltöltés elsősorban tesztelési célokat szolgál!

  v06 változáslista:
  - Forráskód frissítés r35754-re
  - 3.8.0-as Linux kernel
  - 2013.02-es Linaro GCC compiler

  A képfileban megtalálható csomagok (szabad hely: ~1Mb, konfigolás után):

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • Csataálca

  Egy kis séta a háztömb körül. Az elmúlt évben legalább százszor megtettem már ezt az utat.
  Egyedül a sötét utcákon, mikor véget ért már a kutyasétáltatás és a kocogás időszaka is.
  Csak nekem kell még levegőznöm egyet, mikor ellustulok a szobámban, ahol vagy abba kezdek beleőrülni, hogy hülyeségeket kéne tanulnom az eltolt egyetemi tárgyaimra, vagy újabban már abba is, hogy a tökéletes magány mostanában már nem annyira „áldott magány” többé.

  Általában csak vadmacskákat próbálok sikertelenül magamhoz szelídíteni, de néha elkalandozik egy kicsit a fantáziám, és magam köré képzelek valami érdekesebb látképet.
  Most is megpillantom a szemem sarkából egy másik világ eseményeit.
  Viszont a mai nap egy kicsit más. Most nem csak passzív szereplőjévé válok a mesének. Azt hiszem, ezúttal nem szakad majd félbe minden egy pillantás alatt, hanem elérünk a régről gyűrűző mese egyik fejezetének végéhez.

  Még mindig este van, viszont a városban tomboló tűz fénye vöröses sárgára festi a füsttel telített eget, amit csak néhány sárkány kósza szárnycsapása kavar fel néha.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 1

 • EIZO FlexScan S2243 monitor

  Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 4 éve 32

 • Rövid történet egy egyszerű salátáról

  Rendhagyóm módon most se nem mély szakmai, sem túl földtől elrugaszkodott filozófiai, hanem egyszerű hétköznapi témát választottam magamnak: egy zöldségsaláta elkészítését.

  Nyaranta általában itthon lakom a szüleimmel és az anyám feladata a főzés, de most épp jobb dolga akadt és a húgomnak sem volt kedve befejezni a köretet, ezért úgy gondoltam, hogy a "kaland" kedvéért egyszer én is összeüthetnék egy egyszerű zöldségsalátát.

  ->Klikk a képekre a valamivel nagyobb felbontású és vágatlan (1365x1028) képekért.<-

  A konyha helyett (aminek épp hátat fordítunk) használjuk inkább a nappalival egybenyitott ebédlőt és hányjunk ki mindent az asztalra, amit a hűtőben találunk és ehetőnek tűnik.

  Aprítsunk fel mindent a lehető legapróbbra, amire még nem sajnáljuk túlzottan az időnket.

  A keményebb és töményebb ízű növényeket akár reszelhetjük is.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 14

 • Kis szórakozás a spektrométerrel #2

  Samsung Galaxy SII kijelző miniteszt

  Ahogy tegnap ígértem, ma megnéztem egy Samsung AM-OLED-Plus kijelzőt is.

  Black luminance: ~0.0022 cd/m^2 (0.021)
  White luminance: ~302 cd/m^2 (85)
  Contrast ratio: ~137000:1 (4000:1)
  Na, ez tényleg nem gyenge. :C
  Majdnem olyan érzés a plazma TV mellé tenni az OLED kijelzőt, mint plazma mellé egy LCD-t...
  A zárójeles számok összehasonlításképp az egyik legjobb 2011-es Panasonic PDP értékei.
  A fehér pedig nyilván csúcsérték, manuálisan maximum fényerőre állítva a készüléket.

  A fehérpont színhőmérséklete: ~8080K

  A gamma közelítőleg 2.4 és 2.6 közt mászkál, ami egész kellemes (sötétbe ideális).
  De lássuk akkor a tone response görbéket:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • Kis szórakozás a spektrométerrel #1

  Nokia 5800XM mobiltelefon kijelző profilozása

  A monitortesztek készítése és valódi TV/projektor/nyomtató/stb kalibrálási munkáim közt is rendszeresen igyekszem bővíteni a tudásomat és gyakorlatomat e témakörben, ami általában ehhez hasonló kis légből kapott projektekhez vezet.

  Úgy döntöttem ezt most veletek is megosztom, egy kis mobiltelefon kijelző mini-teszt formájában. De leginkább azt szeretném szemléltetni vele, hogy az ArgyllCMS software és egy általa támogatott spectrophotometer (na meg persze némi leleményesség :DDD) birtokában szinte korlátlanok a lehetőségeink. Gyakorlatilag tényleg bármihez készíthetünk ICC színprofilokat, akár még egy butácska mobiltelefon kijelzőjéhez is.

  De lássuk a számokat:

  Kontrasztarány: 770:1
  Fehér színhőmérséklet: 7664K (100% fehéren mérve)
  Gamma: 2.0 (durva közelítés, valójában nem egy szép exponenciális görbe)

  És nézzünk rá a fehérponthoz relatív tone response görbékre:

  Majd pedig a színtér lefedettségre:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 2

 • EIZO EV2335W teszt

  Egy irodai felhasználásra szánt, full HD, 23"-os EIZO monitor tesztje.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 4 éve 22

 • Hangulatfrissítés

  Pár napja megkérdezték tőlem, hogy érzem magam.
  A telefonba csak röviden válaszoltam, hogy kb. sehogy, de utána mégis leírtam magamnak egy kicsit hosszabban. Most úgy gondoltam bedobom ide is, mert rég tettem már közzé hasonlót.

  Mondhatnánk, hogy úgy illik a halott is jelenjen meg a saját temetésén.
  De tévedtek! A halottat nem lehet megölni, a nem létezőt nem lehet eltemetni.

  Amit látnak, már csak saját magam szellemképe, mely halványan visszatükröződik a végtelen káoszból.

  Egyszerre vagyok végtelen és létezhetetlen. Egy hatástalan mindenható, mely sohasem létezett, mégis örök kárhozatra ítéltett saját maga által.

  Pedig szép nap lett volna ez a halálra. Ha valaki szeretné, akkor elviheti. De ne nekem köszönje, hisz sohasem volt az enyém.

  Az egyetlen, amit birtoklok, az saját magam illúziója, mely másra át nem ruházható, hiába szeretném.
  Bár egyébként sem értem, másoknak miért lenne ez érték. Nekik talán még ennyi sem jutott.

  Ha képes lennék rá, talán még sajnálnám is őket érte, de szerencsére így legalább még magamat sem kell.

  A porszem nem repül, csak a szél hordja, de a szél sem magát fújja.
  Aki hisz, az nem ismer, aki tud, az téved.

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • NEC PA231W teszt

  Megfizethető monitor igényes otthoni és fél-profi felhasználóknak.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 4 éve 37

 • Dell IPS '12 körkép

  IPS paneles Dell monitorok 22, 23 és 24"-os méretekben ('12-es széria).

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 4 éve 117

 • EIZO CG275W monitorteszt

  Egy abszolút professzionális felhasználásra szánt LCD monitor tesztje.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 4 éve 61

 • Samsung PS51D550@D7000 calibration report

  Nemrég rátettem a kezem egy CalMan kulcsra, így gondoltam lövök egy ilyen szép kis grafikont arról, hogy mit sikerült kihozni a Samsung PS51D550-ből, miután a szervízmenüben átütöttem a modellszámot D7000-re, hogy legyen 10 pontos szürke és 6 pontos color control.

  Előtte:

  Utána:

  Blogbejegyzés 5 éve 2

 • http://www.downforeveryoneorjustme.com

  Lehet, hogy ez csak nekem újdonság, de gondoltam azért megosztom veletek.

  http://www.downforeveryoneorjustme.com/forum.doom9.org

  Trükkös kis szolgáltatás, nem? :C
  (Megmondja, hogy csak te nem éred el az oldalt, vagy az ő szerveréről sem sikerül.)

  /// A bejegyzés írásakor épp szünetelt a doom9 fórum, amit példának használtam.

  Blogbejegyzés 5 éve 2

 • Elnézést kérek a rajtam kívülálló okok miatt degradálódott régi cikkeimért...

  Nemrég feltűnt, hogy a régi cikkeimben csak a BIBI, nincs kép vagy elégtelen jogosultság szöveggel ékeskedő képek láthatóak a kattintható képek helyén. Nem tudom, mi történhetett.
  Egy darabig vártam, hátha helyreáll a dolog, de mostanra még a galériáim is eltűntek a süllyesztőben, nem csak a képek hiányoznak belőlük. (Tehát szűzre van takarítva a teljes képgalériám.)

  A tar.hu-s felhasználói fiókomba továbbra is be tudok jelentkezni, és a web-es tárhely sem lett legyalulva (bár pillanatnyilag nincs már ott semmi értelmes weblap, csak egy régi oldalam semmitmondó kezdőlapja - illetve ott is egy üres kép helye látható).
  Emailben sem kaptam semmi értesítőt, hogy valami szabálytalanság miatt törölték volna válogatás nélkül az összes képet. Illetve gondolom akkor inkább a komplett accountomat törölték volna, ha olyan durvának ítélik a dolgaimat, hogy nem kérnek meg a célzott takarításra, vagy teszik meg ezt ők a kérdéses képekkel.
  Tudtommal nem volt ott semmi törvényes jogszabályt, felhasználói feltételt, vagy akár közerkölcs sértő tartalom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 éve 1

 • IMAX3D - Cinema City - Avatar

  Avagy: Hogyan pazarolhattunk el ~4 órát az életünkből, mikor épp egy "áll-ejtegetős csodát" kerestünk.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Cikk 6 éve 169

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.