2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Batman, sötét lovag (kritika)

    Kételkedve olvastam az áradozó kritikákat az új Batmanről. Végül legyűrte a kíváncsiság a nosztalgiát, kedvencem a Tim Burton féle első Batman, és idén megnéztem a Batman: kezdeteket. Be kellett ismernem, merőben más az új változat. Mi változott meg? A filmipar teljes apparátusával ráállt a képregények profi adaptálására, és a technikai színvonal megugrása látványos eredményt adott ki. Komolyan vették a képregényt, a rajongók tömegének az igényeit, és mindent beleadva minőséget adtak a mozijegy áráért. Elismerően csettintettem: ez aztán a tisztességes munka! Értékelem a minőséget.
    1990-ben, 12 évesen azonban nekem bőven elég volt Jack Nicholson ravasz tekintete, Kim Basinger szépsége, Michael Keaton titokzatos semmitmondósága, és lekötötte figyelmemet a Denevérbarlang díszlete, Batman autója, repülője és egyéb dizájnos technikai eszköze. A film ugyan eltért sokban a képregénytől, mégis visszaadta a hangulatát. Az egészet a csúcsra emelte Danny Elfman Batman motívuma. Most is felzümmögött az emlékeim között. Sajnos, a második rész más volt, és onnantól kezdve mélyrepülésbe kezdett a Denevérember. A további két részre jobb nem emlékezni. Azok a csiricsáré díszletek... Azért ennyire sosem volt színes és tarka a képregény.

    Folytatás...

    Algieba 13 éve 4

  • Csodálatos földimogyoró

    Szerencsére nincs semmilyen ételallergiám, így boldogan ehetem a földimogyorót is.
    Az összes olajos mag figyelmem középpontjába kerül a hideg időszakban. A madáretetőre járó cinkék és verebek is esküsznek a napraforgó jó élettani hatásaira. Ha nem ehetnék a nagy tápanyagtartalmú napraforgót, éheznének. Emberként a nagyobb méretű magok vonzanak. Imádom a diót, mogyorót, mandulát, kesudiót, és földimogyorót. Az utóbbi egy lágyszárú, pillangósvirágú növény hüvelytermésében fejlődő mag.
    A földimogyoró a zöldbab és zöldborsó rokona. Dél-Amerikából származik, akárcsak a kedvencem, a sütőtök. Szintén meleg- és napfényigényes. Néha kiskertekben is próbálkoznak a termesztésével, de sok nyűg van vele, mert az összes talajban élő kártevő jó étvággyal felzabálja még éretlenül a fejlődő magokat. Különlegessége a növénynek, hogy megtermékenyült sárga pillangósvirágainak a szára megnyúlik, és a virág belefúródik a talajba. Ott fejlődik ki a hüvelytermés. Ezért vetése előtt érdemes a kártevők ellen talajfertőtlenítővel beszórni az ágyását. A növény tövét folyamatosan földdel kell feltöltögetni, akárcsak a krumpliét. Azonban a krumpli gumója módosult szár, míg a földimogyorónak a hüvelytermése fejlődik a talajban.

    Folytatás...

    Algieba 13 éve 12

  • A vámpírról

    A nyolcvanas években láttam egy képet a következő felirattal: „Murnau zsenialitása kell ahhoz, hogy elfogadhatóvá tegyen egy vámpírt: Nosferatu (1921-22).”

    A vérszopó szörnyeteg, mint ismeretlen és különös lény felkeltette az érdeklődésemet.
    Eredetileg a vámpír frissen elhunyt ember síri szelleme, ami az élők vérére szomjazik.
    Csak éjszaka kóborol, mivel nem bírja a napfényt. Nem bír átkelni a folyóvizeken. Nem állhatja a szent jelképek közelségét. Nem bírja a fokhagyma bűzét. Nem tud belépni olyan házba, ahová nem hívják be. Nincsen tükörképe. Képes állatalakot felölteni, általában denevérré vagy farkassá alakul. Megjelenhet csillámló köd-alakban is és képes a holdfényen keresztül utazni. Egyszerre szellem és halott test. A holtteste egészen bizonyosan nem kóborolhat, mégis üres a vámpír nyughelye, ha éjszaka néznek bele az elpusztítására törők. Nappal azonban a szinte elevennek tűnő testét a szívébe szúrt fakaróval el lehet pusztítani. Fokhagymát kell a szájába tömni, és le kell vágni a fejét. A vámpír nyughelyét megmutathatják az állatok, főleg az ember hű társai, a lovak és a kutyák. Néha a vámpír láthatatlan és ténykedését csak az mutatja, hogy áldozatai testén véres harapásnyomokat hagy.

    Folytatás...

    Algieba 13 éve 4

  • Senki sem érti

    Ha elfogynak a nyersanyagok, ha elfogy a kőolaj és földgáz, ha kimerülnek a termőtalajok, ha kivágjuk az összes erdőt, ha levadászunk minden vadonélő állatot, onnantól kezdve egyetlen elérhető forrásunk marad, a másik ember.
    A gazdasági válságok figyelmeztető jelek, azonban pusztán az egyre fenyegetően növekvő veszély tünetei. A pénzügyi válságokat kezeli az összes kormány, miközben az igazi gond kezeletlenül marad.
    Pár éven belül összeomlik a jelenlegi civilizáció. Csúnya lesz.
    Én szóltam.

    Algieba 13 éve 101

  • Magyarország skanzen

    Van egy földgömb-lámpám. Lámpaként nincs használva, kizárólag a Föld modelljeként tekintek rá, és elgondolkozva szoktam forgatni a földrészeket és világtengereket szemlélve. Tulajdonképpen mindenkinek jó lenne otthonra egy földgömb, pontosan be tudná mérni, hogy mit jelent az országa, és személy szerint ő maga a hazájában az egész világhoz viszonyítva. Elgondolkoztató és ijesztő az aránytalanság. A porszemnél alig vagyunk nagyobbak.
    Mit akarhat a kicsike Magyarország alig 10.000.000 lakosságával egy olyan globális gazdaságban, melynek egy több mint 1.000.000.000 lélekszámú ország a fő mozgatója? Ez Kína. Kínában többen élnek mint Európában és az Amerikai Egyesült Államokban együttvéve. Igaz, hogy mindenki Kínát tekinti a globális világ mumusának, de India sincs sokkal elmaradva tőle gazdasági potenciálját tekintve. Tehát van két gigászi ország, területükön él az emberiség egyharmada, több mint 2.000.000.000 ember. Erre jöhet egy értetlen kérdés, hogy mit foglalkoztat engemet Kína és India, hiszen a világ másik felén vannak?! A globalizálódott világban az erő odaát van. Ott még hisznek a fejlődés kínálta minden földi jóban. Aztán majd ők is belefulladnak az ipari termelés melléktermékeibe és a rengeteg hulladékba, amit az egyre mohóbban fogyasztó emberek fognak a kukákba tömködni. Ami itt történt Európában, ugyanaz megismétlődik, csak jóval nagyobb mértékben és sokkal gyorsabban Kínában és Indiában. Az egész bolygó bele fog roppanni a „nyugati álomba”.

    Folytatás...

    Algieba 14 éve 39

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.