2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZOPO ZP998: kínai zászlóshajó hazai vizeken

Az első "igazi" nyolcmagos telefon a nagy fal hazájából nagy kijelzővel és sajnos gyenge akkumulátorral.

[ ÚJ TESZT ]

Telefonálás, hang

A telefon és a névjegyek kezelése villámgyors. Sajnos azon kívül, hogy a telefon két SIM-es, ami közül az egyik normál, a másik microSIM, nem sokat tudok mondani a kétkártyás üzemről, mert én csak egy kártyával használom. A leírások szerint dual standby-os és mindkét kártyahely egyenértékű, azaz ugyanazokat tudja műszakilag hálózatok szempontjából.

Telefonáláskor a hang teljesen jó. Megfelelően hangos és jól hallható a másik fél, illetve minket is tisztán, jól hallanak, nem torzít. Valamilyen zajszűrő rendszer van a telefonban, mert a legnagyobb zaj közepette is kiválóan halljuk a másik oldalt, és minket is úgy hallanak, mintha egy üres szobában beszélgetne az ember.

!!Az itt részletezett mikrofon hibákat az új 20140218-1423230 OTA frissítés orvosolja, ezért ha 20140106-i rommal kaptad a telefont, akkor frissítéssel kezdjed!!

Kihangosított telefonáláskor találkozunk először, egy valószínűleg szoftveres probléma első megnyilvánulásával. A mikrofon csak közvetlen közelről működik normálisan, ha távolodunk tőle, ami ilyenkor szerintem nyilvánvaló, akkor teljesen elhalkul a hangunk a másik fél felé, ha közelítünk, akkor kb. olyan 2-3 cm-ről, egyszer csak rendesen hangos lesz megint, olyan mintha a telefon a mi hangunkat is kiszűrné, mint háttérzajt.

Ez a jelenség egy másik helyzetben jelentkezik hangsúlyosan , ez pedig a videófelvétel. Ott is ugyanezt produkálja, így normális hangú videofelvétel nem készíthető a telefonnal, hacsak nem ordibálva szeretnénk megörökíteni a témát. Ami viszont elég furcsa tekinteteket eredményezhet, pl. ha a gyermekünk iskolai fellépésén kezdünk üvöltve kommentálni a videóhoz, hogy hallható legyen a felvételen, miközben megörökítjük a felejthetetlen pillanatot, ahogy megpróbálják túlénekelni a felvételen amúgy nem hallható hangjukkal a mi ordításunkat.

A sztereó hangszórók hangereje megfelelő, bár dobhártyát nem fog beszakítani, csengetésnél, filmezésnél teljesen jó, nem torzít. Nyilván zenehallgatásra csak akkor használjuk, ha Sokol rádió fanok vagyunk, mert kb. annyi hangszínt ad ki magából, mint egy nagyobb fazék, úgyhogy ne ezzel akarjunk a környék diszkókirályai lenni. Mondjuk azt is érdekes lenne megtudni, hogy a kis kínai mérnökök miért gondolták, hogy jó a két hangszórót a telefonban alulra, közvetlenül egymás mellé tenni, mert így csak kivitelben sztereó, hallásra semmiképpen, hiszen egy helyről jön mindkettő hangja.

Fülhallgatóval használva szerintem alapbeállításban elég halk a hangerő, de én nem használom nagyon így a telefont, úgyhogy engem nem zavar. Akinek fontos, hogy hangosabb legyen az a Play-ről letölthető MTKTOOL program, Engineer módjában, a Hardware/Audio/Headset opcióban feljebb veheti a gyári max. hangerőt.

Gondolom a fentiekből látszik, hogy általánosságban a hang megfelelő, de nem ez a telefon fő erőssége és ezen a területen még javíthatnak a ZOPO mérnökei.

Itt még azért megemlítem, hogy Bluetooth kihangosítóval használva, sem a hangerővel, sem a mikrofonnal nincs probléma. Zenelejátszás is tökéletes megy rajta keresztül. Én a kocsiban mindig ezzel használom a telefont, mind telefonálásra, mind zenehallgatásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.