2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZOPO ZP998: kínai zászlóshajó hazai vizeken

Az első "igazi" nyolcmagos telefon a nagy fal hazájából nagy kijelzővel és sajnos gyenge akkumulátorral.

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, fényképezőgép

Multimédia:

A gyári videolejátszót nem próbáltam, mivel én az Mxplayert használom erre a célra. Azzal tökéletesen működik, és mindent formátumot lejátszik, ha letöltjük hozzá az ARMv7 NEO codecet.

A zenelejátszó elég alapfelület, de mindent tud, amit kell. Szűrés előadó, album, egyebek szerint. Hangszínszabályzó előre beállított sémákkal, meg mélyhangkiemelés 3D térhangzással, ha-ha-ha. Sőt, valamilyen fülhallgatós hangzás javítás is van, az audio menüben, de hogy ez mit takar, azt nem tudom, nekem inkább úgy tűnt ront a hangzáson. Egyetlen negatívum a már említett magyar ékezetes betűk helyetti kínai krix-krax.

FM rádió van. A fülhallgató behelyezése után használható.

Fényképezőgép:

Mivel munkahelyen sokszor a telefonommal fényképezek, és sokszor adattáblákat, feliratokat kell lefotóznom,így fontos volt, hogy viszonylag jól használható kamerám legyen, amit makróban is jól tudok használni. Bár nyilván azzal is tisztában vagyok, hogy a kínai telefonok ezen a területen még mindig eléggé el vannak maradva márkás ellenfeleiktől. Azt kell mondjam, ennél a telefonnál is ez a helyzet.
Alapból az Android 4.2 kameraszoftverét kapjuk. Van egy csomó beállítási lehetőség, témák, automata jelenetérzékelés (ami sokat nem ér), és minden földi jó.

Nyilván nem várunk Nokia minőségű képeket, de sajnos a gyári témaérzékeléssel és a telefonra hagyott képbeállításokkal elég gagyi képek készíthetőek. Hiába a 14 MP, ami egyébként csak 4:3 képaránnyal áll rendelkezésre, az általam preferált 16:9 aránynál már csak 9,4 MP van. Ha rájön az ember, hogy milyen körülmények között, milyen beállításokat kell alkalmazni, hogy kell állítgatni az élesség, kontraszt, fényerő arányokat, akkor viszont elég tűrhető képeket is lehet lőni, de csodát akkor se várjunk.

Íme az eredmény:

Makróban hálistennek sokkal kiemelkedőbben teljesít a gép, mint normál módban. Nálam ez plusz pont.


Mivel nem vagyok a fényképezéshez igazán értő, így ne várjatok tőlem vonalélességet, meg expozíciót elemző leírást, és aki jobban ért a fényképezéshez, az biztos tud szebb képeket is lőni, de egy átlagos felhasználó ezt tudja belőle kihozni.

Maradjunk annyiban, hogy pillanat megörökítésre jó a gép és nekem, amire a munkámban kell, arra is. Egyébként egy jó tulajdonsága van, hogy nagyon gyorsan lehet vele képeket készíteni, mert hamar be is kapcsol és hamar fókuszál és gyorsan is lövi a fotókat, akár 40 darabos sorozatkép módban is.
Villanó led van, egy darab, hogy mennyit ér? Kb. semmit, de legalább használható zseblámpának.

Videó:

A kamera elméletileg max. 1080p, 30 fps Full HD-s videót tud készíteni. Hát ez az a része a telefonnak, ahol legkevésbé vagyok megelégedve a gép tudásával és még nem jöttem rá, hogy lehetne jobb minőséget elérni.

A kamera szoftvere valamiért elég erősen elmossa a képet, így elég rajszerű lesz a kép, elvesznek a részletek a felvételi opciók legélesebb képbeállításával is. Nézzétek meg a mintavideókat. Az első kettő csak HD módban készült, de nem sokkal jobb a helyzet a Full HD-ban sem. Nem mondom, hogy nem jó semmire, de ennél azért többet várnék.

HD mintavideók:

Full HD mintavideók:

Jó pont viszont, hogy ez is pillanatok alatt beüzemelhető, így nem fogunk lemaradni semmiről. Igaz, csak digitális zoom van, de az legalább nagyon gyors, és mivel alapból nem egy nagy minőség a kép, így nem feltűnő, hogy így még tovább romlik, azaz ilyen minőség mellett még van is értelme.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.