2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZOPO ZP998: kínai zászlóshajó hazai vizeken

Az első "igazi" nyolcmagos telefon a nagy fal hazájából nagy kijelzővel és sajnos gyenge akkumulátorral.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver, UI

Szoftver, felület, UI

A cikk írása után megjelent az új gyári 20140218-143230 verziószámú OTA frissítés, amit a telefonról WiFi update-en keresztül rakhatunk fel. Ha nem ezzel kapjuk a telefont, akkor megéri egyből frissíteni, mert számos hibát javítottak, többek közt a launcher lent részletezett widget problémáját, illetve a videofelvétel és kihangosítás során jelentkező mikrofonproblémát is.

Nem tudom, a közvetlenül Kínából rendelt telefonok milyen programokkal jönnek, de úgy tudom, az onnan jötteket is alapból nemzetközi ROM-mal szállítják, és minden Google program (Gmail, Drive, Maps stb.) és természetesen a Play is alapból fel van installálva rájuk, bár az eredeti ROM-ban pár kínai program is van ezek mellett, aminek mifelénk nem sok hasznát vesszük.

,

Az biztos, hogy a ZOPOMOBILESHOP-ról rendelve, minden kínai maszlagtól mentes 4.2.2 rendszerrel érkezett a telefon 20140106-162449-es ROM build-del, alapból angol nyelvre állítva, amit a telefonra már telepített magyar nyelvre válthatunk át. A menükben és a programokban is csak egy helyen találkoztam kínai krix-kraxokkal, a zenelejátszó írta ki a magyar ékezetes betűk helyett a számcímek kiírásakor.

Magyar nyelvre állítás után, angol nyelvű feliratot, csak a Gesture beállítás almenüben láttam. És ha már megemlíttetem, akkor beszéljünk erről is. Gesture vezérlés be- és kikapcsolható és működik is rendesen. Az előlapi kamera és közelségérzékelő előtt mozgatva a kezünket, lapozhatunk a képernyőoldalak, a fényképek között, válthatunk a zenék közt, használhatjuk görgetésre böngészőben és névjegyzékben.

A gyári reklámanyagokban és egyes videókban is láthat, az úgynevezett „black screen” vezérlés. Ez azt jelenti, hogy kikapcsolt képernyőre bizonyos betűket rajzolva közvetlenül léphetünk be a beállított programokba. Ez a jelenlegi ROM-ban NEM működik, ezért ne keressétek, viszont állítólag a következő ROM-mal ezt is kihozzák.

Nem tudom, mi a gyári launcher neve, de egész jól néz ki a felület. Persze ez elég szubjektív dolog, kinek mi tetszik, de végre nem a gyári alap Android kinézetet látjuk. Nekem pl. annyira tetszik, hogy nem is cseréltem le egyelőre semmi másra, pedig egy érdekes hibáját már felfedeztem. Ha 1x1-es widgetet teszünk ki a képernyő valamelyik ablakába, mint pl. közvetlen tárcsázás, vagy közvetlen üzenet parancsikon, akkor az bármilyen új program installálásakor, ami ikont tesz ki az asztalra, vagy a telefon újraindításakor eltűnik a képernyőről és újra ki kell tenni. Ez biztos, hogy az UI hibája, mert más launcherrel és pl 2x1 widgettel nem csinálja. Lehet, hogy ha ezt nem javítják, akkor majd én is lecserélem a gyári felületet.

Az UI tud minden alap dolgot, amit kell, 5 oldalra tehetjük ki az ikonokat, widgeteket (több oldal nem csinálható). Természetesen csinálhatunk gyűjtőkönyvtárakat is a szokásos módon. Semmi extra, viszont aminek meg kell lennie, az megvan. Tekintettel a hardver erejére, talán csak a többablakos kezelés hiányozhat, mert nyers erőből bőven lenne rá lehetőség. Talán majd egy custom ROM ezt is megoldja később.

Mint írtam, gyárilag rajta van a telefonon az összes fontos Google alkalmazás, köztük a legfontosabb Play is, ami teljeskörűen működik, viszont ezen felül szerencsére szinte semmi sallang nincsen. Van egy ingyenes Documents To Go alkalmazásunk a Word, Excel, PDF és más fájlokhoz, illetve a szokásos programok, mint naptár, video- és zenelejátszó, böngésző. Alapból installálva van a Flash is, így ezt sem kell nélkülöznünk a gyári böngésző használata során.

Az értesítési sávról minden elérhető, ami már a szokásosnak számít. Egy ujjal lehúzva s sávot az értesítés ablakba jutunk, ahol a rendszer üzeneteit találjuk. Arra, hogy van valami, az értesítő LED-ünk is villogással hívja fel a figyelmünket. Rendelkezésre áll a záróképernyőn megjelenő értesítések lehetősége is. Két újjal lehúzva a sávot bejutunk a kapcsolóablakba, ahol a Bluetooth, WiFi, adatkapcsolat, repülő mód, GPS, fényerő stb. vezérelhető.

Az UI-t az alábbi videón működés közben is megnézhetitek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.