2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZOPO ZP998: kínai zászlóshajó hazai vizeken

Az első "igazi" nyolcmagos telefon a nagy fal hazájából nagy kijelzővel és sajnos gyenge akkumulátorral.

[ ÚJ TESZT ]

Kijelző, hardver

Kijelző:

Mint azt már említettem, a kijelző 5,5 inch-es Full HD, 1980x1080 felbontású, gyönyörű IPS panel. Tényleg nagyon szuper, minden irányból hatalmas betekintési szögekkel, erős háttérvilágítással, szép színekkel. Talán a háttérvilágítás minimum szintje lehetne kisebb, mert nekem főleg este egy kicsit feleslegesen soknak tűnik, viszont cserébe napfényben kiválóan látható (megjegyzem HTC Sensation után üdítően erős a fénye). Az automatikus fényerőállítás megfelelően működik, jól állítja be a fényerőt. A kép éles, természetes pixeleknek nyoma sincs. Szerintem hozza a maximálisan elvárhatót.

Az érintés érzékenysége megfelelő, egyszerre öt ujjal lehet vezérelni, és a széleken is pontos. Nem volt olyan, hogy nem érzékelné vagy rossz helyen érzékelné az érintést. Kesztyűben nem próbáltam.
Ebből a szempontból tehát maximális extázis.

Nézzük, mi hajtja a gépet:

Proci nyilván az új, szuper, 8 db, egyenként max 1,7 GHz-en futó ARM Cortex-A7 magot felvonultató MTK6592, ami mellet 4 db Mali-450MP video vezérlő cucc található, ami 700 MHz-en fut. Mellette 2 GB RAM és 16 GB beépített SD memória található, ami külső SD kártyával, max. 64 GB-tal még tovább bővíthető.

A belső SD ketté van particionálva, 4 GB van fenntartva a programoknak, és a 2 GB-os rendszerfoglalás következtében kb. 10 GB szabad területünk marad az adataink számára. A belső particionálás arányán rootot követően könnyedén változtathatunk, hogy növeljük a programok számára fenntartott területet, főleg abban az eseteben érdemes ezt megtenni, ha a telefonban kihasználjuk a külső SD kártya adta lehetőségeket. Jelen esetben én 64 GB-os kártyát tettem bele, így elmondhatom, hogy tényleg bővíthető annyival.

Hogy mire elég a fenti konfiguráció?

Röviden. Mindenre.

A telefon saját gyári felülete villámgyorsan, gördülékenyen működik. A programok egy szempillantás alatt megnyílnak, nincs akadás, nincs lag. Mondjuk nekem az öregecske Sensation után tényleg igazi megváltás. A 2 GB memóriának köszönhetően multitask is gördülékenyen megy, több program megnyitása után is könnyedén váltogathatunk közöttük, nem probléma ha jó pár böngésző ablakot megnyitunk, vagy videó nézésről másra váltunk. Alapból a rendszer kb. a memória 50%-t foglalja el, azaz olyan 1-1,2 GB körül, így bőven van hely a többi programnak.

Az összeállítás leggyengébb pontjának a videó vezérlő Mali 450MP tűnik. Bár a legdurvább mai játékokban is gördülékenyen teljesít (MC4, Assasin, Despicable Me, COD stb), egyedül talán a Real Racing 3-ban volt némi fps-vesztés, amikor kb. 20 autó van a képen, de a grafikus tesztekben látszik, hogy itt némi lemaradásban van az Cortex-A15 procik mellett teljesítő újabb típusú videovezérlőkhöz képest, bár ez a mindennapi használat során természetesen nem észrevehető.

Játékok alatt nem durván, de azért elég érezhetően melegszik a hátsó optika környékén, bár ennél még az én HTC is melegebb volt játékok alatt. Mondjuk arról nincs információm, hogy a rendszer és a programok úgy általában mennyire képesek kihasználni 8 magot, ha esetleg van olyan tesztprogram ami ezt méri, akkor azt szívesen lefuttatom.

Úgy összességében az látszik, hogy a teljesítmény bőven a Note 2 feletti, sőt inkább a Samsung S4 és a HTC One teljesítményét hozza, ez azt jelenti, hogy a Snapdragon 600 procikkal van egy kategóriában. Ez nagyon jó hír, mert ilyen erőműveket eddig, csak jóval 100 000 Ft felett vehettünk meg. Végre az MTK procik esetén is igaz, hogy minden kompromisszum nélkül képesek kihajtani egy FullHD-s rendszert, annak minden kihívásával.

Akiket a puszta számok érdekelnek, azoknak néhány eredmény:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.