2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Xears Nature N3i fülhallgató teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Újabb faházú Xears, most telefonosoknak. Basszusfanok előnyben.

[ ÚJ TESZT ]

Hang

A tesztek során próbálom a hangminőséget a magam eszközeivel a lehető legobjektívebben bemutatni. Ugyanakkor szerintem ennek megítéléséhez ugyanúgy hozzátartozik a füles színezettsége is végeredményben. A legnagyobb baj, hogy az én ízlésem is folyamatos lassú változás alatt van és ezt a legnehezebb félretenni.
Egy teszthez sok tapasztalás kell, és egy jó, stabil referencia, amihez tudok viszonyítani, (mint a Vsonic GR07) ha nagyon eltévednék.

Ezen a szinten nem az akkurátus reprodukció a lényeg, hanem egy könnyen hallgatható hang, ami megragadja a figyelmet a túlzásaival, és azt nyújtja, amin a legtöbben szocializálódtak, amit a legtöbben elvárnak.

Egy jó felbontású membránnal társítva a hazugság, az igazságot keresőknek is ugyanúgy élvezetes tud lenni.

Már biztos nagyon unalmas, de az XE200Pro ezt nagyon jól csinálja és nehéz nem szeretni.
Így abban egyet kell értenem ljokerl-el, hogy technikailag nagyon hasonló szinten vannak, de pont a hangolás miatt, -és mert ezt most az én tesztem- nem tenném őket egy létrafokra.
Jajj, ne szaladjunk ennyire előre. :D

Mély:

Az N3i alja nagyon nehéz és erőteljes, az egész történés fő mozgatórugója. Mennyiségileg kiüti a nyeregből a szintén farnehéz DTX100-at és a PS II Pro-t is. A jó hír a basszus megszállottjainak, hogy a Beyerhez hasonlóan nem csak üres mélyközép emelésről van szó, hanem a szeizmikus morgás igazán velőtrázó mélységekből támadja a dobhártyát és hatalmasat üt. Ettől is jobb hír, hogy meglepően kontrollált, artikulált tud maradni és egészen jó rétegzettséget mutat a sok bumm’ ellenére..
Az emelés konstansnak tűnik és csak a középtartományban húz le. Felbontását, textúrát tekintve jobb a PS II-től, ami közel nem tesz ekkora hangsúlyt a subba. A DTX-el körülbelül egy szinten vannak technikailag, de a színezése miatt az N3i tisztábbnak tűnik.
Kíváncsiabbaknak: az alapokhoz képest +12-14dB emelésről van a szó a legaljától úgy 200Hz-ig, és kb. 600Hz körül simul ki.

Közép:

A középtartomány a mélyek miatt háttérbe szorul és a szokásos meleg tonalitást veszi fel. A legtöbb hangszer és az ének az ilyen kiemelés miatt a normálisnál dúsabbnak, testesebbnek tűnik, ami látványosan hat az ember emócióira és úgy érzi, hogy jobban átéli a zenét.
A PS II-höz hasonlóan nem recesszált, csak a mélyekhez képest tűnik távolabbinak. Ha a felvétel nem tartalmaz sok mélyet, akkor a DTX-el együtt elég tiszta és transzparens tud lenni. A felső közép és a magasok jó hangolása húzza vissza a N3i-t a sok basszus miatt az ilyen füleseknél megszokott sötét, borongós összképtől.

Magas:

Itt lépi meg a PS II-t és a DTX-et igazán. Mindkettőnél kiterjesztettebbnek tűnik és jóval tisztább. A mélyek ennek ellenére még mindig hangsúlyosabbak, szóval még nagyon távol vagyunk a ’V’ karaktertől. Ez egy velejéig basszusorientált füles.
A DTX a cineken közvetlenül összehasonlítva mosottabbnak, kevésbé definiáltnak tűnik.
Az ECCI PR401-el ellentétben a felső tartomány itt mentes a zavaros hegyektől, völgyektől.
Az XE200Pro-val összehasonlítva, az sokkal könnyedebb és frissebb az alsó tartomány jobb balansza miatt.

Színpad/Prezentáció/Szeparáció:

A színpad hasonlóan széles, mint a DTX-nél. A sok megmozgatott levegő ezt a fals képet közvetíti. A mélység, magasság érzékeltetése közel sem ilyen jó. Egyvonalú, széles pódiumról zenélnek, ahol a mélyebb hangok kicsit közelebb jönnek. A hangszerek kontúrja, elkülönítése simán hozza a jobb középkategóriás dinamikus fülesek szintjét, de semmi rendhagyóról nem tudok beszámolni.
Az XE200Pro előadásmódja sokkal intimebb a középtartomány kiemelése miatt. Az N3i se távoli, de olyan felvételeken, ahol a mély tartomány hangsúlyos a fókuszomat semmi nem tudja elterelni az erősen lüktető basszusról.

Összehasonlításképpen - balról: PS II PRO, N3i, XE200Pro, PR 401 - katt a nagyért

Ajánlás:

Az N3i az egyik legjobb mélyorientált fülhallgató a kategóriájában. Basszus-megszállottaknak, főleg olyanoknak, akik telefon mellé keresnek fülest, ez igazán alkalmi vétel, főleg amióta újra él a KLANGFUZZIS kupon. (Használatáról a link alatt.)

Erősen ajánlott!

Ha van kérdésed, tedd fel nyugodtan! Várom a hozzászólásaitokat!

Ez nem szentírás, hanem sokkal inkább egy leírás arról, amit én hallok ebből a fülesből.
A hang megítélése szubjektív, minden ember hallása, ízlése különböző.

slfln 2012. január

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.