2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows Embedded 7 - Windows 7 egy kicsit másképp...

Bemutatom, hogy hogyan használj próbaként egy egyedi, a rendszer mélyééig testreszabott Windows-t!

[ ÚJ TESZT ]

Az Embedded bemutatása

Mi is az a Windows Embedded? Röviden válaszolva: a Microsoft speciális oprendszer családja, amit "beágyazott rendszerekhez" készült, és az asztali rendszerek magjára épül. A beágyazott rendszereket értelmezném az átláthatóság kedvéért: a beágyazott rendszerek olyan "különleges számítógépekhez" készülnek, mint pl. az ATM-ek, 'set-top-box'-ok vagy parkolóautomaták. Vagyis azokhoz az eszközökhöz, amik csak egy feladatot látnak el.

Sok kísérletezés, tesztelés után összeállítottam a saját Embedded rendszeremet, ami nélkülöz minden szórakoztató és egyéb (számomra) haszontalan programot, így kaptam egy teljesen natúr Windowst.

A fenti képen sok érdekességet vélhetünk felfedezni. Az első az, hogy az Intéző alján a rendszerinformációk panelen a memória méreténél 512 MB-ot ír ki a rendszer, mindezt azért, mert tényleg 512 MB RAM van neki engedélyezve. A rendszer alapjáraton 66 MB RAM-ot (!!!) emészt fel, ez Internet Explorerrel 160 MB-ra ugrik fel, míg a Google Chrome 250 MB-ig tölti fel a memóriát.

A második érdekesség a C: meghajtó adatainál keresendő. A képernyőfotón jól látszódik, hogy a C: meghatón található adatok 2 GB-ot foglalnak el, maga a Windows kb. 1,5 GB-ot, a többi pedig lapozófájl és kisebb programok. Illetve még egy érdekesség: ez a képernyőfotó akár egy Windows 7-et is ábrázolhatna, mert a két rendszert nem könnyen lehet megkülönböztetni.

A fenti kép magáért beszél: érdemes megfigyelni a telepített programok számát a Start menüben, a Vezérlőpult elemeinek számát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.