2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Windows 8 UI - Sokat akartunk?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Windows 8 megjelenése előtt sok elképzelés volt, hogy miket várhatunk az új rendszertől.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

A Windows Vista nem volt túl sikeres operációs rendszer, de az Aero felület megmaradt a Windows 7-ben is, sőt tovább lett fejlesztve. Pontosan ezt a fejlődési irányt vártuk a Windows 8-cal kapcsolatban is. Azóta is várjuk..

Több cikkben is lehetett anno olvasni, hogy a Microsoft át akarja szabni a kezelőfelületet, és sok pletyka keringett egy bizonyos "3D-s kezelő felület" körül:
íme, egy cikk a sok közül.

De születtek videók is a képzelt kezelőfelületről:


Így képzeltük el az új Windows-t

Windows 8 és a Modern UI:

Megjelent az első kipróbálható változat, de 3D vagy felújított felület sehol sem volt. Bevallom, először nagyon tetszett az új Windows, de minél többet használtam annál kevésbé tetszett...

Ugyanis kaptunk egy új felületet, ami a minimalizmus jegyében született (szerintem attól még, hogy egy felület letisztult, nem kell szögletesnek lenni és 4-5 színből állnia, de ez az én véleményem) azzal a céllal, hogy egy kalap alá vegyék a telefonokat, tableteket és PC-ket.

Vélemény szerint nem sikerült szépre, kimondottan zavar, hogy minden szögletes lett és kilapult. A következő problémám az új felülettel, hogy nem opcionális lehetőség, mindenképpen ott van és minimális szinten fogod is használni, ha tetszik ha nem.

Az ikonok és gadgetek szerepét a "csempék" vették át, amik lényegében színes négyzetek és téglalapok amik mindenféle információkat jelenítenek meg. Integrációt kapott az email-ek kezelése, a csevegés és még sorolhatnám, ez mindenképpen jó pont!
A cél az volt, hogy amikor ránézel a képernyőre, minden ott legyen előtted ami neked kell.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen felület egérrel mennyire kezelhető ?
Igazából nem okoz különösebb problémát, mivel minden amire kattintani kell háromszor akkora mint egy ikon, de szerintem ez a felület nem asztali gépre való, sok esetben kényelmetlen is lehet a használata. A rendszer indulásakor kapásból ez a felület fogad minket (természetesen ezt sem lehet beállítani).

Ezek mellett régi felületen is változtattak, kapásból eltűnt a Start menü és az összes Gadget. Az ablakkeretek szögletesek lettek, egyszínűek és megváltak a Blur Glass effektől is, azaz már nem átlátszóak az ablakkeretek. Az ablakokban az eszköztár ikonok szintén átvették a minimalista stílust. Kaptunk egy új lenyitható menüsort, amiben mindenféle feladatokat tudunk elvégezni.

Lényegében az egész rendszer matt, egyszínű lett, nincsenek ívek csak szögletek.

Összehasonlítás más operációs rendszerek felületével:

Ubuntu Linux:

Linux alatt több kezelőfelület is elérhető, én most csak az alapértelmezettet fogom megemlíteni.
A Unity az Ubuntu Linux alapértelmezett kezelőfelülete pár éve.

Egy felső Bar-ból és egy oldalt elhelyezett "Dock"-kal van ellátva. Ezen a bizonyos Dockon jelennek meg az éppen futó alkalmazások és ide tudjuk őket rögzíteni.
A dock tetején található egy Ubuntu ikon, ez fájlok, alkalmazások (stb..) gyors elérését segíti. A felső Bar-on az épp használatban lévő alkalmazáshoz tartozó menüsor jelenik meg. Ezen kívül a háttérben futó appok és egyéb információk jelennek meg rajta, például idő, hangerő.

A rendszerbe be van építve a több virtuális asztal használata, ez szerintem egy nagyon hasznos funkció.
Esztétikus látványt nyújt, én szívesen használtam. Nem volt vele semmi problémám és a használata is könnyű volt.

Mac OS X Lion:

Sajnos a Mountain Lion-t még csak kipróbálni volt lehetőségem
Az Apple operációs rendszere egy alul elhelyezett dockot és egy felül elhelyezett Bar-t használ (előbbit el lehet helyezni jobb és bal oldalt függőlegesen is).

A felső Bar-on található az Apple menü, itt alap opciók találhatóak (kikapcsolás, újraindítás, rendszerfrissítés, beállítások stb.), mellette az adott alkalmazáshoz tartozó menüsor jelenik meg. A Bar jobb oldalán van a Spotlight menüpont, ezzel gyors keresést végezhetünk az egész számítógépen. A Spotlight mellett egyéb adatok jelennek meg (idő, dátum, hangerő, hálózat stb.) és az egyéb alkalmazások ikonjai is itt jelennek meg amennyiben az alkalmazás ezt támogatja. A Dock bal oldalán a Finder ikon található, ez az alapértelmezett fájl és kezelő az operációs rendszeren.

A Dock-ra bármilyen alkalmazást vagy éppen mappát rögzíthetünk, a mappákat különféle módon is megtekinthetjük a dockról. Itt jelenik meg az összes alkalmazás ami jelenleg fut. A dock-on található a kuka is, erről szerintem nem kell semmit sem mondanom.

A dashboard felületen jelennek meg a Widgetek. Ezt a felületet az alkalmazás ikonjával, gyorsgombbal illetve sarokfunkcióval hozhatjuk elő. A több virtuális asztal itt is szerepet kapott.
Nagyon könnyü kezelni a rendszert és nagyon szép látványt nyújt.

Mit várhatunk a jövőben ?

Jelen pillanatban úgy fest a dolog, hogy a Microsoft előtérbe akarja helyezni az új felületet és fokozatosan leépíti a régi megszokott GUI-t. Ezt persze nem lehet biztosra tudni, de a Windows Blue frissítés is ezt igazolja, amiben Modern UI kap újításokat elsősorban.

Összefoglalva:

A Microsoft tehát egy új felületet akar bevezetni a közhasználatba, amivel érdemes barátkozni mert előbb vagy utóbb mindenki szembe kerül vele. Eléggé sajnálom, hogy ebbe az irányba halad a Windows.
Nekem a Vista és 7 Aero felülete eléggé tetszett, ezek után a Windows 8 nagyon eltaszító.

A cikk az én személyes véleményem és tapasztalatom alapján született.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.