2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Valentin nap, ahogy én látom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Valentin nap története nem teljesen tisztázott, de az ismert, hogy nagyon régen, pontosabban...

[ ÚJ TESZT ]

Kis történeti áttekintés:

A Valentin nap története nem teljesen tisztázott, de az ismert, hogy nagyon régen, pontosabban k.u. 270 körül, egy Valentine nevű katolikus pap lelkészkedett Rómában.
Ebben az időben tiltotta meg II. Claudius uralkodó a fiatal férfiaknak, hogy megnősüljenek, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Amilyen romantikus férfi volt Valentine, felismerte, hogy ez döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára és ezzel a határozattal csak nőni fog a titokban kötött házasságok száma. Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi, halálra ítélte őt.
Egy legenda szerint, a valóságban Valentine az első "Valentin napi" üzenetet magának címezte. Mivel börtönben volt, azt hitték, hogy egy őt látogató fiatal nőbe lett szerelmes. Halála előtt a pap egy szerelmes levelet írt a hölgynek, amit alá is írt: "A te Valentinod"
496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Tehát nem meglepő, ha február 14-én, a Valentin napon, szerte a világon sok szerelmes megemlékezik egymásról és megünnepli a szerelmesek napját.
Magyarországon 1990-ben éledt fel e nap megünneplése.

Véleményem:

Régebben mindig vártam, hogy végre szerelmes legyek és számomra is jelentsen valamit ez a nap. Hogy virággal a kezemben büszkén sétálhassak az utcán a páromhoz, és mindenki lássa, hogy igen én is szerelmes vagyok és van kinek vinnem virágot. Azóta felnőttem és a szemléletmódom is megváltozott, méghozzá pont az ellenkezőjére. Ahogy körbenézek az utcán, az interneten azt látom, hogy kissé elferdült ennek a napnak a jelentése. Már korántsem azt jelenti, amit valójában kéne. A férfiak szinte minden nőnek azt mondják:
„Boldog Valentin napot”
De miért? A Valentin nap nem nőnap! Ezt nem minden nőnek mondjuk vagy kéne mondani, (ahogy tetszik) hanem csak annak, akit szeretünk. Kissé nevetségesnek tartom azokat, akik így fogják fel és minden nő ismerősüket felköszöntik.
Amúgy is feleslegesnek tartom ezt az „ünnepet”. Miért kell egy naphoz kötni a szerelmet? Miért kell megajándékoznunk egymást ezen a napon?
Azt veszem észre, hogy a legtöbb férfi Valentin nap környékén hanyatt-homlok rohan venni valami virágot vagy kisebb ajándékot kedvesének. De miért pont ezen a napon? Hisz bármelyik nap megtehetné ezt az ember. A szerelmet véleményem szerint nem lehet dátumhoz kötni. Akkor lepjük meg kedvesünket, amikor csak akarjuk. Nap, mint nap kifejezhetjük szerelmünket a párunknak. Nem kell ehhez egy Valentin nap. Nem csak a férfiak a hibások, hogy így eltorzult ez a bizonyos február 14-e, hanem bizony a nők többsége is. Sokan elvárják már, hogy igenis köszöntsék fel őket, hogy lepjék meg őket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.