2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Tokyo Game Show 2012

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az, amit egyszer minden játékfanatikusnak látni kell... Kétszer már nem biztos.

[ ÚJ TESZT ]

Mobilmánia

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha se PC, se konzol nem volt a középpontban, akkor mi a fenével töltöttek meg több, mint kétszázezer négyzetmétert (persze, a látogatókon kívül)? Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy van említésre érdemes dolog a játékvilágban ezeken kívül is. Az idők azonban változnak, és a kérdés megválaszolásához nem kell mást tenni, mint szétnézni a tokiói vonatokon, ott ugyanis az emberek legalább 70-80 százaléka játszik. Népszerű a PSP, a PS Vita, a Nintendo 3DS, de amit a legtöbbjük nyüstöl az a telefon. iPhone, Android, esetleg ritkán iPad. Ezekről, és az ezekre fejlesztett játékokról szólt az idei műsor, lényegében minden, ami ehhez kapcsolódik fellelhető volt, a leggyakoribb eszköz, amin játszottak pedig az iPhone 4S, és az iPad.

GREE - hallott már róluk valaki?

Erre volt kihegyezve gyakorlatilag minden, a mobil platformokra fejlesztők, és a programok kiadói foglalták el a legtöbb helyet, a japán egyetemek standjainál mobilra írt grafikus motorokat, és fejlesztési lehetőségeket demóztak, és minden más teljesen háttérbe szorult. Ha a technológiai részt nézzük, egy helyen lehetett mondjuk autóverseny szimulátort kipróbálni egy RedBull által fémjelzett cockpitben az F1 2012 futott, illetve egy Logitech G27 szettel lehetett párt kört menni GT-5-tel. Illetve, volt egy helikopter szimulátor, de azt csak a kivezényelt két hivatásos pilóta kezelhette, kipróbálni nem lehetett. Még a legújabb Wii-U konzolt is csak a Gree pavilonjánál találtam meg, saját kiállítással a Nintendo nem volt jelen a rendezvényen.

Wii-U. Kíváncsi vagyok, mekkora siker lesz.

Egy ilyet elfogadnék otthonra... De nem az F1 2012-vel.

Helikopter szimulátor mozgó üléssel, működő műszerekkel.

Végszó

Felemás érzéseim vannak a kiállítással kapcsolatban. A helyszín fantasztikus, a méretek lenyűgözőek, az iszonyatos tömeg viszont kiábrándító, és biztossá teszi, hogy még egyszer, ha lehetőségem lenne rá, sem látogatnék el ide. Miért nem lehet nagyobb helyszínt keresni, vagy esetleg megkétszerezni a látogatói napok számát? Bár, gyanítom, akkor is ugyan ez lenne a helyzet.

Megfáradt látogatók a "pihenőben".

Nagyon érdekes látni a legújabb fejlesztéseket, és programokat, de nekem ez az iránya a fejlődésnek egyáltalán nem tetszik. Én nagy képernyőn szeretek játszani, otthon, nyugodtan számítógépen, esetleg majd a közeljövőben talán konzolon szimulátort, meg FPS-t. Azt hiszem, a toljuk a játékot 4 colos kis képernyőn ahol csak lehet, és idő van rá témából már kinőttem, bár Androidos telefonom van az Angry Birds az egyetlen játék, amit valaha is kipróbáltam rajta és az sem hozott lázba, hogy őszinte legyek. Jó látni a fejlődés irányát, kétségtelen, hogy ez a jövő, mindent minél kisebb, és mobilabb formába önteni, de valami olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint a fényképezőgépek terén. Itt, Japánban talán a legszembetűnőbb, hogy a mobilok szépen lassan kiváltják a kompakt gépeket. Az embereknek nincs igényük többre, mint amit a telefonjuk kamerája nyújt, mindig kéznél van, gyorsan lehet vele képet készíteni, majd megosztani, igaz minőségre a béka segge alatt valahol jó mélyen található, de kit érdekel.

Persze, ez ízlés kérdése, nyilván az iszonyatos mennyiségű látogató jól jelzi, hogy manapság ezekre a játékokra, és játszási stílusra van elsősorban igény, de azért remélem, otthon nem ez lesz a trend. Minden esetre, a show nagy, látványos, akinek lehetősége van rá, egyszer feltétlenül menjen el egy ilyen eseményre, tényleg vétek lett volna kihagyni.

Délután öt óra, party vége.

Mindenki elindult az állomás felé.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.