2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

THL T6 Pro - Apró ár, egy Próért

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Dual SIM, 5" HD felbontással, 1 GB RAM-mal, 8 maggal, mindez maximum 44.000-ért, itthon.

[ ÚJ TESZT ]


THL T6 Pro

Új telefon vásárlása előtt álltam, és mivel szeretem abba a hitbe ringatni magamat, hogy tudatos vásárló vagyok, alaposan utánanéztem a piacnak. Nálam egyfajta hagyomány, hogy ötvenezer forint felett nem veszek telefont. Egyrészt használati tárgyként tekintek rá, ezért sérülhet, ellophatják, meg amúgy is: ez a termék elég hamar veszít az értékéből, ennél többet nem fizetek.

Kritériumaim a következők voltak: Részemről az "egysimes" telefon, nem telefon, 5'' alá nem nagyon akartam menni, ami a képernyőméretet illeti, a HD-felbontást pedig már megszokta a szemem, bár valószínűleg ebben a méretben qHD is elegendő lett volna.

Ami a belsőséget illeti, egy giga RAM és 4 mag volt az alsó határ. Ezek után szerintem egyértelmű, hogy "vigyázó szememet Páris - helyett Pekingre vetettem". Mondjuk azért elég óvatosan, mert kisebb-nagyobb dolgokat már rendszeresen rendelek Mao gyermekeitől (valószínűleg most elvesztettem kínai olvasóimat), de telefonra nem vettem még a bátorságot, tehát maradt a magyar forgalmazás, mint kritérium.

Körülbelül három készülék akadt fent a képzeletbeli rostán, a (Huawei) Honor 3C, a Xiaomi Redmi 1S, és tesztünk tárgya és alanya a THL T6 Pro. A Honorban a 2 GB RAM volt tiszteletet parancsoló, a Redmiben a "Snapi" 400 tetszett, a THL-ben pedig a 8 magos proci és a design. A Redmi hamar kiesett, mivel 5.5''-os tepsiről érkezve, a 4,7 már tényleg kicsinek tűnt, amikor elkértem egyik kollégámtól egy próbára az övét, rájöttem, hogy 5''-alá semmiképpen sem akarok menni. A maradék két telefon között aztán vadul elkezdtem vacillálni. 2 GB vs 8 mag, JB vs. KitKat...?

Aztán beleolvasgattam a fórumokba, és akkor jutottam végső elhatározásra, amikor megláttam kelzsoca és cappa72 modder urakat a THL T6 Pro topicban munkálkodni, ez valószínűleg Ti is tudjátok, hogy jót jelent (community support rulz).

Elolvastam, megnéztem még jó pár tesztet, már a T6 Próra koncentrálva és úgy láttam, hogy 2 dolog van, amivel kompromisszumot kell kötnöm. Az egyik az üzemidő, a másik pedig a legtöbb teszt szerint is csak "megfelelő"-nek bélyegzett kijelző, ami állítólag csak 2 ponton érzékel (jajj nektek, Fruit Ninja fanok). Ezeket mérlegeltem és elfogadtam.
A telefont itthon is forgalmazza a WayteQ, egy év garancia van rá, 44.000 magyar forintba került, megrendeltem a feketét, 2 nap alatt ki is hozta a futár.

A doboz átlagos, van benne egy fehér színű füles (klasszikus kipróbálod, visszacsomagolod-fajta), egy töltő, adatkábel, hál' Istennek maga a telefon, előzetesen egy fóliával ellátva, valamint az akkumulátor a maga 1900 mAh-jával. Két figyelmes extra is jutott továbbá ezért a kedvező árért: egy egész pofás, "füstüveg"-szerű áttetsző "hard case" és egy plusz kijelzővédő fólia. Barátságos gesztus.

A telefon külseje nem fog elvinni semmilyen design díjat, nekem mégis nagyon megtetszett. Vékony, nem recseg-ropog reális mértékű "nyúzás" mellett. Felülre kerültek a "lyukak": jack és micro USB, jobboldalra a bekapcsológomb, balra a hangerőszabályzó.

Az egész cucc belesimul a kézbe, könnyű, élmény használni, 5 collja ellenére nem érzem tepsinek, sőt, néha nem is érzem, hogy a zsebemben van, még a gyári tokot felhelyezve is/sem. Marketingaranyra hajtva azt mondanám, hogy "társ a mindennapokban" (ha ezt a Samsung Galaxy S4 nem lőtte volna már le).

Amikor bekapcsoltam, kapásból az IPS kijelzőt kezdtem el vizslatni, hiszen ugye, ez volt az első kompromisszum. Vártam a fakó színeket, és közepes fényerőt. Vártam. És tovább vártam. És nem találkoztam velük.

Egy nagyon szép színekkel "dolgozó", átlagosnál nagyobb fényű megjelenítő nézett velem szemben, jó betekintési szögekkel, ráadásul OGS-technológia, tehát légréteg is minimális az üveglap és a kijelző között, ez látszik is, a fényvisszaverődés sem zavaró.

Szavam nem lehet, simán átlag feletti produkció. Az első pletykák sem voltak igazak, ugyanis 5 pontot érzékel a panel (a Fruit Ninja hívek fellélegezhetnek). Közelség- és fényérzékelő van, értesítő led piros, jól látható. Hasra fordítva a telefont a hátoldal recés műanyag, kellemes tapintású, nem csúszik, 8 MP-es kamera, led, alul hosszúkás hangszóró.

Lefejtve a hátlapot egy számomra érdekes megoldással találkoztam, a SIM-kártyák egymás alatt-felett helyezkednek el, a kisebbik az elsődleges, ami 3G képes (ilyen áron nincs LTE) mellettük pedig a Micro SD-slot, magam részéről 64 GB-ossal használom, szépen működik vele.

A rendszer 4.4.2, minimális módosításokkal, gyakorlatilag csak az ikonkészletbe nyúltak bele "odaát", magyar nyelv természetesen van. Ami extra, az a zárképernyős gesztusvezérlés, kopogtatós ébresztés included, illetve beépítve egy alkalmazások hozzáférését monitorozó és korlátozni képes beállítás. Ezen kívül a WiFin való képernyőtartalom átküldésének lehetősége emelkedik ki az átlag szolgáltatások közül.

A működés folyamatos, a kezdőoldal még widgetekkel ellátva sem akadozik, úgy általában kevés a gondolkodás, azonnal történnek a dolgok. A memória sem tűnik kevésnek, mert ha valamit ki is lő a háttérben, elég hamar újra bejönnek az alkalmazások, hála a 8 magnak.

Az Antutu-huszároknak infó, hogy 26.700 körüli értékeket lehet kipréselni belőle, ez a Redmi Note és a MI2-közé helyezi el a telefont. Belső tárhely 8 giga, ebből 2 jut az alkalmazásoknak, 4 a belső SD, a többit a rendszer privatizálta magának. A korábban említett lelkes csapatnak hála, ezt a kiosztást át lehet alakítani, el lehet tüntetni a belső SD-t, ekkor 6 giga jut az alkalmazásoknak, illetve 3-3-as kompromisszumos megoldást is el lehet érni.

Az akkumulátor volt a másik pont, amire külön odafigyeltem. Azt mondják a külföldi fórumok, hogy a Cortex 7-es magoknak kellemes a fogyasztásuk, és ez bizony igaz is. Készenlétben nem jellemző a nagy merülés, okosan használja az ampereket, pláne, hogy a beállításokban van lehetőség a CPU energiatakarékos korlátozására, amit én folyamatosan bekapcsolva tartottam, és így értem el a fent említett akadásmentes "élményt".

A kijelző és különösen a kétkártyás üzemmód viszont bizony harap, és azért az 1900-as aksi nem egy vastag dolog, hasonló készülékek jellemzően mind 2000 felett vannak, nem ritka a 3000-es sem. Ennek ellenére még sosem hagyott cserben, egész napos Dual-SIM, 3G-készenléttel, két e-mail fiók frissítésével, sok telefonálással, legalább fél óra zenehallgatással 25% delej még a legrosszabb esetben is volt az akkumulátorban akkor, amikor velem együtt "aludni tért".

Tehát az üzemidő valóban nem combos, ez a készülék leggyengébb pontja, de elégséges. Áthidaló megoldásként 6 USD-körül már lehet rendelni bele akkumulátort, vagy marad a külső powerbank.
A térerő és a WiFi átlagnál egy fokkal jobb, telefonálás jól működik mindkét kártyával, szépen hallja egymást a két fél, semmi említésre méltó.

A GPS szokásos MTK-s, vannak nála jobb megoldások, viszont átlagos idő alatt talál jelet, nálam átlagosan 4-7 m pontossággal, amit tart-tartogat, véleményem szerint alkalmas navigációra. Végigkísért velem egy cirka 20 km-es túrát, ahol útvonalrögzítésre "volt kényszerítve" és nagyon szépen, pontosan tette a dolgát, nem voltak irreális adatok. Aztán, persze meg lehet patkolni, MtGPS-alkalmazással, gps.conf módosítással, illetve, a "házi developer csapatunk" is tartogat ebben a témában meglepetéseket.

A hátsó kamera 8 megapixeles, képek ezen a linken találhatóak (a galéria folyamatosan bővülni fog, érdemes benézni később is) , nem fűznék hozzá sok mindent, mert ez egyéni tetszés kérdése. Természetesen ne ezzel fotózzuk végig esküvőnket, vagy más fontos eseményt, de a gyors élménymegörökítésre alkalmas, különböző kamera appokkal nyilván több is kihozható belőle.

Az összkép részemről határozottan pozitív, örülök, hogy rendesen utánamentem a dolgoknak és a THL-mellett döntöttem.

Ezért az árért, ami egyébként a vállalkozó kedvű egyéneknek még kedvezőbb is lehet, hiszen 110-120 USD áron hozzá lehet jutni Kínából, ami árfolyamtól, vámtól függően 35.000 forintnyi körüli összegből is kijöhet. Mindezért átlagon felüli kijelzőt, a kategóriában abszolút nem megszokott módon 8 magos hardvert, egy nagyon szerethető, házat és designt kapunk. Ezért csupán az akkumulátor gyenge-közepes mivoltát kell lenyelnünk. A kamera és GPS eléri a kategóriaátlag szintet.

Az extrákhoz tartozik az egy év valós, igazi hazai garancia, valamint a közösségi támogatás, melynek eredményeképpen már a rootolás, Custom Recovery, és az átparticionálás könnyen elvégezhető és kockázatmentes. Van egy olyan érzésem, hogy nem ez a vége. :)
Iparági halvány pletykák alapján a MIUI-rom sem kizárt a jövőben.

Specifikációk:

Méret: 143.9 x 71.6 x 8.2mm
Tömeg: 160 g
Kijelző: 5" multi-touch, kapacitív HD IPS
Felbontás:1280 x 720 pixel HD
Processzor:MTK 6592M Octa-Core 1,4 GHz Cortex-A7
Grafika: Mali-450 MP4
SIM kezelés: DualSIM technológia (Dual Standby), 1 x normál SIM, 1 x micro SIM
Frekvenciasáv: 2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G: WCDMA 900/2100 MHz
Operációs rendszer: Android 4.4 KitKat, Google Play támogatás, Magyar nyelv támogatott
Külső memória: MicroSD kártya támogatás max. 32 GB (64 GB-tal is elmegy a tapasztalataim szerint)
RAM: 1 GB
Tárhely: 8 GB (kb. 6 GB felhasználható)
GPS: Beépített, A-GPS támogatás
Bluetooth: BT4.0
WiFi: 802.11 a/b/g/n, WiFi hotspot, WiFi Display, Miracast
Fő kamera: 8 Megapixel CMOS, autófókusz, LED vaku, érintőfókusz, geotagging, HDR, f2.2 fényerő FullHD 1080p@30fps videó felvétel
Előlapi kamera: 2 megapixel CMOS
FM rádió: Van
Szenzorok: Fényérzékelő, közelségérzékelő, gravitációs szenzor
Rezgő funkció: Van
Fülhallgató: 3.5mm sztereó jack
USB csatlakozás: microUSB 2.0
Akkumulátor: Lithium-Ion 1.900 mAh, cserélhető
Extra szoftverek:
Biztonsági mentés és visszaállítás, Flash Player, Baidu Browser, DU Speed Booster, Hangrögzítő, Teendőlista, Zseblámpa

(a specifikáció a wayteq.hu -ról származik)

Azóta történt

  • Honor 6 Plus - A becsületes nagytesó

    A Huawei majdnem megalkotta a számomra tökéletes telefont, a Honor 6-ot. Az utódja eltünteti a „majdnem”-et?

  • Elephone P5000 - négynapos ElefántMobil

    Nagyméretű, "4 napos" akkumulátor, erős hardver, ujjlenyomat olvasó, potom 200 euróért? Igen!

  • Kingzone N3 Plus - Király Zóna?

    Lelombozó az akkumulátora, de ezzel és a többi hiányosságaival ennyi pénzért szerintem együtt lehet élni.

  • A nap ereje

    Két napenergiával (is) tölthető powerbanket mutatok be nektek, amely mind kirándulások, mind hétköznapi felhasználás során jól teljesítenek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.