2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermalright versus Zalman

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már elég régóta gondolkodom egy olyan hatékony (lég)hűtéses megoldáson, ami a viszonylagos...

[ ÚJ TESZT ]

Már elég régóta gondolkodom egy olyan hatékony (lég)hűtéses megoldáson, ami a viszonylagos halk üzemmódot ötvözi a hatékonysággal a processzor tekintetében. Magyarán szólva nem olyan ultratuningos rendszerre gondolok, amely csúcsra van járatva, hanem olyan ésszerű tuningra, amelyet a nap 24 órájában használhatok munkára (3D Studio, 3DSimEd, képszerkesztő szoftverek, stb.) és némi játékra is.

Először a Zalman CNPS9700 LED processzorhűtőt néztem ki magamnak, amelyet ugyan a gyártó nem ajánl Quad Core processzorokhoz, de sok jót olvastam róla és csábított a teljesen réz kialakítás, no meg az elegancia (bár ez itt másodlagos kérdésnek számít). Sajnos azonban nem egészen két hét kellett ahhoz, hogy rájöjjek, a hűtő nem váltotta be az elképzeléseimet, még normál tuning esetén sem bír a Q6600-as CPU-val. Ekkor vonakodva bár (főként az óriási mérete miatt), de elhatároztam, hogy megpróbálkozom a ma legerősebbnek tartott léghűtővel, a Thermalright Ultra 120 Extreme-el. Ez azonban még kevés lett volna az üdvösséghez, hiszen a passzív hűtőhöz nem jár alapból ventilátor, ezért azt külön kellett megrendelnem.

Íme tehát a beépítendő alkatrészek listája és a kisker beszerzési árak:
Thermalright Ultra 120 Extreme 17880HUF
2db Scythe S-FLEX SFF21F 120mm, 1600rpm, folyadék csapágyas hűtő 2x4250HUF

Tudom, mindez relatíve sok pénz, de ha hozza a várt eredményt, akkor nekem megéri. Nézzük akkor a versenyzőket: a következő képen a házból már kiszerelt Zalman hűtőt láthatjuk, amely szintén nem kicsi, mellette pedig a Thermalright óriása, még ventilátorok nélkül.

[link]

Ugyanúgy a méreteket láthatjuk a következő képen felülről, majd a Zalman szempontjából a"hátsó", ventilátor nélküli fertálya felől:

[link]


[link]

Itt azonban már fel van szerelve a Thermalright-ra a hűtő is, amit csak a kép kedvéért tettem meg és senkinek nem ajánlom, mert elég nehézkes így az alaplapra felszerelni a böhöm nagy cuccot, ugyanis az ember keze nem nagyon fér hozzá a keretet rögzítő csavarokhoz a hűtőtől.

Itt pedig az egyéb kellékeket láthatjuk: termálpaszta és ventilátorok.

[link]

Akkor lássuk, milyen volt és milyen lett a gép. A következő képen az alaplapot láthatjuk, a rajta lévő tekintélyes nagyságú Zalman hűtővel egyetemben, valamint az opcionálisan rátett Asus hőcső-hűtőt:

[link]

Közelebbről:

[link]


[link]

A Thermalright alaplapra aplikálása nem volt könnyű dolog, legalábbis nekem. Sokan panaszkodtak ugyanis, hogy a leszorítókeretet bármilyen erősen húzzák is meg, picit mintha lötyögne a hűtő. Én a jobb leszorítőerő érdekében a azt a kis nyílást, amelybe a hőcsövek között a leszorítókeret közepe illeszkedik, egy elasztikus anyaggal töltöttem ki, amely, ahogyan szorítottam a csavarokon, szinte kitöltötte a keletkezett hézagot. A hűtő nem lötyög, nem csúszkál, legalábbis nálam. Két közeli az alaplapra szerelt, még "csupasz" hűtőről:

[link]


[link]

Majd még egy, immáron ventilátorokkal szerelten.

[link]

Ezek után nem maradt más hátra, minthogy mindent visszaszereljek a házba és kipróbáljam a rendszert. Íme az eredmény, egyelőre még rendezetlen kábelekkel:

[link]

[link]

Amint látható, a hűtőnek a ház belseje felé néző ventilátora fújja a levegőt a lamellák közé, az elülső, amelyik a ház háta felé néz, pedig szívja kifelé, amelyet még egy 12 centis házventilátor is segít. A szerelés és a módosítgatás ezzel sajnos még nem ért véget, mivel a pozitívumokon kívül sajnos van néhány negatív hatás is, amit orvosolni kell. A jó hír az, hogy mindenfajta polírozás nélkül a processzor hőmérséklete 3.6GHZ-en (8x450, 1.4Volt biosban, 1.392Volt Windows alatt) idle állapotban 32-33 Celsius fok szemben a Zalman
által produkált 40-42 fokos hőmérséklettel szemben. A nem túl jó hír, hogy mind a videokártya, mind az alaplap hőmérséklete emelkedett, utóbbié nem is kevéssel. A Zalman esetén az alaplap 32 fok körüli hőmérsékleten mozgott, míg most ez az érték 37 fok. A videokártya GPU-ja 44 fokos volt idle állapotban, most 47. A magyarázat nyilvánvaló: A lamellák között alulra is áramlik a meleg levegő, ami fűti a videokártyát, felül pedig a hőcsövet. Ez ellen - több kolléga javaslatára - a megoldás ezen lamellák leragasztása. Ehhez természetesen további tesztek szükségesek. Zárásként meg kell még jegyeznem, hogy a ventilátorok a hűtőn teljes kapacitással üzemeltek (1600rpm), de ekkor is halk a gép. Hamarosan jelentkezem a terheléses tesztekkel is.

A tesztkonfiguráció a következő volt: Intel Q6600, Gigabyte GeForce 8800GTX, 2x1GB GOODRAM Pro (1066MHZ), 650Watt FSP PSU, Seagate Brracuda 500GB PATA HDD, Samsung 250GB SATA HDD, Asus P5K Premium alaplap, Chieftec Giga Tower.

Az általam megrendelt és beépített eszközöket a Computermode biztosította, akik dícséretes gyorsaságról tettek tanúbizonyságot. Ezúton is köszönet érte a kollégáknak.

Folytatása következik....

Superman aka Demkó Sándor

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.