2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tesoro Colada Saint G3NL Cherry MX Red billentyűzet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit tud egy csúcskategóriás gamer billentyűzet, ha tényleg nem sajnáljuk a pénzt?

[ ÚJ TESZT ]

Köztudott, hogy tökéletes billentyűzet nincsen.
Mégis sokan hajlandóak vagyunk keresni, kutatni, már-már a felső kategóriában turkálunk, mikor rájövünk, hogy ennyi pénzünk márpedig nincs, legalábbis ennyit nem szánunk egy billentyűzetre.
Eztán visszatérünk ésszerű árkategóriát böngészni, majd mikor kimerült a kínálat, vigasztaljuk magunkat, hogy "Majd úgyis találok, ha nem is most, majd később." vagy épp "Annyira nem fontos, következő hónapban is ráér." Halogatva az elkerülhetetlent.

Mint olyan sokan mások, én is párezres billentyűzeteket vásároltam, 1200 Ft-tól 8000 Ft-ig mentem fel.
Utóbbi már határozottan kellemes felhasználást biztosított, mindazonáltal membrános szerkezettel, és számomra nem optimális vezeték nélküli rendszerrel volt ellátva.

Hosszadalmas keresgélés, és csalódás után rávettem magam, hogy befektessek egy felső kategóriás beviteli eszközbe. Így vettem meg a Razer Orbweaverjét.
Kétszer játszottam vele, és túladtam rajta. Nem hiszem, hogy többet kellene mondani róla.
Eldöntöttem. Karácsonyra veszek egy normális billentyűzetet.
Rengeteg keresgélés után kiszemeltem a Tesorót.

Mi tetszett meg benne? Főleg a betű- és számsor stílusa. Formabontóak a karakterek, még az iránygombokat is gondosan kidolgozták.

A Space-en figyelő logóról nem is beszélve.
Fontos szempont volt, hogy médiagombokkal rendelkező klaviatúrát találjak, és ebből a szempontból kompromisszumot kellett, hogy kössek. Inkább legyen két gombnyomás, mint hogy ne legyen ezen funkciója (Fn funkció használata).
Kissé megrémisztett a magassága, és valóban szokatlan számomra a ~35 mm magasság. A termék honlapján 2,5 cm-t írnak, de az csak az alap, efölé emelkednek még a gombok.
Végül nem lett olyan brutálisan vastag, mint amire számítottam, élőben egész korrekt.

Anyaghasználat:
Kiváló, első benyomásra minőségi: a szálcsiszolt alumínium szerintem örök dizájn lesz.
Van, akinek bejön, van, akinek nem, de nekem kétségtelenül.

Súlyában érezhető, hogy nem sajnáltak belőle semmit, stabil, fix, és "elpusztíthatatlan".

Ergonómia:
Megpróbálták az átlag méretet elérni, ami sikerült, a megoldást pedig a laptopoktól vették át, az "Fn" gomb használatával, mely szerintem nagyon bölcs dolog. Így végre az "F" gombsor is kapott másodlagos funkciót.

Összeszerelés:
Az alapzat stabil, jól összerakott, nem recseg, nem nyomorodik, és hála az alumíniumnak, egyáltalán nem hajlik. Elegáns, és igényes.
A széleken a négy csavartól megszabadulva semmit nem tudunk eltávolítani (burkolat), egyszerű dísznek tűnik. Habár aki elég rafinált, és szüksége van valamire a billentyűzet közvetlen közelében, az felhasználhatja a csavarokat, hogy rögzítsen valamit. Az alumínium burkolatba van fúrva a menet.

Világítás:
Nagyon ott van, nagyon kielégítő, nincs semmilyen negatívum a fényekkel kapcsolatban. Illetve egyetlen egy. Alapvilágítás fehér színű. Ez megy a klaviatúra színéhez. Viszont ahhoz minden szín megy. Ezáltal beszerelhettek volna RGB ledeket. Sokkal nagyobb lenne rá az igény. Számítógéphez lehetne igazítani a billentyűzet világítását, így semmiben nem térne el.

Az oldalfényeket határozottan jó ötletnek tartom. Színét változtatni az FN+ F8-9-10-11-F12 gombokkal, valamint az első visszajelző LED-del válthatjuk (jobb felső sarok).
Zavarni nem zavar a fény, de mégis kiad egy sziluettet, ami kellemes fényt ad ahhoz, hogy megtalálj dolgokat az asztalon, villanykapcsolás nélkül.
Természetesen emellett szép is, nem csak praktikus.

Gombok:
A kupakok a Cherry MX kapcsolókon csücsülve kissé bátortalanok. Ha már magasak a gombok, és mélyre vannak süllyesztve a kapcsolók a kupakokban, akkor igazán adhattak volna a kapcsolóknak nagyobb felületet a kupakok fixen tartására. Stabil gombokkal még nem találkoztam, úgyhogy ez csak elvárás egyelőre.

A Space, Enter és Shift gombok nagy csalódást okoztak. Egyetlenegy kapcsolón szédelegnek a kupakok. Igaz kaptak sínt, de mégiscsak egy felső kategóriás billentyűzetről van szó. Én további, érintkező nélküli kapcsolókkal láttam volna el a nagyobb gombokat. Enter kettő, Shift kettő, Space három kapcsolón futna. Kizárólag a stabilitás végett.

A numpad felett 5 visszajelző fény közül a két szélső egyben gomb is. Az elsővel váltunk gamer módba, mely egyben megváltoztatja az oldalfényt is lilára.
A jobb oldali gombbal makrókat rögzíthetünk.

Ezen teszteléseket minden billentyűzeten kipróbálom:

Szoftver:
A termék programja remek, semmilyen kivetnivalót nem hagy.

Egyebek:
A talpak szilikon gumik, amik ott tartják a billentyűzetet, ahova leraktad.
Három pozíciót képes felvenni a klaviatúra.

Kicsomagoláskor sajnálattal tapasztaltam, hogy megvan ugyan a csatlakozó a plusz áramellátásra, ha szükség van rá, de adapter nem jár hozzá, se plusz kábel.

A csomag tartalma a billentyűzet, egy gyorstelepítési útmutató, és egy telepítőlemez.

Az alapkábel első osztályú, aranyozott csatlakozókkal van ellátva. Merevebb kissé, mint a hagyományos zsinórok, de van benne anyag. Kicsomagoláskor, ha kihajtod, akkor úgy is marad. Valószínűsíthető, hogy magas réztartalmúak a kábelek.
Két USB 2.0, valamint mikrofon- és fejhallgató-kivezetés kábelei találhatóak a végén.

A kiadott összegért igazán beszerelhettek volna rendes, 3.0-s USB-t, de örülünk, hogy legalább van.

Sajnos eddig még nem találtam utánrendelhető kupakokat, ami esetemben jól jönne a német kiosztás miatt. Örülnék, ha be tudnék szerezni.

Cherry MX Red kapcsolókkal kértem a terméket, így annak hangján túl nincs különösebb hallgatni való. A nagyon régi mechanikus billentyűzethez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy itt nincs csattogó hang a leütéskor. Valamennyi hallatszik, de nem annyira, mint a régieknél.

Összesítés:

Örültem volna, ha megtalálom a tökéletes billentyűzetet a Tesoro Colada formájában, de nem így lett.
Sokallom az árát ahhoz képest, hogy nem full extrás.
Viszont komoly gamer billentyűzettel lettem gazdagabb, ami hosszú időt ki fog szolgálni, ezt már előre látom.

Masszív, megbízható, jó, nagyon jó billentyűzet a Colada.
Vásárlásával kapcsolatban annyit, hogy ha 5000 - 10 000 Ft-tal olcsóbb lenne, abszolút jó vétel lenne. Így viszont a drága gamer billentyűzetek közé sorolnám. Nem mellesleg elit minőség és stílus jellemzi.
Hiába került sokba, nem bántam meg, hogy megvettem.

Részemről a Tesoro Colada Saint ajánlott plecsnit kap.

Azóta történt

Előzmények

  • Roccat Military Pack

    Most egy egész csomag jár az egér árában, katonás tematikával: dizájnban passzoló egérpad, egy dögcédula és bónuszok a War Thunder játékban.

  • Billentyűzet felújítása (Ezkey EZ-8000)

    Körülbelül 8 év masszív használat után úgy gondoltam, megérdemel egy kis törődést régi billentyűzetem...

  • Roccat Ryos MK bemutató

    Multimédiás, mechanikus, magyar: e kritériumokat csak 3 billentyűzet tudja abszolválni, amelyből egyik a következő bemutató alanya.

  • Razer BlackWidow Ultimate 2013

    Minden hibája, angol kiosztása ellenére egyáltalán nem bántam meg a vásárlását, sőt, újra megvenném.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.