2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Telenor S520: mindent bele!

Szaporodnak a szolgáltatók saját nevükkel ellátott készülékek. Teszt alanya ezúttal a Telenoré...

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, Zene, Játékok

Nos hol is kezdjem. Kezdem a kamerával. Ez az a pont, ahol eltér a Telenor S520, az Alcatel OT506-tól. Szóval a kamera egy 2 megapixeles érzékelővel van felszerelve mely állóképeknél a felbontás 1600x1200. Videó mód is van: QCIF felbontásban "alkothatunk" azaz 176x144 pixelben. Ha jót akarunk magunknak, a videó menüt elkerüljük jó messzire, foglalkozzunk a kevésbé tragikus dologgal, a fényképezővel.

Beállítási lehetőségből van egy pár. (Felbontás,Felvételi mód, Képminőség, Önkioldó, Sáv (Hány Hz-en kívánunk felvételt készíteni (50 és 60 Hz), Éjszakai mód, Fényerő, Fehéregyensúly, Szín megadása)
Az elkészült képek rettenetesen zajosak, néhol már lehetetlenül azok. Egy darab éles vagy ahhoz hasonló része sincs a képeknek. De mit is várunk el egy 5000 forintos telefontól? A videómódot ismétlem, nem kívánom bemutatni. Bizonyára mindenki látott QCIF felbontású videókat. Aki nem, az nézzen fel a YouTube-ra és borzolja a saját kedélyeit. Én megkíméltem magam ettől.

Extra szoftverekből hála istennek elvagyunk eresztve. Ugyebár van a Facebook és Twitter kliens. Email szolgáltatás, a Barátaim menüpont kiválasztásával a Friendster szolgáltatás jön el. Ez viszont egy shortcut, azaz a böngésző jön fel. Ugyanaz mint a Facebook, Iwiw, Myvip és hasonló oldalak, csak kevésbé elterjedt. Van még itt nekünk Palringo is a repertoárban.

Térjünk át a zenelejátszóra. Ami egyből jól kezd (legalábbis nálam), a 3,5mm-es jack csatlakozó révén. De most mondom, van jobb hírem is. Egy az hogy ID3 tag-ek alapján szűr, fut a háttérben, van Albumkép megjelenítés, és az igazi jófejség. Van Equalizer. Ez engem speciel nagyon meglepett, mert sok drágább telefonokból ez kimaradt. Szóval egy rossz szavunk nem lehet. Kihangosításkor azt tapasztaljuk hogy baj van. Egy az hogy hangos, de ezt totál elrontja, hogy a hangszóró úgy torzít, mintha muszáj lenne. Úgyhogy ezt ne nagyon erőltessük.

Van még FM-Rádió is. Egy füles csatlakozásával működik, és amikor elindul csak rá kell nyomnunk az Automatikus keresésre, és kb. 30mp alatt megtalálja az összes adót. Itt is van meglepetés, ugyanis van RDS funkció. Hangsúlyozom, sok drágább telefonból ez is kiszokott maradni. Érdekes viszont, hogy a zenelejátszó egy kicsivel halkabb teljesítményre képes, mint a rádió. Azaz maximum hangerőn, a Rádiónak nagyobb a hangereje. Ez szintén érdekes. Apropó füles. A mellékelt füles nem olyan jó. Sőt ez a legtrágyább minőségű füles, amivel valaha is találkoztam. Halk, torz, doboz hangja van, ráadásul a kialakítása sem a legjobb. Tömör műanyag, aminek a formai kialakítása rettenet módon bántja a fület. Én másnap dobtam a kukába...

Kapunk még gyárilag egy Opera Mini böngészőt is. Vész esetére elmegy, de ne várjunk csodát tőle. Viszonylag gyors, ahhoz képest hogy a repertoárban kizárólag GPRS van. Egy 10-20 mp kell amire betölt egy nagyjából 75kb-es oldalt. Az oldalt megpróbálja tördelni, de ezen a képernyőn azért ez szinte lehetetlen jól csinálni. Tartalmaz RSS funkciót, előre beállított könyvjelzőket, és ment a 4 legutóbb meglátogatott oldalt. De igazándiból ez egy szabványos Opera Mini...

Játékokból gyárilag 2 van. Egy Puzzle, illetve egy Pandás ügyességi játék. A Puzzle-t 3 óra alatt kivégeztem, mivel 3 pálya van össz-vissz. A Panda egy fokkal "változatosabb". A lényeg, hogy egy pandával 3 indán közelgő rovarokat kell támadni. Időre megy a móka, de közben kapunk bonus időt is. 1 rovar legyőzése 5 pontot ér. Semmi extra, út közben elmegy.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.