2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Telenor S520: mindent bele!

Szaporodnak a szolgáltatók saját nevükkel ellátott készülékek. Teszt alanya ezúttal a Telenoré...

[ ÚJ TESZT ]

Extrák, Adatkommunikáció, Akkumulátor, Vélemény

Extra funkciókból hála istennek van pár. Sok dolgot az Eszközök menüpont alatt található. Itt található: Naptár, Riasztás, Hamis hívás, Jegyzetek, Számológép, Médiaalbum, Világóra, Átváltás, Stopperóra. Szerintem az összesről tudni lehet, mi mit csinál.
1-2 dolgot megjegyeznék azért: az egyik a hamis hívás. Ezt elsősorban Samsung modellekben láthattuk, hogy megnyomsz egy gombot hosszan, xy időn belül pedig ismeretlen néven bejön egy hívás. Ez itt ha szabad így fogalmazni, kifinomultabb a dolog. Ugyanis, itt megadhatunk paramétereket. A Hívó nevét, hogy mikor jöjjön az álhívás, csengőhangot, és képet lehet hozzárendelni. Úgy alapjában véve nem értem mi a lényege az álhívásnak, mert ugye ez a "Minek" kategória, de örüljünk hogy van.

A másik dolog inkább fontosabb. Ez pedig a médiaalbum. És itt előjön az egész rendszer totális túlbonyolítása. Konkrétan nem értem, miért kellett a Fájlkezelőt az Eszközök menüpontba tenni, amikor normál esetben ez egy saját menüt kapott volna máshol. Számomra ez zavaró is, és hosszú időbe telt, míg ezt egyáltalán megtaláltam, és elkezdtem használni. Nem értem, hogy ezt, mért nem lehetett mondjuk a Java menüvel kicserélni. Azaz a Java jött volna ide az Eszközökbe, a Médiaalbum pedig ki a főmenübe. Nem értem egyszerűen, mért kell ennyire túlbonyolítani. Nyilván ez írásos tesztben röhejes, hogy ilyenen fennakad az ember, de higgyétek el, használat közben rettenet zavaró.

Van még az Alkalmazás menüpont, ahol vannak még dolgok. Wap, Bluetooth, Helyi játékok, Hírek, Időjárás, Szolgáltatás.
Egyből két dolog. 1: A Bluetooth miért nem mehetett bele a Kapcsolatok menüpontba. 2: Helyi játékok. Ha már van Java a főmenüben, akkor ez mért nem mehetett oda? Nem értem. Megint túl van bonyolítva. Vagy inkább most már azt gondolom, hogy túl is van bonyolítva, de átgondolva sincs rendesen ez az egész Menü struktúra dolog.

Ezeken áthaladva jöjjön az Adatkommunikáció. Lévén a telefon olcsósága miatt, nagy dologra ne számítsunk. Globális szinten GPRS. Ennyi. Se EDGE, 3G meg pláne nem. Lokális szinten Bluetooth és MicroUSB a gépre kötve, ekkor a telefont webkameraként is üzemel. Minden ilyen rossz dolog előjövetelekor meg kell említeni nagyon hangsúlyosan hogy 5000 forint ez a cucc.

Eljött az akkumulátor összegzése. Hát őszintén megmondom, ezzel itt egy kicsit megszenvedtem. Meg is mondom miért. Kezdjük ott hogy a kapacitása 650mAh. Ez még testvérek közt is kevés. Nyilván ez a telefon nem atomerőmű, és nem szívja az energiát annyira.
Erős használat (Bluetooth, Zene, Rádió, Facebook, Böngésző) használata mellett 3 napot csont nélkül megy.
Közepes használat esetén (Zene, Rádió, Facebook, Böngésző) mellett nekem 6 napig kibírta. Nem hittem a szememnek... Megesett, hogy kedden feltettem töltőre, közepes használat mellett szombat hajnalban még 2 egység volt. Komolyan gondolkodóba estem ennek okát kutatva. Most vagy a gyár adott meg rossz adatokat és nem 650mAh-es az akksi hanem több, de mondjuk ezt kétlem. Vagy a készülék borzasztóan jól gazdálkodik az energiával. Szerintem utóbbi. És úgy tettem fel vasárnap töltőre hogy még volt benne szufla. Minimális használat esetén szerintem a 10 nap is lehetséges.

Hát akkor összegezzük a dolgot. Adott az S520. Ami nem más, mint egy átcímkézett Alcatel, csak Telenor néven. 5000 forintot kóstál. És ezért rengeteg pluszt kapunk, amit más ilyen árú telefonnál csak álmodozhatunk. (Zenelejátszó, EQ, Fm Rádió, Bluetooth, 3,5mm jack, MicroUSB, 2 megapixeles kamera beépített natív közösségi oldalak alkalmazása).

Most csak összehasonlításképp, az általam is tesztelt Nokia 1616 dupla ennyibe kerül, és még fele ennyit se tud. Vagy ott van még a Samsung 1175 ami 2-3 ezer forinttal drágább, mégsem tud ennyi mindent. Szóval akkor megéri az árát az S520? Döntse el mindenki.
Mivel ez egy bemutató, és itt a PH! lapcsaládok között szokás plecsniket osztogatni a tesztekben, én nyugodt szívvel odaadom neki a Különösen ajánlottat, mert nemhogy másodlagos telefonnak, de akár elsődlegesnek is elmegy, ha nem vagyunk nagy igényűek.

Pozitívum
-Ár/érték arány
-Bluetooth
-Szabványosított csatlakozók
-Zenelejátszó/EQ
-Remek üzemidő
-Az átlagnál jobb anyaghasználat

Negatívum
-Teljesen túlbonyolított menüstruktúra
-Képernyő mérete és betekintési szöge
-Pocsék kamera
-Torz hangszóró

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.