2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Akár a méretét, a megjelenését vagy a hardverét nézzük, a készülék "támadás egy másik dimenzióból"!

[ ÚJ TESZT ]

Kamera és rendszer

Kamera

Ez az a terület, ahol a Samsung rendszeresen jól vizsgázik, most sincs ez másként.

Kezdjük az előlapi kamerával, ez az egyszerűbb. Egy "mezei" (névleg SLSI_S5K4E6 -, ha ez bárkinek mond valamit) 5 megapixeles egységet építettek be a hangszóró mellé, ami nem kiemelkedő, sőt "botrány" de még vaku sincs benne (XD), de azért meglepően szép képeket készít. Szelfi-fanok előnyben.

A hátlapi kamera elemzésével kicsit komolyabb vizekre evezünk.
Bár maga a modul "csak" 16 megapixeles, az optikai képstabilizátornak hála az egész világon az egyik, hanem a legjobb képeket lövi, már persze mobilos közegben. Nem sok olyan modell van a piacon, ami felveszi vele a versenyt.

Magát a kamera modult a Sony szállítja egy IMX240-es személyében, ami a 16 megapixeles képek mellett 4k (egész pontosan 8,3 MP-es) videók rögzítésére is alkalmas. Az így készített videók mai szemmel egész elképzelhetetlen minőséget produkálnak, és ha valamire, erre mondhatjuk, hogy időt álló felvételek lesznek. Egyfelől egy 8 éves PC már nem igazán alkalmas az így készült videók akadásmentes lejátszására, másfelől igazán jót fogunk nosztalgiázni az elkészült filmeket nézegetve úgy 2020 körül, mire (talán) bekerülnek a kereskedelem fő áramába a megfizethető 4k-s TV-k.
Szóval igen, ezen a fronton is túllőtt a Samsung az elvárható szinten, a minőségi képalkotás fogalmát mintegy a sztratoszférába lőve fel.

Rendszer, programok

Az Android rendszert nem igazán kell bemutatni senkinek, aki már használt ilyen telót. A Samsung korábban nagy előszeretettel nyúlt bele a rendszerbe, és alkotott olyan ROM-okat, amiket semmilyen vas nem bírt akadás-mentesen kihajtani. Nos, ebből mára szerencsésen visszavettek, másfelől ez a vas még egy tankot is meghajtana, szóval nem igazán kell itt tovább időznünk.

Persze azért nem várhatjuk el a Samsungtól, hogy gyári Androidot tegyen a zászlóshajójára, így az általuk mellékelt programok listája vaskos.
Lényegében kiszolgálnak minden "átlagos" felhasználói igényt. Kifejezetten jó a gyárilag mellékelt számológép és naptár, ami S-tervező néven fut.
Van itt persze fájlkezelő, meglepően jól használható, sőt egy komplett MS Office csomagot is előtelepített nekünk a Samsung.

Ezen felül tucatnyi Samsung-specifikus cloud és migráló szoftver. Mivel jómagam Nexuson nevelkedtem, ezek nagy többségét egy mozdulattal ignoráltam, de bizonyára sokan vannak, akiknek ezek nagyon hasznos kényelmi funkciók lesznek. Az életérzés tehát hamisítatlanul Samsung, a sebesség a Nexusokat és az Almás termékeket is megszégyeníti, ami ilyen felbontású kijelzőnél igazán megsüvegelendő teljesítmény.

A böngészési élmény egészen egyedi, hála az Edge kijelzőnek. A méretnek hála pedig a filmezés és a tartalomfogyasztás egyéb formái is az élvonalba tartoznak.

Nem mehetünk el szó nélkül az audio képességek mellet sem. Már említettem, hogy a beépített hangszóró tisztán és hangosan szól, viszont a füles legjobb esetben is csak a konkurencia szintjét hozza.
Annak fényében picit csalódás ez, hogy a gyártó nagyon kihangsúlyozta, hogy a jelenleg kapható legjobb DAC-ot installálta az alappanelre. Bevallom, többet vártam, de a lépés üzletpolitikai okait már kielemeztük.

Néhány nap próbálkozás után meguntam a küzdelmet, és rádugtam az Edge Plus-ra egy 20 rugós dedikált fülhallgatót. Hirtelen kinyílt a világ, életre keltek a hangok, és a basszus letépte a fejemet a nyakamról. Ez bizony igazi WOW faktor. Bevallom őszintén, nincs olyan jó hallásom, hogy egész objektíven, minden felhangot ki tudjak elemezni és megmondani, hogy hol, miben jobb, mint a konkurencia és az is lehet, hogy ehhez még egy 100 ezer forintos HD füles is kevés lenne.

Mindenesetre az általam tapasztalak alapján kijelenthetem, hogy valóban az egyik legjobb hangképpel megáldott telefon az egész piacon. A lehetőségek kihasználásához persze kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, de aki ilyen telefont vesz, nem feltétlenül fog csődbe jutni, ha ki kell adnia egy (netán kettő) Deákot egy normális fülesért. A 32 GB-s tárhely pedig arra is elég, hogy HD minőségben szedjük a zenéket a Deezerről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.