2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Akár a méretét, a megjelenését vagy a hardverét nézzük, a készülék "támadás egy másik dimenzióból"!

[ ÚJ TESZT ]

Hardver és kijelző

Hardver

Sejthető, hogy egy minden elemében különleges telefonban a hardver is meglehetősen brutális lesz.
Az adatátviteli képességeket nem részletezem, legyen elég annyi, hogy minden benne van, ami ma létezik, még olyasmi is, amire még a Google sem dob találatot. Mondanom sem kell, hogy ez azért vicces és érdekes is egyben.

A vezeték nélküli antennák kíméletlen stabilitással teszik a dolgukat, soha egyetlen szakadással, térerő vesztéssel nem találkoztam, mindezt úgy, hogy a telefon SAR értékei is alacsonyabbak az átlagnál, szóval az egészségüket féltők is biztonságban érezhetik magukat, az ikonikus "foil cap" nélkül is.

Szenzorok tekintetében is el vagyunk látva minden földi jóval. Közelségérzékelő, ujjnyomatolvasó, pulzusmérő, magnetométer, giroszkóp, elég megnézni Aida64-el a szenzorok listáját, egész biztos elég lesz ahhoz, hogy leszédüljünk a székről, amin ülünk.

Ami a teljesítményt illeti, nincs tévedés, csalódás, a Samsung fogott egy atombombát és belepakolta a telefonba. Na jó, ez kicsit túlzás, de az Exynos 7420 tényleg elképesztően erős.
Volt lehetőségem összehasonlítani a konkurencia csúcstelefonjaival, mert hát mivel ütné el az idejét egy unatkozó geek, persze, hogy a "kinek van nagyobb... benchmark értéke" című játékot játssza a barátokkal, kollégákkal. És bár azok rendszeresen kikötik, hogy őket a szintetikus tesztek nem hatják meg, azért csak kikerekedik a szemük, mikor 10-20-30%-ot ver az Edge Plus imádott telefonjuk Snapdragon 808, 810-es procijára.

Oké lássuk be, az AnTuTu tényleg nem a világ teteje, de azért ha belegondolunk, hogy 4 GB RAM-ot belereszeltek a fejlesztők a telefonba, akkor azért kijár a tisztelet. Főleg annak fényében, hogy tavaly ilyenkor még az asztali gépemben is ennyi dobogott. Oké, tudom, almát a körtével nem illik... De akkor is... 4 gigabájt. Hiába tudatosodott már bennem sokszor ez a szám, még mindig csak ennyit tudok nyilatkozni róla: "Te jó ég..."

Persze a nyers erő semmit nem jelent, hisz anno a holdra is elnavigáltak egy mai kvarc (nem okos :D ) óra számítási teljesítményével, és vannak játékok, amik még egy CRAY XC fürtön sem futnának akadás-mentesen, tehát nyilván a puding próbája az evés.

Nincs mese, ez a hardver a 2K-s kijelzőt is akadás nélkül hajtja ki, méghozzá a konkurenciára jellemző komolyabb melegedés nélkül. Maximum némi langyosodás tapasztalható, még akkor is, mikor a Marvell Champions alatt Pókemberrel gyepálom Hulk-ot, vagy épp az Asphalt 8-as szuper sportautókkal repkedem a pályák felett.

Kijelző

A készülék legfőbb ütőkártyájának, a kijelzőnek a fő nevezetességét már kiveséztük, érdemes azonban szót ejteni a többi részletről is. A Samsung ezen zászlóshajójában is a saját gyártósorairól legördülő Super AMOLED panelt használja, amire a rendkívül szép, élénk színek jellemzőek. Alapbeállításként kicsit túl dominánsak a hideg, kék színek, szerencsére ez a beállításokban orvosolható.

A vibráló, csodás színeken felül van még egy ütőkártya a tarsolyban, ez pedig a 2K-s felbontás. Őrület. Komolyan mondom. 42-es TV, és 22-es monitoron még Full HD-val küzdünk, de sok 15 inches laptopon még az 1600×900 is csak álom, erre itt egy telefon, ami a maga 5,7 colos kijelzőjén 1440×2560-al "vakít" minket. Ez kérem 518 PPI. Elképesztő.

Ősi vita, hogy van-e értelme a 330-350 PPI feletti pixelsűrűségnek, és a magam részéről nem is foglalnék állást, azt a kijelentésemet viszont meg merem lépni, hogy ez az felbontás, ahol már nagyítóval sem találni meg a pixeleket. Komolyan. Egy 3,5-s nagyítóval megpróbáltam. Nem nagyon ment.

Az egyetlen terület, ahol még ez a felbontás is kevés lehet, az a VR. Mert ha bepattintjuk a telefont egy VR-sisakba, az így nyert kép bizony szúnyoghálós lesz. Más kérdés, hogy van-e értelme/létjogosultsága egy telefont használni VR sisakként.

A fent említett paraméterek után már csak halk, jelentéktelen észrevétel az AMOLED panelekre jellemző végtelen kontraszt, hála a tökéletesen fekete feketéknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.