2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Roccat Ryos MK bemutató

Multimédiás, mechanikus, magyar: e kritériumokat csak 3 billentyűzet tudja abszolválni, amelyből egyik a következő bemutató alanya.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

A Roccat első mechanikus billentyűzete, amely a gyártót ismerve, kifejezetten játékosoknak készült. A gombok alatt Cherry MX Black kapcsolókat találunk és nincs lehetőség más kapcsolóval megvásárolni csak a legjobban felszerelt MK Pro modell esetében. Ott Black mellett választhatunk Red, Blue és Brown kapcsolók közül is. Remélem ez az opció a későbbiekben választható lesz majd mind a többi Roccat, mind a többi gyártő billentyűzeteinek esetében is.

Külsőre hordozza a szokásos Roccat külsőségeket, amelyeket már az Iskunál is láthattunk. Nagy, sík felületek, amelyek határozott élben törnek meg. A csuklótámasz a billentyűzet elválaszthatatlan része lett, amely szomorú hír azoknak, akik szívesebben használnák nélküle. Az alján hatalmas méretű csúszásgátló talpak vannak, ha ehhez hozzávesszük a több, mint egy kilogrammos súlyt is, kétségtelen, hogy nem fog tehetetlenül csúszkálni az asztalon még akkor sem, ha szándékosan próbáljuk arrébb csúsztatni.

Maga a billentyűzet felhajtott lábak nélkül is elég magas, azoknak akiknek még ez is kevés, a kihajtható lábak segítségével még meredekebb szögbe állíthatják a billentyűzetet. Természetesen a kihajtható lábak is kaptak csúszásmentes gumibevonatot.

A felületkezelés ismét selyemfényű, amelyen nem látszanak az ujjlenyomatok és ugyanolyan kellemes tapintása van, mint a Kone XTD-nek. A billentyűk körüli felület pontozással lett feldobva, amely élőben százszor jobban néz ki, mint a képeken. A billentyűk alatt türkizkék színben tündököl a nyák feletti műanyag panel. Az állapot visszajelző LED-eket hiába keressük a megszokott helyükön, mivel ott a Ryos // MK felirat található, ehelyett a kurzorbillentyűk fölött találhatók meg és kék színben világítanak.

A keycapek kidolgozása elsőrangú, szépen lekerekített szélekkel, nagyon stabilan ülnek a helyükön. A normál méretnél nagyobb billentyűk alatt nem fémkarokat találunk, hanem álkapcsolókat. Ezekben nincs érzékelő, sem mechanika, csupán megtámasztásként kerültek a szélesebb gombok alá. Ezzel a megoldással sikerült 100%-ban megszüntetni a billegő gombok problémáját. Felületükbe a mintát lézerrel beleégették, így nem kell aggódni, hogy a használat során majd lekopnak.

Hardveres oldalról ismét domborít a német gyártó. Egyrészt a már említett Cherry MX kapcsoló mellett a billentyűzet N-key rolloveres, tehát akár az összes billentyűt lenyomhatjuk egyszerre, akkor is meg fog jelenni a monitoron. Emellett a billentyűzetbe beépítettek egy 32 bites ARM processzort, 2 MB memória társaságában, hogy a leütések mellett a makrók is zökkenőmentesen lefussanak.

Az extra gombokkal sem spóroltak, a szóköz alatt 3 programozható gomb, míg a billentyűzet bal oldalán 5 dedikált makró billentyű található. Ezek mindegyikére a Roccat driverének segítségével rendelhetünk hozzá keystrokeokat vagy írhatunk makrókat a már jól ismert időszalagos Macro Editorral.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.