2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

RC autós blog – kezdetek az Atommal

Első autóm és a vele szerzett tapasztalatok, fejlesztések bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Első méterek, első fejlesztések

Először benn autóztam vele, nagy móka volt még a viszonylag kis hely ellenére is. Sajnos a küszöb megfogta, a kerekei meg nagyobb gázadáskor fekete csíkokat hagytak a parketten, szóval hamar kikergettek vele. Műúton nagyon mókás volt, elsőre ugyan sokan kinevették, hogy milyen picike, de amikor elkezdett 30-cal rohangálni, akkor meglepődtek. Egy ilyen kocsit össze sem lehet hasonlítani a távirányítós játékautókkal. Itt a futómű és a hajtáslánc is sokkal-sokkal komolyabban dolgozik. A törő alkatrészeket cserélni lehet, szóval nem az van, hogy az első balul sikerült lépcsőzéssel lenullázzuk.

Nekem csak az első alsó lengőkarokat tartó elemet sikerült eltörni, illetve ennek szétesése miatt elveszítettem egy féltengelyt. Nagyjából 5000 forintért újat vettem, és mehettem is tovább. Elsősorban angol online modellboltokból rendelte, mert ott még a postaköltséggel (pár font) is olcsóbban jöttem ki, mint a helyi boltokban – nem meglepő.

Ez az apróság még nem sok részletében fejleszthető. Szinte azonnal vettem hozzá a gyári helyett fémházas lengéscsillapítókat, 4500 forint környékén. Az eredeti műanyagok eresztettek, pillanatok alatt eltűnt belőlük az olaj, amitől az autó jobban pattogott, és az a korong is hamar elcsúszott bennük, amire a rugó alsó vége támaszkodik. A fém lengéscsillapító egyetlen baja az volt, hogy a rugóutat állító, műanyag gyűrű elég laza volt, a rugó visszatolta legfelülre. Szerencsére a gyári csillapítókat állító betéteket itt is tudtam alkalmazni. A tuninggal megszűnt a pattogás, és nem kellett állandóan olajt kunyerálnom a közelben lakó, profi RC autós ismerőstől.

A gyári lengéscsillapító ereszt és labilis, érdemes lecserélni

Nagyon erősen ajánlom az akkus részleg fejlesztését! Mert nem valami nagy móka, ha 10 perc autókázás után 8 órát várni kell a feltöltéshez. Akkor még nem tudtam, mennyire lesz hobbim az RC autózás, ezért egy viszonylag olcsó, kínai töltőt rendeltem a DealExtreme-ről, 6-7000 forint környékén. Nálunk nagyjából a dupláját kérik el a hasonló modelleknek, ráadásuk a kínaihoz adtak 230-ról 12 voltra átalakító, 50 wattos tápot is. Nyilván nem csúcsminőségű a cucc, de nem akartam vagyonokat költeni rá. Azt vallottam, hogy a móka megismeréséhez elég az „olcsó vacak”, majd veszek valami komolyabb cuccot, ha úgy érzem, tényleg ez az a hobbi, amivel sokat szeretnék foglalkozni. Az új töltővel úgy 20 perc alatt fel lehet tölteni az akkut, így már nagyobb móka lett a dolog.

Kínai olcsó töltő, egynek jó lesz - forrás: DealExtreme

Biztos, ami biztos vettem még két akkut is, darabját 6000 forint környékén – sajnos ez drága tétel. Még sajnosabb, hogy az egyik már hónapok óta úton van, pedig az angol Apex Modelsből rendeltem. Leveleztem velük sokáig, bunkón hazudtak, majd nem válaszolnak. SOHA többet nem rendelek tőlük, másnak sem ajánlom, pedig a többi európai bolthoz hasonlóan olcsóbbak a magyaroknál. Mindenesetre a menetidő és a töltés megoldódott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.