2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt

Két igazi grafikus monitor, elfogadható áron

[ ÚJ TESZT ]

Vizsgálódás 1.

Paneltípus

A TFT-LCD monitorok képjellemzőinek legmeghatározóbb tényezője a bennük lévő panel típusa. Így hát most is itt kezdtem a vizsgálódást.

A 2490WUXi2 és a 2690WUXi2 pixelei közelről

A TFT Central-on és máshol elérhető képek és információk alapján H-IPS panellelekkel van dolgunk, ami az IPS technológia újabb generációját képviseli. Az IPS-Pro-val rokonítják, mely a legfejlettebb típus családon belül, de horror ára miatt csak egyes drága LCD-TV-kben alkalmazzák. A H-IPS ennek némileg költséghatékonyabb változata lehet.

Ugyanakkor, felfedezhetők bizonyos különbségek a két NEC, illetve ezek és a korábbi (ugyancsak H-IPS panelos) Dell U2410 között (a gamuton kívül persze). Ezeket a finomabb eltéréseket két dolog okozhatja: a meghajtó-áramkör (driver) beállításai (feszültségszintek), illetve az alkalmazott filterek. Később erről lesz még szó.

Feketeszint és homogenitás

A monitorok (balra a 2490WUXi2, jobbra a 2690WUXi2) sötétben halványan derengenek, a sarkok, illetve egyes szélek felől csak enyhe bevilágítás látható (minimumra állított háttérvilágítás mellett, mivel így is hozza a monitor a kellő fehérszintet). A képek azonos beállításokkal készültek (1/4s, F=4, ISO800).

Az IPS típusok ismert gyengéje a fekete területek rézsútos szemlélésekor jelentkező bársonyos fénylés. A H-IPS sem mentes teljesen ettől, de jelentős előrelépést könyvelhet el ezen a téren (is) az S-IPS-sel szemben. Azonban, a hasonló panel ellenére a két monitor sem volt teljesen egyforma ebből a szempontból: mint a képen is látható, a 2490-esen (alsó) némileg erősebben jelentkezett a felfénylés (kékes színezettel), mint a 2690-esen (itt szürkés, enyhén zöldes beütéssel). Pedig elvileg az utóbbi sem rendelkezik az úgynevezett "A-TW polarizer"-rel (aminek a célja többek között a rézsútos felfénylés kiküszöbölése), de úgy látszik, valamiféle plusz réteggel mégiscsak rendelkezik.

Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a 2690-es képe egy picivel szebb, (még)papírszerűbb volt, mint a másiké.

2490WUXi2: Uniformity OFF (balra) - Uniformity ON (jobbra)

2690WUXi2: Uniformity OFF (balra) - Uniformity ON (jobbra)

A TFT-LCD paneleknek (bármilyen fajtáról is legyen szó) általában nem 100%-osan tökéletes a homogenitása. Ennek szemrevételezésére szolgál az un. "barna-teszt". Mint korábban említésre került, az NEC ezen monitorai rendelkeznek egy bizonyos ColorComp, más néven Uniformity funkcióval, ami digitális úton kompenzálja az esetleges egyenetlenségeket (kb. mint az Eizo-nál a DUE), bár ez (legalábbis itt) némi kontraszt-csökkenéssel jár. Egyúttal ezt is teszteltem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.