2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt

Két igazi grafikus monitor, elfogadható áron

[ ÚJ TESZT ]

Beállítások, kalibráció 1.

Beállítások

Itt is azokat az elveket követtem, amiket a korábbi cikk azonos fejezetében emlegettem. Annyit tennék hozzá, hogy mint ahogy az OSD-s részből kiderült, az NEC-k nem a teljes fényerő-beállítási tartományban a háttérvilágítás erősségét állítják. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a fényerőállítás digitálisan szimulált tartományában egy kicsit jobban elmászhatnak a színek a bekalibrált értékektől, mint amikor valóban csak a háttérvilágítás fényereje változik.

Még valami: a Black Level default, 50-es értékénél az alsó 2-3 világossági fokozat a feketébe vész. Ez persze "semmi", sok más monitoron (főleg az S-PVA-sokon) ennél adott esetben jóval több is, de ha tökéletességre törekszünk, feltolhatjuk a Black Levelt 52-re, ekkor még nem változik a full fekete (0, 0, 0) szintje. A világossági skála felső részén emiatt bekövetkező "fehérbe veszést" a kontraszt 48-ra állításával kompenzálhatjuk.

Színhelyesség, kalibráció - 2490WUXi2

Native mód, kalibráció előtt

Native mód, kalibrálció után

(Mivel itt a cél színhőmérséklet is és a monitoron beállított színhőmérséklet is 6500 Kelvin, a LUT-os RGB görbéknek fedniük kellene egymást, de láthatóan nem teszik: a monitor színhőmérséklete alapból tehát nem tökéletesen annyi, amennyinek éppen lennie kellene, 2-300-zal eltér lefelé vagy fölfelé... Viszont a gamma az tényleg annyi, amennyinek lennie kell.)

sRGB mód, kalibráció előtt

sRGB mód, kalibráció után, min. háttérvilágítás

Kíváncsi voltam, mennyit változik a színhelyesség a héttérvilágítás erősségét növelve (újrakalibráció nélkül), a következő két kép ezt ábrázolja.

Háttérvilágítás 50%-ra emelve

Háttérvilágítás 100%-ra emelve

Custom mód, RGB-beszabályzással, kalibráció után

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.