2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt

Két igazi grafikus monitor, elfogadható áron

[ ÚJ TESZT ]

Kalibráció 2., szubjektív értékelés

Színhelyesség, kalibráció - 2690WUXi2

Native mód, kalibráció előtt

Native mód, kalibrálció után

sRGB mód, kalibráció előtt

sRGB mód, kalibráció után

A monitor -- széles gamutos lévén -- színtér-átszámítással szimulálja az sRGB színteret. Valószínűleg ennek tudható be, hogy egyes színeknél nem lehetett olyan jó eredményt elérni a kalibráció során, mint az egyéb módokban. (Vagy csak nem volt elég ügyes a kalibrátor program.)

Utólag jöttem rá, hogy a 2690-es Adobe RGB móddal is rendelkezik, így annak kipróbálása kimaradt.

Custom mód, RGB-beszabályzással, kalibráció után

Szubjektív értékelés

Lényegében azt mondhatom, mint már a Dell U2410 esetén is: az említett szabályok (fényviszonyoknak megfelelő) alkalmazása, a kalibráció(k) elvégzése és az aktuálisan szükséges színmód kiválasztása után a grafikusoktól, fotósoktól (és saját magamtól) származó teszt-fotóim igazán csodásan festettek, szinte le akartak mászni a képernyőről. Az elég mély fekete ellenére a sötét képrészletek is teljesen jól kivehetők. Stb.

Hozzátenném, az NEC-k képe (az azonos paneltípus ellenére) valahogy egy kicsivel lágyabb, kellemesebb a szemnek, mint az U2410-esé. Különösen a 2690-esé. Hármuk közül ez közelítette meg leginkább a "papírszerű"-t.

Ugyanakkor, bár eléggé megközelítette, nem érte utól az U2410-est az sRGB színtér szinte tökéletes szimulációjában. (Igaz, nem is használt hozzá mást, mint a színtér "sima" átszámolását.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.