2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech & Logitech

Logitech Performance MX vs MX Revolution. Szigorúan személyes vélemények és benyomások.

[ ÚJ TESZT ]

MX Revolution

Most májusban tölti szegény MX Revolution-öm a 2. évét nálam. Eddig teljes mértékben megelégedve használtam, mindodáig, hogynem előjött egy csúnya szériabetegsége, amit szinte mindenki, aki használ/használt ilyen egeret az találkozott az adott problémával.
A probléma nem más, mint egy nagyon apró mikrokapcsoló. Mégpedig a bal oldali. Ami sajnos nagyban meg tudja keseríteni az életünket, miközben éppen pasziánszozunk, vagy csak éppen Excel-ezünk.

Sok más hibával is találkozhatunk, töltési problémák, görgő váltás probléma, stb stb...
De, ugye ami elromolhat az el is romlik egyszer. Szerencsére nekem más problémám nem akadt a Revolution-el.

Namármost ugyebár van egy kattinthatatlan (azt azért szögezzük le, hogy lassan fél év alatt már szimplán hozzászoktam kényszerűségből, így számomra ugyanolyan használható, mint egy új ikertestvére) egere az embernek akkor óhatatlanul is elkezd keresgélni helyette egy másikat.

A választás másra nem is eshetett volna mintsem az utódra. Ezért is tudom őket most összehasonlítani.

Kezdjük először is az öreg, lassan kihaló félben lévő MX Revolution-nel.
Pár képpel és pár hozzájuk fűződő szöveggel, akár át is lehet ugrani, aki már olvasott, az egérről, vagy van/volt neki, nekik nem fog sok újat mondani az alábbi pár sor.

Meglehetősen gömbölyded formával áldották meg a Revolution-t a készítők. Mely gömbölydedségből számomra rögtön a kényelem érzete áradt, mindaddig, amíg először, élőben meg nem fogdostam.
Utána már száz százalékig biztos voltam, nem gondoltam rosszul.
Ennél jobb egeret én még nem fogtam, ami nekem a saját kezemnek tökéletes fogású! Immár a két év is ezt támasztja alá.

A görgő felett látható gomb az "Advanced search". Képes a legvadabb játékélményt is félbeszakítani egy gombnyomásra, csak hogy mi kereshessünk a beállított helyen. Alapértelmezésképpen a Windows beépített keresőjét aktiválja, Setpoint-ban beállítható szinte bármilyen funkció rá, illetve bármilyen keresés.

Ha hátulról nézünk az egérre, semmi extra nem látszik rajta első látásra. Mindaddig észre sem vesszük, mit is lehetne/kellene látnunk rajta, amíg be nem kapcsoljuk, avagy meg nem mozdítjuk az egeret, ha már be van kapcsolva.
Hiszen a hátulról felfelé ívelő fényes műanyagrész alatt rejtőzik az egér töltésszintmutatója, meglehetősen látványos módon.
Négy különálló, zöld LED tájékoztat minket a töltés állapotáról, mely ha eléri a kritikus szintet az alsó elem kinézetű LED piros színben pompázik. Jelezve ezzel a töltőbe helyezés időszerűségét.
Átlag, napi 3~5 óra használat mellet egerünk kibír 1.5~2 hetet egy töltéssel. Napi, munkaszerű 8+ óra/nap használat mellett rágcsálónk 3~4 nap a max kapacitása.
A beépített akkumulátorunk, nem szégyenkezhet ezen a téren, egyetlen hátrányát azon mivolta adja, hogy nem cserélhető.

A görgő. Először is lássuk szétrobbantva az egeret

.

Így még annyira nem is feltűnő, ami miatt nagy jelentőséggel bír maga a görgőszerkezet. Ehhez szükségünk lesz egy még részletesebb képre.

Itt már szakavatottabb szemek kiszúrhatják, hogy egy olyan, nem mindennapi eszköz van a görgőben, amit általában az ember el nem tudna képzelni egy egérben.
Ez nem más, mint egy kis motor. Sokaknak ismerős lehet régebbi távirányítós játékokban ilyennel hajtották meg a kisautókat.
De itt mi célt szolgál? Egyszerű. Lényeg a lényeg, az egér "görget" helyettünk amíg meg nem unjuk.
Illetve még addig, amíg, le nem áll a görgetéssegítség, ez olyan 10.9 mp, új korában biztos volt olyan 16~17 mp is, sajnos akkor nem mértem le. (pár napos Performance MX: 32.7 mp).
Illetőleg mihelyst kifogyunk a görgetendő anyagból, már magunk vetünk véget pörgésének.
Valójában ez így nem fedi a teljes igazságot, hiszen a motor nem görgetés segítésre lett hivatva, hanem a szabadonpörgés és a kattogós görgetés közti átmenetet segít létrehozni.
Áramtalanítva az egeret erről meg is bizonyosodhatunk, hisz az általunk hagyott módban marad a görgő, és nem tudjuk átkapcsolni.

Ha már a görgetésnél járunk, egy kis teszt. A mérések stopperrel, a görgő megmozdulásától az újra az adott ablak felső pozíciójába érésig tartottak. A kisseb érték a jobb.(mp=másodperc)

Window 7 64bit, Opera, egy hosszú Prohardveres fórumlap:

MX Revolution: 4.1mp
Performance MX: 3.5mp

Windows 7 64bit, Foxit reader + Alice in Wonderland:

MX Revolution: 4.8mp
Performance MX: 4.3mp

Láthatóan gyorsabb pörgésre képes az újabb Performance MX mechanika, ami tovább is pörög Free Spin módban, viszont ezen hátrányát az MX Revolution-nek szimplán az idősödő, belül porosodó technikának tudom be. Tehát az idő vasfoga semmit sem kímél.
Viszont ezen tesztek nehogy félrevezessenek minket, attól hogy valami lassabb, nem biztos, hogy rosszabb is.
Ha választani kellene a két egér közt, több mint valószínű, hogy ezen mért eredmények, a hosszas pro/kontra lista legalján szerepelnének.
A görgő megkopott/idősebb állapotban is több mint kielégítő munkát fog a malmunkra hajtani.
Megelégedett mosolyt csalva arcunkra ezzel, főleg, egy "sima" görgős egérrel szemben.

A Logitech segédprogramját/driverét a Setpoint-ot használva (sajnos a magyar nyelv a mai napig nem támogatott benne), elérhetővé válnak a különböző görgetési módok közti váltásmódok. Egy újdonság, ami legnagyobb találmánya eddig az egerek görgőjének, a gyosulásérzékelős görgetésmód váltás.
Erről csak annyit, hogy az egerünk alapértelmezetten és/vagy Setpoint nélkül a görgő megnyomására vált a szabadonpörgő és a kattogós görgetés közt.
A Setpoint program/driver alkalmazásával kapunk, még 3 féle beállítási lehetőséget a görgetés beállítására.

Click-to-Click: Ezen állapotban a görgő hagyományos kattogós görgetés funkcióban van átkapcsolása görgő megnyomásra nem működik.
Free-spin: Ilyenkor akárhogy nyomogatjuk a görgőt kénytelenek vagyunk a szabadon pörgő módban használni a görgőt.
Shift mod by pressing wheel: ez a default görgőmegnyomásra vált a két funkció közt, felülírva a speciálisan beállított gombbeállítást, amit a görgőnyomásra állítottunk.
Auto-shift to free-spin when speed is: ezen beállítás alkalmazása mellett elérhetjük, hogy görgőnk szokványos katogós funkcióban üzemeljen, majd egy, a csuszkán beállított érték (sebesség) elérésekor a görgő automatikusan vált át free-spin módra, majd mikor visszalassul a görgetés sebessége újból kattogós lesz a görgetés módja.

A Logitech ezen új görgőmechanikáját Smart Shift-nek nevezte el.

Haladjunk tovább. Következő alanyunk az egér oldala lesz. Az egér jobb és bal oldali gombjára nagyon nem térnék ki. Semmi különösebb extra nem látható és szoftveres úton sem lehet javítani rajta semmit.
Nem is kell többet tudniuk, mint amit alapból tudnak.

Baloldalon, ahogy a képen is látszik, egy extra görgőt és egy oda-vissza gombot kapunk, amik mind nagyon hasznosak tudnak lenni, ha valaki sokat böngészik, illetve sok programot futtat egyszerre.
Extra görgőnk képes a léptetett illetve folyamatos görgetésre, alkalmazásablak váltásra (Vista/Windows 7-en Windowsgomb+Tab), hangerőállításra, benyomásra némít, play/pause, fájlléptetésre, előre-hátra, zoom-ra is tökéletes, illetve lehet még 3 gombot/gombkombinációt beállítani.
Az oda-vissza gombok is rendelkeznek ilyen sokrétű beállítással, fel-le jobbra-balra is navigálhatunk vele.
A legcélszerűbb őket az alapértelmezett oda-vissza funkción hagyni, erre lettek kitalálva, ezen szerepüket tudják a leghitelesebben játszani.

Jobb oldalról csak egy kisebb kisujjtartó kitülemkedés látható, még pont nem csúfítva a kecses, gömbölyded és aerodinamikus formavilágát az egérnek. Gumiborítással bír a jobb oldal, mely az egér kézbe tartását végzi, több mint megfelelően. Erre külön képet nem is fecsérlek.

Az egér alja is elég informatív, talán egy kicsit túlságosan is. Sokan panaszkodtak arra, hogy a csúszófelület elkopása után, az egér, a hasán csúszik, mely után a garanciamatrica elkopása következik.
Ha pedig elkopik a garanciamatrica, akkor a 3 éves gyári garanciánkat veszthetjük el, ami egyáltalán nem örvendetes senki számára.
Ha még csak az egér alját láttuk volna, a következőket tudnánk elmondani az egérről.
Akkumulátoros, vezeték nélküli, ki/be kapcsolható, növelve az élettartalmat és, hogy Laser szenzor felelős a kurzorunk mozgásáért, amely nagyon pontos mozgatást tesz lehetővé.

Kezdetben vala a porszívó-imitátor görgős egér, amit hamar leváltott az optikai szenzoros egér, aminek csak pár felület szabott gátat, majd kihozták a lézerszenzorokkal szerelt egereket, amik már csak az üveg felülettel nem voltak képesek megbirkózni útjuk során.

Lézerszenzora 800 DPI-s. Setpoint szoftver alkalmazása esetén van lehetőség a kurzor sebességét állítani, a nekünk megfelelő mértékűre.
Viszont menetközben nem tudunk variálni, azt kell használnunk, amit beállítottunk.

Vezeték nélkülisége révén egy USB-s 2.4GHz-es rádiós jeladóval rendelkezik, ezen keresztül kommunikál a számítógépünkkel. Windows és OS X alatt. Sajnos a Linux támogatás nem elérhető hozzá. De van rá mód, hogy működésre bírjuk egerünk Linux alatt is.
Mouserate szerint átlagosan 125Hz-el frissít rágcsálónk.

Töltője dokkolós, melybe belehelyezve 2~3 óra alatt teljesen fel tud töltődni. Egy-két apró hátránya azért akad az ilyen dokkolós töltéseknek, hogy amíg az eszköz tölt (dokkol) addig nem tudjuk használni, a másik pedig, hogy dokkoló nélkül lehetetlen feltölteni. Szóval, ha elvisszük az egeret hosszabb távra, mindenképpen vigyünk vele töltőt is.
Viszont ezen kényszerű helyzetet könnyen el tudjuk kerülni egy kis odafigyeléssel és ütemezéssel.
Tehát mikor alszunk, akkor töltsük, és mindig időben tegyük meg ezt, mert ha elkésünk, akkor lehet fontos helyzetben nem tudjuk használni majd egerünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.